Miód – dlaczego warto po niego sięgać?

baner

Miód – dlaczego warto po niego sięgać?

Wszyscy mamy świadomość, że miód jest zdrowy. Wiemy, że pomaga wzmocnić odporność i zwalczyć przeziębienie. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że jego dobroczynne właściwości sięgają znacznie dalej i wywierają zbawienny wpływ na k
Wszyscy mamy świadomość, że miód jest zdrowy. Wiemy, że pomaga wzmocnić odporność i zwalczyć przeziębienie. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że jego dobroczynne właściwości sięgają znacznie dalej i wywierają zbawienny wpływ na każdy z układów w naszym organizmie. Miód ma korzystny wpływ na każdy z układów w organizmie człowieka

Miód i jego cenne właściwości

Dobroczynne właściwości miodu były znane i wykorzystywane już w starożytnym Egipcie. Można powiedzieć, że to najstarszy z leków – do tego w pełni naturalny. Jednym z najważniejszych składników miodu są enzymy, z których większość pochodzi z gruczołów ślinowych pszczół. W wyniku reakcji, zachodzących z udziałem enzymów, powstaje nadtlenek wodoru, czyli substancja o właściwościach antyseptycznych. Stąd przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwalergiczne działanie miodu. UWAGA!: Zawarte w miodzie enzymy mają niską odporność na działanie wysokich temperatur. Ulegają stopniowemu rozkładowi już w temperaturze 45 stopni Celsjusza, przez co miód traci swoje cenne pierwotne właściwości. Dlatego nie należy go podgrzewać ani zalewać gorącą wodą (jeśli słodzimy herbatę miodem, najpierw ją przestudźmy). Oprócz enzymów miód zawiera także:
  • aminokwasy
  • glukozę i fruktozę
  • biotynę
  • witaminy A, C i z grupy B
  • kwas foliowy
  • aż 21 pierwiastków ważnych dla ludzkiego organizmu (m.in. żelazo, miedź, wapń, magnes, potas, fosfor, mangan)
Miód jest wprawdzie bardziej kaloryczny od cukru (łyżeczka cukru ma 20 kcal, a miodu 39), ale za to bogaty w substancje odżywcze – podczas gdy cukier to tylko tzw. puste kalorie. Dodatkowo, dzięki zawartości cukrów prostych (które, w przeciwieństwie do sacharozy, wchłaniane są bezpośrednio do krwioobiegu, z pominięciem wątroby), miód jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. Ogólne prozdrowotne cechy miodu są imponujące. Oto co dobrego robi miód:
  • jest zdrowym źródłem energii
  • ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwalergiczne
  • przyspiesza regenerację organizmu i pomaga zwiększać odporność
  • łagodzi infekcje dróg oddechowych
  • wspomaga leczenie kaszlu, jest pomocny w przeziębieniach, kłopotach z gardłem i przy zapaleniu zatok
  • przyspiesza gojenie ran (zwłaszcza tych powstałych w wyniku oparzeń oraz ropiejących – takie zranienia warto obłożyć miodem)
  • hamuje powstawanie próchnicy
  • wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie i hamuje rozwój miażdżycy
  • wspomaga pracę mózgu (dzięki zawartości glukozy)
  • łagodzi podrażnienia
  • korzystnie wpływa na układ pokarmowy, pobudza trawienie
  • działa przeciwwymiotnie i przeciwbiegunkowo, likwiduje zaparcia
  • reguluje pracę wątroby i nerek
  • ma działanie moczopędne – jest pomocniczo stosowany w chorobach układu moczowego
  • ułatwia zasypianie, koi nerwy, poprawia nastrój
  • działa oczyszczająco na organizm i ma właściwości odtruwające – usuwa z organizmu ołów i inne metale ciężkie
  • neutralizuje skutki picia alkoholu oraz innych używek, jak kawa, herbata czy tytoń
  • wykorzystywany w kosmetyce – nawilża, rozjaśnia i poprawia sprężystość skóry

Rodzaje miodów i ich właściwościInfografika o rodzajach i właściwościach miodu

W zależności od rodzaju miodu, możemy bardziej szczegółowo wskazać jego właściwości oraz działanie.

Miód lipowy

Jest pozyskiwany z kwiatów lipy. Ma ostro-słodki smak i jasnożółty kolor. Najbardziej znane i cenione jest jego działanie wykrztuśne i przeciwgorączkowe, wykorzystywane przy leczeniu przeziębienia, grypy, zapaleniu oskrzeli i płuc, anginie czy zapaleniu zatok. Oprócz właściwości antybiotycznych, ma zbawienny wpływ na układ nerwowy – ułatwia zasypianie, normuje ciśnienie, łagodzi stres, stany depresyjne i nerwice.

Miód wielokwiatowy

Pozyskiwany jest z kwiatów, które kwitną latem – w czerwcu i lipcu. Ma łagodny, słodki smak i żółty kolor. Jest stosowany przede wszystkim w leczeniu chorób serca, ponieważ pomaga regulować ciśnienie, wzmacnia serce i naczynia krwionośne. Przyniesie ulgę osobom uczulonym na pyłki roślin, a także astmatykom. Według specjalistów dodaje energii. Wykorzystywany jest więc przy leczeniu anemii oraz w stanach ogólnego wyczerpania organizmu. Z uwagi na łagodny, słodki smak często podaje się go dzieciom podczas przeziębienia czy grypy.

Miód akacjowy

Ma bardzo jasną barwę i wolno ulega krystalizacji. Zawiera dużo fruktozy, a także izoflawony i glikozydy, które przyspieszają proces regeneracji błon śluzowych żołądka, co jest bardzo pomocne w zaburzeniach trawienia, nadkwasocie, stanach zapalnych żołądka i jelit, a także chorobach wrzodowych żołądka i jelit. Ma również silne działanie bakteriobójcze i moczopędne – stosuje się go więc w schorzeniach układu moczowego i nerek. Miód akacjowy jest szczególnie polecany diabetykom.

Miód gryczany

Pozyskuje się go z kwiatów gryki. Ma charakterystyczny brunatny kolor i ostry smak. Jako jedyny z miodów zawiera rutynę – substancję, która wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Z tego powodu zalecany jest seniorom, bardziej narażonym na schorzenia układu krążenia. Wspomaga leczenie miażdżycy i niedokrwistości, jest pomocny w niedoborach żelaza. Zawartość rutyny warunkuje też właściwości przyspieszające gojenie ran (zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych). Miód gryczany warto jeść przy złamaniach, a także w stanach zapalnych stawów, gdyż wspiera regenerację tkanki kostnej.

Miód wrzosowy

Pozyskiwany z kwiatów wrzosu. Ma brunatno-czerwono kolor i jest niezbyt słodki. Stosowany jest głównie w leczeniu biegunek i zapaleniu jelit, przy chorobach nerek i dróg moczowych, kamicy nerek i prostaty. Przynosi też ulgę w stanach zapalnych jamy ustnej dzięki swoim antyseptycznym właściwościom.

Miód rzepakowy

Uzyskuje się go z kwiatów rzepaku. Ma kremowy kolor, a smak łagodny, z lekką nutą goryczy. Szybko ulega krystalizacji. Znany jest ze swoich właściwości oczyszczających – łagodzi niekorzystne działanie alkoholu, papierosów i innych używek. Stosuje się go w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, trzustki i wątroby, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Pomocny jest także w problemach z nerkami i drogami moczowymi. Ze względu na zawartość olejków eterycznych, witamin, aminokwasów i glukozy poleca się go także w chorobach sercowych i płucnych. Obniża ciśnienie tętnicze i uzupełnia niedobory potasu. Odżywcze i lecznicze wartości miodu są nie do przecenienia. Warto pamiętać o nich, układając codzienne menu, a także w sytuacji, gdy zmagamy się z jakimiś dolegliwościami – pomocnicze stosowanie miodu może przyspieszyć pozbycie się wielu z nich.

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia norma...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Oczy, wady wzroku

Borówka amerykańska dla zdrowia. Najważniejsze właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska jest rośliną, której owoce cieszą się popularnością na całym świecie. Niewielkie, kuliste owoce o ciemnoniebieskiej barwie charakteryzują się słodkim smakiem oraz soczystym miąższem. Borówka wykorzystywana jest za...

Dieta i odchudzanie

Wrotycz pospolity zastosowanie w lecznictwie - działanie w medycynie
Działanie wrotyczu pospolitego jest wykorzystywane od setek lat w ziołolecznictwie, czyli dziedzinie medycyny alternatywnej stosującej naturalne sposoby leczenia opierające się na roślinach i ich częściach. Wrotycz pospolity występuje bez...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby skóry

Przebarwienia na twarzy: przyczyny i leczenie. Jak szybko się ich pozbyć?
Przebarwienia na twarzy to problem, z którym zmaga się wiele osób. Przyczyny ich powstawania są różne. Za jedne odpowiedzialny jest nasilony trądzik, a za inne – pewne schorzenia czy zaburzenia w gospodarce hormonalnej....

Układ pokarmowy

Ulewanie u niemowląt: przyczyny i zapobieganie. Kiedy ulewanie powinno niepokoić?
Po przyjściu noworodka na świat wiele jego układów nie jest przystosowanych do nowych warunków poza organizmem mamy. Podobnie jest z układem pokarmowym, który w ciągu pierwszych tygodni życia maluszka wciąż dojrzewa. ...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Płyn Lugola - czym jest, jak działa, kiedy stosować oraz czy szkodzi?
Jod jest jednym z pierwiastków o kluczowym znaczeniu dla ludzkiego zdrowia. Większość osób myśli o jodzie jedynie w kontekście skażenia radioaktywnego, lecz jego spektrum działania jest dużo szersze....

Układ nerwowy

Wścieklizna u ludzi: objawy, leczenie, profilaktyka. Jak postąpić po ugryzieniu psa?
Wścieklizna jest wirusowym schorzeniem zakaźnym zwierząt, które może przenieść się na człowieka. To jedna z najniebezpieczniejszych chorób odzwierzęcych dla ludzi....

Dieta i odchudzanie

Cukrzyca u dzieci i nastolatków: objawy, leczenie i wpływ na dojrzewanie
Cukrzyca u dzieci jest jedną z najpoważniejszych współczesnych chorób cywilizacyjnych. Dotyka osób w każdym wieku. W dzisiejszym artykule omówimy jej charakterystykę, diagnostykę oraz sposób leczenia....

Układ rozrodczy i moczowy

Co pomaga na nietrzymanie moczu? Skuteczne leki, zioła i ćwiczenia na mięśnie dna miednicy
Nietrzymanie moczu to poważny problem, który może dotknąć każdą osobę niezależnie od wieku czy płci. Dolegliwość ta występuje często u seniorów, ale może się też wiązać z niektórymi chorobami. ...

Pierwsza pomoc

Zakażenie rany – jak rozpoznać, leczyć i zapobiegać? Te 3 rzeczy musisz mieć w apteczce
Nawet niewielkie, początkowo niegroźnie wyglądające skaleczenie może mieć poważne konsekwencje. Dlatego tak ważne jest, by umieć rozpoznać zakażenie i wiedzieć, jakie środki ostrożności przedsięwziąć, by go uniknąć....

Choroby i dolegliwości

Trądzik różowaty: objawy, przyczyny i sposoby leczenia uporczywego rumienia
Problemy skórne są zmorą wielu osób. To właśnie one sprawiają, że poszukujemy rozwiązań, które pozwolą pozbyć się ich skutecznie, zwiększając komfort życia. Jednym z często spotykanych problemów jest trądzik różowaty....

Kosmetyki i uroda

Jak wzmocnić łamliwe paznokcie? Przyczyny i sposoby leczenia zmian na paznokciach
Piękne i mocne paznokcie to nie tylko kwestia estetyki, ale także zdrowia. Jeśli Twoje paznokcie się rozdwajają, odwarstwiają lub cierpisz na łamliwe paznokcie to znak, że czas przyjrzeć się swojej diecie i trybowi życia....

Dlaczego my?

why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.