Witamina B6 – właściwości i występowanie. Jakie są objawy i skutki niedoboru lub nadmiaru witaminy B6?

Witamina B6 – właściwości i występowanie. Jakie są objawy i skutki niedoboru lub nadmiaru witaminy B6? - zdjęcie

Witamina B6 to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w wielu kluczowych procesach, odpowiada za pracę układu nerwowego i wpływa na ciśnienie krwi. Sprawdź, jakie produkty są naturalnym źródłem witaminy B6 i jak objawia się jej niedobór.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie są właściwości witaminy B6 i na co ona wpływa,
  • w jakich produktach występuje witamina B6,
  • jakie mogą być objawy i skutki niedoboru witaminy B6,
  • jakie symptomy daje nadmiar witaminy B6,
  • jak odpowiednio dawkować witaminę B6.

Przeczytaj też: Migdały: jakie mają wartości odżywcze i właściwości. Jakie są najlepsze przepisy na migdały?

Witamina B6 – właściwości. Jaką funkcję pełni w organizmie?

Witamina B6, określana także jako pirydoksyna, to jedna z witamin z grupy B. Podobnie jak pozostałe należące do niej związki, witamina B6 rozpuszcza się w wodzie. Substancja ta występuje w sześciu wariantach: jako pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina lub fosforanowe estry pozostałych trzech związków. Witamina B6 jest wchłaniana do krwiobiegu z przewodu pokarmowego, dlatego należy ją dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem. Następnie jest magazynowana w wątrobie, nerkach, mięśniach oraz mózgu. Niewielkie ilości witaminy B mogą być również syntetyzowane w jelitach.

Witamina B6 odgrywa bardzo istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Jest ona czynnikiem inicjującym i kontrolującym ponad 100 enzymów, które mają wpływ na przebieg kluczowych reakcji biochemicznych. Udział witaminy B6 jest niezbędny w takich procesach jak:

  • przemiana aminokwasów i synteza białek oraz kwasów nukleinowych, potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju,
  • przemiana węglowodanów, tłuszczów i związków azotowych,
  • synteza glikogenu,
  • synteza hormonów serotoniny i adrenaliny, co ma wpływ na pracę układu nerwowego,
  • produkcja hemoglobiny,
  • regulacja poziomu cysteiny w organizmie – jej nadmiar może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy,
  • produkcja przeciwciał, od których zależy odporność organizmu.

Witamina B6 pełni też ważną funkcję w procesie przyswajania magnezu. Witamina B6 może zwiększać stopień przyswajalności jonów magnezu od 20 do nawet 40%. Witamina B6 wspomaga także leczenie niedokrwistości oraz chorób nerek, przeciwdziałając powstawaniu kamieni nerkowych. Odpowiedni poziom witaminy B6 w organizmie pozwala również redukować skutki uboczne długotrwałego przyjmowania leków. Witamina B6 wspiera też układ odpornościowy oraz wpływa na utrzymanie właściwego ciśnienia krwi, pracy serca oraz skurcze mięśni. Witamina B6 pomaga także łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i bóle menstruacyjne.

Witamina B6 – występowanie. W czym znajduje się witamina B6?

Witamina B6 występuje w wielu produktach spożywczych, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Do najbogatszych źródeł witaminy B6 zaliczamy kaszę gryczaną oraz otręby i zarodki pszenne. Spore jej ilości zawiera również mięso i wędliny – znajdziemy ją zwłaszcza w kurczaku i indyku. Witamina B6 występuje ponadto w:

  • wątrobie wołowej i wieprzowej,
  • rybach – łososiu, makreli, dorszu,
  • pełnoziarnistym pieczywie,
  • brązowym ryżu,
  • kaszy bulgur,
  • jajach,
  • mleku, jogurtach,
  • soi,
  • tapioce,
  • owocach – bananach, kiwi, pomarańczach, truskawkach, malinach, porzeczkach,
  • warzywach – białej fasoli, brokułach, marchwi, brukselce, białej kapuście, karczochach.

Niedobór witaminy B6 – jak się objawia i czym skutkuje?

Jako że witamina B6 występuje w licznych produktach spożywczych, stanowiących element naszej codziennej diety, do jej niedoboru dochodzi stosunkowo rzadko. Jeśli jednak poziom witaminy B6 w organizmie jest zbyt niski, może to dawać następujące objawy:

  • niedokrwistość,
  • obniżenie odporności i częstsze na infekcje,
  • zaburzenia snu, problemy z koncentracją,
  • nerwowość, apatia, pogorszenie nastroju,
  • mrowienie, drżenie lub drętwienie kończyn,
  • zmiany skórne – zaczerwienienie, łuszczenie,
  • łupież i wypadanie włosów.

Niedobór witaminy B6 może być przyczyną różnych dolegliwości, w tym:

  • kamicy nerkowej
  • zaburzeń neurologicznych,
  • niedokrwistości makrocytarnej,
  • u dzieci – zaburzenia rozwoju, zaburzenia padaczkowe, nieprawidłowości w budowie kości.

Warto jednak pamiętać, że powyższe symptomy mogą być też wynikiem niedoborów innych witamin z grupy B. W związku z tym przy utrzymujących się objawach lub w razie wystąpienia innych niepokojących symptomów należy skonsultować się z lekarzem, który potwierdzi lub wykluczy awitaminozę i zaleci odpowiednie leczenie bądź suplementację. Jednym z badań, jakie wykonuje się w przypadku podejrzenia niedoboru witaminy B6, jest badanie poziomu homocysteiny.

Nadmiar witaminy B6 – jakie daje objawy?

Przedawkowanie witaminy B6 zdarza się bardzo rzadko – z reguły dochodzi do niego z powodu niewłaściwej suplementacji, gdy przekraczamy dawkę 200 mg syntetycznej pirydoksyny na dobę. Przyjmując jakiekolwiek preparaty, należy zatem przestrzegać norm dziennego zalecanego spożycia – nadmiar witaminy B6 może mieć bowiem poważne konsekwencje:

  • zwyrodnienie tkanki nerwowej,
  • zaburzenia gospodarki aminokwasów,
  • problemy z koordynacją ruchową,
  • słabość mięśni, utrudniony chód,
  • ciągłe uczucie chłodu,
  • uczucie mrowienia kończyn.

Witamina B6 – dawkowanie. Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę B6?

Zalecane dzienne spożycie witaminy B6 jest uzależnione przede wszystkim od wieku, płci oraz ogólnego stanu zdrowia.


Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B6

Dzieci od 1. do 3. roku życia

0,5 mg

Dzieci od 4. do 6. roku życia

0,6 mg

Dzieci od 7. do 9. roku życia

1 mg

Dziewczęta od 10. do 18. roku życia

1,2 mg

Chłopcy od 10. do 12. roku życia

1,2 mg

Chłopcy od 13. do 18. roku życia

1,3 mg

Kobiety od 19. do 50. roku życia

1,3 mg

Kobiety po 50. roku życia

1,5 mg

Kobiety w ciąży

1,9 mg

Kobiety karmiące piersią

2 mg

Mężczyźni od 19. do 50. roku życia

1,3 mg

Mężczyźni po 50. roku życia

1,7 mg


Witamina B6, często określana także jako pirydoksyna, substancja niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wielu ważnych procesach biochemicznych, odpowiada za działanie układu nerwowego, wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca i skurcze mięśni oraz wspiera odporność organizmu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.