Na co pomaga miód z nawłoci? Skarb natury zamknięty w słoiku

Na co pomaga miód z nawłoci? Skarb natury zamknięty w słoiku - zdjęcie
Miód nawłociowy jest jednym z najrzadziej spotykanych, a jednocześnie najbardziej cennych miodów. Wszystkie swoje drogocenne właściwości zawdzięcza kwiatom nawłoci. Wykazuje działanie bakteriobójcze, moczopędne i rozkurczowe. Warto dowiedzieć się, na jakie dolegliwości może pomóc, a także jaki ma smak i w jaki sposób można go jeszcze wykorzystać, m.in. w kosmetyce.

Czego dowiesz się z artykułu?

  • Jak spożywać miód nawłociowy i w jakiej postaci włączyć go do diety?
  • Czym charakteryzuje się miód nawłociowy? Smak, krystalizacja i walory spożywcze
  • Jaki jest wpływ miodu nawłociowego na odporność, walkę z przeziębieniami i inne problemy zdrowotne?
  • Jakie jest zastosowanie miodu z nawłoci i jakie są przeciwwskazania do jego spożywania?

Zobacz także artykuł: "Miód - dlaczego warto po niego sięgać?".

Miód z nawłoci - tajemniczy skarb natury w Twojej codziennej diecie

Miód nawłociowy jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru nawłoci. Nawłoć to roślina zwana również mimozą, złotą rózgą albo złotą dziewicą. Pomaga ona pszczołom przetrwać zimę, gdyż jest jedną z najdłużej kwitnących roślin. Mała częstotliwość występowania miodu nawłociowego wynika z kilku czynników. Przede wszystkim pszczelarze z powodu jego małej produkcji muszą zostawić sporą część na zimę, przez co do sprzedaży nie trafia go wiele. Jak spożywać miód nawłociowy? Jest wiele sposobów. Nadaje się jako dodatek do herbaty, deserów, dressingów do sałatek, można z niego zrobić również nalewki, syropy czy spożywać prosto ze słoika. Wyróżnia się nie tylko doskonałymi walorami smakowymi, ale również właściwościami zdrowotnymi, z których właśnie jest najbardziej znany.

Miód nawłociowy: smak i krystalizacja

Miód nawłociowy ma jasny, słomkowożółty, czasami lekko bursztynowy kolor. W jego przypadku proces krystalizacji następuje stosunkowo szybko - trwa około 3-6 tygodni. Wówczas miód nabiera jaśniejszego koloru i kremowej konsystencji. Nie przypadnie raczej do gustu osobom szukającym miodu płynnego i przezroczystego. Jeśli chodzi o smak, jest on słodki, lecz niezbyt dominujący. Wyczuwa się w nim kwaskowate, lekko gorzkie akcenty. Da się poczuć również łagodny aromat kwiatów nawłoci. Ze względu na dużą aktywność biologiczną miód z nawłoci powinien być przechowywany w stosunkowo niskiej temperaturze. Naturalny, głęboki aromat można zachować dzięki szczelnemu zakręcaniu słoika.

Czy miód z nawłoci jest szkodliwy? Każdy miód jako produkt naturalny charakteryzuje się ryzykiem zakażenia bakteriami i/lub ich metabolitami, również miód nawłociowy. Przeciwwskazania dotyczą przede wszystkim kobiet w ciąży i niemowląt, jednak nie w każdym przypadku. Miód nawłociowy w ciąży może pomóc na poranne mdłości.

Skarbnica przeciwutleniaczy - miód z nawłoci a walka z wolnymi rodnikami

Miód z nawłoci ma liczne właściwości lecznicze. Przede wszystkim zawiera enzymy, kwasy organiczne oraz antyoksydanty, które pomagają walczyć z wolnymi rodnikami i wzmacniają układ odpornościowy. Wolne rodniki to cząsteczki występujące naturalnie w organizmie człowieka. Ważne jest zachowanie równowagi między nimi a przeciwutleniaczami. Jeśli w organizmie człowieka występuje nadmiar wolnych rodników, mogą wystąpić liczne powikłania zdrowotne, przyspieszony zostanie proces starzenia się oraz wzrośnie ryzyko zachorowania na nowotwór. Właśnie dlatego warto spożywać produkty bogate w antyoksydanty, takie jak miód nawłociowy.

Miód nawłociowy a układ immunologiczny – odporność prosto z natury

Na co pomaga miód nawłociowy? Przede wszystkim wspiera układ odpornościowy i daje mu siły do walki z przeziębieniami. Produkt ten wykazuje działanie antybiotyczne na jednym z najwyższych poziomów spośród wszystkich miodów. Dodatkowo działa napotnie, stąd też doskonale wspomaga leczenie wszelkich infekcji górnych dróg oddechowych. Ze względu na jego właściwości wzmacniające układ immunologiczny zaleca się spożywanie go zapobiegawczo, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Miód z nawłoci uznawany jest za bezpieczny, naturalny antybiotykWspiera więc organizm nie tylko podczas przeziębień wywołanych przez wirusy, ale również infekcji bakteryjnych. Skutecznie łagodzi stany zapalne, zakażenia i infekcje. Według niektórych źródeł jego właściwości antybiotyczne są nawet lepsze niż w przypadku słynnego nowozelandzkiego miodu manuka. Zawiera flawonoidy, olejki eteryczne, a także kwasy organiczne, składniki mineralne i witaminy oraz substancje śluzowe.

Właściwości bakteriobójcze i odtruwające miodu z nawłoci

Właściwości bakteriobójcze miodu z nawłoci wynikają przede wszystkim z obecności antocyjanów i flawonoidów. Dzięki tym substancjom produkt wykazuje również właściwości moczopędne. Dodatkowo nawłoć w różnych postaciach jest stosowana jako środek odtruwający, a miód produkowany z niej wspomaga usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Wykazuje też właściwości przeciwkrwotoczne, antyseptyczne i żółciopędne. Ze wszystkich tych powodów wspiera i wzmacnia organizm.

Jak stosować miód z nawłoci, by cieszyć się jego pełnym potencjałem?

Warto pamiętać, że w przypadku stosowania miodu z nawłoci kluczowa jest regularność. Tylko wtedy będzie można cieszyć się w pełni jego właściwościami. Dzienna zalecana dawka spożywanego miodu nawłociowego nie powinna przekraczać jednak 40 g. Warto również rozrabiać produkt z wodą, by zwiększyć przyswajalność zawartych w nim substancji. Trzeba mieć przy tym na uwadze, że ten miód, tak samo jak inne, jest dość kaloryczny, dlatego osoby stosujące dietę odchudzającą i cierpiące na cukrzycę nie powinny przesadzać z jego ilością.

Miód nawłociowy znalazł też zastosowanie w przygotowaniu kąpieli miodowych, które były znane już w starożytności. Do wody o temperaturze 38 stopni Celsjusza należy dodać 300 g miodu. Kąpiel powinna trwać około 20 minut. Ma ona właściwości relaksujące i uspokajające, rozluźnia mięśnie, odżywia i regeneruje skórę. Miód z nawłoci sprawdza się jako składnik maseczek na twarz i do włosów, peelingów oraz serum regeneracyjnego do ust. Nawłoć ma właściwości zmniejszające stany zapalne i regenerujące zmarszczki.

Podczas spożywania miodu nawłociowego w dowolnej postaci trzeba pamiętać, że nie może on mieć temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza, ponieważ w tej temperaturze zawarte w nim białka ulegają zniszczeniu. W przypadku dodawania go do herbaty najlepiej zadbać o to, by napój był już nieco przestudzony, gotowy do wypicia. Co wybrać do słodzenia: miód nawłociowy czy ksylitol? Wiele zależy od indywidualnych preferencji smakowych, jednak na miód powinny uważać wspomniane już osoby chorujące na cukrzycę. Ten produkt sprawdzi się jako składnik napoju elektrolitowego. Pity o poranku, skutecznie pobudzi do działania.

Jeśli chodzi o miód nawłociowy dla dzieci, nie ma większych przeciwwskazań do podawania produktu, lecz warto zachować rozsądek z uwagi na zawarte w nim cukry proste i kalorie. Będzie on nieodpowiedni dla niemowląt, których układ trawienny jest bardziej wrażliwy.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ nerwowy

Zespół Retta: przyczyny, objawy, dziedziczenie i leczenie
Zespół Retta (RTT) jest postępującą chorobą, która zaburza prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Schorzenie jest nierozerwalnie związane z chromosomem X, a objawy występują niemal wyłącznie u kobiet. ...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem