Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?

Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu? - zdjęcie

Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.

Rzeżucha – czym jest?

Rzeżucha siewna to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Choć wygląda dość niepozornie, wyróżnia ją oryginalny, pikantny smak oraz zapach, podobny do moringi. Rzeżuchę doceniono już w starożytności – stosowano ją jako dodatek do potraw, a nawet jako afrodyzjak. W medycynie ludowej wykorzystywano ją do zwalczania owrzodzeń skóry, pasożytów jelit oraz dezynfekcji przewodu pokarmowego lub jamy ustnej. W Polsce występuje dziewięć odmian rzeżuchy – najcenniejsza pod względem zdrowotnym i kosmetycznym jest rzeżucha ogrodowa.

Rzeżucha – wartości odżywcze i kaloryczność

Rzeżucha jest bogatym źródłem niezbędnych dla zachowania zdrowia witamin i minerałów. Z tego powodu powinna pojawiać się na naszych stołach znacznie częściej niż jedynie w święta wielkanocne i nie tylko jako element dekoracyjny. Jakie wartości odżywcze ma rzeżucha?



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g rzeżuchy

Wartość energetyczna

32 kcal

Białko

2,6 g

Węglowodany

5,5 g

Tłuszcze

0,7 g

Błonnik

1,1 g

Witamina A

6917 IU

Witamina E

0,7 mg

Witamina K

542 µg

Witamina C

69 mg

Tiamina (witamina B1)

0,08 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,26 mg

Niacyna (witamina B3 / PP)

1 mg

Witamina B6

0,247 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

80 µg

Kwas pantotenowy (witamina B5)

0,242 mg

Wapń

81 mg

Żelazo

1,3 mg

Magnez

38 mg

Fosfor

76 mg

Potas

606 mg

Sód

14 mg

Cynk

0,23 mg

Miedź

0,17 mg

Mangan

0,55 mg

Selen

0,9 µg



Rzeżucha – właściwości lecznicze

Za sprawą bogactwa witamin i minerałów zawartych w rzeżusze, wykazuje ona liczne właściwości prozdrowotne:

  • antyoksydacyjne – dzięki wysokiej zawartości witaminy C, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, rzeżucha pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem się skóry, a ponadto uszczelnia naczynia krwionośne;
  • detoksykacyjne i odkażające – od wieków rzeżuchę stosowano do dezynfekcji przewodu pokarmowego i jamy ustnej oraz w walce z pasożytami jelit. Rzeżucha pomaga też niwelować objawy trądziku;
  • wspierające odchudzanie – rzeżucha wyrównuje pracę jelit i reguluje skoki glukozy we krwi, co pozwala przeciwdziałać napadom głodu, a tym samym sprzyja redukcji masy ciała;
  • przeczyszczające – rzeżucha to świetny naturalny środek na zaparcia;
  • moczopędne – rzeżucha jest polecana osobom cierpiącym na choroby nerek.

Dzięki zawartości luteiny rzeżucha będzie doskonałym uzupełnieniem profilaktyki chorób oczu. W tej roślinie znajdziemy także łatwo przyswajalny jod, który jest niezwykle istotny dla osób z niedoczynnością tarczycy. Rzeżucha jest również produktem bogatym w żelazo, które wspólnie z manganem pomaga uporać się z oznakami przewlekłego zmęczenia czy sezonowego osłabienia. Regularne spożywanie rzeżuchy jest też zalecane osobom borykającym się z anemią, chorobą wieńcową, zaburzeniami krążenia czy reumatyzmem. Rzeżucha może także stanowić element diety wątrobowej.

Popularne produkty z rzeżuchą

Rzeżucha kojarzy nam się przede wszystkim jako dodatek do potraw, ale znajduje ona coraz szersze zastosowanie również w pielęgnacji twarzy czy włosów. Sok z rzeżuchy wymieszany z miodem pomaga rozjaśnić piegi. Można go też wykorzystać jako środek wspierający pielęgnację włosów osłabionych, ze skłonnością do wypadania. Wystarczy wetrzeć pół szklanki soku z rzeżuchy w mokre pasma i zmyć po 30 minutach, by cieszyć się zdrowo wyglądającymi, błyszczącymi włosami. Zawarta w soku z rzeżuchy siarka pozwala także zwalczać problemy skórne, jak trądzik, łojotok czy stany zapalne – należy jednak używać go z rozwagą, by uniknąć wysuszenia skóry. W gotowych produktach możemy natomiast znaleźć wyciąg z kiełków rzeżuchy – zastosowano go na przykład w kremie do twarzy oraz szamponie do włosów przeciw zanieczyszczeniom.

Rzeżucha w kuchni – jak jeść rzeżuchę?

Rzeżucha może być świetnym dodatkiem do wielu potraw. Posiekaną jak szczypiorek można wykorzystać do zupy, sałatki, surówki czy twarożku. Sprawdzi się również jako składnik koktajli czy zamiennik szczypioru na kanapkach. Należy tylko pamiętać, że rzeżuchy nie wolno jeść za dużo, co może grozić zapaleniem pęcherza – optymalna ilość to porcja wielkości łyżeczki od herbaty.

Jak posadzić rzeżuchę? Ile rośnie rzeżucha?

Uprawa rzeżuchy w warunkach domowych nie jest trudna ani kłopotliwa. Oto najprostszy, a zarazem najpopularniejszy sposób na uprawę rzeżuchy krok po kroku:

  1. Nasiona rzeżuchy przesypujemy do szklanki i zalewamy obficie wodą.
  2. Odstawiamy na kilka minut, aż zaczną się kleić, podobnie jak namoczone siemię lniane.
  3. Namoczone nasiona rozsmarowujemy na ligninie lub wacie umieszczonej na talerzu, tacce lub odwróconej doniczce, najlepiej z lekkim wgłębieniem.
  4. Uprawę codziennie zraszamy. Lignina musi być stale wilgotna, ale nie może pływać w wodzie.
  5. Rzeżucha jest gotowa do zbioru, gdy ma około 5-7 cm wysokości, czyli zwykle po upływie od 7 do 10 dni. Rzeżuchę ścinamy nożyczkami tuż nad ligniną.

By przyspieszyć kiełkowanie nasion, na pierwsze dwa dni uprawę można przykryć folią.

Rzeżucha powinna gościć na naszych stołach znacznie częściej niż tylko w święta wielkanocne. Ta niepozorna roślina jest bowiem bogatym źródłem cennych witamin i minerałów, wspierających zachowanie zdrowia i zwalczających rozmaite dolegliwości.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Pierwsza pomoc Udar słoneczny: objawy, leczenie i pierwsza pomoc przy porażeniu cieplnym
Udar słoneczny jest jedną z najczęstszych odmian udaru cieplnego. Stanowi konsekwencję nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV. W następstwie przegrzania organizmu dochodzi do odwodnienia, zaburzeń gospodarki elektrolitowej oraz mechanizmów t...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Choroby skóry Tłuszczak: jakie są przyczyny, objawy oraz leczenie? Czy tłuszczaki są groźne dla zdrowia?
Tłuszczak to niezłośliwy nowotwór tkanki łącznej, który występuje na skórze pojedynczo lub w większych skupiskach. Ten niewielki i miękki w dotyku guzek może pojawić...

Mięśnie i kości Lumbago (postrzał) – czym jest, ile trwa i jak leczyć? Jakie mogą być przyczyny występowania i z czym walczyć?
Lumbago to określenie stosowane w przypadku nagłego i ostrego bólu w okolicy krzyżowo-lędźwiowej. Oto podstawowe informacje na temat tego bolesnego i utrudniającego funkcjonowanie zesp...
Układ rozrodczy i moczowy Upławy: przyczyny, rodzaje, choroby, leczenie. Co oznacza ich kolor?
Wydzielina z pochwy, powszechnie określana jako upławy, fizjologicznie występuje w drogach rodnych każdej kobiety. Obecność śluzu jest oznaką posiadania zdrowej błony śluzowej miejsc intymnych, a także prawidłowo przebiegającego cyklu miesiączkowego....
Układ rozrodczy i moczowy Torbiel: gdzie występuje i jak się pozbyć cysty? Przyczyny powstawania, diagnoza i skuteczne leczenie
Torbiele, zwane inaczej cystami, to przestrzenie wypełnione treścią galaretowatą bądź płynem. Choć mogą pojawić się w niemal każdym miejscu, najczęściej diagnozowane są w jajnikach, piersiach...
Sport i fitness Nocne skurcze nóg, łydek i stóp - przyczyny, zapobieganie i leczenie bolesnych skurczów mięśni nóg
Może być to efekt znacznego wysiłku fizycznego, ale w niektórych przypadkach skurcze oznaczają pierwsze objawy poważnych chorób - sprawdź jakich....
Układ rozrodczy i moczowy Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....
Układ pokarmowy Zapalenie żołądka – objawy, badania, dieta, leczenie. Co pomaga?
Zapalenie żołądka to często występujący stan zapalny, który może charakteryzować się ostrym lub przewlekłym charakterem. Specjaliści podają kilka kryteriów, dzięki którym...
Informacje dla pacjenta Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, ...
Układ pokarmowy Kwas alfa-liponowy (ALA) w walce z cukrzycą. Gdzie występuje i jak działa?
Jaki jest związek pomiędzy kwasem alfa-liponowym a cukrzycą? Kwas ten jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, obniża także poziom cukru we krwi i usprawnia pracę wątroby, dzięki czemu jest zalecanym suplementem dla osób bo...
Serce i układ krążenia Choroba Kawasaki – jak wygląda i przebiega? Co warto wiedzieć o zespole Kawasaki?
Choroba Kawasaki to poważna choroba układowa dotykająca głównie dzieci, mogąca doprowadzić do niebezpiecznych powikłań. Oto najważniejsze objawy, zalecane sposoby leczenia oraz inne istotne informacje na jej temat. Z tego artykułu d...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem