Acerola – najzdrowszy owoc. Właściwości lecznicze i zastosowanie

Acerola – najzdrowszy owoc. Właściwości lecznicze i zastosowanie - zdjęcie

Acerola posiada unikalne właściwości odżywcze. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C - najwięcej spośród wszystkich owoców. Dodatkowo posiada cenne antyoksydanty. W przeszłości stosowana była jako naturalny medykament. Liczne badania potwierdzają jej zalety. Przedstawiamy, dlaczego warto włączyć do swojej diety acerolę.

Z naszego artykułu dowiesz się:

  • czym jest acerola?
  • jakie właściwości prozdrowotne ma acerola?
  • jakie są wartości odżywcze aceroli?
  • jakie zastosowanie ma acerola w medycynie naturalnej?
  • na jakie schorzenia pomaga acerola?
  • kto powinien spożywać acerolę, a kto jej unikać?
  • jak można wykorzystać acerolę w kosmetyce?

Jeśli zainteresował Cię ten temat, przeczytaj również: Liczi, figa, mango, guawa, karambola – owoce egzotyczne, które mogą pomóc w walce z chorobami. Jak wprowadzić je do swojej diety?

Czym jest acerola – co to takiego?

Acerola bywa określana także jako wiśnia z Barbados. Jest wiecznie zielonym krzewem, który wywodzi się z Ameryki Środkowej. Acerola posiada małe owoce, które w zależności od stopnia dojrzałości mogą mieć czerwoną lub purpurową barwę. Miąższ owoców jest bardzo soczysty i posiada kwaskowaty posmak. Sadzonki aceroli są dostępne także w Polsce, jednak koniecznie należy zapewnić roślinie odpowiednie warunki. 

Jej właściwości prozdrowotne zostały szeroko docenione przez medycynę naturalną, gdzie stosowana jest w leczeniu wielu dolegliwości, dlatego warto przyjmować witaminy i minerały posiadające w składzie acerolę. 

Właściwości prozdrowotne aceroli

Główną zaletą aceroli jest posiadanie ogromnej ilości witaminy C, dlatego stanowi ona prawdziwą bombę odżywczą. Ponadto, acerola posiada właściwości, które wspomagają procesy leczenia przeziębienia i anemii. Regularne spożywanie aceroli jest cenne ze względu na neutralizowanie wolnych rodników, a także umożliwienie zwiększonej produkcji przeciwciał, co pozwala na ochronę organizmu przed infekcjami i nowotworami.

Należy wspomnieć, że acerola pozwala na spowolnienie procesów starzenia, co zmniejsza prawdopodobieństwo mutacji w DNA i zachorowania na nowotwór. Spożywanie aceroli to element profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. 

Wartości odżywcze aceroli

Acerola jest swoistą rekordzistką w posiadaniu witaminy C. Mała garść aceroli posiada tyle samo witaminy C co aż pół kilograma czarnej porzeczki. Wystarczy codziennie spożywać trzy małe owoce, aby pokryć zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę substancję. Co więcej, jest to postać łatwo przyswajalna przez organizm. Ponadto, znajdują się w niej polifenole i karotenoidy. 

Dostępne na rynku suplementy skutecznie usprawniają działanie układu immunologicznego, np. połączenie Aceroli i Rutyny.

W 100 gramach aceroli znajduje się:

  • 32 kcal, 
  • 0,4 g białka
  • 0,3 g tłuszczu, 
  • 7,7 g węglowodanów, 
  • 1,1 g błonnika, 
  • 1677,6 mg Witaminy C, 
  • 0,02 mg tiaminy, 
  • 0,06 mg Ryboflawiny, 
  • 0,40 mg Niacyny, 
  • 767 µg Witaminy A. 

Acerola doskonałym źródłem witaminy C i antyoksydantów

Acerola jest owocem, który posiada ogromne ilości witaminy C oraz antyoksydantów. Witamina C w niej zawarta jest wysoko przyswajalna i wystarczy mała ilość owoców, około 3 sztuk, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie. Na tle innych owoców, acerola wyróżnia się posiadaniem dużej ilości antyoksydantów. Naukowcy przedstawiają, że acerola posiada aktywność antyoksydacyjną, która znacząco przewyższa inne źródła, w tym również sok z winogron. Kilogram aceroli to aż 37,9-597,4 mg antocyjanów i 70-185 mg flawonoli. 

Acerola znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej

Acerola już od dawna jest doceniana ze względu na posiadane właściwości prozdrowotne. W konsekwencji była często wykorzystywana w medycynie naturalnej. Stosowano ją w wielu przypadkach, była swoistym panaceum. 

Spożycie aceroli zalecano w leczeniu anemii, ospy wietrznej, a także chorób płuc i wątroby. Spożywanie aceroli było elementem wspierania naturalnej odporności organizmu. Acerola posiada także właściwości przeciwbakteryjne. Współcześnie jest określana jako skarbnica witaminy C, a także cennych przeciwutleniaczy - karotenoidów i antocyjanów. 

W aceroli nie brakuje przeciwutleniaczy takich jak karotenoidy

Wartości prozdrowotne aceroli są doceniane ze względu na obecność bardzo cennych przeciwutleniaczy. Na szczególną uwagę zasługują karotenoidy oraz antocyjany. W samym soku z aceroli znajduje się aż 17 karotenoidów. W zależności od źródła, informacje wskazują, że w 100 gramach aceroli znajduje się ich od 371 do 1881 mg. Zdecydowana większość to beta-karoten, czyli prowitamina A. Tuż obok działania przyśpieszającego opalanie, pozwala ona usprawnić funkcjonowanie narządu wzroku. Dodatkowo udowodniono, że jest świetną profilaktyką chorób sercaSok z aceroli zalecany jest także dla osób posiadających osłabioną odporność. 

Sok z Aceroli na wzmocnienie odporności, infekcje i przeziębienia

Acerola posiada udowodnione właściwości prozdrowotne. Udowodniono, że jej zawartość witaminy C jest jedną z najwyższych wśród owocówLudzki organizm nie posiada zdolności do magazynowania zapasów witaminy C. Przyjęcie większej ilości tej substancji jest bardzo szybko wydalane przez organizm. Stąd też zachodzi konieczność zachowania regularności i dozowania odpowiednich ilości. W przypadku osoby dorosłej, zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 1 mg/kg, a w przypadku dzieci jest to 2 mg/kg. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C u osób dorosłych występuje w przypadku kobiet w ciąży, osób palących papierosy, a także zmagających się z cukrzycą lub nadciśnieniem. Wówczas wynosi ono 1,5 mg/kg. Zatem acerola przyjmowana w ciąży może być świetnym sposobem uzupełnienia witaminy C. 

Odpowiednie odżywianie jest kluczowe dla zachowania prawidłowej pracy układu odpornościowego. W tej kwestii acerola doskonale spełnia swoją rolę. Zapewnia zwiększoną produkcję cennych przeciwciał, które są nieocenione w walce z infekcjami. Dodatkowo umożliwia neutralizowanie wolnych rodników i jednocześnie wspomaga procesy produkowania kolagenu. Acerola pozwala na osłabienie procesów odkładania się złogów cholesterolowych. Równolegle poszerza światło i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Prawidłowy obieg krwi w organizmie przekłada się na prawidłowe natlenienie komórek, tym samym wzmacniając je i redukując poziom odczuwalnego zmęczenia. W rezultacie organizm takich osób jest o wiele mniej podatny na zachorowania.  

Acerola — dla kogo będzie wskazana, a komu niepolecana?

Zarówno acerola w tabletkach, jak i acerola w proszku są powszechnie stosowane w celu uzupełnienia niedoborów witaminy C w organizmie i diecie. W przypadku osób dorosłych nie występują bezpośrednie przeciwwskazania do ich stosowania. Preparaty zawierające acerolę cechują się dużym stopniem bezpieczeństwa, np. acerola - tabletki do ssania stosowane na ból gardła. Jednak ograniczenia pojawiają się w przypadku osób zmagających się z chorobami nerek lub wątroby - wówczas przyjmowanie witaminy C powinno podlegać ograniczeniu. Równolegle w przypadku osób posiadających kamicę należy odstąpić od przyjmowania aceroli. 

Przeciwwskazania do spożywania aceroli są też związane z nietypową substancją. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, u których zdiagnozowano alergię na lateks. Przetwory z aceroli (dżemy, konfitury) mogą wywołać u nich reakcję alergiczną, ponieważ lateks produkuje się z jej krzewu.

Acerola dla urody - domowe kosmetyki z aceroli

Acerola z powodzeniem może być dodawana do kosmetyków. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, dlatego producenci wykorzystują ją jako składnik kremów i serum. Sok z aceroli można stosować na wiele sposobów. Zawartość witaminy C pozwala na rozjaśnienie skóry, a dodatkowo spłyca zmarszczki. Regularność stosowania pozwala na zwiększenie poziomu nawilżenia i uelastycznienie skóry. Jednocześnie acerola pozwala na stoczenie skutecznej walki z przebarwieniami ze względu na właściwości rozjaśniające. Acerola w płynie dodana w małej ilości do kremów wspomaga procesy odbudowy skóry po trądziku. 

Ponadto, acerola może zostać wykorzystana jako dodatek do maseczek do włosów, ponieważ zmniejsza uszkodzenia protein we włosach. W tym przypadku polecana jest acerola w proszku i w tej postaci będzie dodawana do właściwej maski. Acerola pozwala również na odżywienie włosów i ograniczenie ich wypadania. 

Gdzie kupić acerolę? W Internecie szereg sklepów oferuje różne produkty z przetworzoną formą tego owocu. Z powodzeniem można dostać te produkty w sklepach ze zdrową żywnością. A acerola w tabletkach dostępna jest w każdej aptece.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem