Kasza bulgur – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Przepisy z kaszą bulgur

Kasza bulgur – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Przepisy z kaszą bulgur - zdjęcie

Właściwości kaszy bulgur zostały docenione ponad 4000 lat temu przez mieszkańców Bliskiego Wschodu. Dziś kasza bulgur cieszy się popularnością w różnych zakątkach świata – nie tylko ze względów kulinarnych, ale przede wszystkim zdrowotnych.

Jak powstaje kasza bulgur?

Zanim kasza bulgur trafi na nasze talerze, przechodzi długi proces wytwarzania. Kasza bulgur powstaje z pszenicy durum – najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Pozyskane ziarna najpierw są osuszane, a następnie gniecione. W zależności od stopnia zgniecenia otrzymuje się kaszę drobno-, średnio- lub gruboziarnistą. Poszczególne rodzaje mają nieco inne zastosowanie w kuchni. Kasza drobnoziarnista jest najczęściej wykorzystywana do przygotowywania sałatek, zup czy faszerowania warzyw, natomiast średnio- i gruboziarnistej używa się między innymi do przyrządzania popularnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw.


Wartości odżywcze kaszy bulgur

Kasza bulgur słynie z bogactwa cennych składników odżywczych, czym wyróżnia się na tle innych kasz – na przykład manny czy kuskus. Kasza bulgur zawiera szereg ważnych dla zachowania zdrowia witamin i minerałów, w tym:

  • potas – wspiera pracę serca, wspomaga krążenie i obniża ciśnienie krwi;
  • magnez – uczestniczy w procesie wchłaniania wapnia w organizmie i transportowania glukozy do mózgu, a ponadto rozszerza tętnice i zmniejsza ryzyko powstawania zatorów. W 100 g kaszy bulgur znajdują się aż 32 mg magnezu;
  • sód – poprawia przepływ impulsów między komórkami nerwowymi i obniża napięcie w mięśniach;
  • błonnik – wspiera przemianę materii, reguluje wypróżnienia i procesy trawienne, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego i chroni przed zaparciami. 100 g kaszy bulgur zawiera około 12 g błonnika, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości na dłużej;
  • kwas foliowy (witamina B9) – ważny szczególnie dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Kwas foliowy wspomaga rozwój dziecka, wspierając budowę jego układu nerwowego;
  • witaminy z grupy B – łagodzą bóle głowy oraz poprawiają kondycję włosów i skóry. Witamina B6 w połączeniu z magnezem korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Pirydoksyna, czyli jeden z rodzajów witaminy B6, ułatwia zapamiętywanie i utrzymywanie równowagi psychicznej.

Ponadto w kaszy bulgur znajdują się też inne składniki odżywcze – witaminy A, E i K, cynk, fosfor, wapń, żelazo oraz antyoksydanty.

Jakie właściwości zdrowotne ma kasza bulgur?

Kasza bulgur jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych, dzięki czemu wykazuje liczne właściwości prozdrowotne – usprawnia prace układu sercowo-naczyniowego i układu pokarmowego, pomaga niwelować skutki stresu, a do diety śmiało mogą włączyć ją diabetycy czy osoby odchudzające się.



Właściwości kaszy bulgur

Charakterystyka

Działanie na układ sercowo-naczyniowy

Kasza bulgur oddziałuje korzystnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego za sprawą zawartości potasu, wapnia, magnezu i sodu. Potas wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Magnez rozszerza tętnice, zmniejszając ryzyko zawału, a ponadto reguluje poziom wapnia i wspiera wchłanianie potasu. Kasza bulgur jest także bogata w błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu LDL.

Działanie na układ pokarmowy

Dzięki wysokiej zawartości błonnika, kasza bulgur usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Poprawia procesy trawienne, wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Kasza bulgur a cukrzyca

W gotowanej kaszy bulgur znajduje się śladowa ilość cukrów prostych – około 0,1 g na 100 g kaszy – co sprawia, że ma ona bardzo niski indeks glikemiczny. Nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, więc bez obaw mogą ją jeść diabetycy.

Kasza bulgur a redukcja stresu

Za sprawą zawartości witamin z grupy B i magnezu, kasza bulgur jest polecana osobom żyjącym w napięciu i stresie. Substancje te korzystnie wpływają na działanie układu nerwowego i pomagają utrzymać równowagę psychiczną, a ponadto poprawiają pamięć, usprawniają myślenie, łagodzą bóle głowy i zmniejszają napięcie nerwowe.

Kasza bulgur a odchudzanie

Choć kasza bulgur jest dość kaloryczna – 100 g ugotowanej kaszy to około 83 kalorie – ze względu na niską zawartość tłuszczu i dużą ilość błonnika może być elementem diety odchudzającej. Zapewnia uczucie sytości na dłużej, wspierając kontrolowanie wagi.



Należy jednak podkreślić, że kasza bulgur nie jest odpowiednia dla wszystkich. Zawiera ona gluten, więc nie powinny sięgać po nią osoby na niego uczulone oraz chorujący na celiakię. W diecie bezglutenowej sprawdzi się na przykład kasza jaglana. Gruboziarnista odmiana kaszy bulgur może również zaszkodzić osobom zmagającym się z wrzodami żołądka i dwunastnicy, nadkwaśnym nieżytem żołądka oraz refluksem żołądkowo-przełykowym. Natomiast w umiarkowanych w ilościach powinny spożywać ją osoby na diecie wątrobowej.

Jak przygotować kaszę bulgur? - popularne przepisy z kaszą bulgur

Na popularność kaszy bulgur wpływa też fakt, że jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu. Jak ją przyrządzić? Wystarczy zalać kaszę lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody), gotować bez przykrycia przez około 7 minut, a następnie zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do spęcznienia.

Kasza bulgur jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw – z powodzeniem można ją łączyć z mięsem czy warzywami. Wyśmienicie smakuje zwłaszcza jako składnik dań orientalnych, takich jak wspomniany pilaw czy tabbouleh. W klasycznej wersji pilaw przygotowuje się z kaszy oraz baraniny, ale śmiało można wykorzystać także inne rodzaje mięsa lub postawić na wariant wegetariański. By zrobić pilaw, należy usmażyć mięso z dodatkiem cebuli, tartej marchewki i pomidorów, przysypać je suchą kaszą bulgur, zalać całość wrzątkiem, a następnie dusić pod przykryciem lub włożyć do piekarnika.

Z kolei tabbouleh to zdrowa sałatka charakterystyczna dla kuchni libańskiej. Jak się ją przyrządza? Drobnoziarnistą kaszę bulgur należy zalać wrzątkiem, a po ostygnięciu wymieszać ze smażoną cebulką, chili, solą, pomidorami, zielonym ogórkiem oraz dużą ilością pietruszki. Tabbouleh podaje się w temperaturze pokojowej.

Obecnie kasza bulgur jest ceniona nie tylko na Bliskim Wschodzie. Jest nie tylko bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu, ale przede wszystkim jest źródłem cennych składników odżywczych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie i usprawniających funkcjonowanie organizmu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem