Wielkanoc w wersji „light”

 - zdjęcie

 Już pojutrze zasiądziemy z rodziną do suto zastawionego świątecznego stołu, przy którym, jak zawsze przy tego typu okazjach, spędzimy wiele godzin od południa aż do późnego wieczora. Efekty łatwo przewidzieć: niestrawność, uczucie ciężkości, zgaga, a dodatkowo zmęczenie i senność. Co roku godzimy się z faktem, że przez (zaledwie) dwa świąteczne dni przybędzie nam parę kilo. Odpuszczamy więc dietę, uznając, że święta i zdrowe odżywianie po prostu nie mogą iść w parze. Garściami łykamy Espumisan, by pozbyć się męczących, nieprzyjemnych wzdęć. A gdy drugi dzień świąt dobiega końca, oddychamy z ulgą i przez najbliższy tydzień jemy niewiele i tylko lekkostrawne rzeczy. Oczywiście możemy się przemęczyć w imię tradycji. Możemy też zaopatrzyć się w Verdin Complexx czy podobny środek na trawienie. Ale tak naprawdę wystarczy kilka drobnych zmian, byśmy czuli się lepiej i zrozumieli, że Wielkanoc nie musi kojarzyć się z przejedzeniem i bólem żołądka. Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez żurku, białej kiełbasy, sałatki warzywnej, mazurka czy baby. Niestety, każda z tych potraw zawiera ogromny ładunek kalorii. Każdą też da się „odchudzić”,  delikatnie modyfikując jej skład i, co ważne, nie zmieniając przy tym wyjątkowego smaku dania! Kluczem do sukcesu jest zastąpienie najbardziej kalorycznych składników lżejszymi. Jednym z takich elementów jest z pozoru niewinny majonez. W święta dodajemy go do sałatek i ozdabiamy nimi ugotowane na twardo jajka. Podmieńmy go na jogurt naturalny, który ma aż 5 razy mniej kalorii i ponad 20 razy mniej tłuszczu! Jogurt można dowolnie przyprawiać, zależnie od potrzeb i upodobań. W sałatce świetnie sprawdzi się w połączeniu z musztardą, zaś wzbogacony ziołami będzie pasował do jaj. Dużą odpowiedzialność za nasze nienajlepsze samopoczucie ponoszą wszelkie słodkości: cukierki, czekoladki, a przede wszystkim ciasta. Na czele winowajców stoi tradycyjny mazurek. Odejmiemy mu kalorii, przyrządzając spód z płatków owsianych zamiast mąki. Dodatkowo masę kajmakową czy krem karmelowy możemy zastąpić orzechowym. Nie szczędźmy suszonych owoców i bakalii – są sycące i pyszne, a przy tym wartościowe. Pomyślmy też o zamianie cukru na słodzik. Innym zwyczajowym ciastem jest baba, np. drożdżowa – na szczęście mniej groźna dla żołądka. Jedyną pułapkę stanowi tutaj lukier – możemy z niego zrezygnować, posypując babkę tylko cukrem pudrem. Gwoździem wielkanocnego programu jest oczywiście żurek – sam w sobie niewinny pod warunkiem, że nie podrasujemy go śmietaną, a dodatki w postaci jaj i kiełbasy potraktujemy symbolicznie. Biała kiełbasa będzie bardziej dietetyczna, jeśli zdecydujemy się na tę drobiową - trochę wbrew tradycji, ale za to z korzyścią dla organizmu. Ważny jest też sposób przygotowania – zrezygnujmy ze smażonej na rzecz gotowanej. Co jeszcze możemy zrobić, by świąteczne menu uczynić zdrowszym i bardziej lekkostrawnym? Uważajmy na drobiazgi takie jak pieczywo  - podajemy pełnoziarniste, które dzięki dużej ilości błonnika syci na dłużej. Osobna sprawa to napoje. Zrezygnujmy z tych słodzonych i gazowanych. Podajmy wodę mineralną oraz ziołową herbatę, które dobrze wpływają na trawienie. Na polskich stołach zazwyczaj nie brakuje alkoholu, który nie jest sprzymierzeńcem zdrowego trawienia. Nie musimy go całkiem wykluczać, najlepiej postawmy jednak na lampkę białego wytrawnego wina. Oprócz menu liczą się nasze nawyki. Problemy żołądkowe powoduje przede wszystkim ilość jedzenia oraz brak ruchu. Na co dzień jemy w odstępie 3 godzin, w święta stół jest zastawiony zazwyczaj  przez cały czas – trudno powstrzymać się od podjadania, zwłaszcza że gospodyni zazwyczaj żywo zachęca do konsumpcji, bo przecież tyle czasu spędziła w kuchni. Postarajmy się zachować umiar i zdrowy rozsądek. Zabierzmy też bliskich choć na krótki spacer – na pewno dobrze nam to zrobi! SMACZNYCH I ZDROWYCH ŚWIĄT!  

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Kosmetyki i uroda

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej
Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.Chlorella �...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Małpia ospa – najważniejsze informacje: objawy, leczenie, zapobieganie
Małpia ospa, znana również jako monkeypox, to rzadka choroba wirusowa, która zyskała na znaczeniu w ostatnich latach z powodu wzrostu liczby zakażeń na całym świecie. Choć jej o...

Układ pokarmowy

Dyspepsja – rozpoznanie, objawy i metody leczenia zaburzeń poposiłkowych
Dyspepsja, nazywana potocznie niestrawnością, to jedno z najczęściej spotykanych zaburzeń trawienia. Choć większość z nas doświadczyła kiedyś uczucia ciężkości, wzdęć lub bólu brzucha ...

Układ nerwowy

Krwiak mózgu – przyczyny, rodzaje, leczenie. Po jakim czasie występują objawy?
U pacjentów, u których rozwinął się krwiak śródczaszkowy objawy rozpoczynają się od 12 do 72 godzin po zdarzeniu. Szybka interwencja medyczna pozwala zapobiec wystąpieniu nieodwracalnych uszkodzeń mózgu....

Układ nerwowy

Neuroplastyczność, czyli jak zmienia się nasz mózg w odpowiedzi na doświadczenia?
Funkcjonowanie ludzkiego mózgu od wieków stanowi obiekt zainteresowań naukowców. Złożoność architektury połączeń synaptycznych fascynuje badaczy z różnych dziedzin, którzy w sposobie przekazywania informacji pomiędzy&...

Układ nerwowy

Parestezje, czyli niepokojące drętwienia – przyczyny, diagnostyka i leczenie
Mrowienie, drętwienie, uczucie wbijania igieł, czy „omdlenia” kończyn, to tylko niektóre objawy parestezji. Towarzyszą nam one na co dzień i często zwracamy na nie uwagę dopiero wówczas, gdy stają się uciążliwe....

Kosmetyki i uroda

Co na łysienie? Przegląd skutecznych produktów przeciw wypadaniu włosów
Łysienie i nadmierne wypadanie włosów to problem, z którym boryka się wiele osób na całym świecie. Może to być źródłem stresu i obniżonej samooceny....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Dieta i odchudzanie

Różeniec górski - naturalny pogromca stresu i wzmacniacz odporności
Preparaty z rożeńca górskiego cieszą się coraz większym zainteresowaniem osób prowadzących zdrowy tryb życia. Różeniec na tle innych roślin wyróżnia się bogactwem związków, które są niezwykle cenne dla organizm...

Dieta i odchudzanie

Fruktoza – sprzymierzeniec czy cichy wróg? Występowanie i właściwości
Fruktoza jest związkiem, który budzi mieszane uczucia. Z jednej strony większość osób wie, że jest cukrem naturalnie występującym w owocach, warzywach czy miodzie, w związku z tym kojarzy się dobrze....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem