Logo strony
Sport i fitness

Acerola – najzdrowszy owoc. Właściwości lecznicze i zastosowanie

Małgorzata Sz.
Małgorzata Sz.
Data publikacji: 21.01.2022 Data ostatniej aktualizacji: 25.10.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu

Acerola posiada unikalne właściwości odżywcze. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C - najwięcej spośród wszystkich owoców. Dodatkowo posiada cenne antyoksydanty. W przeszłości stosowana była jako naturalny medykament. Liczne badania potwierdzają jej zalety. Przedstawiamy, dlaczego warto włączyć do swojej diety acerolę.

Z naszego artykułu dowiesz się:

  • czym jest acerola?
  • jakie właściwości prozdrowotne ma acerola?
  • jakie są wartości odżywcze aceroli?
  • jakie zastosowanie ma acerola w medycynie naturalnej?
  • na jakie schorzenia pomaga acerola?
  • kto powinien spożywać acerolę, a kto jej unikać?
  • jak można wykorzystać acerolę w kosmetyce?

Jeśli zainteresował Cię ten temat, przeczytaj również: Liczi, figa, mango, guawa, karambola – owoce egzotyczne, które mogą pomóc w walce z chorobami. Jak wprowadzić je do swojej diety?

Czym jest acerola – co to takiego?

Acerola bywa określana także jako wiśnia z Barbados. Jest wiecznie zielonym krzewem, który wywodzi się z Ameryki Środkowej. Acerola posiada małe owoce, które w zależności od stopnia dojrzałości mogą mieć czerwoną lub purpurową barwę. Miąższ owoców jest bardzo soczysty i posiada kwaskowaty posmak. Sadzonki aceroli są dostępne także w Polsce, jednak koniecznie należy zapewnić roślinie odpowiednie warunki. 

Jej właściwości prozdrowotne zostały szeroko docenione przez medycynę naturalną, gdzie stosowana jest w leczeniu wielu dolegliwości, dlatego warto przyjmować witaminy i minerały posiadające w składzie acerolę. 

Może zainteresuje Cię...

Właściwości prozdrowotne aceroli

Główną zaletą aceroli jest posiadanie ogromnej ilości witaminy C, dlatego stanowi ona prawdziwą bombę odżywczą. Ponadto, acerola posiada właściwości, które wspomagają procesy leczenia przeziębienia i anemii. Regularne spożywanie aceroli jest cenne ze względu na neutralizowanie wolnych rodników, a także umożliwienie zwiększonej produkcji przeciwciał, co pozwala na ochronę organizmu przed infekcjami i nowotworami.

Należy wspomnieć, że acerola pozwala na spowolnienie procesów starzenia, co zmniejsza prawdopodobieństwo mutacji w DNA i zachorowania na nowotwór. Spożywanie aceroli to element profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. 

Wartości odżywcze aceroli

Acerola jest swoistą rekordzistką w posiadaniu witaminy C. Mała garść aceroli posiada tyle samo witaminy C co aż pół kilograma czarnej porzeczki. Wystarczy codziennie spożywać trzy małe owoce, aby pokryć zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę substancję. Co więcej, jest to postać łatwo przyswajalna przez organizm. Ponadto, znajdują się w niej polifenole i karotenoidy. 

Dostępne na rynku suplementy skutecznie usprawniają działanie układu immunologicznego, np. połączenie Aceroli i Rutyny.

W 100 gramach aceroli znajduje się:

  • 32 kcal, 
  • 0,4 g białka
  • 0,3 g tłuszczu, 
  • 7,7 g węglowodanów, 
  • 1,1 g błonnika, 
  • 1677,6 mg Witaminy C, 
  • 0,02 mg tiaminy, 
  • 0,06 mg Ryboflawiny, 
  • 0,40 mg Niacyny, 
  • 767 µg Witaminy A. 

Acerola doskonałym źródłem witaminy C i antyoksydantów

Acerola jest owocem, który posiada ogromne ilości witaminy C oraz antyoksydantów. Witamina C w niej zawarta jest wysoko przyswajalna i wystarczy mała ilość owoców, około 3 sztuk, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie. Na tle innych owoców, acerola wyróżnia się posiadaniem dużej ilości antyoksydantów. Naukowcy przedstawiają, że acerola posiada aktywność antyoksydacyjną, która znacząco przewyższa inne źródła, w tym również sok z winogron. Kilogram aceroli to aż 37,9-597,4 mg antocyjanów i 70-185 mg flawonoli. 

Acerola znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej

Acerola już od dawna jest doceniana ze względu na posiadane właściwości prozdrowotne. W konsekwencji była często wykorzystywana w medycynie naturalnej. Stosowano ją w wielu przypadkach, była swoistym panaceum. 

Spożycie aceroli zalecano w leczeniu anemii, ospy wietrznej, a także chorób płuc i wątroby. Spożywanie aceroli było elementem wspierania naturalnej odporności organizmu. Acerola posiada także właściwości przeciwbakteryjne. Współcześnie jest określana jako skarbnica witaminy C, a także cennych przeciwutleniaczy - karotenoidów i antocyjanów. 

W aceroli nie brakuje przeciwutleniaczy takich jak karotenoidy

Wartości prozdrowotne aceroli są doceniane ze względu na obecność bardzo cennych przeciwutleniaczy. Na szczególną uwagę zasługują karotenoidy oraz antocyjany. W samym soku z aceroli znajduje się aż 17 karotenoidów. W zależności od źródła, informacje wskazują, że w 100 gramach aceroli znajduje się ich od 371 do 1881 mg. Zdecydowana większość to beta-karoten, czyli prowitamina A. Tuż obok działania przyśpieszającego opalanie, pozwala ona usprawnić funkcjonowanie narządu wzroku. Dodatkowo udowodniono, że jest świetną profilaktyką chorób sercaSok z aceroli zalecany jest także dla osób posiadających osłabioną odporność. 

Sok z Aceroli na wzmocnienie odporności, infekcje i przeziębienia

Acerola posiada udowodnione właściwości prozdrowotne. Udowodniono, że jej zawartość witaminy C jest jedną z najwyższych wśród owocówLudzki organizm nie posiada zdolności do magazynowania zapasów witaminy C. Przyjęcie większej ilości tej substancji jest bardzo szybko wydalane przez organizm. Stąd też zachodzi konieczność zachowania regularności i dozowania odpowiednich ilości. W przypadku osoby dorosłej, zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 1 mg/kg, a w przypadku dzieci jest to 2 mg/kg. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C u osób dorosłych występuje w przypadku kobiet w ciąży, osób palących papierosy, a także zmagających się z cukrzycą lub nadciśnieniem. Wówczas wynosi ono 1,5 mg/kg. Zatem acerola przyjmowana w ciąży może być świetnym sposobem uzupełnienia witaminy C. 

Odpowiednie odżywianie jest kluczowe dla zachowania prawidłowej pracy układu odpornościowego. W tej kwestii acerola doskonale spełnia swoją rolę. Zapewnia zwiększoną produkcję cennych przeciwciał, które są nieocenione w walce z infekcjami. Dodatkowo umożliwia neutralizowanie wolnych rodników i jednocześnie wspomaga procesy produkowania kolagenu. Acerola pozwala na osłabienie procesów odkładania się złogów cholesterolowych. Równolegle poszerza światło i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Prawidłowy obieg krwi w organizmie przekłada się na prawidłowe natlenienie komórek, tym samym wzmacniając je i redukując poziom odczuwalnego zmęczenia. W rezultacie organizm takich osób jest o wiele mniej podatny na zachorowania.  

Acerola — dla kogo będzie wskazana, a komu niepolecana?

Zarówno acerola w tabletkach, jak i acerola w proszku są powszechnie stosowane w celu uzupełnienia niedoborów witaminy C w organizmie i diecie. W przypadku osób dorosłych nie występują bezpośrednie przeciwwskazania do ich stosowania. Preparaty zawierające acerolę cechują się dużym stopniem bezpieczeństwa, np. acerola - tabletki do ssania stosowane na ból gardła. Jednak ograniczenia pojawiają się w przypadku osób zmagających się z chorobami nerek lub wątroby - wówczas przyjmowanie witaminy C powinno podlegać ograniczeniu. Równolegle w przypadku osób posiadających kamicę należy odstąpić od przyjmowania aceroli. 

Przeciwwskazania do spożywania aceroli są też związane z nietypową substancją. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, u których zdiagnozowano alergię na lateks. Przetwory z aceroli (dżemy, konfitury) mogą wywołać u nich reakcję alergiczną, ponieważ lateks produkuje się z jej krzewu.

Acerola dla urody - domowe kosmetyki z aceroli

Acerola z powodzeniem może być dodawana do kosmetyków. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, dlatego producenci wykorzystują ją jako składnik kremów i serum. Sok z aceroli można stosować na wiele sposobów. Zawartość witaminy C pozwala na rozjaśnienie skóry, a dodatkowo spłyca zmarszczki. Regularność stosowania pozwala na zwiększenie poziomu nawilżenia i uelastycznienie skóry. Jednocześnie acerola pozwala na stoczenie skutecznej walki z przebarwieniami ze względu na właściwości rozjaśniające. Acerola w płynie dodana w małej ilości do kremów wspomaga procesy odbudowy skóry po trądziku. 

Ponadto, acerola może zostać wykorzystana jako dodatek do maseczek do włosów, ponieważ zmniejsza uszkodzenia protein we włosach. W tym przypadku polecana jest acerola w proszku i w tej postaci będzie dodawana do właściwej maski. Acerola pozwala również na odżywienie włosów i ograniczenie ich wypadania. 

Gdzie kupić acerolę? W Internecie szereg sklepów oferuje różne produkty z przetworzoną formą tego owocu. Z powodzeniem można dostać te produkty w sklepach ze zdrową żywnością. A acerola w tabletkach dostępna jest w każdej aptece.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Udostępnij ten artykuł

O autorze

Małgorzata Sz.
Małgorzata Sz.

Od 8 lat pracuję zawodowo jako technik farmacji w aptece. Pasjonuję się zdrowym odżywianiem dlatego ukończyłam studia na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Rzeszowskiego i uzyskałam tytuł licencjata dietetyki. Dodatkowo chcąc poszerzać wiedzę i pomagać innym piszę teksty z zakresu farmacji. Lubię słuchać muzyki, czytać książki, podróżować i eksperymentować w kuchni.

Więcej artykułów autora

Powiązane kategorie produktowe

Prześlij nam swoją opinię o artykule