Witamina B6 – właściwości i występowanie. Jakie są objawy i skutki niedoboru lub nadmiaru witaminy B6?

Witamina B6 – właściwości i występowanie. Jakie są objawy i skutki niedoboru lub nadmiaru witaminy B6? - zdjęcie

Witamina B6 to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w wielu kluczowych procesach, odpowiada za pracę układu nerwowego i wpływa na ciśnienie krwi. Sprawdź, jakie produkty są naturalnym źródłem witaminy B6 i jak objawia się jej niedobór.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie są właściwości witaminy B6 i na co ona wpływa,
  • w jakich produktach występuje witamina B6,
  • jakie mogą być objawy i skutki niedoboru witaminy B6,
  • jakie symptomy daje nadmiar witaminy B6,
  • jak odpowiednio dawkować witaminę B6.

Przeczytaj też: Migdały: jakie mają wartości odżywcze i właściwości. Jakie są najlepsze przepisy na migdały?

Witamina B6 – właściwości. Jaką funkcję pełni w organizmie?

Witamina B6, określana także jako pirydoksyna, to jedna z witamin z grupy B. Podobnie jak pozostałe należące do niej związki, witamina B6 rozpuszcza się w wodzie. Substancja ta występuje w sześciu wariantach: jako pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina lub fosforanowe estry pozostałych trzech związków. Witamina B6 jest wchłaniana do krwiobiegu z przewodu pokarmowego, dlatego należy ją dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem. Następnie jest magazynowana w wątrobie, nerkach, mięśniach oraz mózgu. Niewielkie ilości witaminy B mogą być również syntetyzowane w jelitach.

Witamina B6 odgrywa bardzo istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Jest ona czynnikiem inicjującym i kontrolującym ponad 100 enzymów, które mają wpływ na przebieg kluczowych reakcji biochemicznych. Udział witaminy B6 jest niezbędny w takich procesach jak:

  • przemiana aminokwasów i synteza białek oraz kwasów nukleinowych, potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju,
  • przemiana węglowodanów, tłuszczów i związków azotowych,
  • synteza glikogenu,
  • synteza hormonów serotoniny i adrenaliny, co ma wpływ na pracę układu nerwowego,
  • produkcja hemoglobiny,
  • regulacja poziomu cysteiny w organizmie – jej nadmiar może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy,
  • produkcja przeciwciał, od których zależy odporność organizmu.

Witamina B6 pełni też ważną funkcję w procesie przyswajania magnezu. Witamina B6 może zwiększać stopień przyswajalności jonów magnezu od 20 do nawet 40%. Witamina B6 wspomaga także leczenie niedokrwistości oraz chorób nerek, przeciwdziałając powstawaniu kamieni nerkowych. Odpowiedni poziom witaminy B6 w organizmie pozwala również redukować skutki uboczne długotrwałego przyjmowania leków. Witamina B6 wspiera też układ odpornościowy oraz wpływa na utrzymanie właściwego ciśnienia krwi, pracy serca oraz skurcze mięśni. Witamina B6 pomaga także łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i bóle menstruacyjne.

Witamina B6 – występowanie. W czym znajduje się witamina B6?

Witamina B6 występuje w wielu produktach spożywczych, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Do najbogatszych źródeł witaminy B6 zaliczamy kaszę gryczaną oraz otręby i zarodki pszenne. Spore jej ilości zawiera również mięso i wędliny – znajdziemy ją zwłaszcza w kurczaku i indyku. Witamina B6 występuje ponadto w:

  • wątrobie wołowej i wieprzowej,
  • rybach – łososiu, makreli, dorszu,
  • pełnoziarnistym pieczywie,
  • brązowym ryżu,
  • kaszy bulgur,
  • jajach,
  • mleku, jogurtach,
  • soi,
  • tapioce,
  • owocach – bananach, kiwi, pomarańczach, truskawkach, malinach, porzeczkach,
  • warzywach – białej fasoli, brokułach, marchwi, brukselce, białej kapuście, karczochach.

Niedobór witaminy B6 – jak się objawia i czym skutkuje?

Jako że witamina B6 występuje w licznych produktach spożywczych, stanowiących element naszej codziennej diety, do jej niedoboru dochodzi stosunkowo rzadko. Jeśli jednak poziom witaminy B6 w organizmie jest zbyt niski, może to dawać następujące objawy:

  • niedokrwistość,
  • obniżenie odporności i częstsze na infekcje,
  • zaburzenia snu, problemy z koncentracją,
  • nerwowość, apatia, pogorszenie nastroju,
  • mrowienie, drżenie lub drętwienie kończyn,
  • zmiany skórne – zaczerwienienie, łuszczenie,
  • łupież i wypadanie włosów.

Niedobór witaminy B6 może być przyczyną różnych dolegliwości, w tym:

  • kamicy nerkowej
  • zaburzeń neurologicznych,
  • niedokrwistości makrocytarnej,
  • u dzieci – zaburzenia rozwoju, zaburzenia padaczkowe, nieprawidłowości w budowie kości.

Warto jednak pamiętać, że powyższe symptomy mogą być też wynikiem niedoborów innych witamin z grupy B. W związku z tym przy utrzymujących się objawach lub w razie wystąpienia innych niepokojących symptomów należy skonsultować się z lekarzem, który potwierdzi lub wykluczy awitaminozę i zaleci odpowiednie leczenie bądź suplementację. Jednym z badań, jakie wykonuje się w przypadku podejrzenia niedoboru witaminy B6, jest badanie poziomu homocysteiny.

Nadmiar witaminy B6 – jakie daje objawy?

Przedawkowanie witaminy B6 zdarza się bardzo rzadko – z reguły dochodzi do niego z powodu niewłaściwej suplementacji, gdy przekraczamy dawkę 200 mg syntetycznej pirydoksyny na dobę. Przyjmując jakiekolwiek preparaty, należy zatem przestrzegać norm dziennego zalecanego spożycia – nadmiar witaminy B6 może mieć bowiem poważne konsekwencje:

  • zwyrodnienie tkanki nerwowej,
  • zaburzenia gospodarki aminokwasów,
  • problemy z koordynacją ruchową,
  • słabość mięśni, utrudniony chód,
  • ciągłe uczucie chłodu,
  • uczucie mrowienia kończyn.

Witamina B6 – dawkowanie. Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę B6?

Zalecane dzienne spożycie witaminy B6 jest uzależnione przede wszystkim od wieku, płci oraz ogólnego stanu zdrowia.


Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B6

Dzieci od 1. do 3. roku życia

0,5 mg

Dzieci od 4. do 6. roku życia

0,6 mg

Dzieci od 7. do 9. roku życia

1 mg

Dziewczęta od 10. do 18. roku życia

1,2 mg

Chłopcy od 10. do 12. roku życia

1,2 mg

Chłopcy od 13. do 18. roku życia

1,3 mg

Kobiety od 19. do 50. roku życia

1,3 mg

Kobiety po 50. roku życia

1,5 mg

Kobiety w ciąży

1,9 mg

Kobiety karmiące piersią

2 mg

Mężczyźni od 19. do 50. roku życia

1,3 mg

Mężczyźni po 50. roku życia

1,7 mg


Witamina B6, często określana także jako pirydoksyna, substancja niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wielu ważnych procesach biochemicznych, odpowiada za działanie układu nerwowego, wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca i skurcze mięśni oraz wspiera odporność organizmu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem