Salmonella: jakie są przyczyny, objawy i leczenie? Co musisz wiedzieć o salmonelli?

Salmonella: jakie są przyczyny, objawy i leczenie? Co musisz wiedzieć o salmonelli? - zdjęcie

Każdego roku w okresie letnim słyszymy doniesienia o zatruciach pokarmowych, w tym również o zakażeniach salmonellą – szczególnie na koloniach letnich, obozach i w ośrodkach wczasowych. Nic dziwnego, panują wtedy niezwykle sprzyjające warunki – ciepło, duże skupiska ludzkie, a często również niewystarczające warunki sanitarne.

Czym jest salmonella?

Salmonella należy do bakterii Gram-ujemnych z rodziny Enterobacteriaceae. Są to urzęsione pałeczki o pokrewnej budowie antygenowej, dzielące się na grupy i typy. Do najbardziej znanych z nich należą:

  • Salmonella typhi (pałeczki duru brzusznego) – wywołująca dur brzuszny,
  • Salmonella paratyphi A, B, C (pałeczki paraduru) – wywołująca dur rzekomy,
  • Salmonella bongori – która bardzo rzadko powoduje zakażenia u ludzi,
  • Salmonella enterica – odpowiedzialna za ostre zatrucia pokarmowe zwierząt i ludzi.

Potocznie groźne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, czyli zatrucia pokarmowe wywołane przez Salmonella enterica nazywane są salmonellozą.

Salmonelloza: podstawowe informacje

Bakterie Salmonelli są niezwykle odporne na działanie czynników środowiskowych. W warunkach suchych mogą przetrwać kilka tygodni, natomiast w wodzie nawet kilka miesięcy. Badania wykazały, że bakterie te najlepiej namnażają się w temperaturach od 5°C do 46°C, jednak doskonale radzą sobie również w zimnie. Zamrożenie bakterii do -75 stopni Celsjusza nie gwarantuje zniszczenia wszystkich drobnoustrojów, a te, którym uda się przeżyć, nadal zachowują swoje właściwości chorobotwórcze. W produktach spożywczych przetworzonych przez suszenie, jak np. jaja czy mleko w proszku, pałeczki salmonelli mogą przetrwać w stanie uśpionym przez czas praktycznie nieograniczony. W sprzyjających warunkach salmonella może oprócz zatrucia pokarmowego wywołać zakażenie ogólnoustrojowe. Czasami dochodzi nawet do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, septycznego zapalenia stawów, zapalenia kości i szpiku, a nawet zapalenia płuc lub głębokiego zakażenia tkanek miękkich. Szczególnie niebezpieczna jest salmonella w ciąży, ponieważ może spowodować odwodnienie, prowadzące do niedostatecznego zaopatrzenia płodu w ważne składniki mineralne. Ciężki przebieg choroby skutkuje poronieniem lub przedwczesnym porodem.

Jak może dojść do zakażenia salmonellą?

Pałeczki salmonelli zasiedlają przewód pokarmowy zwierząt i ludzi, skąd są wydalane wraz z kałem. Dlatego do zakażenia może dojść bardzo łatwo, jeśli nie przestrzegamy zasad higieny oraz spożyjemy żywność zanieczyszczoną odchodami. Źródłami zakażenia mogą być na przykład:

  • świeże i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jaja, mleko),
  • wyroby cukiernicze (lody, ciastka z kremem, torty),
  • wyroby garmażeryjne, do których dodawane są surowe jaja (tatar, majonez, galaretki, pasztety, pierogi itp.),
  • owoce i warzywa, które miały kontakt z chorymi zwierzętami i nie zostały dobrze umyte,
  • chore zwierzęta lub ludzie,
  • skażona woda.

Pałeczki salmonelli mogą też przenosić na żywność muchy, osy, karaluchy i gryzonie. Dlatego wszystkie produkty należy zawsze odpowiednio zabezpieczać przed niepożądanymi kontaktami.

Jakie są objawy salmonelli?

Pierwsze objawy zatrucia salmonellą mogą wystąpić dopiero po około 8. godzinach po spożyciu skażonego posiłku. Najczęściej jednak pojawiają się po upływie 18 do 24 godzin. Zawsze, kiedy występują dolegliwości żołądkowe, należy brać pod uwagę, że wystąpiło zatrucie salmonellą. Objawy są początkowo podobne do zwykłego nieżytu żołądka i jelit. Należą do nich nudności i wymioty oraz biegunka. Jeśli jednak ta ostatnia staje się wodnista, a nawet krwista, dołącza się do tego ostry ból brzucha, ból głowy, dreszcze oraz gorączka, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Salmonella u dzieci ma zazwyczaj ostrzejszy przebieg. Nie wszyscy wiedzą, że po przebyciu choroby pałeczki salmonelli usuwane są z kałem jeszcze przez 5 do 7. miesięcy (tzw. nosicielstwo bezobjawowe).

Jak leczyć salmonellę?

Przy łagodnym przebiegu salmonelli leczenie domowe polega na przyjmowaniu węgla leczniczego (6-10 tabletek co 4 godziny) i probiotyków oraz częstym piciu płynów, aby zapobiec odwodnieniu organizmu. Stosuje się również: lekkostrawną dietę najlepiej kleik ryżowy i zupę marchwiową. Można też stosować tabletki o nazwie nifuroksazyd. Jeśli objawy choroby nie ustąpią po 2-3 dniach, należy skonsultować się z lekarzem, który przepisze odpowiedni antybiotyk. W cięższych przypadkach zakażenia salmonellą leczenie powinno odbywać się w szpitalu. Zatrucia pokarmowe są szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, osób z obniżoną odpornością (osłabioną po chorobie, zabiegu operacyjnym, przeszczepie itp.) oraz w podeszłym wieku, ponieważ mogą skutkować groźnymi powikłaniami w postaci zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej, zakażenia ogólnoustrojowego, a nawet sepsy. Dlatego też pacjenci z grupy ryzyka powinni być leczeni w szpitalu.

Salmonella: jak zapobiegać zarażeniu?

Zatrucia salmonellą można uniknąć, jeśli stosuje się higienę osobistą oraz odpowiednie zasady, dotyczące przygotowywania i przechowywania żywności. Należy przede wszystkim:

  • myć ręce po skorzystaniu z toalety, przed przygotowywaniem posiłków, przed jedzeniem oraz po kontakcie ze zwierzętami i osobami chorymi,
  • nie kupować żywności niewiadomego pochodzenia (szczególnie dotyczy to mięsa),
  • surowe mięso, drób, ryby i jaja przechowywać w lodówce oddzielnie (z dala od produktów gotowych do spożycia),
  • nie zamrażać ponownie żywności, która uległa rozmrożeniu,
  • unikać tatara i innych potraw przygotowanych z surowego mięsa (zwłaszcza w restauracjach),
  • nie pić surowej wody z niewiadomego źródła,
  • przed przygotowaniem potrawy zawierającej surowe jaja (majonez, lody, kremy) należy dokładnie je umyć i zanurzyć na około 15-20 sekund we wrzątku,
  • nie spożywać potraw niedogotowanych oraz niedopieczonych, ponieważ pałeczki salmonelli giną jedynie w wysokich temperaturach (podczas smażenia, duszenia i pieczenia). Pamiętajmy również, że dłuższe przechowywanie łatwo psujących się potraw (np. wyrobów garmażeryjnych) w temperaturze pokojowej znacznie zwiększa ryzyko zatrucia, chociaż żywność wygląda i pachnie normalnie. Ważne jest także, aby osoby cierpiące na biegunkę nie przygotowywały posiłków ani napojów dla innych, dopóki nie wyzdrowieją.

Obecnie, dzięki dużej świadomości społecznej, do zakażenia salmonellą dochodzi coraz rzadziej. Jednak co roku na salmonellozę zapada ponad 500 milionów osób na całym świecie. Więcej informacji na temat zatruć pokarmowych można znaleźć tutaj. https://www.wapteka.pl/blog/artykul/biegunka-bakteryjna-przyczyny-objawy-leczenie.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dieta i odchudzanie

Dietetyk radzi - domowe sposoby na schudnięcie bez ćwiczeń
Wielu z nas nie ma czasu na regularne treningi sportowe. W takiej sytuacji warto pamiętać o kilku podstawowych regułach dietetycznych, które mogą znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Zastanawiasz się, które domowe sposoby na schudnię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem