Szczaw - roślina o wielu zdrowotnych walorach. Jak go stosować?

Szczaw - roślina o wielu zdrowotnych walorach. Jak go stosować? - zdjęcie

Szczaw jest rośliną, która doceniana jest przez zielarzy oraz miłośników kuchni polskiej. Jego fenomen wynika nie tylko z ciekawych walorów smakowych, ale również licznych właściwości, które prozdrowotnie wpływają na organizm. Jak spożywać szczaw? Czy jego nadmiar w diecie może być szkodliwy dla zdrowia?

Zobacz również artykuł: Co pyli na wiosnę? Jak radzić sobie z wiosennym katarem alergicznym?

Z artykułu dowiesz się:

  • czym jest szczaw?
  • jak wygląda szczaw?
  • w jakiej postaci spożywać szczaw?
  • jak szczaw i zawarte w nim składniki wpływają na organizm?

Czym jest szczaw - dlaczego warto go spożywać?

Szczaw jest rośliną zieloną, która należy do rodziny rdestowatych. Obecnie istnieje ponad dwieście rozpoznanych gatunków szczawiu, a za jadalne uznaje się szczaw ogrodowy, zwyczajny i tarczolistny. Właściwości szczawiu o charakterze prozdrowotnym najczęściej pozyskiwane są z odmiany kędzierzawej, która od wieków z powodzeniem wykorzystywana jest w medycynie. 

 

Liście szczawiu, zwłaszcza nie w pełni dojrzałe, bogate są w liczne witaminy i minerały, jak witaminę C, potas oraz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania żelazo. Szczaw oraz jego przetwory zjadane w rozsądnych ilościach warto wprowadzić do swojej diety ze względu na ich prozdrowotny wpływ na zdrowie. Liście rośliny są niskokaloryczne, a dodatkowo wykazują działanie antyoksydacyjne, co opóźnia starzenie się organizmu. Szczaw bardzo często polecany jest jako remedium na przeziębienie i grypę ze względu na dużą zawartość witaminy C. 

Jak wygląda szczaw i gdzie można go spotkać?

Szczaw jest rośliną, która bardzo często mylona jest ze szpinakiem. To roślina wieloletnia, której liście mogą wzrastać na wysokość dwóch metrów. Szczaw charakteryzuje się obecnością długich, ogonkowych, skrętnych liści, które wybarwiają się na kolor zielony. Jego korzenie sięgają głęboko w ziemię, dzięki czemu szczaw doskonale radzi sobie również z niesprzyjającymi warunkami glebowymi i atmosferycznymi. Owocem szczawiu jest jednonasienny, trójgraniasty orzeszek.

Szczaw można spotkać niemal w każdym miejscu, zwłaszcza na terenach, które występują w klimacie umiarkowanym. Najczęściej w naturalnych warunkach porasta łąki, nieużytki oraz pastwiska.

Właściwości, witaminy i wartości odżywcze szczawiu

Liście szczawiu obfitują w liczne składniki mineralne i witaminy, wśród których można wymienić:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A oraz E,
  • potas i fosfor,
  • żelazo, 
  • sód, wapń,
  • krem oraz cynk. 

Dodatkowo, roślina charakteryzuje się niską kalorycznością oraz bogactwem błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawienia. Szczaw posiada również w swoich listkach liczne flawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne.

Jakie są najważniejsze właściwości szczawiu?

  • usprawnienie pracy układu pokarmowego,
  • pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • przeciwdziałanie zaparciom,
  • właściwości przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne,
  • pomoc w przywróceniu prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku,
  • usprawnienie pracy układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego,
  • prozdrowotny wpływ na gojące się rany o różnej etiologii,
  • hamowanie starzenia się komórek organizmu oraz skóry i włosów,
  • przyspieszenie procesu rekonwalescencji podczas przechodzenia infekcji.

Szczaw - jak go jeść?

Szczaw jest rośliną o charakterystycznym smaku, za co w dużej mierze odpowiada zawarty w nim kwas octowy. Mimo dużego podobieństwa do liści szpinaku, szczaw nie posiada jego łagodności i delikatności. 

Liście szczawiu mogą być spożywane na surowo - jako dodatek do sałatek czy kanapek. Oprócz takiego zastosowania, idealnie nadaje się do blanszowania i smażenia na maśle. Szczaw wykorzystywany jest również do wykonywania domowych przetworów. Przyprawami, które idealnie pasują jako dodatek do szczawiu jest cytryna, czosnek i pieprz, ze względu na podkręcenie i delikatne złagodzenie jego smaku. 

Jakie działanie ma szczaw na układ pokarmowy i trawienny?

Szczaw jest rośliną, która bardzo często wykorzystywana jest podczas walki z różnymi dolegliwościami układu pokarmowego. Liście szczawiu bogate są w liczne garbniki oraz flawonoidy, które działają obkurczająco na błonę śluzową jelita grubego. Taka właściwość prowadzi do zahamowania nawet przewlekłej biegunki w naturalny, bezpieczny dla organizmu sposób.

Szczaw zawiera również błonnik pokarmowy, który usprawnia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Jego regularne spożywanie ogranicza również kumulowanie się gazów jelitowych, które odpowiadają za wzdęcia.

Szczaw przy infekcjach grzybiczych i bakteryjnych

Liście szczawiu wyróżniają się charakterystycznym, zielonym wybarwieniem. Roślina taki kolor zawdzięcza obecności chlorofilu, czyli zielonego barwnika, który bogaty jest w garbniki, flawonoidy, związki fenolowe oraz karotenoidy. 

Obecność takich substancji w liściach szczawiu pozwala nadać mu właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Takie działanie szczawiu jest bardzo często wykorzystywane przy infekcjach grzybiczych i bakteryjnych skóry oraz rozwijających się wewnątrz ustroju. Dostarczenie substancji o działaniu antyseptycznym z pewnością prowadzi do skrócenia czasu leczenia schorzeń o takim podłożu. 

Co wypłukuje szczaw?

Szczaw jest rośliną, która bez wątpienia prozdrowotnie wpływa na zdrowie człowieka. Mimo licznych właściwości leczniczych, w składzie szczawiu znajduje się kwas szczawiowy, który w nadmiarze może mieć niekorzystny wpływ na stan zdrowia.

Dostarczenie dużej ilości kwasu szczawiowego do organizmu może doprowadzić do wypłukania wapnia. Konsekwencją takiego działania może być rozwój osteoporozy, czyli choroby kości oraz odkładania się kamieni w nerkach, czego konsekwencją może być odczuwanie silnego bólu. Warto pamiętać, że jedzenie szczawiu w umiarze z pewnością nie przynosi negatywnych konsekwencji dla zdrowia.

Czy można jeść szczaw polny?

Szczaw jest rośliną, która posiada wiele odmian. Jedną z najbardziej popularnych jest szczaw polny, który naturalnie porasta łąki, pastwiska, nieużytki i inne tereny zielone. Roślina jest byliną, co oznacza, że jej rozsiewanie i coroczne wzrastanie odbywa się samoistnie.

Szczaw polny przez wiele osób traktowany jest jako chwast. Niemniej jednak, roślina bogata jest w liczne składniki odżywcze, a jego spożywanie jest bezpieczne dla zdrowia. Warto pamiętać o zbieraniu szczawiu polnego z bezpiecznych miejsc, które są wolne od zanieczyszczeń, pestycydów i spalin samochodowych. 

Kto nie powinien jeść szczawiu?

Właściwości szczawiu sprawiają, że coraz większa część osób interesujących się zdrowym odżywianiem wprowadza go do swojej codziennej diety. Z jego prozdrowotnego wpływu na organizm mogą korzystać wszystkie osoby, które są w pełni zdrowe i nie posiadają wykrytych dysfunkcji ustroju.

Ze zjadania szczawiu i jego przetworów z pewnością powinny zrezygnować osoby, które zmagają się z chorobami nerek, a także osteoporozą i reumatyzmem. Nawet minimalna ilość kwasu szczawiowego dostarczona z liśćmi rośliny może być podłożem pogłębiania się chorób i braku efektów ich leczenia. 

Szczaw a choroby - przy jakich dolegliwościach warto stosować

Liście szczawiu bogate są w liczne witaminy, minerały i substancje prozdrowotnie wpływające na organizm człowieka. Ze względu na jego składniki, szczaw powinny wprowadzić do swojej diety osoby, które zmagają się ze zbyt niskim poziomem witaminy C, A oraz E, a także niedoborem żelaza, potasu oraz cynku. Dodatkowo, zjadanie szczawiu jest zalecane podczas leczenia chorób:

  • wywołanych bakteriami i grzybami, ze względu na antyseptyczne właściwości szczawiu,
  • infekcji sezonowych, zwłaszcza zapalenia górnych dróg oddechowych,
  • chorób narządu wzroku,
  • dysfunkcji układu pokarmowego, zwłaszcza jelit,
  • chorób cywilizacyjnych, które dotyczą układu sercowo-naczyniowego.

Podczas komponowania dań warto pamiętać o rozsądnym podejściu. Liście szczawiu zawierają kwas szczawiowy, dlatego jego ilość nie powinna być przesadzona. 

Przepis na zupę szczawiową

Zupa szczawiowa jest jednym z dań, które najczęściej przygotowywane jest z liści szczawiu. Potrawa wyróżnia się charakterystycznym smakiem, który uwielbiany jest przez dzieci i dorosłych.

Składniki do przygotowania zupy szczawiowej:

  • dwa litry wody,
  • pęczek włoszczyzny - 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i pora,
  • jedna cebula,
  • dwa liście laurowe, dwa ziela angielskie,
  • 300 gram szczawiu, najlepiej młodych liści,
  • 250 gram śmietany 18%.

Przygotowanie zupy szczawiowej:

  • wodę wraz z przyprawami i pokrojoną włoszczyzną wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw,
  • jedną cebulę posiekać w piórka, zeszklić na patelni i dodać do wywaru warzywnego,
  • liście szczawiu opłukać wodą, a następnie posiekać i dodać do zupy, kiedy pozostałe warzywa będą miękkie,
  • wszystkie składniki gotować około pięciu minut,
  • do ugotowanej zupy dodać śmietanę i całość doprowadzić jedynie do wrzenia.

Zupę szczawiową przed podaniem można doprawić do smaku za pomocą soli i pieprzu. Potrawę można podawać z ugotowanym jajkiem lub kromką pieczywa. 

Inne przepisy z wykorzystaniem szczawiu

Szczaw jest warzywem, z którego można przyrządzić smaczne i pożywne dania. Jego liście można zjadać solo lub poddać obróbce termicznej, co pozwoli na przygotowanie ciepłej potrawy. Poniżej znajdują się dwa przepisy na smaczne i szybkie dania z dodatkiem szczawiu:

  • Sałatka ze szczawiem

Do przygotowania sałatki ze szczawiem należy przygotować dwie garści szczawiu, jeden pomidor malinowy, pół świeżej papryki oraz ser typu feta. Pokrojone warzywa należy połączyć w dużej misce, a następnie dodać ser i oliwę z oliwek, która ułatwi wchłanianie składników odżywczych, zawartych w warzywach.

  • Makaron ze szczawiem

Około 300 gram szczawiu należy posiekać i usmażyć na patelni, uprzednio roztapiając na niej łyżkę masła. Po zmniejszeniu się objętości liści należy dodać do nich dwa posiekane ząbki czosnku, sól i pieprz. Po przyprawieniu, usmażony szczaw należy połączyć z wcześniej ugotowanym makaronem i posypać serem, na przykład startą mozzarellą.

Szczaw jest rośliną o licznych, prozdrowotnych właściwościach. Włączenie go do diety pomoże uzupełnić niedobory witamin i minerałów, a także korzystnie wpłynąć na pracę układu pokarmowego oraz funkcjonowanie narządu wzroku. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem