Borówka amerykańska dla zdrowia. Najważniejsze właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej

baner

Borówka amerykańska dla zdrowia. Najważniejsze właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska jest rośliną, której owoce cieszą się popularnością na całym świecie. Niewielkie, kuliste owoce o ciemnoniebieskiej barwie charakteryzują się słodkim smakiem oraz soczystym miąższem. Borówka wykorzystywana jest za

Borówka amerykańska jest rośliną, której owoce cieszą się popularnością na całym świecie. Niewielkie, kuliste owoce o ciemnoniebieskiej barwie charakteryzują się słodkim smakiem oraz soczystym miąższem. Borówka wykorzystywana jest zarówno do przygotowywania konfitur, soków, jak i nalewek, a w sezonie zjadana jest solo przez dzieci i dorosłych. Owoce borówki amerykańskiej doceniane są nie tylko za walory smakowe, ale także liczne właściwości prozdrowotne. W ich wnętrzu oraz skórce ukryte są liczne witaminy, minerały oraz związki, które dobroczynnie wpływają na organizm. Borówka amerykańska jest doskonałym owocem na poprawę pamięci, pracy wątroby oraz narządu wzroku, a dodatkowo wspiera profilaktykę przeciwnowotworową. Co warto wiedzieć o właściwościach borówki amerykańskiej?

Z artykułu dowiesz się:

  • jakie wartości odżywcze skrywa borówka amerykańska,
  • jakie właściwości lecznicze posiada ten owoc jagodowy,
  • jakie jest zastosowanie borówki amerykańskiej w profilaktyce chorób wzroku oraz nowotworów,
  • jak najlepiej przechowywać borówkę amerykańską,
  • jak wykorzystać owoc w kuchni.

Zobacz też artykuł: Suszone jagody na biegunkę.

Borówki amerykańskie – wartości odżywcze

Borówka amerykańska jest ciemnoniebieskim owocem, który doceniany jest za swój słodki smak. Jędrne, soczyste owoce w kształcie kuli można jest w formie surowej, a także po przetworzeniu, na przykład na skoncentrowany sok lub herbatę doskonałą na poprawę odporności. Borówka amerykańska należy do tego samego gatunku, co jagody leśne, niemniej jednak, wyróżnia je bogactwo składników, które prozdrowotne wpływają na zdrowie ustroju ludzkiego.

Jakie są wartości odżywcze borówki amerykańskiej? (ilości podane na 100g owocu)

  • witamina C - 9,6 mg,
  • tiamina (wit. B1) - 0,047 mg,
  • ryboflawina (wit. B2) - 0,04 mg,
  • niacyna - 0,4 mg,
  • witamina B6 - 0,05 mg,
  • kwas foliowy - 6 µg,
  • witamina A, 54 µg,
  • witamina E, 0,57 µg.

Dodatkowo, borówka amerykańska bogata jest w pierwiastki, takie jak: wapń, żelazo, potas, sód, cynk oraz magnez.

Borówka amerykańska źródłem mnóstwa właściwości leczniczych

Osoby, które każdego dnia troszczą się o swoje zdrowie z pewnością przestrzegają zasad zrównoważonej diety. Wprowadzenie do jadłospisu borówki amerykańskiej w formie surowej, przetworzonej lub suplementu diety pozytywnie wpływa na pracę organizmu oraz funkcjonowanie.

Najważniejszymi właściwościami leczniczymi borówki amerykańskiej są:

  • poprawa pracy narządu wzroku,
  • przeciwdziałanie powstawaniu komórek nowotworowych,
  • zapobieganie marskości wątroby i poprawia pracę organu,
  • normalizowanie ciśnienia tętniczego krwi i zapobieganie rozwojowi nadciśnienia,
  • pozytywny wpływ na pamięć i ochrona przed rozwojem Alzheimera,
  • wspieranie prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku,
  • zapobieganie dysfunkcjom w pracy układu trawiennego,
  • silna antyoksydacja organizmu, ochrona przed starzeniem się ustroju,
  • poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci,
  • uzupełnienie niedoborów witaminowych i mineralnych w organizmie.

Jak borówka amerykańska dba o nasz wzrok?

Borówka amerykańska, ze względu na bogactwo witaminy A pozytywnie wpływa na pracę narządu wzroku. Jej właściwości poprawiające widzenie były doceniane już w czasie II wojny światowej, gdzie spożywanie borówki amerykańskiej zalecano pilotom sterującym samoloty w czasie zmierzchu i nocy.

Wysoka zawartość antocyjanów w owocach borówki wpływa na regenerację zmęczonych elementów gałki ocznej, co usprawnia proces odczytywania obrazu w ciemności. Warto wiedzieć, że ekstrakt oraz soki z borówki stosuje się także w trakcie leczenia chorób oczu, takich jak zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej czy dysfunkcji w budowie i działaniu siatkówki oka.

Królowa antyoksydantów - dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

Borówka amerykańska oraz owoce jagodowe określane są mianem królowych antyoksydantów. Antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami są substancjami, które hamują proces starzenia się komórek organizmu, dzięki usuwaniu wolnych rodników, fizjologicznie bytujących w ustroju ludzkim. 

Działanie antyoksydacyjne owoców jagodowych wynika z obecności flawonoidów, które usuwają wolne rodniki z organizmu, a tym samym opóźniają proces starzenia się ustroju. Takie działanie nie tylko pozwala zachować młodzieńczy wygląd włosów, skóry i paznokci, ale również ochraniać organizm przed chorobami wieku starczego, do których zalicza się kłopoty z pamięcią, koncentracją lub zdolnościami poznawczymi.

Borówka amerykańska - wartości odżywcze i kalorie

Owoce borówki amerykańskiej wyróżniają się niską kalorycznością oraz niewielkim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że słodkie owoce jagodowe są polecane w diecie osób, które borykają się z insulinoopornością oraz cukrzycą. 

Ile kalorii posiada borówka amerykańska? Jakie są wartości odżywcze owocu? (wartości podane są na 100g produktu)

  • ilość kalorii - 57 KCAL,
  • białko - 1 gram,
  • tłuszcz - 0,3 gram,
  • węglowodany - 15 gram,
  • błonnik - 2,5 gram,
  • cukier - 15 gram.

Jak przechowywać borówki amerykańskie?

Aby przechowywanie borówki amerykańskiej przebiegało bez problemu i szybkiego niszczenia owoców warto zwrócić uwagę na ich jakość na etapie zakupu. Owoce powinny być jędrne i sprężyste, natomiast skórka borówki powinna być napięta, bez śladów marszczenia się. Owoce powinny posiadać ciemnoniebieskie ubarwienie, a najbardziej świeże borówki pokryte są białawym nalotem.

Owoce po zakupie należy dokładnie umyć i wysuszyć. Dokładne zebranie wody opóźnia rozpoczęcie procesów gnilnych, które uniemożliwiają spożycie owoców. Owoce warto przechowywać w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. Borówka doskonale nadaje się również do mrożenia.

Borówka amerykańska - zastosowanie w kuchni

Borówka amerykańska jest smacznym owocem, który dzięki swojej uniwersalności posiada wiele zastosowań w kuchni. Owoce jagodowe można spożywać na surowo oraz jako dodatek do śniadań, na przykład owsianki. Dodatkowo, zbity i słodki miąższ borówki sprawdza się do przetwarzania owocu na soki, nalewki oraz konfitury, które po pasteryzacji nadają się do spożywania przez całą zimę.

Osoby będące na diecie niskokalorycznej bardzo często dodają świeże owoce borówki amerykańskiej do ciast, koktajli czy smoothie.

Borówka amerykańska chroni przed rakiem

Liczne badania naukowe przeprowadzane nad substancjami zawartymi w borówce amerykańskiej dowodzą, że owoce rośliny bogate są w fitoestrogeny oraz kwas elagowy. To substancje, których działanie opiera się na hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Fitoestregon jest hormonem naturalnie występującym w roślinach, który wyróżnia się możliwością blokowania enzymów, które prowadzą do rozwoju nowotworów hormonozależnych. Do tego rodzaju nowotworów zalicza się między innymi nowotwór piersi, który jest obecnie główną przyczyną zgonów wśród kobiet zmagających się z rakiem.

Regularne spożywanie borówki amerykańskiej może ochraniać przed mutacją kody DNA komórek organizmu w komórki nowotworowe. Dodatkowo, włączenie jej do codziennej diety umożliwia uruchomienie procesów antyoksydacyjnych, które hamują starzenie się i deformacje tkanek ustroju. 

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Płyn Lugola - czym jest, jak działa, kiedy stosować oraz czy szkodzi?
Jod jest jednym z pierwiastków o kluczowym znaczeniu dla ludzkiego zdrowia. Większość osób myśli o jodzie jedynie w kontekście skażenia radioaktywnego, lecz jego spektrum działania jest dużo szersze....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia norma...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Serce i układ krążenia

Saturacja krwi – czym jest, jakie są normy i jak mierzyć? Jak prawidłowo zbadać saturację krwi?
W związku z szalejącą obecnie pandemią Covid-19 dużo się mówi o ewentualnych objawach, które w głównej mierze związane są z układem oddechowym, ponieważ to on jest w szczególności narażony na działalność wirusa SARS-COV-2. Jednym ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Przeziębienie i grypa

10 najlepszych domowych sposobów na ból gardła, cz. I
Ból gardła to jeden z częstszych problemów zdrowotnych okresu jesienno-zimowego. Zwykle pojawia się nagle. Zwykle też nie jesteśmy na niego absolutnie przygotowani. Zanim więc zdążymy wybrać się do apteki lub zamówić przez internet o...

Układ pokarmowy

Stomia - czym jest i jak wygląda: rodzaje, pielęgnacja i dieta. Poradnik dla stomików
Stomia to bardzo przykra przypadłość, która potrafi utrudnić życie. Dla wielu osób wypróżnianie się do worka oznacza koniec wcześniej prowadzonego życia. Jak się jednak okazuje, wcale tak nie musi być!...

Układ nerwowy

Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. To powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignorowana lecz może również zwiastować poważniejszą chorobę....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Suchość w gardle: czym skutecznie nawilżać gardło? Spraye, syropy i domowe sposoby
Nawet 46% Polaków skarży się na suchość nie tylko w gardle, ale także w jamie ustnej. Choć problem ten najczęściej dotyczy seniorów, również młodym ludziom doskwiera suchość w gardle....

Układ oddechowy

Krew z nosa u dziecka – przyczyny, leczenie i pierwsza pomoc
Większość dzieci miewa krwotoki z nosa. Zazwyczaj są to niegroźne i sporadyczne przypadki. Jednak czasami spowodowane są poważniejszymi dolegliwościami. Dlatego warto wiedzieć, jak się zachować w takiej sytuacji i jak uniknąć nawrotów....

Mięśnie i kości

Co Twój wiek metaboliczny naprawdę mówi o Twoim zdrowiu?
Wiek metaboliczny to niezwykle ważny wskaźnik, który informuje o kondycji naszego ciała. Mówi on bowiem o sprawności organizmu i obrazuje, na ile lat czuje się człowiek. Choć wiek metaboliczny w dużej mierze uwarunkowany jest genetycznie,...

Choroby skóry

Zapalenie mieszków włosowych: objawy, leczenie, skuteczne maści i kosmetyki
Zapalenie mieszków włosowych jest dość powszechnie spotykanym problemem skórnym. Mamy z nim do czynienia wówczas, gdy mieszek włosowy zostanie zainfekowany, co doprowadza do jego zagonienia, a następnie przekształca się w stan zapa...

Układ pokarmowy

Krew w kale: objawy, badania i leczenie. Jaką chorobę może zwiastować?
Krew w kale zauważona przez każdą osobę powinna zaniepokoić i skłonić do wizyty u lekarza. Może mieć różne przyczyny od hemoroidów, po raka jelita grubego, dlatego tak ważna jest szczegółowa diagnostyka....

Przeziębienie i grypa

Nawłoć: tajemnica żółtego ziela. Właściwości, działanie i zastosowanie
Pomimo gwałtownego rozwoju medycyny na przestrzeni ostatnich lat, wciąż niesłabnącą popularnością cieszy się ziołolecznictwo. Przeczytaj co potrafi nawłoć i jak stosować to ziele....

Układ nerwowy

Patologiczny lęk i strach - jak nie dać się sparaliżować?
Bardzo dużo zaburzeń psychicznych - m.in. takich jak napady lęku - ma związek z doświadczanym stresem. Pracoholizm, życie w ciągłym biegu, brak odpoczynku - to wszystko przyczynia się do poczucia bycia zestresowanym, a tym samym do rozwoju zaburzeń....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.