Borówka amerykańska dla zdrowia. Najważniejsze właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska - zdjęcie

Borówka amerykańska jest rośliną, której owoce cieszą się popularnością na całym świecie. Niewielkie, kuliste owoce o ciemnoniebieskiej barwie charakteryzują się słodkim smakiem oraz soczystym miąższem. Borówka wykorzystywana jest zarówno do przygotowywania konfitur, soków, jak i nalewek, a w sezonie zjadana jest solo przez dzieci i dorosłych. Owoce borówki amerykańskiej doceniane są nie tylko za walory smakowe, ale także liczne właściwości prozdrowotne. W ich wnętrzu oraz skórce ukryte są liczne witaminy, minerały oraz związki, które dobroczynnie wpływają na organizm. Borówka amerykańska jest doskonałym owocem na poprawę pamięci, pracy wątroby oraz narządu wzroku, a dodatkowo wspiera profilaktykę przeciwnowotworową. Co warto wiedzieć o właściwościach borówki amerykańskiej?

Z artykułu dowiesz się:

  • jakie wartości odżywcze skrywa borówka amerykańska,
  • jakie właściwości posiada ten owoc jagodowy,
  • jakie jest zastosowanie borówki amerykańskiej w profilaktyce chorób wzroku oraz nowotworów,
  • jak najlepiej przechowywać borówkę amerykańską,
  • jak wykorzystać owoc w kuchni.

Zobacz też artykuł: Suszone jagody na biegunkę.

Borówki amerykańskie – wartości odżywcze

Borówka amerykańska jest ciemnoniebieskim owocem, który doceniany jest za swój słodki smak. Jędrne, soczyste owoce w kształcie kuli można jest w formie surowej, a także po przetworzeniu, na przykład na skoncentrowany sok lub herbatę doskonałą na poprawę odporności. Borówka amerykańska należy do tego samego gatunku, co jagody leśne, niemniej jednak, wyróżnia je bogactwo składników, które prozdrowotne wpływają na zdrowie ustroju ludzkiego.

Jakie są wartości odżywcze borówki amerykańskiej? (ilości podane na 100g owocu)

  • witamina C - 9,6 mg,
  • tiamina (wit. B1) - 0,047 mg,
  • ryboflawina (wit. B2) - 0,04 mg,
  • niacyna - 0,4 mg,
  • witamina B6 - 0,05 mg,
  • kwas foliowy - 6 µg,
  • witamina A, 54 µg,
  • witamina E, 0,57 µg.

Dodatkowo, borówka amerykańska bogata jest w pierwiastki, takie jak: wapń, żelazo, potas, sód, cynk oraz magnez.

Borówka amerykańska źródłem mnóstwa właściwości leczniczych

Osoby, które każdego dnia troszczą się o swoje zdrowie z pewnością przestrzegają zasad zrównoważonej diety. Wprowadzenie do jadłospisu borówki amerykańskiej w formie surowej, przetworzonej lub suplementu diety pozytywnie wpływa na pracę organizmu oraz funkcjonowanie.

Najważniejszymi właściwościami leczniczymi borówki amerykańskiej są:

  • poprawa pracy narządu wzroku,
  • przeciwdziałanie powstawaniu komórek nowotworowych,
  • zapobieganie marskości wątroby i poprawia pracę organu,
  • normalizowanie ciśnienia tętniczego krwi i zapobieganie rozwojowi nadciśnienia,
  • pozytywny wpływ na pamięć i ochrona przed rozwojem Alzheimera,
  • wspieranie prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku,
  • zapobieganie dysfunkcjom w pracy układu trawiennego,
  • silna antyoksydacja organizmu, ochrona przed starzeniem się ustroju,
  • poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci,
  • uzupełnienie niedoborów witaminowych i mineralnych w organizmie.

Jak borówka amerykańska dba o nasz wzrok?

Borówka amerykańska, ze względu na bogactwo witaminy A pozytywnie wpływa na pracę narządu wzroku. Jej właściwości poprawiające widzenie były doceniane już w czasie II wojny światowej, gdzie spożywanie borówki amerykańskiej zalecano pilotom sterującym samoloty w czasie zmierzchu i nocy.

Wysoka zawartość antocyjanów w owocach borówki wpływa na regenerację zmęczonych elementów gałki ocznej, co usprawnia proces odczytywania obrazu w ciemności. Warto wiedzieć, że ekstrakt oraz soki z borówki stosuje się także w trakcie leczenia chorób oczu, takich jak zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej czy dysfunkcji w budowie i działaniu siatkówki oka.

Królowa antyoksydantów - dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

Borówka amerykańska oraz owoce jagodowe określane są mianem królowych antyoksydantów. Antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami są substancjami, które hamują proces starzenia się komórek organizmu, dzięki usuwaniu wolnych rodników, fizjologicznie bytujących w ustroju ludzkim. 

Działanie antyoksydacyjne owoców jagodowych wynika z obecności flawonoidów, które usuwają wolne rodniki z organizmu, a tym samym opóźniają proces starzenia się ustroju. Takie działanie nie tylko pozwala zachować młodzieńczy wygląd włosów, skóry i paznokci, ale również ochraniać organizm przed chorobami wieku starczego, do których zalicza się kłopoty z pamięcią, koncentracją lub zdolnościami poznawczymi.

Borówka amerykańska - wartości odżywcze i kalorie

Owoce borówki amerykańskiej wyróżniają się niską kalorycznością oraz niewielkim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że słodkie owoce jagodowe są polecane w diecie osób, które borykają się z insulinoopornością oraz cukrzycą. 

Ile kalorii posiada borówka amerykańska? Jakie są wartości odżywcze owocu? (wartości podane są na 100g produktu)

  • ilość kalorii - 57 KCAL,
  • białko - 1 gram,
  • tłuszcz - 0,3 gram,
  • węglowodany - 15 gram,
  • błonnik - 2,5 gram,
  • cukier - 15 gram.

Jak przechowywać borówki amerykańskie?

Aby przechowywanie borówki amerykańskiej przebiegało bez problemu i szybkiego niszczenia owoców warto zwrócić uwagę na ich jakość na etapie zakupu. Owoce powinny być jędrne i sprężyste, natomiast skórka borówki powinna być napięta, bez śladów marszczenia się. Owoce powinny posiadać ciemnoniebieskie ubarwienie, a najbardziej świeże borówki pokryte są białawym nalotem.

Owoce po zakupie należy dokładnie umyć i wysuszyć. Dokładne zebranie wody opóźnia rozpoczęcie procesów gnilnych, które uniemożliwiają spożycie owoców. Owoce warto przechowywać w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. Borówka doskonale nadaje się również do mrożenia.

Borówka amerykańska - zastosowanie w kuchni

Borówka amerykańska jest smacznym owocem, który dzięki swojej uniwersalności posiada wiele zastosowań w kuchni. Owoce jagodowe można spożywać na surowo oraz jako dodatek do śniadań, na przykład owsianki. Dodatkowo, zbity i słodki miąższ borówki sprawdza się do przetwarzania owocu na soki, nalewki oraz konfitury, które po pasteryzacji nadają się do spożywania przez całą zimę.

Osoby będące na diecie niskokalorycznej bardzo często dodają świeże owoce borówki amerykańskiej do ciast, koktajli czy smoothie.

Borówka amerykańska chroni przed rakiem

Liczne badania naukowe przeprowadzane nad substancjami zawartymi w borówce amerykańskiej dowodzą, że owoce rośliny bogate są w fitoestrogeny oraz kwas elagowy. To substancje, których działanie opiera się na hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Fitoestregon jest hormonem naturalnie występującym w roślinach, który wyróżnia się możliwością blokowania enzymów, które prowadzą do rozwoju nowotworów hormonozależnych. Do tego rodzaju nowotworów zalicza się między innymi nowotwór piersi, który jest obecnie główną przyczyną zgonów wśród kobiet zmagających się z rakiem.

Regularne spożywanie borówki amerykańskiej może ochraniać przed mutacją kody DNA komórek organizmu w komórki nowotworowe. Dodatkowo, włączenie jej do codziennej diety umożliwia uruchomienie procesów antyoksydacyjnych, które hamują starzenie się i deformacje tkanek ustroju. 

Źródło:

- Tessmer, Kimberly. Leczenie odżywianiem. Zdrowe jelita. Wydawnictwo Kobiece, 2022.
- GODERSKA, K., & NIKRANDT, G. WYBRANE SUBSTANCJE BIOAKTYWNE POCHODZENIA ROŚLINNEGO I ICH ROLA W ZAPOBIEGANIU NOWOTWOROM. - https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2023/05/01_Goderska.pdf
- http://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/blueberries.html
- SELFNutritionData. Blueberries, raw Nutrition Facts & Calories. https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1851/2
- Jakubowska, Danuta H. ""Oczy zwierciadłem duszy i stanu zdrowia."" HERBALISM 6.1 (2020): 120-129."

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić....

Choroby skóry

Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Układ pokarmowy

Szkorbut – choroba marynarzy. Objawy, przyczyny i leczenie skrajnego niedoboru witaminy C
Szkorbut zaliczany jest do chorób spowodowanych przez awitaminozę. Współcześnie bardzo mało osób zmaga się ze szkorbutem i kojarzony jest on najczęściej z marynarzami. Najlepszą profilaktyką choroby jest zbilansowana dieta, kt&...

Układ nerwowy

Zespół Retta: przyczyny, objawy, dziedziczenie i leczenie
Zespół Retta (RTT) jest postępującą chorobą, która zaburza prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Schorzenie jest nierozerwalnie związane z chromosomem X, a objawy występują niemal wyłącznie u kobiet. ...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem