Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim? - zdjęcie

Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka przyrodnicza. Dzisiaj szeroko stosuje się go w medycynie naturalnej – stanowi bowiem skuteczny lek na wiele dolegliwości.

Czosnek niedźwiedzi – podstawowe informacje

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum), zwany również czosnkiem cygańskim czy cebulą czarownic, stosowany był w lecznictwie już przez starożytnych Germanów. Popadł jednak w zapomnienie, podobnie, jak wiele innych, cennych ziół. W stanie dzikim można go spotkać w lasach całej Europy (gdzie chętnie zjadany jest przez niedźwiedzie – skąd wzięła się jego nazwa) i niektórych rejonach Azji i znajduje się pod ochroną częściową, czyli nie wolno go zrywać w lesie (rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 5 stycznia 2012 r. w sprawie ochrony gatunkowej roślin). Można jednak uprawiać go poza środowiskiem naturalnym, np. w ogrodach czy na plantacjach.

Jak wygląda czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi przypomina wyglądem czosnek ozdobny czy konwalię majową i zupełnie nie jest podobny do czosnku pospolitego, ponieważ nie wykształca „ząbków”. Posiada długie, ok. 30-centymetrowe lancetowate jadalne liście, w których zawarte są wszystkie jego właściwości lecznicze oraz piękne kuliste, białe kwiatostany, wyrastające na półmetrowych łodygach. Wydzielają one intensywny, czosnkowy zapach, jednak nie są jadalne, ponieważ zawierają substancje szkodliwe dla człowieka. W naszym klimacie pędy czosnku niedźwiedziego pojawiają się na przełomie marca i kwietnia. W stanie dzikim rosną one w Puszczy Kampinoskiej, Białowieskiej, w Bieszczadach oraz w okolicach Sandomierza.

Jakie są właściwości czosnku niedźwiedziego? – zalety

Zwykły czosnek ma dużo mniejsze spektrum działania niż czosnek niedźwiedzi. Właściwości tego ostatniego wynikają przede wszystkim z bogatszej zawartości składu chemicznego ziela, między innymi obecności kwasów fenolowych oraz dużego stężenia związków siarki. Kwasy fenolowe oraz inne substancje lotne zawarte w czosnku niedźwiedzim ułatwiają domowe syropy na kaszel, ponieważ rozrzedzają wydzielinę zalegającą w oskrzelach podczas przeziębienia, grypy czy innych infekcji układu oddechowego. Natomiast związki siarki wpływają pozytywnie na układ pokarmowy (przyspieszają i wzmagają wydzielanie żółci, dzięki czemu usprawniają pracę jelit) i sercowo-naczyniowy (obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi). Wspomagają również wątrobę w procesie odtruwania organizmu (zobojętniają toksyny i wiążą nikotynę i metale ciężkie w związki, które są następnie wydalane). Działają także jako silny przeciwutleniacz, dzięki czemu czosnek niedźwiedzi stosowany jest szeroko w medycynie naturalnej do zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych (według badań opublikowanych przez „Journal of the American Cancer Society" związki siarki są wyjątkowo skuteczne nawet wobec glejaka i mogą być używane jako nieinwazyjna forma leczenia nowotworów). Dzięki dużej zawartości adenozyny czosnek niedźwiedzi zmniejsza lepkość krwi, a tym samym i ryzyko zakrzepów oraz obniża ciśnienie tętnicze skuteczniej od czosnku pospolitego. Poza tym zawiera dużo żelaza, które jak wiadomo stanowi podstawowy składnik hemoglobiny odpowiedzialnej za transport tlenu w organizmie. Dlatego stosowanie ziela zapobiega miażdżycy, zawałom serca, udarom i chorobie wieńcowej. Składniki zawarte w czosnku wzmacniają także jego działanie w zwalczaniu wirusów, bakterii i grzybów chorobotwórczych. Działanie bakteriobójcze ziela podobne jest do antybiotykoterapii, jednak w odróżnieniu od niej nie zaburza, ani nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej układu pokarmowego. Czosnek niedźwiedzi działa także stymulująco na produkcję immunoglobulin, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy. Dzięki dużej zawartości siarki ziele jest bardzo pomocne w leczeniu reumatyzmu, ponieważ regeneruje chrząstki stawowe i działa przeciwzapalne. Badania naukowe wykazały również, że może być stosowany jako naturalny środek przeciwko pasożytom układu pokarmowego, takim jak glisty ludzkie, owsiki, a nawet tasiemce.

Jakie są wady czosnku niedźwiedziego? Kto powinien uważać na czosnek niedźwiedzi?

Wydawać by się mogło, że czosnek niedźwiedzi stanowi uniwersalne lekarstwo na prawie wszystkie choroby cywilizacyjne XXI wieku. Jednak podczas jego stosowania należy zachować pewną ostrożność. Chociaż ziele jest bardzo pomocne przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego, usprawnia pracę jelit i zapobiega powstawaniu wzdęć, nie zaleca się stosowania go przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nie jest również polecany dzieciom poniżej 12. roku życia. Kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią powinny przed go skonsultować się z lekarzem rodzinnym.

Jak dawkować czosnek niedźwiedzi?

Najczęściej w aptekach sprzedawany jest czosnek niedźwiedzi suszony. Można też spotkać preparaty zawierające sproszkowany czy olejowy wyciąg z liści czosnku niedźwiedziego. Cena specyfiku nie jest zbyt wysoka. Na każdym opakowaniu znajduje się sposób przyjmowania i dawkowania. Wskazane jest, aby się do niego ściśle stosować, ponieważ ziele wykazuje bardzo silne działanie. Najczęściej zaleca się stosowanie 1 kapsułki dziennie, zawierającej ok. 200 mg sproszkowanego czosnku.

Zobacz także: Witaminy i minerały

Do czego można stosować czosnek niedźwiedzi? – przepisy

Dzięki dużej zawartości siarki czosnek niedźwiedzi działa również zbawiennie na skórę, włosy i paznokcie. Stosowany zewnętrznie w postaci okładów i maseczek skutecznie pomaga zwalczyć trądzik, dlatego też znajduje się w składzie wielu kosmetyków. Świetnie nadaje się również jako dodatek do zup, sosów, twarogów, sałatek i dań mięsnych, podkreślając ich smak i aromat.

Czosnek niedźwiedzi – jak spożywać:

Wystarczy wziąć kilka świeżych listków młodego czosnku, które należy posiekać nożem. Są one idealnym dodatkiem do sałatek. Jeśli rozetrzemy je z solą i oliwą z oliwek, powstanie bardzo smaczne pesto z czosnku niedźwiedziego, które używa się jako pastę do kanapek lub dip do makaronów, warzyw czy mięsa. Można je przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy.

Czosnek niedźwiedzi – przepis na aromatyczną oliwę

Na 250 ml oliwy potrzeba ok. sześciu liści czosnku, które kroimy w paski, wkładamy do słoika i zalewamy oliwą. Słoik zakręcamy i odstawiamy na ok. 4-5 tygodni w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie listki wyrzucamy, natomiast oliwa jest gotowa do użycia. Zachowuje ona swój aromat i smak przez okres 3 miesięcy.

Jak uprawiać czosnek niedźwiedzi?

Niestety, roślina jest jeszcze w naszym kraju mało rozpowszechniona, dlatego rzadko można znaleźć na rynku świeży czosnek niedźwiedzi. Sadzonki lub nasiona dużo łatwiej kupić, dlatego wiele osób hoduje tę roślinę w ogródkach. Ostatnio zapanowała moda na własny czosnek niedźwiedzi. Uprawa nie jest zbyt skomplikowana. Roślina jest w pełni mrozoodporna. Lubi miejsca zacienione i żyzną, przepuszczalną glebę. Czosnek sadzimy w grupach, po kilka sztuk, w odstępach ok. 30 centymetrów od siebie.

Zobacz także: Czosnek na potencję

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dieta i odchudzanie

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem