
Wszyscy mamy świadomość, że miód jest zdrowy. Wiemy, że pomaga wzmocnić odporność i zwalczyć przeziębienie. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że jego dobroczynne właściwości sięgają znacznie dalej i wywierają zbawienny wpływ na każdy z układów w naszym organizmie.
Miód i jego cenne właściwości
Dobroczynne właściwości miodu były znane i wykorzystywane już w starożytnym Egipcie. Można powiedzieć, że to najstarszy z leków – do tego w pełni naturalny. Jednym z najważniejszych składników miodu są enzymy, z których większość pochodzi z gruczołów ślinowych pszczół. W wyniku reakcji, zachodzących z udziałem enzymów, powstaje nadtlenek wodoru, czyli substancja o właściwościach antyseptycznych. Stąd przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwalergiczne działanie miodu. UWAGA!: Zawarte w miodzie enzymy mają niską odporność na działanie wysokich temperatur. Ulegają stopniowemu rozkładowi już w temperaturze 45 stopni Celsjusza, przez co miód traci swoje cenne pierwotne właściwości. Dlatego nie należy go podgrzewać ani zalewać gorącą wodą (jeśli słodzimy herbatę miodem, najpierw ją przestudźmy). Oprócz enzymów miód zawiera także:
- aminokwasy
- glukozę i fruktozę
- biotynę
- witaminy A, C i z grupy B
- kwas foliowy
- aż 21 pierwiastków ważnych dla ludzkiego organizmu (m.in. żelazo, miedź, wapń, magnes, potas, fosfor, mangan)
Miód jest wprawdzie bardziej kaloryczny od cukru (łyżeczka cukru ma 20 kcal, a miodu 39), ale za to bogaty w substancje odżywcze – podczas gdy cukier to tylko tzw. puste kalorie. Dodatkowo, dzięki zawartości cukrów prostych (które, w przeciwieństwie do sacharozy, wchłaniane są bezpośrednio do krwioobiegu, z pominięciem wątroby), miód jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. Ogólne prozdrowotne cechy miodu są imponujące. Oto co dobrego robi miód:
- jest zdrowym źródłem energii
- ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwalergiczne
- przyspiesza regenerację organizmu i pomaga zwiększać odporność
- łagodzi infekcje dróg oddechowych
- wspomaga leczenie kaszlu, jest pomocny w przeziębieniach, kłopotach z gardłem i przy zapaleniu zatok
- przyspiesza gojenie ran (zwłaszcza tych powstałych w wyniku oparzeń oraz ropiejących – takie zranienia warto obłożyć miodem)
- hamuje powstawanie próchnicy
- wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie i hamuje rozwój miażdżycy
- wspomaga pracę mózgu (dzięki zawartości glukozy)
- łagodzi podrażnienia
- korzystnie wpływa na układ pokarmowy, pobudza trawienie
- działa przeciwwymiotnie i przeciwbiegunkowo, likwiduje zaparcia
- reguluje pracę wątroby i nerek
- ma działanie moczopędne – jest pomocniczo stosowany w chorobach układu moczowego
- ułatwia zasypianie, koi nerwy, poprawia nastrój
- działa oczyszczająco na organizm i ma właściwości odtruwające – usuwa z organizmu ołów i inne metale ciężkie
- neutralizuje skutki picia alkoholu oraz innych używek, jak kawa, herbata czy tytoń
- wykorzystywany w kosmetyce – nawilża, rozjaśnia i poprawia sprężystość skóry
Rodzaje miodów i ich właściwości
W zależności od rodzaju miodu, możemy bardziej szczegółowo wskazać jego właściwości oraz działanie.
Miód lipowy
Jest pozyskiwany z kwiatów lipy. Ma ostro-słodki smak i jasnożółty kolor. Najbardziej znane i cenione jest jego działanie wykrztuśne i przeciwgorączkowe, wykorzystywane przy leczeniu przeziębienia, grypy, zapaleniu oskrzeli i płuc, anginie czy zapaleniu zatok. Oprócz właściwości antybiotycznych, ma zbawienny wpływ na układ nerwowy – ułatwia zasypianie, normuje ciśnienie, łagodzi stres, stany depresyjne i nerwice.
Miód wielokwiatowy
Pozyskiwany jest z kwiatów, które kwitną latem – w czerwcu i lipcu. Ma łagodny, słodki smak i żółty kolor. Jest stosowany przede wszystkim w leczeniu chorób serca, ponieważ pomaga regulować ciśnienie, wzmacnia serce i naczynia krwionośne. Przyniesie ulgę osobom uczulonym na pyłki roślin, a także astmatykom. Według specjalistów dodaje energii. Wykorzystywany jest więc przy leczeniu anemii oraz w stanach ogólnego wyczerpania organizmu. Z uwagi na łagodny, słodki smak często podaje się go dzieciom podczas przeziębienia czy grypy.
Miód akacjowy
Ma bardzo jasną barwę i wolno ulega krystalizacji. Zawiera dużo fruktozy, a także izoflawony i glikozydy, które przyspieszają proces regeneracji błon śluzowych żołądka, co jest bardzo pomocne w zaburzeniach trawienia, nadkwasocie, stanach zapalnych żołądka i jelit, a także chorobach wrzodowych żołądka i jelit. Ma również silne działanie bakteriobójcze i moczopędne – stosuje się go więc w schorzeniach układu moczowego i nerek. Miód akacjowy jest szczególnie polecany diabetykom.
Miód gryczany
Pozyskuje się go z kwiatów gryki. Ma charakterystyczny brunatny kolor i ostry smak. Jako jedyny z miodów zawiera rutynę – substancję, która wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Z tego powodu zalecany jest seniorom, bardziej narażonym na schorzenia układu krążenia. Wspomaga leczenie miażdżycy i niedokrwistości, jest pomocny w niedoborach żelaza. Zawartość rutyny warunkuje też właściwości przyspieszające gojenie ran (zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych). Miód gryczany warto jeść przy złamaniach, a także w stanach zapalnych stawów, gdyż wspiera regenerację tkanki kostnej.
Miód wrzosowy
Pozyskiwany z kwiatów wrzosu. Ma brunatno-czerwono kolor i jest niezbyt słodki. Stosowany jest głównie w leczeniu biegunek i zapaleniu jelit, przy chorobach nerek i dróg moczowych, kamicy nerek i prostaty. Przynosi też ulgę w stanach zapalnych jamy ustnej dzięki swoim antyseptycznym właściwościom.
Miód rzepakowy
Uzyskuje się go z kwiatów rzepaku. Ma kremowy kolor, a smak łagodny, z lekką nutą goryczy. Szybko ulega krystalizacji. Znany jest ze swoich właściwości oczyszczających – łagodzi niekorzystne działanie alkoholu, papierosów i innych używek. Stosuje się go w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, trzustki i wątroby, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Pomocny jest także w problemach z nerkami i drogami moczowymi. Ze względu na zawartość olejków eterycznych, witamin, aminokwasów i glukozy poleca się go także w chorobach sercowych i płucnych. Obniża ciśnienie tętnicze i uzupełnia niedobory potasu. Odżywcze i lecznicze wartości miodu są nie do przecenienia. Warto pamiętać o nich, układając codzienne menu, a także w sytuacji, gdy zmagamy się z jakimiś dolegliwościami – pomocnicze stosowanie miodu może przyspieszyć pozbycie się wielu z nich.