Na co pomaga miód z nawłoci? Skarb natury zamknięty w słoiku

Na co pomaga miód z nawłoci? Skarb natury zamknięty w słoiku - zdjęcie
Miód nawłociowy jest jednym z najrzadziej spotykanych, a jednocześnie najbardziej cennych miodów. Wszystkie swoje drogocenne właściwości zawdzięcza kwiatom nawłoci. Wykazuje działanie bakteriobójcze, moczopędne i rozkurczowe. Warto dowiedzieć się, na jakie dolegliwości może pomóc, a także jaki ma smak i w jaki sposób można go jeszcze wykorzystać, m.in. w kosmetyce.

Czego dowiesz się z artykułu?

  • Jak spożywać miód nawłociowy i w jakiej postaci włączyć go do diety?
  • Czym charakteryzuje się miód nawłociowy? Smak, krystalizacja i walory spożywcze
  • Jaki jest wpływ miodu nawłociowego na odporność, walkę z przeziębieniami i inne problemy zdrowotne?
  • Jakie jest zastosowanie miodu z nawłoci i jakie są przeciwwskazania do jego spożywania?

Zobacz także artykuł: "Miód - dlaczego warto po niego sięgać?".

Miód z nawłoci - tajemniczy skarb natury w Twojej codziennej diecie

Miód nawłociowy jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru nawłoci. Nawłoć to roślina zwana również mimozą, złotą rózgą albo złotą dziewicą. Pomaga ona pszczołom przetrwać zimę, gdyż jest jedną z najdłużej kwitnących roślin. Mała częstotliwość występowania miodu nawłociowego wynika z kilku czynników. Przede wszystkim pszczelarze z powodu jego małej produkcji muszą zostawić sporą część na zimę, przez co do sprzedaży nie trafia go wiele. Jak spożywać miód nawłociowy? Jest wiele sposobów. Nadaje się jako dodatek do herbaty, deserów, dressingów do sałatek, można z niego zrobić również nalewki, syropy czy spożywać prosto ze słoika. Wyróżnia się nie tylko doskonałymi walorami smakowymi, ale również właściwościami zdrowotnymi, z których właśnie jest najbardziej znany.

Miód nawłociowy: smak i krystalizacja

Miód nawłociowy ma jasny, słomkowożółty, czasami lekko bursztynowy kolor. W jego przypadku proces krystalizacji następuje stosunkowo szybko - trwa około 3-6 tygodni. Wówczas miód nabiera jaśniejszego koloru i kremowej konsystencji. Nie przypadnie raczej do gustu osobom szukającym miodu płynnego i przezroczystego. Jeśli chodzi o smak, jest on słodki, lecz niezbyt dominujący. Wyczuwa się w nim kwaskowate, lekko gorzkie akcenty. Da się poczuć również łagodny aromat kwiatów nawłoci. Ze względu na dużą aktywność biologiczną miód z nawłoci powinien być przechowywany w stosunkowo niskiej temperaturze. Naturalny, głęboki aromat można zachować dzięki szczelnemu zakręcaniu słoika.

Czy miód z nawłoci jest szkodliwy? Każdy miód jako produkt naturalny charakteryzuje się ryzykiem zakażenia bakteriami i/lub ich metabolitami, również miód nawłociowy. Przeciwwskazania dotyczą przede wszystkim kobiet w ciąży i niemowląt, jednak nie w każdym przypadku. Miód nawłociowy w ciąży może pomóc na poranne mdłości.

Skarbnica przeciwutleniaczy - miód z nawłoci a walka z wolnymi rodnikami

Miód z nawłoci ma liczne właściwości lecznicze. Przede wszystkim zawiera enzymy, kwasy organiczne oraz antyoksydanty, które pomagają walczyć z wolnymi rodnikami i wzmacniają układ odpornościowy. Wolne rodniki to cząsteczki występujące naturalnie w organizmie człowieka. Ważne jest zachowanie równowagi między nimi a przeciwutleniaczami. Jeśli w organizmie człowieka występuje nadmiar wolnych rodników, mogą wystąpić liczne powikłania zdrowotne, przyspieszony zostanie proces starzenia się oraz wzrośnie ryzyko zachorowania na nowotwór. Właśnie dlatego warto spożywać produkty bogate w antyoksydanty, takie jak miód nawłociowy.

Miód nawłociowy a układ immunologiczny – odporność prosto z natury

Na co pomaga miód nawłociowy? Przede wszystkim wspiera układ odpornościowy i daje mu siły do walki z przeziębieniami. Produkt ten wykazuje działanie antybiotyczne na jednym z najwyższych poziomów spośród wszystkich miodów. Dodatkowo działa napotnie, stąd też doskonale wspomaga leczenie wszelkich infekcji górnych dróg oddechowych. Ze względu na jego właściwości wzmacniające układ immunologiczny zaleca się spożywanie go zapobiegawczo, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Miód z nawłoci uznawany jest za bezpieczny, naturalny antybiotykWspiera więc organizm nie tylko podczas przeziębień wywołanych przez wirusy, ale również infekcji bakteryjnych. Skutecznie łagodzi stany zapalne, zakażenia i infekcje. Według niektórych źródeł jego właściwości antybiotyczne są nawet lepsze niż w przypadku słynnego nowozelandzkiego miodu manuka. Zawiera flawonoidy, olejki eteryczne, a także kwasy organiczne, składniki mineralne i witaminy oraz substancje śluzowe.

Właściwości bakteriobójcze i odtruwające miodu z nawłoci

Właściwości bakteriobójcze miodu z nawłoci wynikają przede wszystkim z obecności antocyjanów i flawonoidów. Dzięki tym substancjom produkt wykazuje również właściwości moczopędne. Dodatkowo nawłoć w różnych postaciach jest stosowana jako środek odtruwający, a miód produkowany z niej wspomaga usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Wykazuje też właściwości przeciwkrwotoczne, antyseptyczne i żółciopędne. Ze wszystkich tych powodów wspiera i wzmacnia organizm.

Jak stosować miód z nawłoci, by cieszyć się jego pełnym potencjałem?

Warto pamiętać, że w przypadku stosowania miodu z nawłoci kluczowa jest regularność. Tylko wtedy będzie można cieszyć się w pełni jego właściwościami. Dzienna zalecana dawka spożywanego miodu nawłociowego nie powinna przekraczać jednak 40 g. Warto również rozrabiać produkt z wodą, by zwiększyć przyswajalność zawartych w nim substancji. Trzeba mieć przy tym na uwadze, że ten miód, tak samo jak inne, jest dość kaloryczny, dlatego osoby stosujące dietę odchudzającą i cierpiące na cukrzycę nie powinny przesadzać z jego ilością.

Miód nawłociowy znalazł też zastosowanie w przygotowaniu kąpieli miodowych, które były znane już w starożytności. Do wody o temperaturze 38 stopni Celsjusza należy dodać 300 g miodu. Kąpiel powinna trwać około 20 minut. Ma ona właściwości relaksujące i uspokajające, rozluźnia mięśnie, odżywia i regeneruje skórę. Miód z nawłoci sprawdza się jako składnik maseczek na twarz i do włosów, peelingów oraz serum regeneracyjnego do ust. Nawłoć ma właściwości zmniejszające stany zapalne i regenerujące zmarszczki.

Podczas spożywania miodu nawłociowego w dowolnej postaci trzeba pamiętać, że nie może on mieć temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza, ponieważ w tej temperaturze zawarte w nim białka ulegają zniszczeniu. W przypadku dodawania go do herbaty najlepiej zadbać o to, by napój był już nieco przestudzony, gotowy do wypicia. Co wybrać do słodzenia: miód nawłociowy czy ksylitol? Wiele zależy od indywidualnych preferencji smakowych, jednak na miód powinny uważać wspomniane już osoby chorujące na cukrzycę. Ten produkt sprawdzi się jako składnik napoju elektrolitowego. Pity o poranku, skutecznie pobudzi do działania.

Jeśli chodzi o miód nawłociowy dla dzieci, nie ma większych przeciwwskazań do podawania produktu, lecz warto zachować rozsądek z uwagi na zawarte w nim cukry proste i kalorie. Będzie on nieodpowiedni dla niemowląt, których układ trawienny jest bardziej wrażliwy.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem