Triglicerydy inaczej trójglicerydy. Stężenie triglicerydów we krwi

Triglicerydy inaczej trójglicerydy. Stężenie triglicerydów we krwi - zdjęcie

Statystyki pokazują, że choroby układu krążenia stanowią ogromne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Ponad 50% zgonów wśród Polaków powyżej 65 roku życia jest spowodowanych hipertrójglicerydemią. Profilaktyka polega na ograniczeniu ilości spożywanego tłuszczu i węglowodanów oraz przyjmowaniu odpowiednich produktów, zawierających kwasy tłuszczowe, korzystne dla zdrowia.

Trójglicerydy – skąd i czym są?

Trójglicerydy, zwane inaczej: triglicerydami, TAG, TG, czy triacyloglicerolami, należą do tłuszczów prostych. Ich cząsteczki zbudowane są z glicerolu i przyłączonych do niego trzech kwasów tłuszczowych. Wytwarzane są w wątrobie, która produkuje je z kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Mogą być też dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem, zawierającym tłuszcze roślinne i zwierzęce. Ich obecność w organizmie jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania, jednak nadmiar może odbijać się niekorzystnie dla zdrowia. Triglicerydy, obok węglowodanów, stanowią jedno z głównych źródeł energii. Są też zapasowym materiałem energetycznym w postaci tkanki tłuszczowej.

Jakie są normy trójglicerydów?

Polskie Towarzystwo Kardiologiczne opracowało standardy dotyczące stężenia trójglicerydów. Norma we krwi u zdrowego człowieka wynosi około 150 mg/dl (1,7 mmol/l). Jeśli poziom jest wyższy, prawdopodobnie również podniesiony jest całkowity poziom cholesterolu. Z tego powodu lipidogram zawiera dane o stężeniach wszystkich lipidów we krwi, również frakcji HDL oraz LDL, ponieważ tylko całościowy obraz pozwala ustalić kondycję zdrowotną danego pacjenta i ewentualny sposób leczenia. Całkowite stężenie cholesterolu nie powinno przekraczać 200 mg/dl, w tym frakcji LDL – 100 mg/dl. Natomiast stężenie frakcji HDL, czyli dobrego cholesterolu, powinno być nie mniejsze niż 40 mg/dl. U różnych pacjentów, w zależności od wieku, obciążenia genetycznego, trybu życia i ogólnego stanu zdrowia wartości poszczególnych składników lipidogramu mogą odbiegać od normy, nie stanowiąc zagrożenia dla zdrowia. Istotne jest, aby została zachowana odpowiednia proporcja między LDL, a HDL. U pacjentów z wysokim poziomem triglicerydów występuje często tzw. mleczne osocze, wynikające z wysokiej zawartości tłuszczu we krwi.

Podwyższone triglicerydy – jak sobie radzić?

Podwyższenie stężenia trójglicerydów we krwi może przez dłuższy okres pozostać niezauważone. Jednak po pewnym czasie daje o sobie znać. Wywołuje zmęczenie i niewydolność serca, które są spowodowane zmianami miażdżycowymi. Często, oprócz negatywnego wpływu na układ krwionośny, obserwuje się upośledzenie funkcjonowania układu pokarmowego. Dochodzi do zapalenia trzustki. Towarzyszą jej silne bóle brzucha, wzdęcia, nudności oraz wymioty. Z uwagi na te komplikacje warto przynajmniej raz na pięć lat wykonać lipidogram i skontrolować poziom trójglicerydów. Podwyższone wyniki mogą wskazywać na hipertrójglicerydemię. Wysoki poziom TAG we krwi (znacznie powyżej 1,7 mmol/l, czyli 150 mg/dl), może być spowodowany spożywaniem zbyt obfitych, zbyt tłustych lub zbyt wysokokalorycznych posiłków. Może też wynikać z „objadania się” słodyczami. Podniesieniu poziomu triglicerydów sprzyja także picie alkoholu, cukrzyca typu 2, niedoczynność tarczycy, przewlekłe choroby nerek, otyłość i nadwaga oraz leki moczopędne i na nadciśnienie tętnicze.

Na w działach: Serce i układ krążenia oraz Leki OTC i suplementy można znaleźć jeszcze wiele innych specyfików wspomagających pracę układu krwionośnego oraz obniżających poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi.

Jak badać triglicerydy?

Badanie poziomu cholesterolu i triglicerydów można wykonać w każdym wieku, nawet u małych dzieci. Przeprowadza się je w szczególności u osób borykających się z nadwagą lub takich, w których bliskiej rodzinie występują choroby układu krążenia. Zaleca się, aby je wykonywać po 30. roku życia, raz na 5 lat. Triglicerydy w surowicy bada się za pomocą tzw. lipidogramu. Wykonuje się go na podstawie analizy próbki krwi, polegającej na wyznaczaniu stężenia poszczególnych frakcji związków tłuszczowych. Badanie musi zostać przeprowadzone na czczo, co najmniej po upływie dwunastu godzin od ostatniego posiłku. Lipidogram pozwala określić dokładne stężenie lipidów, czyli trójglicerydów (TG), cholesterolu całkowitego (TC, Total-Ch), frakcji LDL-cholesterol (LDL-C, „zły cholesterol”) oraz frakcji HDL-cholesterol (HDL-C, „dobry cholesterol”). Znając normy tych parametrów, można szybko ustalić, czy istnieje zagrożenie ze strony układu krążenia.

Specjalna dieta przy podwyższonych triglicerydach

Dieta stosowana przy podwyższonych triglicerydach powinna być bogata w błonnik oraz wielonienasycone kwasy omega 3, EPA oraz DHA. Można je znaleźć przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich, jak np. łosoś, śledź i makrela, które należy spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu, w owocach morza, oleju rzepakowym, lnianym oraz oliwie z oliwek, orzechach i nasionach (np. pestki dyni i siemię lniane). Należy unikać potraw tłustych i smażonych, przede wszystkim fast foodów. Zaleca się spożywanie chudego mięsa, jogurtów, odtłuszczonych produktów mlecznych, pieczywa pełnoziarnistego, warzyw (powinny stanowić połowę każdego posiłku) i płatków owsianych. Do warzyw, które powinno się przyjmować trzy razy dziennie, najlepiej na surowo, należą: cukinia, pomidory, ogórki oraz papryka. Z uwagi na fakt, że nadmierne spożycie cukrów podnosi poziom trójglicerydów, powinno się unikać słodzenia napojów oraz spożywania słodyczy, soków i miodu. Owoce są dopuszczalne w diecie, jednak w umiarkowanej ilości (zamiast winogron, lepiej spożyć grejpfruta). Aby zmniejszyć poziom TAG we krwi, należy ograniczyć również spożycie alkoholu, który oddziałuje negatywnie na przemiany tłuszczów zachodzące w wątrobie.

Dobrze zbilansowana dieta, utrzymanie prawidłowej wagi ciała oraz aktywność fizyczna nie tylko poprawiają sylwetkę i sprawność organizmu, ale również wpływają pozytywnie na zmniejszenie stężenia trójglicerydów we krwi i pozwalają uniknąć chorób układu krążenia.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem