Tapioka – co to jest i jakie ma właściwości? Do czego najczęściej wykorzystuje się tapiokę?

Tapioka – co to jest i jakie ma właściwości? Do czego najczęściej wykorzystuje się tapiokę? - zdjęcie

Tapioka powstaje z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jej właściwości od dawna są cenione przez mieszkańców Ameryki Południowej, teraz coraz większą popularnością cieszy się również w Polsce. Jakie wartości odżywcze ma tapioka i do czego można ją wykorzystać?

Tapioka – co warto wiedzieć?

Tapioka wytwarzana jest z manioku – egzotycznej rośliny z rodziny wilczomleczowatych pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Powstaje w procesie mielenia bulwy manioku i najczęściej ma postać mąki lub kuleczek przypominających kaszę. Tapioka jest stosowana do zagęszczania musów, sosów, kisieli czy puddingów, może zastąpić makaron lub tradycyjną kaszę, świetnie sprawdza się jako główny składnik deserów, może być też używana jako zamiennik mąki. Co ciekawe, tapioka służy do wytwarzania bubble tea, czyli pochodzącej z Tajwanu bąbelkowej herbaty, występującej w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami.

Właściwości zdrowotne tapioki

Tapioka zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dzięki którym wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. W tapioce znajdują się między innymi witaminy B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń czy żelazo.

Wartości odżywcze tapioki

Działanie

Witamina B1 (tiamina)

Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz mięśniowego.

Witamina B2 (ryboflawina)

Warunkuje prawidłowe procesy widzenia, jest niezbędna do wydzielania kortyzolu, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, wspiera pracę układu nerwowego.

Witamina B6

Kontroluje ważne enzymy odpowiedzialne za przebieg kluczowych procesów biochemicznych w organizmie.

Witamina C

Reguluje proces pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych, przyspiesza gojenie ran, spowalnia starzenie skóry, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu.

Witamina PP

Jest składnikiem enzymów biorących udział w przemianach cukrów, aminokwasów i tłuszczów, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych ciałek i poprawia ukrwienie skóry.

Cynk

Występuje w strukturze około 200 różnych enzymów. Ma istotny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Fosfor

Od odpowiedniego poziomu fosforu w organizmie zależy stan naszych zębów oraz kości. W mniejszych ilościach fosfor jest magazynowany także w mięśniach i tkankach.

Magnez

Nazywany pierwiastkiem życia, bierze udział w około 300 procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Wspiera pracę układu odpornościowego, nerwowego i mięśniowego, uczestniczy w budowie kości i zębów oraz zmniejsza ryzyko chorób serca czy nadciśnienia tętniczego.

Potas

To elektrolit, dzięki któremu komórki organizmu mogą przekazywać między sobą impulsy elektryczne. Ponadto pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi i napięcie mięśni.

Wapń

Pełni jedną z ważniejszych funkcji w procesie mineralizacji tkanki kostnej, bierze udział w skurczu mięśni i przewodzeniu informacji do komórek, wpływa na prawidłowe działanie wielu enzymów oraz krzepnięcie krwi.

Żelazo

Wchodzi w skład związków transportujących tlen z płuc do tkanek, a ponadto jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania enzymów komórkowych.



Co więcej, tapioka jest hipoalergiczna, a jej skład stanowią lekkostrawne białko i węglowodany. Tapioka zawiera przy tym niewiele kalorii, dlatego może być ciekawą propozycją dla osób planujących odchudzanie. Co prawda 100 gramów surowej tapioki to ponad 350 kalorii, ale po ugotowaniu, gdy w wyniku pochłaniania wody zwiększy swą objętość, wartość ta zmniejsza się do niespełna 160 kalorii.

Tapioka jest również pozbawiona glutenu, dlatego bez obaw mogą ją jeść osoby na niego uczulone oraz chorujący na celiakię. Ze względu na zawartość skrobi opornej, tapioka wpływa na regulację poziomu cukru we krwi – jest więc polecana osobom z cukrzycą typu 2. Za sprawą skrobi opornej tapioka sprawdza się też w przypadku osób borykających się z problemami trawiennymi i schorzeniami układu pokarmowego:

  • wrzodami żołądka,
  • wrzodziejącym zapaleniem jelit grubego,
  • chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Jak przygotowywać tapiokę?

Przygotowanie tapioki zależy przede wszystkim od formy, jaką wybierzemy. Mąkę z tapioki można od razu wykorzystać do gotowania – nie wymaga dodatkowej obróbki. Z kolei tapiokę w postaci małych kuleczek najczęściej gotuje się w wodzie lub mleku na małym ogniu. Tapioka jest gotowa do spożycia, gdy kulki staną się przezroczyste.

Są także osoby, które decydują się na samodzielną obróbkę bulwy zakupy. Stawiając na ten wariant, a nie zakup gotowych produktów, należy zwrócić szczególną uwagę na jej właściwe przygotowanie. W surowych bulwach znajduje się glikozyd manihotoksyna, który jest trujący. By zneutralizować szkodliwe związki, bulwy manioku trzeba dokładnie umyć i poddać obróbce termicznej – pieczeniu lub gotowaniu.

Do czego wykorzystywana jest tapioka?

Wbrew pozorom tapioka nie jest wykorzystywana wyłącznie w kuchni – może ona również stanowić składnik kosmetyków do pielęgnacji ciała. Można ją też znaleźć w kremach ochronnych do skóry zaczerwienionej, podrażnionej i narażonej na otarcia. Skrobia z tapioki bywa także stosowana do produkcji suplementów diety i preparatów witaminowych.

Najpopularniejsze dania z tapioki

Największą popularnością jednak tapioka cieszy się właśnie w kuchni. Perełki tapioki świetnie nadają się do przygotowania deseru – po połączeniu z mlekiem, mleczkiem kokosowym lub wodą, kuleczki tworzą gęstą, żelową masę, która idealnie się do tego sprawdza. Do przyrządzenia zdrowego deseru z tapioki potrzebne są: cukier trzcinowy, mleko kokosowe, sól oraz ekstrakt z wanilii. Kulki tapioki należy zalać mlekiem, odstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki, a następnie wymieszać z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i ekstraktem z wanilii. Perełki tapioki można też ugotować w mleku. A jeśli akurat nie mamy czasu na gotowanie, możemy sięgnąć po baton czekoladowo-migdałowy z dodatkiem skrobi z manioku.

Właściwości tapioki od dawna są cenione przez mieszkańców Ameryki Południowej, obecnie coraz częściej gości ona w kuchniach w różnych zakątkach świata. Trudno się temu dziwić – ma wyjątkowe wartości odżywcze, a przy tym jest lekkostrawna, pożywna, hipoalergiczna i nie zawiera glutenu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.