
Miód i jego cenne właściwości
Dobroczynne właściwości miodu były znane i wykorzystywane już w starożytnym Egipcie. Można powiedzieć, że to najstarszy z leków – do tego w pełni naturalny. Jednym z najważniejszych składników miodu są enzymy, z których większość pochodzi z gruczołów ślinowych pszczół. W wyniku reakcji, zachodzących z udziałem enzymów, powstaje nadtlenek wodoru, czyli substancja o właściwościach antyseptycznych. Stąd przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwalergiczne działanie miodu. UWAGA!: Zawarte w miodzie enzymy mają niską odporność na działanie wysokich temperatur. Ulegają stopniowemu rozkładowi już w temperaturze 45 stopni Celsjusza, przez co miód traci swoje cenne pierwotne właściwości. Dlatego nie należy go podgrzewać ani zalewać gorącą wodą (jeśli słodzimy herbatę miodem, najpierw ją przestudźmy). Oprócz enzymów miód zawiera także:- aminokwasy
- glukozę i fruktozę
- biotynę
- witaminy A, C i z grupy B
- kwas foliowy
- aż 21 pierwiastków ważnych dla ludzkiego organizmu (m.in. żelazo, miedź, wapń, magnes, potas, fosfor, mangan)
- jest zdrowym źródłem energii
- ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwalergiczne
- przyspiesza regenerację organizmu i pomaga zwiększać odporność
- łagodzi infekcje dróg oddechowych
- wspomaga leczenie kaszlu, jest pomocny w przeziębieniach, kłopotach z gardłem i przy zapaleniu zatok
- przyspiesza gojenie ran (zwłaszcza tych powstałych w wyniku oparzeń oraz ropiejących – takie zranienia warto obłożyć miodem)
- hamuje powstawanie próchnicy
- wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie i hamuje rozwój miażdżycy
- wspomaga pracę mózgu (dzięki zawartości glukozy)
- łagodzi podrażnienia
- korzystnie wpływa na układ pokarmowy, pobudza trawienie
- działa przeciwwymiotnie i przeciwbiegunkowo, likwiduje zaparcia
- reguluje pracę wątroby i nerek
- ma działanie moczopędne – jest pomocniczo stosowany w chorobach układu moczowego
- ułatwia zasypianie, koi nerwy, poprawia nastrój
- działa oczyszczająco na organizm i ma właściwości odtruwające – usuwa z organizmu ołów i inne metale ciężkie
- neutralizuje skutki picia alkoholu oraz innych używek, jak kawa, herbata czy tytoń
- wykorzystywany w kosmetyce – nawilża, rozjaśnia i poprawia sprężystość skóry