Miód – dlaczego warto po niego sięgać?

miod-ma-korzystny-wplyw-na-kazdy-z-ukladow-w-organizmie-czlowieka - zdjęcie

Wszyscy mamy świadomość, że miód jest zdrowy. Wiemy, że pomaga wzmocnić odporność i zwalczyć przeziębienie. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że jego dobroczynne właściwości sięgają znacznie dalej i wywierają zbawienny wpływ na każdy z układów w naszym organizmie. 

Miód i jego cenne właściwości

Dobroczynne właściwości miodu były znane i wykorzystywane już w starożytnym Egipcie. Jednym z najważniejszych składników miodu są enzymy, z których większość pochodzi z gruczołów ślinowych pszczół. W wyniku reakcji, zachodzących z udziałem enzymów, powstaje nadtlenek wodoru, czyli substancja o właściwościach antyseptycznych. UWAGA!: Zawarte w miodzie enzymy mają niską odporność na działanie wysokich temperatur. Ulegają stopniowemu rozkładowi już w temperaturze 45 stopni Celsjusza, przez co miód traci swoje cenne pierwotne właściwości. Dlatego nie należy go podgrzewać ani zalewać gorącą wodą (jeśli słodzimy herbatę miodem, najpierw ją przestudźmy). Oprócz enzymów miód zawiera także:

  • aminokwasy
  • glukozę i fruktozę
  • biotynę
  • witaminy A, C i z grupy B
  • kwas foliowy
  • aż 21 pierwiastków ważnych dla ludzkiego organizmu (m.in. żelazo, miedź, wapń, magnes, potas, fosfor, mangan)

Miód jest wprawdzie bardziej kaloryczny od cukru (łyżeczka cukru ma 20 kcal, a miodu 39), ale za to bogaty w substancje odżywcze – podczas gdy cukier to tylko tzw. puste kalorie. Dodatkowo, dzięki zawartości cukrów prostych (które, w przeciwieństwie do sacharozy, wchłaniane są bezpośrednio do krwioobiegu, z pominięciem wątroby), miód jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. Ogólne prozdrowotne cechy miodu są imponujące. Oto co dobrego robi miód:

  • jest zdrowym źródłem energii
  • przyspiesza regenerację organizmu i pomaga zwiększać odporność
  • jest pomocniczo stosowany w infekcjach dróg oddechowych
  • hamuje powstawanie próchnicy
  • wspomaga pracę mózgu (dzięki zawartości glukozy)
  • łagodzi podrażnienia
  • korzystnie wpływa na układ pokarmowy, pobudza trawienie
  • wpływa na regulację pracy wątroby i nerek
  • ułatwia zasypianie, koi nerwy, poprawia nastrój
  • neutralizuje skutki picia alkoholu oraz innych używek, jak kawa, herbata czy tytoń
  • wykorzystywany w kosmetyce – nawilża, rozjaśnia i poprawia sprężystość skóry

Rodzaje miodów i ich właściwości

W zależności od rodzaju miodu, możemy bardziej szczegółowo wskazać jego właściwości.

Miód lipowy

Jest pozyskiwany z kwiatów lipy. Ma ostro-słodki smak i jasnożółty kolor. Ma zbawienny wpływ na układ nerwowy – ułatwia zasypianie, łagodzi stres.

Miód wielokwiatowy

Pozyskiwany jest z kwiatów, które kwitną latem – w czerwcu i lipcu. Ma łagodny, słodki smak i żółty kolor.  Według specjalistów dodaje energii. Z uwagi na łagodny, słodki smak często podaje się go dzieciom podczas przeziębienia czy grypy.

Miód akacjowy

Ma bardzo jasną barwę i wolno ulega krystalizacji. Zawiera dużo fruktozy, a także izoflawony i glikozydy, które przyspieszają proces regeneracji błon śluzowych żołądka, co jest bardzo pomocne w zaburzeniach trawienia, nadkwasocie, stanach zapalnych żołądka i jelit. 

Miód gryczany

Pozyskuje się go z kwiatów gryki. Ma charakterystyczny brunatny kolor i ostry smak. Jako jedyny z miodów zawiera rutynę. Z tego powodu zalecany jest seniorom.

Miód wrzosowy

Pozyskiwany z kwiatów wrzosu. Ma brunatno-czerwono kolor i jest niezbyt słodki.

Miód rzepakowy

Uzyskuje się go z kwiatów rzepaku. Ma kremowy kolor, a smak łagodny, z lekką nutą goryczy. Szybko ulega krystalizacji. Znany jest ze swoich właściwości oczyszczających – łagodzi niekorzystne działanie alkoholu, papierosów i innych używek. Zawiera olejki eteryczne, witaminy, aminokwasy i glukozę.  Odżywcze wartości miodu są nie do przecenienia. Warto pamiętać o nich, układając codzienne menu, a także w sytuacji, gdy zmagamy się z jakimiś dolegliwościami – pomocnicze stosowanie miodu może przyspieszyć pozbycie się wielu z nich.

Źródła:

  • Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Miody odmianowe i ich zdrowotne walory. Toruń 2005.
  • Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. Apiterapia. Leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi. Wydawnictwo SBM, Warszawa 2020.
  • Knoller R. Miód krzepi i leczy. Wyd. HJ&BF, Warszawa 1997.
  • Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Antybiotyczne właściwości miodu. Herba Pol 1993; 3:153-67.
  • Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. Apiterapia. Leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi. Wydawnictwo SBM, Warszawa 2020.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem