Pierzga pszczela – czym jest i jakie ma właściwości? Stosowanie i przepisy z pierzgą pszczelą

Pierzga pszczela – czym jest i jakie ma właściwości? Stosowanie i przepisy z pierzgą pszczelą - zdjęcie

Choć pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół, jest ona chętnie stosowana przez człowieka. Pierzga stanowi cenne źródło białka, witamin, składników mineralnych czy aminokwasów, dzięki czemu wykazuje liczne właściwości prozdrowotne.

Pierzga pszczela – co to jest i jak wygląda?

Pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół. Ma postać twardych grudek o nieregularnym kształcie i ciemnobrązowej barwie. Pierzga powstaje z pyłku kwiatowego, transportowanego do ula przez pszczoły zbieraczki, który mieszany jest z miodem i śliną pszczół. Mieszanka jest ubijana w komórkach plastrach, a następnie ulega fermentacji mlekowej, co sprawia, że jest całkowicie odporna na pleśń i procesy gnilne.

Z reguły z ula otrzymuje się stosunkowo niewielkie ilości pierzgi. By pozyskać kilogram pierzgi, konieczne jest wyczyszczenie od 5 do nawet 30 ramek – jest to uzależnione od liczby pszczół znajdujących się w ulu. Pszczelarze często ją przechowują, gdyż stanowi ona rezerwę pokarmową dla pszczół w okresie wczesnowiosennym. Przetworzony pyłek kwiatowy to doskonałe pożywienie zwłaszcza dla osobników mających od 3 do 6 tygodni, które karmią larwy i tworzą mleczko pszczele. Pierzga musi być jednak przechowywana w odpowiednich warunkach, by w zapasach nie zalęgły się szkodniki.

Pierzga pszczela – właściwości lecznicze

Pierzga pszczela jest źródłem cennych składników odżywczych. Zawiera ona między innymi:

  • węglowodany,
  • białka – w większej ilości niż w pyłku kwiatowym,
  • tłuszcze nienasycone i nasycone,
  • aminokwasy egzogenne – ludzki organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć,
  • witaminy A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, C, E, D oraz K,
  • fosfor, żelazo, krzem, mangan, potas, miedź, sód, selen i cynk.

Ze względu na bogactwo składników odżywczych, pierzga pszczela wykazuje liczne właściwości prozdrowotne – to z kolei powoduje, że jest chętnie stosowana przez człowieka. Pierzgę można kupić bezpośrednio u pszczelarza lub w sklepie ze zdrową żywnością. Może ona też stanowić składnik dostępnych w aptekach suplementów diety w kapsułkach.

Właściwości lecznicze pierzgi pszczelej sprawiają, że znalazła ona szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Pierzga wzmacnia i regeneruje organizm, dlatego jest polecana w okresie spadku odporności oraz rekonwalescencji po operacjach. Przyjmuje się ją także w przypadkach przewlekłego zmęczenia i wzmożonego wysiłku umysłowego oraz przy niedoborze witamin i składników mineralnych. Pierzga sprawdza się również w stanach depresyjnych, wspomagając pracę układu nerwowego.

Pierzga pszczela wspiera też funkcjonowanie układu pokarmowego – reguluje jego pracę, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i oczyszcza wątrobę. Jest polecana także przy biegunkach i zaparciach. Pierzga wzmacnia również naczynia krwionośne, wspiera leczenie anemii, a ponadto działa bakteriobójczo, dzięki czemu może być przyjmowana przy przeziębieniach.


Jak stosować pierzgę pszczelą?

Jednym z polecanych sposobów stosowania pierzgi pszczelej jest picie naparów. Łyżkę pierzgi należy zalać wodą i odstawić na kilkanaście godzin. Pierzga w tej postaci jest najlepiej przyswajalna, dlatego otrzymany napój zaleca się pić na czczo o poranku. Do jego przyrządzenia można też wykorzystać letnią herbatą o temperaturze nie wyższej niż 40°C, wodę z miodem lub napar ziołowy.

Ekstrakt z pierzgi jest także stosowany do produkcji suplementów diety. Preparaty z pierzgą pszczelą wzmacniają organizm, przyspieszają rekonwalescencję, wpływają korzystnie na florę bakteryjną żołądka i wspomagają leczenie chorób wątroby. Pierzga poprawia również koncentrację, redukuje ryzyko wystąpienia anemii i polepsza wzrok. Suplementy diety z pierzgą pszczelą mogą też wspierać funkcjonowanie układu immunologicznego, chroniąc organizm przed wirusami i bakteriami. Natomiast wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że środki apteczne z pierzgą wspomagają także regenerację komórek.

Przepisy z pierzgą pszczelą

Pierzgę pszczelą można spożywać nie tylko pod postacią naparów czy przyjmować w formie suplementów diety. Można jeść ją tak samo jak pyłek pszczeli, na przykład dosypując do wody, jogurtów czy koktajli. Należy jednak pamiętać, że pierzga pszczela jest dość twarda, dlatego przed dodaniem jej do posiłku warto ją przez kilka godzin namaczać.

Bardzo popularny jest również napój wzmacniający odporność. Do jego przygotowania, oprócz pierzgi pszczelej, potrzebujemy około 50 g pyłku pszczelego i 200 ml miodu naturalnego. Warto w tym miejscu wspomnieć, że sam miód to ceniony środek pomocny w zwalczaniu przeziębienia. Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie przełożyć do wyparzonego, suchego i szczelnego słoika. Napój będzie gotowy do spożycia po upływie około 3 dni.

Jak dawkować pierzgę pszczelą?

W przypadku osób dorosłych zalecana dawka dzienna pierzgi pszczelej to około 30-40 g, czyli około 1 łyżka. Pierzgę można też podawać dzieciom, ale najlepiej nie wcześniej niż przed ukończeniem 3. roku życia. Przed rozpoczęciem suplementowania pierzgi, należy także wykluczyć alergię na produkty pszczele. Co jednak bardzo ważne, nie da się jej przedawkować, choć spożywanie jej w dużych ilościach może okazać się sporym wydatkiem – kilogram pierzgi kosztuje średnio około 200 zł.

Pierzga pszczela – przeciwskazania

Choć spożywanie pierzgi pszczelej przynosi liczne korzyści zdrowotne, istnieją przeciwwskazania do jej stosowania. Nie powinny przyjmować jej przede wszystkim osoby uczulone na produkty pszczele, gdyż może ona wywołać silną reakcję alergiczną. Ostrożność powinni zachować również diabetycy – pierzga zawiera dużą ilość cukrów prostych i ma dość wysoki indeks glikemiczny. Jeśli w trakcie stosowania pierzgi pojawią się jakiekolwiek niepokojące objawy, należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem.

Pierzga pszczela nie bez powodu jest uważana za jeden z wartościowszych produktów spożywczych. Za sprawą zawartości cennych składników odżywczych, pierzga wykazuje doskonałe właściwości prozdrowotne – wzmacnia i regeneruje organizm, wspomaga pracę układów nerwowego i pokarmowego, a ponadto wspiera odporność.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Układ rozrodczy i moczowy 7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Zdrowy tryb życia Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...

Zdrowy tryb życia Ciecierzyca: jakie ma wartości odżywcze oraz co warto z niej przygotować?
Ciecierzyca jest warzywem strączkowym, które jest dobrze znane wśród wegan i wegetarian. Ceniona jest przede wszystkim za wysoką zawartość wartościowego białka. Często zaliczana jest nawet do tzw. superfoods, czyli grupy pokarm&...
Przeziębienie i grypa Paracetamol – czym jest oraz jakie są jego właściwości? Jak jest prawidłowe dawkowanie paracetamolu, aby zapobiec przedawkowaniu?
W poniższym artykule uzyskasz informacje na temat jednego z bezpieczniejszych leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych dostępnych bez recepty, jakim jest paracetamol. Poznasz jego mechanizm działania, dawkowanie, skutki jego prze...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie ...
Mięśnie i kości Lumbago (postrzał) – czym jest, ile trwa i jak leczyć? Jakie mogą być przyczyny występowania i z czym walczyć?
Lumbago to określenie stosowane w przypadku nagłego i ostrego bólu w okolicy krzyżowo-lędźwiowej. Oto podstawowe informacje na temat tego bolesnego i utrudniającego funkcjonowanie zesp...
Układ rozrodczy i moczowy Upławy: przyczyny, rodzaje, choroby, leczenie. Co oznacza ich kolor?
Wydzielina z pochwy, powszechnie określana jako upławy, fizjologicznie występuje w drogach rodnych każdej kobiety. Obecność śluzu jest oznaką posiadania zdrowej błony śluzowej miejsc intymnych, a także prawidłowo przebiegającego cyklu miesiączkowego....
Układ rozrodczy i moczowy Torbiel: gdzie występuje i jak się pozbyć cysty? Przyczyny powstawania, diagnoza i skuteczne leczenie
Torbiele, zwane inaczej cystami, to przestrzenie wypełnione treścią galaretowatą bądź płynem. Choć mogą pojawić się w niemal każdym miejscu, najczęściej diagnozowane są w jajnikach, piersiach...
Sport i fitness Nocne skurcze nóg, łydek i stóp - przyczyny, zapobieganie i leczenie bolesnych skurczów mięśni nóg
Może być to efekt znacznego wysiłku fizycznego, ale w niektórych przypadkach skurcze oznaczają pierwsze objawy poważnych chorób - sprawdź jakich....
Układ rozrodczy i moczowy Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....
Układ pokarmowy Zapalenie żołądka – objawy, badania, dieta, leczenie. Co pomaga?
Zapalenie żołądka to często występujący stan zapalny, który może charakteryzować się ostrym lub przewlekłym charakterem. Specjaliści podają kilka kryteriów, dzięki którym...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem