Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?

Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką? - zdjęcie

Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczących bezpieczeństwa stosowania postu i jego rodzajów.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • na czym dokładnie polega głodówka,
  • jaki jest cel głodówki,
  • jakie są rodzaje głodówek,
  • jak przygotować się do głodówki i z niej wyjść,
  • czy głodówka może być zagrożeniem,
  • jak przetrwać głodówkę.

Zobacz także: Dieta na zaparcia, czyli jak poradzić sobie z dokuczliwymi problemami z wypróżnianiem? Co można jeść, a czego nie przy zaparciach?

Czym tak właściwie jest głodówka?

Głodówka, nazywana także postem, jak sama nazwa wskazuje, polega na powstrzymaniu się przez pewien czas od spożywania pokarmów. W ścisłym słowa znaczeniu oznacza całkowite zaprzestanie jedzenia i przyjmowanie tylko płynów. Warto jednak pamiętać, że obecnie stosuje się to określenie również w przypadku niskoenergetycznych diet, zakładających spożywanie np. niewielkich ilości warzyw i owoców.

Po co robi się głodówkę?

Istnieje wiele przyczyn, dla których ludzie decydują się na rozpoczęcie głodówki. Jednym z najczęściej wymienianych powodów jest chęć schudnięcia. Zwolennicy tego rozwiązania liczą na efekty głodówki w postaci utraty wagi – traktują ją jak bardziej drastyczną dietę redukcyjną. Inne osoby uważają głodówkę za dobry sposób na detoksykację organizmu. Okresowy post pozwala usunąć zbędne produkty przemiany materii, pozbyć się złogów jelitowych, dodać energii i witalności.

Niektórzy rozpoczynają głodówkę w celach leczniczych. Doskonałym przykładem jest popularna dieta dr Dąbrowskiej, w restrykcyjny sposób ograniczająca przyjmowane pokarmy (nie jest postem w ścisłym znaczeniu tego słowa, ponieważ opiera się na jedzeniu warzyw i owoców). Według dr Dąbrowskiej post owocowo-warzywny pozwala pozbyć się toksyn i zregenerować organizm – wszystko dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Stosowanie tej diety ma uruchamiać tzw. trawienie endogenne, prowadzące do usuwania szkodliwych substancji, złogów i zniszczonych komórek.

Jakie są rodzaje głodówek?

Głodówki możemy podzielić ze względu na czas ich trwania. Do najpopularniejszych należą:

  • głodówka jednodniowa,
  • głodówka trzydniowa,
  • głodówka 7 dni,
  • głodówka 10 dni.

Warto zwrócić uwagę na trend polegający na stosowaniu codziennie czasowej głodówki. Oznacza to, że przez większość dnia pościmy i przyjmujemy jedynie płyny, a w krótkim tzw. oknie żywieniowym możemy zjeść określone pożywienie.

Inny podział głodówek związany jest z przyjmowanymi ograniczeniami lub celem ich stosowania. Jak już wspomniano, obecnie stosowane są również głodówki-diety, podczas których spożywa się niektóre pokarmy lub przyjmuje bardziej kaloryczne płyny (np. soki). Poniżej kilka rodzajów głodówek.

  • głodówka lecznicza – jej celem jest uzyskanie pewnych efektów zdrowotnych, może być zalecona przez lekarza np. podczas walki z otyłością
  • głodówka oczyszczająca – ma na celu detoksykację organizmu
  • głodówka wodna – dopuszcza przyjmowanie jedynie czystej wody
  • dieta sokowa – dopuszcza przyjmowanie soków owocowych i warzywnych
  • głodówka odchudzająca – jej celem jest redukcja masy ciała

Jak przygotować się do głodówki?

Przed rozpoczęciem głodówki warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Jeśli planujemy dłuższą głodówkę, staje się to koniecznością – nie mogą stosować jej osoby mające jakiekolwiek problemy ze zdrowiem, a także kobiety w ciąży. Ważne jest przygotowanie organizmu na głodówkę poprzez ograniczenie kaloryczności przyjmowanych pokarmów na kilka dni przed jej rozpoczęciem. Dzięki temu organizm nie odczuje tak silnie tej zmiany.

Jak poprawnie wyjść z głodówki?

Wychodzenie z głodówki powinno odbywać się stopniowo. Powoli zwiększamy ilość i kaloryczność przyjmowanego pożywienia, przyzwyczajając organizm do większych porcji. W przeciwnym razie musimy przygotować się na tzw. efekt jo-jo. Wiele osób zastanawia się, ile można schudnąć na głodówce. Trzeba podkreślić, że zależy to od różnych czynników: czasu trwania postu, stosowanych ograniczeń, kwestii indywidualnych. Niezwykle ważny jest właśnie etap wychodzenia z głodówki, od którego w dużej mierze zależy trwałość osiągniętego efektu.

Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?

Głodówka nie jest rozwiązaniem dla wszystkich. Powinny korzystać z niej tylko w pełni zdrowe osoby, najlepiej będące pod opieką lekarza lub dietetyka. Chociaż post w wielu przypadkach przynosi pewne korzyści zdrowotne, niestety niesie ze sobą również sporo zagrożeń. Zaliczyć do nich można zaburzenia pracy układu nerwowego, związane z koniecznością zużywania własnego białka i powstaniem nadmiernej ilości związków ketonowych, prowadzących do zakwaszenia organizmu (świadczą o tym np. ketony w moczu). Problemy z pamięcią i koncentracją, zaburzenia nastroju, zawroty głowy i omdlenia to stosunkowo częste skutki uboczne. Mogą pojawić się również problemy z układem pokarmowym, wątrobą lub nerkami. U kobiet długotrwała głodówka doprowadza zwykle do zaburzeń w cyklu miesiączkowym.

Jak przetrwać głodówkę?

Przetrwanie głodówki wymaga sporo silnej woli, jednak odpowiednie przygotowanie znacznie ułatwia sprawę. Jeśli organizm jest przyzwyczajony do mniejszych porcji, objawy takie jak ból brzucha z głodu, irytacja czy ból głowy powinny być mniej dokuczliwe. W razie jakichkolwiek problemów zawsze warto skonsultować się z lekarzem, możemy też kontrolować takie parametry jak poziom cukru we krwi. Niezwykle istotne jest wypijanie dużych ilości płynów – minimum 2 l dziennie.

Głodówka stosowana jest często w celu redukcji wagi czy oczyszczenia organizmu z toksyn. Pamiętajmy o zachowaniu ostrożności i przestrzeganiu zasad pozwalających na bezpieczne przeprowadzenie postu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem