Co jeść przy bólu żołądka?

ból brzucha co jeść - zdjęcie

Bóle żołądka i problemy gastryczne stanowią stosunkowo częstą dolegliwość. Ból żołądka może mieć wiele przyczyn. Wpływ na to ma szybkie tempo życia, spożywanie posiłków w pośpiechu i niewłaściwa dieta, a także nieregularne posiłki i stres. W przypadku często pojawiających się przypadłości, rozwiązaniem problemu może być zastosowanie lekkostrawnej diety z wyłączeniem pokarmów, które przyczyniają się do pobudzenia wydzielania soków żołądkowych. Co zatem jeść, gdy boli żołądek? Jaką dietę stosować na problemy z żołądkiem? Czego unikać przy bólu żołądka?

Co jeść na bolący żołądek?

Istotną rolę w leczeniu chorób żołądka odrywa odpowiednia dieta i zmiana trybu życia. W sytuacji częstych przypadłości bólowych, które są wynikiem wrzodów żołądka lub innych przypadłości, należy jeść lekkostrawne śniadania, obiady, kolacje i przekąski. Dieta przy problemach żołądkowych powinna być bogata w produkty zbożowe, takie jak pieczywo jasne (pszenne), razowe, a także kasze drobne i grube, ryż oraz makarony. Na ból brzucha warto włączyć do jadłospisu produkty mleczne, wśród których powinny się znaleźć kefiry, jogurty naturalne, słodkie i zsiadłe mleko, twaróg chudy lub półtłusty oraz serki homogenizowane. Należy wskazać, że produkty, które zawierają bakterie probiotyczne, czyli jogurty i kefiry, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka ponownego zakażenia bakterią Helicobacter pylori, która sprzyja rozwojowi choroby wrzodowej. Osoby zmagające się z bolącym żołądkiem powinny jeść chude mięsa (indyk, kurczak czy cielęcina), wędliny i ryby. Konieczne jest również włączenie do diety owoców i warzyw, z pominięciem tych, które nasilają dolegliwości bólowe lub wydzielanie soku żołądkowego.

Czego nie można jeść przy bólach żołądka?

W przypadku częstych dolegliwości bólowych zlokalizowanych w żołądku należy wyłączyć z diety produkty i potrawy, sprzyjające nasilonemu wydzielaniu soków żołądkowych, czyli kwaśnych produktów żywnościowych i o dużej zawartości błonnika. Konieczne zatem jest zrezygnowanie z:

niektórych warzyw: cebuli, szparagów, karczochów, warzyw strączkowych, w tym również pomidorów i przetworów pomidorowych (sok czy koncentrat pomidorowy),

kwaśnych owoców, tj. cytrusów – grejpfrutów, mandarynek, cytryn, pomarańczy,

pikantnych przypraw: papryki ostrej, chilli, pieprzu czy curry,

potraw, które przygotowane były na wywarze z kości bądź z tłustych mięs,

napojów w postaci mocnej herbaty, kawy, naparu z mięty i napojów gazowanych,

wszelkich alkoholi, w tym również z niskoprocentowego piwa czy białego wina.

Zasady diety na ból żołądka

W przypadku częstych dolegliwości, które związane są z bólem żołądka, konieczne jest wdrożenie odpowiedniego postępowania dietetycznego. Niezbędne jest przestrzeganie lekkostrawnej diety z ograniczeniem substancji, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Ponadto, zaleca się spożywanie od 5 do 6 posiłków dziennie. Co ważne, porcje powinny być niewielkie, ale zjadane często i regularnie, z przerwami nie dłuższymi niż 3-4 godziny. Jeżeli pomimo zastosowania zasad żywienia objawy się zaostrzają, zalecane jest spożywanie posiłków nawet co 2 godziny. Istotne jest to, by kolację zjadać nie później niż 3 godziny przed snem. Co ważne, w chorobie wrzodowej należy unikać ciężkostrawnych produktów, które przyczyniają się do znacznego obciążenia żołądka. Z tego powodu niewskazane jest spożywanie smażonych na tłuszczu potraw. Polecane jest gotowanie na parze bądź w wodzie, duszenie lub pieczenie.

Należy również wskazać, że posiłki przy wrażliwych jelitach powinny być spożywane powoli i w spokoju. Żołądek pełni istotną funkcję w trawieniu składników odżywczych, szczególnie białka. Z tego powodu, by pokarm nie zalegał zbyt długo w żołądku, konieczne jest dokładne rozdrobnienie i przeżucie kęsów jedzenia. Zbyt szybkie jedzenie i spożywanie w pośpiechu znacząco wpływa na obciążenie pracy żołądka i nasila dolegliwości bólowe. Niezwykle istotne przy problemach żołądkowych jest również zrezygnowanie z używek, czyli zaprzestanie palenia tytoniu i picia alkoholu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem