Triglicerydy inaczej trójglicerydy. Stężenie triglicerydów we krwi

Triglicerydy inaczej trójglicerydy. Stężenie triglicerydów we krwi - zdjęcie

Statystyki pokazują, że choroby układu krążenia stanowią ogromne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Ponad 50% zgonów wśród Polaków powyżej 65 roku życia jest spowodowanych hipertrójglicerydemią. Profilaktyka polega na ograniczeniu ilości spożywanego tłuszczu i węglowodanów oraz przyjmowaniu odpowiednich produktów, zawierających kwasy tłuszczowe, korzystne dla zdrowia.

Trójglicerydy – skąd i czym są?

Trójglicerydy, zwane inaczej: triglicerydami, TAG, TG, czy triacyloglicerolami, należą do tłuszczów prostych. Ich cząsteczki zbudowane są z glicerolu i przyłączonych do niego trzech kwasów tłuszczowych. Wytwarzane są w wątrobie, która produkuje je z kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Mogą być też dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem, zawierającym tłuszcze roślinne i zwierzęce. Ich obecność w organizmie jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania, jednak nadmiar może odbijać się niekorzystnie dla zdrowia. Triglicerydy, obok węglowodanów, stanowią jedno z głównych źródeł energii. Są też zapasowym materiałem energetycznym w postaci tkanki tłuszczowej.

Jakie są normy trójglicerydów?

Polskie Towarzystwo Kardiologiczne opracowało standardy dotyczące stężenia trójglicerydów. Norma we krwi u zdrowego człowieka wynosi około 150 mg/dl (1,7 mmol/l). Jeśli poziom jest wyższy, prawdopodobnie również podniesiony jest całkowity poziom cholesterolu. Z tego powodu lipidogram zawiera dane o stężeniach wszystkich lipidów we krwi, również frakcji HDL oraz LDL, ponieważ tylko całościowy obraz pozwala ustalić kondycję zdrowotną danego pacjenta i ewentualny sposób leczenia. Całkowite stężenie cholesterolu nie powinno przekraczać 200 mg/dl, w tym frakcji LDL – 100 mg/dl. Natomiast stężenie frakcji HDL, czyli dobrego cholesterolu, powinno być nie mniejsze niż 40 mg/dl. U różnych pacjentów, w zależności od wieku, obciążenia genetycznego, trybu życia i ogólnego stanu zdrowia wartości poszczególnych składników lipidogramu mogą odbiegać od normy, nie stanowiąc zagrożenia dla zdrowia. Istotne jest, aby została zachowana odpowiednia proporcja między LDL, a HDL. U pacjentów z wysokim poziomem triglicerydów występuje często tzw. mleczne osocze, wynikające z wysokiej zawartości tłuszczu we krwi.

Podwyższone triglicerydy – jak sobie radzić?

Podwyższenie stężenia trójglicerydów we krwi może przez dłuższy okres pozostać niezauważone. Jednak po pewnym czasie daje o sobie znać. Wywołuje zmęczenie i niewydolność serca, które są spowodowane zmianami miażdżycowymi. Często, oprócz negatywnego wpływu na układ krwionośny, obserwuje się upośledzenie funkcjonowania układu pokarmowego. Dochodzi do zapalenia trzustki. Towarzyszą jej silne bóle brzucha, wzdęcia, nudności oraz wymioty. Z uwagi na te komplikacje warto przynajmniej raz na pięć lat wykonać lipidogram i skontrolować poziom trójglicerydów. Podwyższone wyniki mogą wskazywać na hipertrójglicerydemię. Wysoki poziom TAG we krwi (znacznie powyżej 1,7 mmol/l, czyli 150 mg/dl), może być spowodowany spożywaniem zbyt obfitych, zbyt tłustych lub zbyt wysokokalorycznych posiłków. Może też wynikać z „objadania się” słodyczami. Podniesieniu poziomu triglicerydów sprzyja także picie alkoholu, cukrzyca typu 2, niedoczynność tarczycy, przewlekłe choroby nerek, otyłość i nadwaga oraz leki moczopędne i na nadciśnienie tętnicze. W obniżeniu poziomu TAG bardzo pomocne są różne leki dostępne w aptekach bez recepty, jak na przykład Omega Cardin – cholesterol, serce, krążenie, które wzmacniają serce i układ krwionośny oraz kontrolują poziom triglicerydów, czy Cynarex, stosowany pomocniczo w hipercholesterolemii, jako środek obniżający poziom cholesterolu i trójglicerydów w surowicy krwi (stosowany w profilaktyce miażdżycy). Na w działach: Serce i układ krążenia oraz Leki OTC i suplementy można znaleźć jeszcze wiele innych specyfików wspomagających pracę układu krwionośnego oraz obniżających poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi.

Jak badać triglicerydy?

Badanie poziomu cholesterolu i triglicerydów można wykonać w każdym wieku, nawet u małych dzieci. Przeprowadza się je w szczególności u osób borykających się z nadwagą lub takich, w których bliskiej rodzinie występują choroby układu krążenia. Zaleca się, aby je wykonywać po 30. roku życia, raz na 5 lat. Triglicerydy w surowicy bada się za pomocą tzw. lipidogramu. Wykonuje się go na podstawie analizy próbki krwi, polegającej na wyznaczaniu stężenia poszczególnych frakcji związków tłuszczowych. Badanie musi zostać przeprowadzone na czczo, co najmniej po upływie dwunastu godzin od ostatniego posiłku. Lipidogram pozwala określić dokładne stężenie lipidów, czyli trójglicerydów (TG), cholesterolu całkowitego (TC, Total-Ch), frakcji LDL-cholesterol (LDL-C, „zły cholesterol”) oraz frakcji HDL-cholesterol (HDL-C, „dobry cholesterol”). Znając normy tych parametrów, można szybko ustalić, czy istnieje zagrożenie ze strony układu krążenia.

Specjalna dieta przy podwyższonych triglicerydach

Dieta stosowana przy podwyższonych triglicerydach powinna być bogata w błonnik oraz wielonienasycone kwasy omega 3, EPA oraz DHA. Można je znaleźć przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich, jak np. łosoś, śledź i makrela, które należy spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu, w owocach morza, oleju rzepakowym, lnianym oraz oliwie z oliwek, orzechach i nasionach (np. pestki dyni i siemię lniane). Należy unikać potraw tłustych i smażonych, przede wszystkim fast foodów. Zaleca się spożywanie chudego mięsa, jogurtów, odtłuszczonych produktów mlecznych, pieczywa pełnoziarnistego, warzyw (powinny stanowić połowę każdego posiłku) i płatków owsianych. Do warzyw, które powinno się przyjmować trzy razy dziennie, najlepiej na surowo, należą: cukinia, pomidory, ogórki oraz papryka. Z uwagi na fakt, że nadmierne spożycie cukrów podnosi poziom trójglicerydów, powinno się unikać słodzenia napojów oraz spożywania słodyczy, soków i miodu. Owoce są dopuszczalne w diecie, jednak w umiarkowanej ilości (zamiast winogron, lepiej spożyć grejpfruta). Aby zmniejszyć poziom TAG we krwi, należy ograniczyć również spożycie alkoholu, który oddziałuje negatywnie na przemiany tłuszczów zachodzące w wątrobie.

Dobrze zbilansowana dieta, utrzymanie prawidłowej wagi ciała oraz aktywność fizyczna nie tylko poprawiają sylwetkę i sprawność organizmu, ale również wpływają pozytywnie na zmniejszenie stężenia trójglicerydów we krwi i pozwalają uniknąć chorób układu krążenia.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach tarczykowych...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.