Szafran – właściwości i zastosowanie najdroższej przyprawy świata

Szafran – właściwości i zastosowanie najdroższej przyprawy świata - zdjęcie

Szafran niezwykle ceniona na całym świecie roślina, uznawana za jedną z najdroższych i najszlachetniejszych przypraw. Jego uprawa nie należy do najłatwiejszych, jednak moc jego cennych właściwości sprawia, że jest ona niezwykle pożądana nie tylko w kuchni, ale także przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Z naszego artykułu dowiesz się: 

  • czym jest szafran i gdzie się go uprawia, 
  • gdzie znajduje swoje zastosowanie, 
  • jak działa na zdrowie układu nerwowego, 
  • w jaki sposób łagodzi napięcie przedmiesiączkowe, 
  • jakie są przeciwskazania do jego stosowania, 
  • jakie jest jego zastosowanie w kuchni, 
  • jakie dania można przygotować z jego udziałem.

Czym jest szafran i gdzie jest uprawiany?

Szafran to roślina pochodząca z rodziny kosaćcowatych. Pozyskiwana jest z wysuszonych kwiatów krokusa. Najbardziej cennym elementem szafranu są słupki ze znamionami, zamknięte w jasnofioletowym kwiecie. Nitki pozyskiwane ze znamion mają charakterystyczny jasnoczerwony kolor ze złotym odcieniem. Największe uprawy szafranu znajdują się w Turcji, Indiach, Iranie oraz Hiszpanii. Okazuje się, że jedna z najcenniejszych upraw pochodzi z Walencji. Tak naprawdę szafran możemy wyhodować samodzielnie, jednak jest to bardzo trudne zadanie, ze względu na ogromne wymagania rośliny odnośnie gleby i warunków wzrostu. W dzisiejszych czasach roślina ta nie rośnie w stanie dzikim. Szafran w kuchni i lecznictwie znany jest już około 3 tysiące lat, był chętnie wykorzystywany przez Greków, Rzymian, Persów i Egipcjan. 

Szafran jako przyprawa, barwnik i składnik perfum

Okazuje się, że już starożytni Grecy i Sumerowie bardzo cenili szafran za jego wspaniałe właściwości. Wykorzystywali go do produkcji perfum, jako przyprawę oraz barwnik. Jako że szafran ma piękną żółtą barwę, farbowano nim ubrania. Cudowne właściwości szafranu pokochali producenci perfum, gdyż jego zapach kojarzy się z miodem, z wyczuwalną nutką goryczki. To również zapach drzewa i żywicy. Takie perfumy są wyjątkowo drogie, a jednocześnie wielu producentów zamiast prawdziwego szafranu dodaje szafran sztuczny, który jest trudny do odróżnienia przez amatorów. Jednak aby uzyskać niesamowity zapach, roślina ta musi być zbierana, kiedy wschodzi słońce, gdyż właśnie wtedy otwierają się kielichy kwiatów.

Szafran to kwiat chętnie wykorzystywany w kuchni. Nadaje ciastom piękny żółty kolor, świetnie sprawdza się jako przyprawa do wielu dań rybnych i z owoców morza. Stosowany jest zarówno w kuchni europejskiej, jak i orientalnej, jednak należy pamiętać, aby zachować umiar w jego stosowaniu. Nie tylko przez wzgląd na jego cenę, gdyż uznawany jest za najdroższą przyprawę świata, ale także ze względu na jego smak. Kiedy używamy go w nadmiarze, nadaje potrawie trudną do zniwelowania gorycz. 

Korzystne właściwości szafranu na poprawę nastroju

Właściwości lecznice szafranu znane są na całym świecie od wieków. Kwiat szafranu jest szczególnie polecany na układ nerwowy, jako remedium na stres, lęki, niepokój i zły nastrój. Wszystko za sprawą jego wpływu na stężenie neuroprzekaźników w mózgu. Związki zawarte w szafranie wchodzą w interakcje z receptorami NMDA i GABAA. Dlatego ekstrakt z kwiatu szafranu to bardzo dobry środek antydepresyjny. Działanie krocyny i szafranu wspiera zdrowie psychiczne poprzez zwiększenie poziomu serotoniny, dopaminy i noradrenaliny. Działa podobnie do syntetycznych antydepresantów, dlatego pomaga zachować równowagę emocjonalną oraz utrzymywać dobry nastrój. Ma podobne działanie do dziurawca, gdyż podwyższa poziom serotoniny i dopaminy - hormonów odpowiedzialnych za odczuwanie szczęścia. Dlatego kwiat szafranu jest często stosowany w produkcji suplementów diety na poprawę nastroju. Stosując szafran w formie tabletek, w trosce o swoje zdrowie można mieć pewność naturalnego i szybkiego powrotu zdrowia. 

Co więcej, szafran może z powodzeniem być stosowany jako naturalny lek na wrzody. W wielu badaniach zaobserwowano działanie jego aktywnych składników na zmniejszenie odczuwania stresu, a co za tym idzie zmniejszenia stanu zapalnego w obrębie układu pokarmowego. Udowodniono, że ma podobne działanie do popularnego leku przeciwwrzodowego. Szafran to również świetny sposób na odchudzanie, gdyż zmniejsza odczuwanie głodu i chęci sięgania po słodkie. Wszystko za sprawą niwelowania napięcia, które jest głównym motorem napędzającym podjadanie. 

Szafran - środek odmładzający. Wykorzystywany jest w kosmetyce jako główny składnik kremówWszystko za sprawą wysokiej zawartości karotenoidów, które świetnie oddziałują na skórę, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Nadaje skórze ładny i wyrównany koloryt oraz działa odmładzająco. 

Szafran a napięcie przedmiesiączkowe i funkcje seksualne

Szafran już w starożytności znany był z leczenia wielu przykrych dolegliwości PMS. To przede wszystkim skurcze, wzdęcia, zmiany skórne czy wahania nastroju i stres. Roślina ta świetnie niweluje te dolegliwości, obniża poziom stresu oraz zmniejsza nasilenie skurczy menstruacyjnych. Kwiat szafranu to również świetny sposób na leczenie niepłodności. Uchodzi za afrodyzjak oraz leczy zaburzenia erekcji. Co więcej, kwiat ten może być stosowany w leczeniu niepłodności, a wszystko za sprawą silnych właściwości antyoksydacyjnych. Przeciwdziała uszkodzeniom plemników, zwiększając przy tym szansę na zapłodnienie. 

Szafran – przeciwwskazania i działania niepożądane

Szafran, mimo iż jest przyprawą luksusową, może wywoływać wiele działań niepożądanych. Przede wszystkim zbyt wysokie dawki są niewskazane dla kobiet w ciąży, gdyż mogą doprowadzić do poronienia. Również dzieci powinny unikać stosowania szafranu, gdyż nie ma badań na temat bezpiecznych dawek stosowania tej rośliny. Na kwiat szafranu powinni uważać również alergicy. 

Należy zachować umiar w stosowaniu szafranu, gdyż jego zbyt wysoka dawka może być groźna dla zdrowia, a nawet życia. 

Zastosowanie szafranu w kuchni

Mimo wspaniałych właściwości, szafran jest wciąż niedocenianą przyprawą w wielu kuchniach. W Hiszpanii kwiat ten znajduje zastosowanie w potrawach z ryżem i kurczakiem, a w kuchni arabskiej podawany jest z kawą, ryżem czy potrawami z chlebem. 

W naszym kraju możemy spotkać go w deserach, ciastach, lodach i puddingach. Może być także dodawany do domowych likierów. Często występuje również we flakach czy daniach rybnych. Szafran świetnie łączy się także z warzywami, takimi jak: szparagi, pomidory i koper włoski. 

Dania i przepisy godne uwagi z wykorzystaniem szafranu

Szafran to najdroższa przyprawa świata, dlatego jej wykorzystanie nie jest tak powszechne w polskiej kuchni. Tak naprawdę przyprawa szafranowa nadaje się zarówno do deserów, jak i dań wytrwanych. Świetnie łączy się z rybami i owocami morza, ale także z drobiem. 

Babeczki z gruszkami i szafranem 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki białego cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1duże jajko,
  • łyżeczka szafranu,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 4 większe gruszki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre składniki. Całość połączyć ze sobą, włożyć pokrojone gruszki i wymieszać. Nałożyć ciasto do foremek, piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. 

Kurczak z ryżem i szafranem 

Składniki:

  • pierś z kurczaka, 
  • cebula, 
  • łyżeczka szafranu, 
  • 2 torebki ryżu, 
  • sól i pieprz, 
  • olej, 
  • 1/2 litra bulionu, 
  • 2 łyżki masła. 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać ryż oraz szafran. Chwilę podsmażyć, następnie dodać bulion, przyprawy i zagotować. Całość wstawić do piekarnika na około 20 minut w temperaturę 170 stopni. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Układ nerwowy

Tajemnice Hipokampu: kluczowa rola w pamięci i emocjach
W fascynującym świecie neurobiologii, hipokamp stanowi centralny obszar, którego tajemnice stopniowo odkrywane są przez badaczy. Jego kluczowa rola w kształtowaniu pamięci i regulacji emocji sprawia, że staje się niezwykle istotnym obszarem zain...

Układ rozrodczy i moczowy

Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....

Układ pokarmowy

Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? Przygotowanie do badania
Kolonoskopia to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w jelicie grubym oraz w dolnym odcinku jelita cienkiego. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy się do niego odpowiednio przygotować. Bardzo istot...

Dieta i odchudzanie

Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady i efekty. Kto powinien jej spróbować?
Dieta białkowo-tłuszczowa stanowi ciekawą opcję dla tradycyjnych sposobów żywienia. W zależności od swoich potrzeb możesz zdecydować się na przestrzeganie zasad tradycyjnego modelu żywieniowego low carb lub diety ketogenicznej. Druga z nich pozw...

Układ pokarmowy

Nowotwory: typy i rodzaje raków oraz etapy i przebieg kancerogenezy w złożoności choroby nowotworowej
Nowotwory stanowią kompleksowe wyzwanie dla dziedziny medycyny oraz zdrowia publicznego. Istnieje różnorodność typów i rodzajów raków, charakteryzujących się unikalnymi cechami, a także mechanizmami rozwoju. Zrozumienie etap...

Dieta i odchudzanie

Cudowne właściwości naturalnych napojów – na zdrowie, urodę i przemianę materii
Moc ziół znana jest od wielu wieków, a ich rozsądne i uzasadnione wykorzystanie umożliwia uzyskanie znaczącej poprawy stanu zdrowia i kondycji organizmu. Jeżeli chcesz wiedzieć jak przyśpieszyć metabolizm, w nocy spać spokojnie, a także&l...

Układ rozrodczy i moczowy

Jak przyspieszyć okres? Domowe sposoby, zioła i witaminy na wywołanie miesiączki
Wakacyjny wyjazd, ślub, sesja zdjęciowa - to tylko wybrane sytuacje, w których kobiety zastanawiają się, jak przyspieszyć okres. Miesiączka, zwłaszcza bardzo obfita lub bolesna, może znacząco utrudniać funkcjonowanie. Czy istnieją domowe sposoby...

Układ pokarmowy

Dieta w insulinooporności – co jeść, by czuć się dobrze? Zasady komponowania posiłków
Insulinooporność to powszechnie występujące zaburzenie metaboliczne, które polega na obniżeniu wrażliwości tkanek na insulinę. W konsekwencji dochodzi do podniesienia produkcji insuliny, co pozwala na unormowanie stężenia glukozy we krwi. Nielec...

Dieta i odchudzanie

Dieta przeciwnowotworowa - żywność obniżająca ryzyko raka. Zasady, wskazówki, produkty
Odpowiednio zbilansowany tryb żywienia odgrywa kluczową rolę w prewencji szerokiego spektrum chorób nowotworowych. Dzięki zawartości konkretnych składników produkty, takie jak owoce, warzywa, nabiał czy zioła, wspierają układ immunologicz...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.