7 grudniowych przysmaków

 - zdjęcie

Każda pora roku wyznaczana jest nie tylko przez pogodę, ale również przez sezonowe produkty, które są wówczas łatwo dostępne i najsmaczniejsze. Zima nie jest tutaj wyjątkiem. Co prawda, nie zasypuje nas obfitością świeżych owoców i warzyw, jednak i w czasie mroźnych miesięcy znajdziemy sporo smakołyków. Oto 7 produktów, które kojarzą się z grudniem i właśnie w tym okresie smakują najlepiej. 

1.     Granat

Ten niezwykły, ozdobny owoc nie bez powodu nazywany jest owocem życia. Granat to prawdziwe bogactwo potasu i antyoksydantów, które pozwalają nam na dłużej zachować młodość. Zwalczają wolne rodniki skuteczniej niż czerwone wino czy zielona herbata. Zawarte w granatach polifenole mają działanie przeciwzapalne, przynoszą więc ulgę chorym na reumatyzm czy artretyzm. Granaty polecane są kobietom w okresie menopauzy ze względu na zawartość wspomagających gospodarkę hormonalną estrogenów.  Po granaty powinni sięgać także mężczyźni, ponieważ chronią przed impotencją i rakiem prostaty. Słodko-kwaśny smak granatu urozmaici zimowe potrawy, a jego piękny karminowy kolor uatrakcyjni ich wygląd. Nasiona wspaniale smakują w połączeniu z pieprzem, solą i sokiem z limonki. Świetnie komponują się z serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Można też dodawać je do jogurtu.

2.     Grejpfrut

Jego kwaśno-słodki smak z lekką nutą goryczy nie każdemu odpowiada. Warto jednak sięgać po grejpfruty czerwone, zielone bądź żółte, ponieważ są one źródłem witaminy C, błonnika, potasu i beta-karotenu, wspomagają odporność organizmu i dobrze wpływają na serce, obniżając poziom złego cholesterolu. Zawierają też przeciwutleniacze, chroniące przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą oraz opóźniające procesy starzenia. Mają przy tym  niewiele kalorii i właściwości przyspieszające metabolizm – dzięki nim szybciej spalimy tkankę tłuszczową. Największą dawkę witaminy C znajdziemy w grejpfrutach czerwonych i różowych – więcej niż zalecana dzienna porcja spożycia. Najbardziej soczyste owoce są duże i ciężkie. Wybierajmy te o intensywnym kolorze, ze spłaszczonymi końcami (nie powinny być jednak zielone).

3.     Mandarynki

Cytrusy nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Zima to dobry moment, by delektować się słodkimi i bogatymi w witaminę C mandarynkami. Jako jedyne z cytrusów zawierają nobiletynę, czyli flawanoid, który zapobiega miażdżycy, cukrzycy typu 2 i wspomaga walkę z otyłością. Z kolei naturalne przeciwutleniacze - witamina A i C wzmacniają odporność organizmu, neutralizują wolne rodniki, zapobiegają chorobom oczu i korzystnie wpływają na stan skóry. Ten niewielki owoc to nie tylko znakomita przekąska – równie dobrze może być składnikiem sałatki (np. z kurczakiem lub z serem feta i oliwkami), sosu do mięsa lub dodatkiem do jogurtu. Jeśli nie przepadamy za kwaśnym smakiem, sokiem z mandarynki możemy zastąpić dodawaną do herbaty cytrynę. Aby zneutralizować chłodzące działanie cytrusów, można spożywać je z przyprawami, np. pieprzem lub cynamonem.

4.     Dynia

Ze względu na czas dojrzewania, dynia nadaje się do spożycia dopiero w okresie jesienno-zimowym. Warto jednak zamrozić trochę pomarańczowego miąższu lub przygotować z niego przetwory i sięgać po dynię przez cały rok. Zachęca do tego bardzo mała ilość kalorii oraz szeroki wachlarz najważniejszych witamin i minerałów takich jak magnez, żelazo, potas czy witamina A. Dynia wspomaga funkcjonowanie układu moczowego oraz immunologicznego, działa przeciwzapalnie i przeciwwymiotnie, obniża poziom cholesterolu, przynosi ulgę w zaparciach i poprawia wygląd skóry. W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów, przyrządzając zupy, zapiekanki, risotta czy desery.

5.     Kasztany jadalne

Pieczone lub gotowane kasztany jadalne to wspaniała zimowa przekąska. Mają słodki smak i sypką konsystencję. Można jeść je same, z odrobiną soli albo z miodem. Można z nich przyrządzić także nadzienie do pieczonych mięs lub purée do deserów. Oprócz walorów smakowych, kasztany mają też dużo wartości odżywczych – zawierają witaminy B1, B2, C i E, a także potas, błonnik i wspomagającą pamięć lecytynę. Pozbawione są natomiast glutenu. Kasztany należy starannie wybierać. Powinny być ładne i lśniące, bez przebarwień i dziurek, nie mogą wydzielać zapachu pleśni. Te cięższe dają gwarancję, że nie są wysuszone w środku. Jeśli kasztan po ugotowaniu i obraniu jest ciemny, nie nadaje się do spożycia.

6.     Brokuły

Te niskokaloryczne warzywa mają mnóstwo cennych właściwości odżywczych i są jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Regulują poziom cukru we krwi, korzystnie wpływają na proces widzenia, a do tego zapobiegają nowotworom, wrzodom żołądka i anemii. Muszą być jednak odpowiednio przygotowane – najlepiej gotowane na parze przez maksymalnie 4 minuty. Mrożone brokuły nie mają właściwości antyrakowych. Dlaczego warto sięgać po brokuły właśnie w grudniu? Ponieważ, podobnie jak inne warzywa z gatunku kapustowatych, w wyniku przymrozków zyskują słodkawy posmak. Jeśli sięgamy po świeże brokuły, wybierajmy ciężkie główki o ciasno zbitych różyczkach. Omijamy natomiast te zżółknięte.

7.     Jarmuż

To wyjątkowo zdrowy gatunek kapusty – źródło przeciwutleniaczy, białka, witamin (m.in. A, C i K) i minerałów takich jak magnez, żelazo, potas, wapń i cynk. Podobnie jak brokuły, jarmuż ma właściwości antynowotworowe, jednak tylko pod warunkiem, że będzie gotowany na parze przez 3-4 minuty. Dzięki zawartości potasu i wapnia i witaminy C, ma korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, udrażniając i wzmacniając naczynia krwionośne i regulując ciśnienie krwi. Z kolei obecność beta-karotenu dobrze oddziałuje na oczy. Sezon na jarmuż trwa od jesieni przez niemal całą zimę. Najlepiej wybierać liście o ciemnozielonej barwie, kruche, nieuszkodzone i pozbawione plam. Przyrządza się go podobnie jak szpinak, smażąc lub blanszując. Sprawdzi się jako składnik dań z ryżem, kaszą czy makaronem, a także jako dodatek do sałatki.  

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dieta i odchudzanie

Dietetyk radzi - domowe sposoby na schudnięcie bez ćwiczeń
Wielu z nas nie ma czasu na regularne treningi sportowe. W takiej sytuacji warto pamiętać o kilku podstawowych regułach dietetycznych, które mogą znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Zastanawiasz się, które domowe sposoby na schudnię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem