Ból brzucha z głodu

ból brzucha z głodu - zdjęcie

Wykonywanie przez człowieka czynności i prawidłowe funkcjonowanie organizmu możliwe jest dzięki dostarczaniu do niego energii w postaci pokarmu i wody. O uczuciu głodu i sytości decydują ośrodki pokarmowe, które znajdują się w podwzgórzu. Niezwykle ważną rolę odgrywa ośrodek głodu, wyzwalający mechanizm poszukiwania i spożywania pokarmów. Nieopodal niego zlokalizowany jest ośrodek sytości, który wysyła informację w sytuacji, kiedy dostarczone zostaną odpowiednie ilości składników pokarmowych, po czym hamuje apetyt. Głód stanowi reakcję fizjologiczną, której celem jest powiadomienie o zapotrzebowaniu organizmu o konieczności zjedzenia. Często towarzyszy mu ból brzucha. Jakie są zatem przyczyny bólu brzucha i żołądka z głodu? Od czego może boleć brzuch w takiej sytuacji?

Czym jest głód?

Głód definiowany jest jako subiektywne uczucie, które doświadczane jest w żołądku w sytuacji, kiedy odczuwana jest potrzeba jedzenia. Intensywność tego odczucia uzależniona jest od czasu, przez jaki potrzeba ta nie była zaspokajana. Uczucie głodu jest również popędem, który wiąże się z wystąpieniem zachowań, których celem jest poszukiwanie pożywienia i spożywania. W sytuacji pojawienia się nieprzyjemnego uczucia do ośrodka głodu w mózgu przekazywane są informacje dotyczące aktualnego stanu organizmu. Do przekazywania tej informacji służą cztery sygnały:

motoryczne – związane z obkurczeniem i rozszerzeniem żołądka; pojawiające się po pewnym czasie skurcze stanowią sygnał, że żołądek jest pusty i konieczne jest przyjęcie kolejnej porcji jedzenia,

metaboliczne – związane ze stężeniem glukozy, aminokwasów i wolnych kwasów tłuszczowych we krwi; sygnały metaboliczne odbierane są przez neurony podwzgórza bądź są przesyłane do niego z innych części ciała,

termiczne – sygnały te przesyłane są przez termoreceptory, które zlokalizowane na powierzchni i wewnątrz ciała, wraz z hormonem tyreotropowym biorą udział w powstawaniu uczucia głodu i sytości; co ważne, kiedy jest nam zimno, zazwyczaj odczuwamy większy głód,

hormonalne – hormonom odpowiedzialnym za pojawienie się uczucia głodu jest m.in. cholecystokinina, która wydzielana jest przez ścianę jelita, a jej działanie zmniejsza ochotę na spożywanie pokarmu; warto wskazać, że na ośrodek sytości oddziałuje również insulina, hormon wydzielany przez trzustkę wpływa na zmniejszenie uczucia głodu.

Należy podkreślić, że hormonem, przyczyniającym się do powstawania uczucia głodu i skłaniającym do jedzenia jest grelina. Hormon ten wytwarzany jest w żołądku, skąd trafia do krwi, tam tuż przed spożyciem posiłku osiąga maksymalne stężenie. Wraz z jedzeniem jego poziom szybko spada. Zaspokojenie zapotrzebowania na składniki pokarmowe wiąże się z wystąpieniem uczucia sytości.

Uczucie głodu jako przyczyna bólu brzucha

Uczucie głodu jest naturalnym zjawiskiem, które pojawia się w sytuacji niedoboru pożywienia (składników pokarmowych, takich jak: białka, tłuszcze, witaminy, cukry czy sole mineralne). Konieczność przyjmowania pokarmów jest naturalnym procesem dążącym do zaspokojenia łaknienia. Wraz z upływem czasu od spożycia ostatniego posiłku, pojawiają się skurcze żołądka. W sytuacji, kiedy głód nie jest zaspokajany, fale skurczowe ulegają nasileniu – wzrasta amplituda i częstotliwość skurczów. Ponadto, pojawiają się tak zwane skurcze głodowe. Jeżeli od ostatniego posiłku minęło dużo czasu, możliwe jest odczuwanie bólu brzucha i żołądka. Natężenie bólu może być słabe lub silne, uzależnione jest to bowiem od indywidualnych cech danej osoby i wiąże się bezpośrednio z czasem, jaki upłynął od ostatniego posiłku. Jeżeli minęło dużo czasu, żołądek zaczyna się kurczyć, co wiąże się z odczuwaniem silnego bólu. U niektórych osób ból może być na tyle intensywny, że uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Co ważne, ból brzucha z głodu może być złagodzony poprzez przyjęcie składników pokarmowych: tłuszczy, aminokwasów, cukrów i białka z pożywieniem. Z tego powodu ból z głodu często towarzyszy rano na czczo.

Co ważne, mimo że uczucie głodu jest naturalną reakcją fizjologiczną, nie należy bagatelizować sytuacji, kiedy ból brzucha pojawia się po kilku godzinach od spożycia posiłku, a ustępuje dopiero w momencie zjedzenia pożywienia. Podobnie jest w sytuacji bólu brzucha, który pojawia się w nocy lub rankiem na czczo, gdyż może być objawem wrzodów żołądka. Z tego powodu częste bóle brzucha z głodu powinny stanowić przesłankę do konsultacji lekarskiej.



Bibliografia:

Gawęcki J. (pod. red.), Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem