Olej z oregano – właściwości i zastosowanie. Do czego dodawać i jak dawkować olejek z oregano?

Olej z oregano – właściwości i zastosowanie. Do czego dodawać i jak dawkować olejek z oregano? - zdjęcie

Oregano większości z nas kojarzy się przede wszystkim z przyprawą dodawaną do dań kuchni śródziemnomorskiej. Nie jest to jednak jego jedyne zastosowanie – olej z oregano wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, które doceniali już starożytni Grecy.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym jest oregano,
  • jakie właściwości ma olej z oregano,
  • do czego można dodawać olejek z oregano,
  • jak powinno się dawkować olej z oregano,
  • jakie skutki uboczne może wywołać olej z oregano,
  • jakie są przeciwwskazania do stosowania olejku z oregano.

Przeczytaj też: Olej rycynowy – jakie ma właściwości lecznicze i na co go stosować?

Olej z oregano – podstawowe informacje

Oregano, jak powszechnie nazywa się lebiodkę pospolitą, to roślina występująca w Europie, Azji oraz Afryce Północnej. Pierwsze wzmianki o wyjątkowych właściwościach oregano pochodzą ze starożytnej Grecji, gdzie po lebiodkę sięgano w celu leczenia biegunek, bólów reumatycznych czy chorób skóry. Z dobroczynnego działania oregano korzystali także Rzymianie, którzy przykładali jego liście w miejscach ukąszenia skorpionów czy pająków. Obecnie oregano znane jest nam głównie jako przyprawa. Warto jednak wiedzieć, że w liściach oregano znajduje się olej o prozdrowotnych właściwościach.

Olej z oregano – właściwości

Zgodnie z wynikami badań naukowców, za właściwości oleju z oregano odpowiadają składniki fenolowe, a przede wszystkim karwakrol i tymol, które działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Olej z oregano zawiera ponadto substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – witaminy z grupy B, C i K, flawonoidy oraz minerały, w tym cynk, magnez, potas, żelazo i wapń.

Oprócz właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych olejek z oregano wykazuje również działanie:

  • przeciwdrobnoustrojowe,
  • wspomagające trawienie,
  • przeciwpasożytnicze,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwutleniające,
  • przeciwstarzeniowe,
  • wzmacniające odporność.

Właściwości hamujące rozwój drobnoustrojów w organizmie sprawia, że olej z oregano stosuje się między innymi po spożyciu nieświeżych produktów, które mogłyby spowodować zatrucie. Olejek z oregano sprawdza się też w przypadku przeziębienia i grypy – tym samym uzupełnia on listę naturalnych środków na sezonowe infekcje, na której widnieje już także znany z kuchni majeranek.

Olej z oregano jest stosowany również jako preparat przeciwgrzybiczy – skutecznie niszczy zwłaszcza Candida albicans. Choć to drożdżak naturalnie występujący w jelicie grubym, przedostając się do innych części organizmu, może on powodować różne schorzenia – zmiany zapalne na skórze czy zakażenia jamy ustnej i gardła. Olejek z oregano można aplikować bezpośrednio na zajęte miejsca lub dodawać do kosmetyków pielęgnacyjnych.

Olej z oregano jest też pomocny w zwalczaniu Helicobacter pyroli – bakterii, która jest główną przyczyną wrzodów żołądka i dwunastnicy. Warto podkreślić, że olejek z oregano jako jeden z nielicznych naturalnych środków wykazuje skuteczne działanie przeciwko tej bakterii, które zostało potwierdzone badaniami.

Do czego dodawać olejek z oregano?

Suszone ziele oregano świetnie podkreśla smak dań kuchni śródziemnomorskiej, a szczególnie włoskiej. Jednak olejek z oregano najczęściej jest używany w inny sposób – do inhalacji bądź jako dodatek do herbaty lub innych napojów. Olej z oregano można także stosować zewnętrznie – nie tylko jako środek na grzybicę, ale i trądzik czy inne problemy skórne. Należy jednak wiedzieć, że nałożony bezpośrednio na skórę olejek z oregano może wywołać uczucie pieczenia. Z tego powodu zaleca się, by rozcieńczać go wodą lub innymi olejami, zwłaszcza na początku stosowania.

Jak dawkować olej z oregano?

W zależności od celu stosowania oleju z oregano, jego dawkowanie może nieco się różnić. Jeśli chcemy wykorzystać go do inhalacji, najczęściej wystarczy wlać 20-30 kropli olejku do dyfuzora lub inhalatora. Z kolei do napojów, zależnie od stężenia olejku w danym preparacie, zazwyczaj dodaje się od kilku do kilkunastu kropli. W takim przypadku informacja dotycząca dawkowania powinna być podana przez producenta i zamieszczona na opakowaniu.

Olej z oregano – skutki uboczne

Choć olejek z oregano jest powszechnie stosowany w medycynie naturalnej, jak większość ziół w nadmiarze może wywołać pewne działania niepożądane. Oregano może przyczyniać się do powstawania podrażnień lub reakcji alergicznej. Stosowany zewnętrznie może również powodować uczucie pieczenia – by tego uniknąć, przed aplikacją na skórę można rozcieńczyć go z odrobiną wody, oliwą z oliwek czy olejem kokosowym.

Olejek z oregano – przeciwwskazania

Ze względu na ryzyko reakcji alergicznej i podrażnienia układu pokarmowego, olej z oregano nie powinien być używany przez osoby, które zmagają się z problemami ze strony przewodu pokarmowego. Jeśli przyjmujemy inne leki, przed rozpoczęciem stosowania olejku z oregano warto skonsultować się z lekarzem. Ostrożność w spożywaniu oregano powinny też zachować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią – w nadmiarze może ono obniżać zdolność do przyswajania żelaza. Z kolei dzieciom olej z oregano może być podawany wyłącznie w formie rozcieńczonej – z wodą lub innym olejem.

Oregano to nie tylko popularna przyprawa, charakterystyczna dla kuchni śródziemnomorskiej – liście tej rośliny skrywają bowiem cenny olej o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Olejek z oregano zwalcza bakterie, wirusy i grzyby, wspiera układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, a ponadto eliminuje wolne rodniki, wykazując właściwości przeciwstarzeniowe i poprawiające wygląd cery.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach tarczykowych...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.