Tapioka – co to jest i jakie ma właściwości? Do czego najczęściej wykorzystuje się tapiokę?

Tapioka – co to jest i jakie ma właściwości? Do czego najczęściej wykorzystuje się tapiokę? - zdjęcie

Tapioka powstaje z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jej właściwości od dawna są cenione przez mieszkańców Ameryki Południowej, teraz coraz większą popularnością cieszy się również w Polsce. Jakie wartości odżywcze ma tapioka i do czego można ją wykorzystać?

Tapioka – co to? Z czego wytwarza się tapiokę?

Tapioka wytwarzana jest z manioku – egzotycznej rośliny z rodziny wilczomleczowatych pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Powstaje w procesie mielenia bulwy manioku i najczęściej ma postać mąki lub kuleczek przypominających kaszę. Tapioka jest stosowana do zagęszczania musów, sosów, kisieli czy puddingów, może zastąpić makaron lub tradycyjną kaszę, świetnie sprawdza się jako główny składnik deserów, może być też używana jako zamiennik mąki. Co ciekawe, tapioka służy do wytwarzania bubble tea, czyli pochodzącej z Tajwanu bąbelkowej herbaty, występującej w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami.

Tapioka - właściwości. Czy tapioka jest zdrowa?

Tapioka zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dzięki którym wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. W tapioce znajdują się między innymi witaminy B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń czy żelazo.

Wartości odżywcze tapioki

Działanie

Witamina B1 (tiamina)

Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz mięśniowego.

Witamina B2 (ryboflawina)

Warunkuje prawidłowe procesy widzenia, jest niezbędna do wydzielania kortyzolu, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, wspiera pracę układu nerwowego.

Witamina B6

Kontroluje ważne enzymy odpowiedzialne za przebieg kluczowych procesów biochemicznych w organizmie.

Witamina C

Reguluje proces pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych, przyspiesza gojenie ran, spowalnia starzenie skóry, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu.

Witamina PP

Jest składnikiem enzymów biorących udział w przemianach cukrów, aminokwasów i tłuszczów, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych ciałek i poprawia ukrwienie skóry.

Cynk

Występuje w strukturze około 200 różnych enzymów. Ma istotny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Fosfor

Od odpowiedniego poziomu fosforu w organizmie zależy stan naszych zębów oraz kości. W mniejszych ilościach fosfor jest magazynowany także w mięśniach i tkankach.

Magnez

Nazywany pierwiastkiem życia, bierze udział w około 300 procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Wspiera pracę układu odpornościowego, nerwowego i mięśniowego, uczestniczy w budowie kości i zębów oraz zmniejsza ryzyko chorób serca czy nadciśnienia tętniczego.

Potas

To elektrolit, dzięki któremu komórki organizmu mogą przekazywać między sobą impulsy elektryczne. Ponadto pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi i napięcie mięśni.

Wapń

Pełni jedną z ważniejszych funkcji w procesie mineralizacji tkanki kostnej, bierze udział w skurczu mięśni i przewodzeniu informacji do komórek, wpływa na prawidłowe działanie wielu enzymów oraz krzepnięcie krwi.

Żelazo

Wchodzi w skład związków transportujących tlen z płuc do tkanek, a ponadto jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania enzymów komórkowych.

Co więcej, tapioka jest hipoalergiczna, a jej skład stanowią lekkostrawne białko i węglowodany. Tapioka zawiera przy tym niewiele kalorii, dlatego może być ciekawą propozycją dla osób planujących odchudzanie. Co prawda 100 gramów surowej tapioki to ponad 350 kalorii, ale po ugotowaniu, gdy w wyniku pochłaniania wody zwiększy swą objętość, wartość ta zmniejsza się do niespełna 160 kalorii.

Tapioka jest również pozbawiona glutenu, dlatego bez obaw mogą ją jeść osoby na niego uczulone oraz chorujący na celiakię. Ze względu na zawartość skrobi opornej, tapioka wpływa na regulację poziomu cukru we krwi – jest więc polecana osobom z cukrzycą typu 2. Za sprawą skrobi opornej tapioka sprawdza się też w przypadku osób borykających się z problemami trawiennymi i schorzeniami układu pokarmowego:

  • wrzodami żołądka,
  • wrzodziejącym zapaleniem jelit grubego,
  • chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Jak przygotowywać tapiokę?

Przygotowanie tapioki zależy przede wszystkim od formy, jaką wybierzemy. Mąkę z tapioki można od razu wykorzystać do gotowania – nie wymaga dodatkowej obróbki. Z kolei tapiokę w postaci małych kuleczek najczęściej gotuje się w wodzie lub mleku na małym ogniu. Tapioka jest gotowa do spożycia, gdy kulki staną się przezroczyste.

Są także osoby, które decydują się na samodzielną obróbkę bulwy zakupy. Stawiając na ten wariant, a nie zakup gotowych produktów, należy zwrócić szczególną uwagę na jej właściwe przygotowanie. W surowych bulwach znajduje się glikozyd manihotoksyna, który jest trujący. By zneutralizować szkodliwe związki, bulwy manioku trzeba dokładnie umyć i poddać obróbce termicznej – pieczeniu lub gotowaniu.

Do czego wykorzystywana jest tapioka?

Wbrew pozorom tapioka nie jest wykorzystywana wyłącznie w kuchni – może ona również stanowić składnik kosmetyków do pielęgnacji ciała. Można ją też znaleźć w kremach ochronnych do skóry zaczerwienionej, podrażnionej i narażonej na otarcia. Skrobia z tapioki bywa także stosowana do produkcji suplementów diety i preparatów witaminowych.

Najpopularniejsze dania z tapioki

Największą popularnością jednak tapioka cieszy się właśnie w kuchni. Perełki tapioki świetnie nadają się do przygotowania deseru – po połączeniu z mlekiem, mleczkiem kokosowym lub wodą, kuleczki tworzą gęstą, żelową masę, która idealnie się do tego sprawdza. Do przyrządzenia zdrowego deseru z tapioki potrzebne są: cukier trzcinowy, mleko kokosowe, sól oraz ekstrakt z wanilii. Kulki tapioki należy zalać mlekiem, odstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki, a następnie wymieszać z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i ekstraktem z wanilii. Perełki tapioki można też ugotować w mleku. A jeśli akurat nie mamy czasu na gotowanie, możemy sięgnąć po baton czekoladowo-migdałowy z dodatkiem skrobi z manioku.

Właściwości tapioki od dawna są cenione przez mieszkańców Ameryki Południowej, obecnie coraz częściej gości ona w kuchniach w różnych zakątkach świata. Trudno się temu dziwić – ma wyjątkowe wartości odżywcze, a przy tym jest lekkostrawna, pożywna, hipoalergiczna i nie zawiera glutenu.

Deser z tapioki

Oto prosty i pyszny przepis na deser z tapioki z mlekiem kokosowym i owocami:

Składniki:

  • 1/2 szklanki perełek tapioki
  • 2 szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego/mlecznego)
  • 2–3 łyżki cukru kokosowego, trzcinowego lub miodu (do smaku)
  • Szczypta soli
  • Ulubione owoce do podania (np. mango, maliny, borówki, marakuja)
  • Kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Tapiokę przepłucz na sitku pod zimną wodą.
  2. W garnku zagotuj mleko z solą i cukrem.
  3. Dodaj tapiokę i gotuj na małym ogniu, często mieszając, przez ok. 20–25 minut, aż perełki staną się przezroczyste i miękkie.
  4. Zdejmij z ognia, dodaj wanilię (jeśli używasz) i odstaw do przestygnięcia.
  5. Przełóż deser do miseczek lub szklanek i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

Podawaj schłodzony z owocami na wierzchu.

Źródła:

  • E.U. Nwose, B.C Onodu, A.E. Anyasodor, Ethnopharmacological values of cassava and its potential for diabetes and dyslipidemia management: Knowledge survey and critical review of report., "Journal of Intercultural Ethnopharmacology" 2017, vol. 6, nr 3, s. 260-266.
  • S. Li, Y. Cui, Y. Zhou i in. ,The industrial applications of cassava: current status, opportunities and prospects. „Journal of the Science of Food and Agriculture” 2017, vol. 97, nr 8, s. 2282-2290.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem