Szkorbut – choroba marynarzy. Objawy, przyczyny i leczenie skrajnego niedoboru witaminy C

Szkorbut – choroba marynarzy. Objawy, przyczyny i leczenie skrajnego niedoboru witaminy C - zdjęcie
Szkorbut zaliczany jest do chorób spowodowanych przez awitaminozę. Współcześnie bardzo mało osób zmaga się ze szkorbutem i kojarzony jest on najczęściej z marynarzami. Najlepszą profilaktyką choroby jest zbilansowana dieta, która umożliwia dostarczenie kluczowych dla zdrowia witamin.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym jest szkorbut i kto jest narażony na tę chorobę,
  • w jaki sposób jest diagnozowany szkorbut,
  • w jaki sposób należy leczyć szkorbut,
  • jakie są konsekwencje nieleczenia szkorbutu,
  • dlaczego warto spożywać produkty bogate w witaminę C.

Zachęcamy także do zapoznania się z artykułem poświęconemu prawidłowej suplementacji.

Szkorbut – co to za choroba i jakie są jej przyczyny?

Szkorbut jest jednostką chorobową, stanowiącą wynik utrzymującego się niskiego poziomu kwasu askorbinowego, czyli niedobór witaminy CLudzki organizm nie ma zdolności do samodzielnej produkcji tej witaminy, dlatego należy dostarczać ją wraz z pożywieniem, aby zachować prawidłowy przebieg wielu procesów w organizmie. Witamina C jest niezbędna podczas wytwarzania kolagenu, czyli istotnego elementu budującego tkanki. Znaczne ograniczenie spożywania witaminy C doprowadza do wadliwej syntezy kolagenu, a to prowadzi do uszkodzeń narządów.

Współcześnie szkorbut jest niezwykle rzadkim przypadkiem. Zmagają się z nim najczęściej niemowlęta i osoby starsze. Przyczyn tej choroby upatruje się bezpośrednio w nieprawidłowym sposobie żywienia, który jest ubogi w witaminę C. Tendencja do rozwoju szkorbutu dostrzegalna jest w przypadku osób zmagających się z uzależnieniem od alkoholu. Ta choroba spowodowana brakiem witaminy C może być także wynikiem innych chorób współwystępujących, które uniemożliwiają sprawne wchłanianie substancji odżywczych w jelitach.

Szkorbut jest najczęściej kojarzony jako przypadłość, która dziesiątkowała marynarzy w starożytności i średniowieczu. Na dłuższe rejsy wybierali pokarmy ubogie lub pozbawione witaminy C, dlatego jako najliczniejsza grupa ucierpieli na skutek tej choroby. Dostrzeżenie powiązania pomiędzy szkorbutem a niedoborem witaminy C nastąpiło dopiero w XVIII w. i było rewolucyjne w ograniczeniu przypadków zachorowań.

Objawy szkorbutu - jak rozpoznać skrajny niedobór witaminy C?

Szkorbut rozwija się stopniowo wraz z pogłębianiem się niedoborów kwasu askorbinowego w organizmie. Pierwsze dolegliwości wynikające ze szkorbutu to m.in.:

  • utrata apetytu,
  • nagły spadek masy ciała,
  • utrzymujące się zmęczenie,
  • drażliwość i pogorszenie samopoczucia,
  • utrzymująca się ospałość.

Po około 3 miesiącach utrzymujących się niedoborów witaminy C, dostrzegalne jest pogorszenie stanu osoby chorej. Do powyższych objawów dochodzą:

  • spotęgowana męczliwość,
  • duszności,
  • bóle obejmujące kości, mięśnie i stawy,
  • powstawanie siniaków,
  • przesuszona skóra,
  • rozwój krwawych wybroczyn na skórze i błonach śluzowych, ponadto przez szkorbut język jest pokryty wybroczynami,
  • rozwój zapalania dziąseł i samoistne wypadanie zębów,
  • utrudnione gojenie ran,
  • depresja.

Codzienne funkcjonowanie i wykonywanie prostych czynności jest niemożliwe. Objawy szkorbutu, jeżeli nie zostaną w porę powiązane z niedoborem witaminy C, doprowadzają do dalszego spustoszenia w organizmie. W następnym etapie choroby pojawiają się obrzęki na ciele, rozwija się żółtaczka, a także układ nerwowy przestaje pracować prawidłowo. Ponadto chory zmaga się z drgawkami i gorączką. Nieleczony szkorbut doprowadza do zgonu. Rozwój medycyny i znajomość znaczenia witaminy C sprawiają, że zaawansowane przypadki szkorbutu zdarzają się rzadko.

Kto choruje na szkorbut?

Szkorbut jako niedobór witaminy C występuje u osób nadmiernie spożywających wysokoprzetworzoną żywność, która w swoim składzie nie ma wartości odżywczych. Na awitaminozę narażone są szczególnie osoby żyjące w skrajnym ubóstwie. Szkorbut występuje także u osób starszych, które zmagają się z zaburzoną pracą jelit, jak i demencją czy chorobami psychicznymi. Występujący szkorbut u dzieci stanowi konsekwencję nadmiernego zastępowania naturalnych pokarmów poprzez podawanie mleka krowiego. Na rozwój szkorbutu narażone są osoby mające zaburzenia odżywiania, np. anoreksję, bulimię czy cierpiące na choroby zaburzające prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych. Rozwój szkorbutu może wystąpić u osób uzależnionych od alkoholu, narkotyków czy papierosów.

Jak zdiagnozować szkorbut? Badania potwierdzające rozpoznanie

Diagnozowaniem szkorbutu zajmują się lekarze w oparciu o obraz kliniczny; pomocny jest również wywiad medyczny przeprowadzany z osobą chorą. Zarówno klasyczne objawy, jak i informacje o posiadaniu szkodliwych nawyków żywieniowych ułatwiają postawienie diagnozy. Szkorbut, brak witaminy C, jest stosunkowo prosty do rozpoznania.

Do ostatecznego rozpoznania niezbędne są badania diagnostyczne. Zatem jak zdiagnozować szkorbut? Przede wszystkim wykonuje się badania umożliwiające oznaczenie stężenia witaminy C, jak i morfologię krwi obwodowej. Morfologia uwidacznia nasiloną anemię, czyli zmniejszoną zawartość czerwonych krwinek. Dodatkowo lekarz może skierować chorego na badanie rentgenowskie, które pozwala na dostrzeżenie charakterystycznych uszkodzeń kostnych.

Na czym polega leczenie szkorbutu?

U osób, u których wykryto szkorbut, leczenie opiera się na uzupełnieniu witaminy C. Lekarz przepisuje preparaty zawierające witaminę C. Rezultaty z wdrożonego leczenia dostrzegalne są już po 2 tygodniach. Istotne jest, aby samodzielnie, czyli bez zgody lekarza, nie decydować się na zwiększoną suplementację witaminy C. Witamina C w proszku, kroplach, płynie i tabletkach jest ogólnodostępna, jednak przyjmowanie dziennej dawki przekraczającej 500 mg doprowadza do różnych powikłań zdrowotnych. Nadmiar witaminy C objawia się poprzez: nudności, wymioty, biegunki, wysypkę skórną. W dłuższej perspektywie rozwija się kamica nerkowa.

Czym grozi nieleczony szkorbut?

Posiadane przez szkorbut objawy doprowadzają do stopniowego dewastowania organizmu. Z powodu niedoboru witaminy C zaburzone są niemal wszystkie procesy w organizmie. Jednak wdrożenie prawidłowego leczenia w odpowiednim momencie pozwala na odwrócenie zmian zachodzących w organizmie. Uzupełnienie niedoborów pozwala na uzyskanie pełnego wyleczenia. Pomimo tego nie należy lekceważyć znaczenia witaminy C w codziennej diecie. Liczne zgony wśród marynarzy udowadniają, że szkorbut jest śmiertelnie niebezpieczny.

Rola diety i suplementacji w zapobieganiu szkorbutowi - jakie produkty są bogate w witaminę C?

Najlepszą profilaktyką szkorbutu jest posiadanie zróżnicowanej diety, która dostarcza do organizmu wszystkich składników odżywczych i przede wszystkim ma w swoim składzie witaminy i minerały. Najlepszym wyborem są owoce i warzywa obfitujące w witaminę C. Rekomendowane jest przede wszystkim spożywanie: papryki, jagód, brokułów, kiwi, cytrusów, truskawek. Ponadto jako źródło witaminy C w codziennej diecie wskazuje się także marchew, ziemniaki i nać pietruszki. Nieocenionym źródłem witaminy C są także kiszone warzywa, które dodatkowo regulują pracę całego układu trawienia i poprawiają perystaltykę jelit.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem