Szkorbut – choroba marynarzy. Objawy, przyczyny i leczenie skrajnego niedoboru witaminy C

Szkorbut – choroba marynarzy. Objawy, przyczyny i leczenie skrajnego niedoboru witaminy C - zdjęcie
Szkorbut zaliczany jest do chorób spowodowanych przez awitaminozę. Współcześnie bardzo mało osób zmaga się ze szkorbutem i kojarzony jest on najczęściej z marynarzami. Najlepszą profilaktyką choroby jest zbilansowana dieta, która umożliwia dostarczenie kluczowych dla zdrowia witamin.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym jest szkorbut i kto jest narażony na tę chorobę,
  • w jaki sposób jest diagnozowany szkorbut,
  • w jaki sposób należy leczyć szkorbut,
  • jakie są konsekwencje nieleczenia szkorbutu,
  • dlaczego warto spożywać produkty bogate w witaminę C.

Zachęcamy także do zapoznania się z artykułem poświęconemu prawidłowej suplementacji.

Szkorbut – co to za choroba i jakie są jej przyczyny?

Szkorbut jest jednostką chorobową, stanowiącą wynik utrzymującego się niskiego poziomu kwasu askorbinowego, czyli niedobór witaminy CLudzki organizm nie ma zdolności do samodzielnej produkcji tej witaminy, dlatego należy dostarczać ją wraz z pożywieniem, aby zachować prawidłowy przebieg wielu procesów w organizmie. Witamina C jest niezbędna podczas wytwarzania kolagenu, czyli istotnego elementu budującego tkanki. Znaczne ograniczenie spożywania witaminy C doprowadza do wadliwej syntezy kolagenu, a to prowadzi do uszkodzeń narządów.

Współcześnie szkorbut jest niezwykle rzadkim przypadkiem. Zmagają się z nim najczęściej niemowlęta i osoby starsze. Przyczyn tej choroby upatruje się bezpośrednio w nieprawidłowym sposobie żywienia, który jest ubogi w witaminę C. Tendencja do rozwoju szkorbutu dostrzegalna jest w przypadku osób zmagających się z uzależnieniem od alkoholu. Ta choroba spowodowana brakiem witaminy C może być także wynikiem innych chorób współwystępujących, które uniemożliwiają sprawne wchłanianie substancji odżywczych w jelitach.

Szkorbut jest najczęściej kojarzony jako przypadłość, która dziesiątkowała marynarzy w starożytności i średniowieczu. Na dłuższe rejsy wybierali pokarmy ubogie lub pozbawione witaminy C, dlatego jako najliczniejsza grupa ucierpieli na skutek tej choroby. Dostrzeżenie powiązania pomiędzy szkorbutem a niedoborem witaminy C nastąpiło dopiero w XVIII w. i było rewolucyjne w ograniczeniu przypadków zachorowań.

Objawy szkorbutu - jak rozpoznać skrajny niedobór witaminy C?

Szkorbut rozwija się stopniowo wraz z pogłębianiem się niedoborów kwasu askorbinowego w organizmie. Pierwsze dolegliwości wynikające ze szkorbutu to m.in.:

  • utrata apetytu,
  • nagły spadek masy ciała,
  • utrzymujące się zmęczenie,
  • drażliwość i pogorszenie samopoczucia,
  • utrzymująca się ospałość.

Po około 3 miesiącach utrzymujących się niedoborów witaminy C, dostrzegalne jest pogorszenie stanu osoby chorej. Do powyższych objawów dochodzą:

  • spotęgowana męczliwość,
  • duszności,
  • bóle obejmujące kości, mięśnie i stawy,
  • powstawanie siniaków,
  • przesuszona skóra,
  • rozwój krwawych wybroczyn na skórze i błonach śluzowych, ponadto przez szkorbut język jest pokryty wybroczynami,
  • rozwój zapalania dziąseł i samoistne wypadanie zębów,
  • utrudnione gojenie ran,
  • depresja.

Codzienne funkcjonowanie i wykonywanie prostych czynności jest niemożliwe. Objawy szkorbutu, jeżeli nie zostaną w porę powiązane z niedoborem witaminy C, doprowadzają do dalszego spustoszenia w organizmie. W następnym etapie choroby pojawiają się obrzęki na ciele, rozwija się żółtaczka, a także układ nerwowy przestaje pracować prawidłowo. Ponadto chory zmaga się z drgawkami i gorączką. Nieleczony szkorbut doprowadza do zgonu. Rozwój medycyny i znajomość znaczenia witaminy C sprawiają, że zaawansowane przypadki szkorbutu zdarzają się rzadko.

Kto choruje na szkorbut?

Szkorbut jako niedobór witaminy C występuje u osób nadmiernie spożywających wysokoprzetworzoną żywność, która w swoim składzie nie ma wartości odżywczych. Na awitaminozę narażone są szczególnie osoby żyjące w skrajnym ubóstwie. Szkorbut występuje także u osób starszych, które zmagają się z zaburzoną pracą jelit, jak i demencją czy chorobami psychicznymi. Występujący szkorbut u dzieci stanowi konsekwencję nadmiernego zastępowania naturalnych pokarmów poprzez podawanie mleka krowiego. Na rozwój szkorbutu narażone są osoby mające zaburzenia odżywiania, np. anoreksję, bulimię czy cierpiące na choroby zaburzające prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych. Rozwój szkorbutu może wystąpić u osób uzależnionych od alkoholu, narkotyków czy papierosów.

Jak zdiagnozować szkorbut? Badania potwierdzające rozpoznanie

Diagnozowaniem szkorbutu zajmują się lekarze w oparciu o obraz kliniczny; pomocny jest również wywiad medyczny przeprowadzany z osobą chorą. Zarówno klasyczne objawy, jak i informacje o posiadaniu szkodliwych nawyków żywieniowych ułatwiają postawienie diagnozy. Szkorbut, brak witaminy C, jest stosunkowo prosty do rozpoznania.

Do ostatecznego rozpoznania niezbędne są badania diagnostyczne. Zatem jak zdiagnozować szkorbut? Przede wszystkim wykonuje się badania umożliwiające oznaczenie stężenia witaminy C, jak i morfologię krwi obwodowej. Morfologia uwidacznia nasiloną anemię, czyli zmniejszoną zawartość czerwonych krwinek. Dodatkowo lekarz może skierować chorego na badanie rentgenowskie, które pozwala na dostrzeżenie charakterystycznych uszkodzeń kostnych.

Na czym polega leczenie szkorbutu?

U osób, u których wykryto szkorbut, leczenie opiera się na uzupełnieniu witaminy C. Lekarz przepisuje preparaty zawierające witaminę C. Rezultaty z wdrożonego leczenia dostrzegalne są już po 2 tygodniach. Istotne jest, aby samodzielnie, czyli bez zgody lekarza, nie decydować się na zwiększoną suplementację witaminy C. Witamina C w proszku, kroplach, płynie i tabletkach jest ogólnodostępna, jednak przyjmowanie dziennej dawki przekraczającej 500 mg doprowadza do różnych powikłań zdrowotnych. Nadmiar witaminy C objawia się poprzez: nudności, wymioty, biegunki, wysypkę skórną. W dłuższej perspektywie rozwija się kamica nerkowa.

Czym grozi nieleczony szkorbut?

Posiadane przez szkorbut objawy doprowadzają do stopniowego dewastowania organizmu. Z powodu niedoboru witaminy C zaburzone są niemal wszystkie procesy w organizmie. Jednak wdrożenie prawidłowego leczenia w odpowiednim momencie pozwala na odwrócenie zmian zachodzących w organizmie. Uzupełnienie niedoborów pozwala na uzyskanie pełnego wyleczenia. Pomimo tego nie należy lekceważyć znaczenia witaminy C w codziennej diecie. Liczne zgony wśród marynarzy udowadniają, że szkorbut jest śmiertelnie niebezpieczny.

Rola diety i suplementacji w zapobieganiu szkorbutowi - jakie produkty są bogate w witaminę C?

Najlepszą profilaktyką szkorbutu jest posiadanie zróżnicowanej diety, która dostarcza do organizmu wszystkich składników odżywczych i przede wszystkim ma w swoim składzie witaminy i minerały. Najlepszym wyborem są owoce i warzywa obfitujące w witaminę C. Rekomendowane jest przede wszystkim spożywanie: papryki, jagód, brokułów, kiwi, cytrusów, truskawek. Ponadto jako źródło witaminy C w codziennej diecie wskazuje się także marchew, ziemniaki i nać pietruszki. Nieocenionym źródłem witaminy C są także kiszone warzywa, które dodatkowo regulują pracę całego układu trawienia i poprawiają perystaltykę jelit.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem