Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?

Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką? - zdjęcie

Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczących bezpieczeństwa stosowania postu i jego rodzajów.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • na czym dokładnie polega głodówka,
  • jaki jest cel głodówki,
  • jakie są rodzaje głodówek,
  • jak przygotować się do głodówki i z niej wyjść,
  • czy głodówka może być zagrożeniem,
  • jak przetrwać głodówkę.

Zobacz także: Dieta na zaparcia, czyli jak poradzić sobie z dokuczliwymi problemami z wypróżnianiem? Co można jeść, a czego nie przy zaparciach?

Czym tak właściwie jest głodówka?

Głodówka, nazywana także postem, jak sama nazwa wskazuje, polega na powstrzymaniu się przez pewien czas od spożywania pokarmów. W ścisłym słowa znaczeniu oznacza całkowite zaprzestanie jedzenia i przyjmowanie tylko płynów. Warto jednak pamiętać, że obecnie stosuje się to określenie również w przypadku niskoenergetycznych diet, zakładających spożywanie np. niewielkich ilości warzyw i owoców.

Po co robi się głodówkę?

Istnieje wiele przyczyn, dla których ludzie decydują się na rozpoczęcie głodówki. Jednym z najczęściej wymienianych powodów jest chęć schudnięcia. Zwolennicy tego rozwiązania liczą na efekty głodówki w postaci utraty wagi – traktują ją jak bardziej drastyczną dietę redukcyjną. Inne osoby uważają głodówkę za dobry sposób na detoksykację organizmu. Okresowy post pozwala usunąć zbędne produkty przemiany materii, pozbyć się złogów jelitowych, dodać energii i witalności.

Niektórzy rozpoczynają głodówkę w celach leczniczych. Doskonałym przykładem jest popularna dieta dr Dąbrowskiej, w restrykcyjny sposób ograniczająca przyjmowane pokarmy (nie jest postem w ścisłym znaczeniu tego słowa, ponieważ opiera się na jedzeniu warzyw i owoców). Według dr Dąbrowskiej post owocowo-warzywny pozwala pozbyć się toksyn i zregenerować organizm – wszystko dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Stosowanie tej diety ma uruchamiać tzw. trawienie endogenne, prowadzące do usuwania szkodliwych substancji, złogów i zniszczonych komórek.

Jakie są rodzaje głodówek?

Głodówki możemy podzielić ze względu na czas ich trwania. Do najpopularniejszych należą:

  • głodówka jednodniowa,
  • głodówka trzydniowa,
  • głodówka 7 dni,
  • głodówka 10 dni.

Warto zwrócić uwagę na trend polegający na stosowaniu codziennie czasowej głodówki. Oznacza to, że przez większość dnia pościmy i przyjmujemy jedynie płyny, a w krótkim tzw. oknie żywieniowym możemy zjeść określone pożywienie.

Inny podział głodówek związany jest z przyjmowanymi ograniczeniami lub celem ich stosowania. Jak już wspomniano, obecnie stosowane są również głodówki-diety, podczas których spożywa się niektóre pokarmy lub przyjmuje bardziej kaloryczne płyny (np. soki). Poniżej kilka rodzajów głodówek.

  • głodówka lecznicza – jej celem jest uzyskanie pewnych efektów zdrowotnych, może być zalecona przez lekarza np. podczas walki z otyłością
  • głodówka oczyszczająca – ma na celu detoksykację organizmu
  • głodówka wodna – dopuszcza przyjmowanie jedynie czystej wody
  • dieta sokowa – dopuszcza przyjmowanie soków owocowych i warzywnych
  • głodówka odchudzająca – jej celem jest redukcja masy ciała

Jak przygotować się do głodówki?

Przed rozpoczęciem głodówki warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Jeśli planujemy dłuższą głodówkę, staje się to koniecznością – nie mogą stosować jej osoby mające jakiekolwiek problemy ze zdrowiem, a także kobiety w ciąży. Ważne jest przygotowanie organizmu na głodówkę poprzez ograniczenie kaloryczności przyjmowanych pokarmów na kilka dni przed jej rozpoczęciem. Dzięki temu organizm nie odczuje tak silnie tej zmiany.

Jak poprawnie wyjść z głodówki?

Wychodzenie z głodówki powinno odbywać się stopniowo. Powoli zwiększamy ilość i kaloryczność przyjmowanego pożywienia, przyzwyczajając organizm do większych porcji. W przeciwnym razie musimy przygotować się na tzw. efekt jo-jo. Wiele osób zastanawia się, ile można schudnąć na głodówce. Trzeba podkreślić, że zależy to od różnych czynników: czasu trwania postu, stosowanych ograniczeń, kwestii indywidualnych. Niezwykle ważny jest właśnie etap wychodzenia z głodówki, od którego w dużej mierze zależy trwałość osiągniętego efektu.

Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?

Głodówka nie jest rozwiązaniem dla wszystkich. Powinny korzystać z niej tylko w pełni zdrowe osoby, najlepiej będące pod opieką lekarza lub dietetyka. Chociaż post w wielu przypadkach przynosi pewne korzyści zdrowotne, niestety niesie ze sobą również sporo zagrożeń. Zaliczyć do nich można zaburzenia pracy układu nerwowego, związane z koniecznością zużywania własnego białka i powstaniem nadmiernej ilości związków ketonowych, prowadzących do zakwaszenia organizmu (świadczą o tym np. ketony w moczu). Problemy z pamięcią i koncentracją, zaburzenia nastroju, zawroty głowy i omdlenia to stosunkowo częste skutki uboczne. Mogą pojawić się również problemy z układem pokarmowym, wątrobą lub nerkami. U kobiet długotrwała głodówka doprowadza zwykle do zaburzeń w cyklu miesiączkowym.

Jak przetrwać głodówkę?

Przetrwanie głodówki wymaga sporo silnej woli, jednak odpowiednie przygotowanie znacznie ułatwia sprawę. Jeśli organizm jest przyzwyczajony do mniejszych porcji, objawy takie jak ból brzucha z głodu, irytacja czy ból głowy powinny być mniej dokuczliwe. W razie jakichkolwiek problemów zawsze warto skonsultować się z lekarzem, możemy też kontrolować takie parametry jak poziom cukru we krwi. Niezwykle istotne jest wypijanie dużych ilości płynów – minimum 2 l dziennie.

Głodówka stosowana jest często w celu redukcji wagi czy oczyszczenia organizmu z toksyn. Pamiętajmy o zachowaniu ostrożności i przestrzeganiu zasad pozwalających na bezpieczne przeprowadzenie postu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić....

Choroby skóry

Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Choroby skóry

Rumień – rodzaje, objawy, leczenie. Jak je rozróżnić?
Rumień to powszechnie występująca zmiana dermatologiczna, która może stanowić poważny problem estetyczny i zdrowotny. Terminem tym nazywamy bowiem szereg różnorodnych dolegliwości, które wymagają zróżnicowanego podejścia ter...

Układ pokarmowy

Szkorbut – choroba marynarzy. Objawy, przyczyny i leczenie skrajnego niedoboru witaminy C
Szkorbut zaliczany jest do chorób spowodowanych przez awitaminozę. Współcześnie bardzo mało osób zmaga się ze szkorbutem i kojarzony jest on najczęściej z marynarzami. Najlepszą profilaktyką choroby jest zbilansowana dieta, kt&...

Układ nerwowy

Zespół Retta: przyczyny, objawy, dziedziczenie i leczenie
Zespół Retta (RTT) jest postępującą chorobą, która zaburza prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Schorzenie jest nierozerwalnie związane z chromosomem X, a objawy występują niemal wyłącznie u kobiet. ...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem