Masz ciągłe wzdęcia? Poznaj ich przyczynę, być może uda się ich łatwo uniknąć

Masz ciągłe wzdęcia? Poznaj ich przyczynę, być może uda się ich łatwo uniknąć - blog wapteka.pl - zdjęcie

Gazy jelitowe są naturalnym efektem pracy układu trawienia. W każdej chwili w naszych jelitach znajduje się ok. 200 ml gazów. Czasem ich ilość wyraźnie wzrasta i bywa, że utrzymuje się na wysokim poziomie przez dłuższy czas. Efekt ten, zwany powszechnie wzdęciami, bywa nie tylko kłopotliwy ze względów towarzyskich, ale też może świadczyć o określonych problemach z dietą,trybem życia lub z niewłaściwa pracą układu trawienia.


Wzdęcia – wstydliwy problem

Pomijając pewne wyjątki,utrzymujące się przez dłuższy czas wzdęcia w zdecydowanej większości przypadków są efektem diety, trybu życia oraz zaburzeń pracy układu trawiennego. Stopień nasilenia tego problemu daje podstawy sądzić, iż wzdęcia stają się pomału kolejną dolegliwością cywilizacyjną. Przyczyniają się do tego przede wszystkim pierwsze dwa z wymienionych czynników sprawczych, a więc dieta oraz tryb życia. Problem ze wzdęciami dodatkowo wzmacnia fakt, iż obecnie większość z nas przez wiele godzin przebywa w towarzystwie innych osób (praca w biurze, z zespołem ludzi), przez co każdorazowe wydalenie nagromadzonych gazów jelitowych może doprowadzić do krępującej sytuacji. Jak pozbyć się wzdęć? Co zrobić, by nasz układ trawienny powrócił do stanu równowagi?

Najwięksi „producenci” gazów jelitowych

Zajmujący się od dawna problemem wzdęć prof. Norton Rosensweig z Columbia University College of Physicians and Surgery w Nowym Jorku stworzył swoistą czarną listę produktów spożywczych,które są największymi „producentami” gazów jelitowych. Na jej szczycie znaleźć możemy:

·        fasolę,

·        ciemne piwo,

·        otręby,

·        brokuły,

·        brukselkę,

·        kapustę,

·        napoje gazowane,

·        kalafior,

·        cebulę.

Należy jednak pamiętać, iż lista ta nie bierze pod uwagę indywidualnych cech każdego z nas, jak choćby składu flory bakteryjnej. Bywa bowiem i tak, że wzdęcia wynikają ze spożywania produktów tu nieuwzględnionych, a jednak wywołujących wyraźną nadprodukcję gazów jelitowych. Problem może tkwić w niedostosowaniu flory bakteryjnej dookreślonego typu pokarmu i zwykle pojawia się w momencie, gdy wprowadzamy do naszej diety coś nowego (np. wieloskładnikową owsiankę). W takich przypadkach należy stopniowo zwiększać ilość i częstotliwość spożywania nowego produktu aż do momentu, w którym nie będzie on wywoływał żadnych nieprzyjemnych efektów. A co, jeśli i to nie pomoże?

Ruch ciała to ruch w jelitach

Uporczywe wzdęcia pojawiające się mimo eliminacji największych „producentów” gazów jelitowych i mimo odpowiedniej troski o florę bakteryjną mogą być efektem siedzącego trybu życia i praktycznie zerowej aktywności fizycznej. Brak ruchu sprawia, że nasze jelita się rozleniwiają i niestrawiony pokarm w coraz większej ilości zaczyna przechodzić z jelita cienkiego do okrężnicy, gdzie ulega następnie fermentacji. Efektem ubocznych owej fermentacji są właśnie wywołujące wzdęcia gazy jelitowe.

W tym przypadku rozwiązaniem problemu może być tylko ruch. Wystarczą regularne spacery, abyśmy odczuli zauważalną poprawę. Jeśli z czasem dodamy do tego bardziej zaawansowane formy aktywności fizycznej, nasze jelita dość szybko odzyskają dawną formę i zaczną pracować prawidłowo. Co jednak, jeśli nie pomaga ani dieta, ani ruch?

Wzdęcia skutkiem braku enzymów trawiennych

Bardzo możliwe, że przyczyna wzdęć leży w naszym układzie trawiennym. Pierwszymi podejrzanymi są enzymy odpowiedzialne za trawienie laktozy. Mniejsza lub większa nietolerancja laktozy to dość powszechne zjawisko zwłaszcza u dorosłych. Enzym laktazy rozkładający laktozę (cukier zawarty w mleku) u niektórych osób z czasem zaczyna być produkowany w coraz to mniejszej ilości. Jego niedobór sprawia, że nasz układ trawienny ma coraz większe problemy po spożyciu mleka. Wzdęcia to jeden z najczęstszych efektów nietrawienia laktozy.Zapobiegać można im wówczas dzięki preparatom zawierającym enzym laktazy w rodzaju Lactocontrol.


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.