Żywienie medyczne osób leżących – praktyczne porady żywieniowe i dieta w chorobach przewlekłych

Żywienie medyczne osób leżących - zdjęcie

Dieta osób leżących - żywienie medyczne - wymaga uwzględnienia wielu czynników, które mogą wpływać na pogorszenie samopoczucia. Dostarczanie pokarmów powinno uwzględniać możliwości osoby chorej i ułatwiać spożywanie posiłków.

Z naszego artykułu dowiesz się:

  • jak powinna wyglądać dieta osób leżących – żywienie medyczne?
  • jak żywić osoby przewlekle leżące?
  • jakie są zasady żywienia i zalecenia?
  • jak powinno wyglądać nawadnianie?
  • jaka powinna być konsystencja posiłków?
  • jak poprawić apetyt osób starszych?
  • jak poradzić sobie z niedoborami żelaza?
  • jak zapobiegać odleżynom?

Zobacz również: Lordoza - objawy, przyczyny i leczenie

Jak żywić chorego przewlekle leżącego?

Żywienie dla osób przewlekle leżących powinno być zaplanowane w odpowiedni sposób. Ważne jest określenie stałych godzin posiłków, które powinny być odpowiednio zbilansowane pod względem jakościowym i ilościowym. Należy pamiętać, że osoby leżące mają dużo niższe zapotrzebowanie kaloryczne, które powinno wynosić około 1800-2000 kalorii. Wyższa podaż powinna być zastosowana w sytuacji odleżyn czy gorączki u osób przewlekle leżących. Bardzo ważne jest, aby utrzymać odpowiednią wagę, a odpowiedni sposób żywienia wpłynie na poprawę samopoczucia i umożliwi osiągnięcie pozytywnych efektów leczenia. 

Dieta dla osób starszych leżących – zasady i praktyczne wskazówki

Dieta osób leżących powinna być skomponowana tak, aby dostarczyć odpowiednią ilość energii, witamin i minerałów. Ważne jest również dostarczenie odpowiedniej ilości płynów. Ze względu na utrzymywanie pozycji leżącej, ważne jest zastosowanie diety lekkostrawnej z dużą ilością białka. Aby żywienie mogło być w pełni odpowiednie i smaczne, warto stosować przyprawy i unikać nadmiernie przetworzonej żywności. Co istotne, powinno się wprowadzić około 4-5 posiłków dziennie, a ostatni posiłek podawać maksymalnie około godziny 19. Należy pamiętać, że potrawy powinny być ciepłe, a nie gorące oraz miękkie. Wśród posiłków powinien znaleźć się także podwieczorek dla osoby starszej i II śniadanie.

Warto zwracać uwagę na konsystencję podawania posiłków, która powinna być dopasowana do możliwości osoby chorej - konsystencja papkowata, płynna, a może lekko grudkowata? Wszystko zależy od osoby chorej. Wiele osób zastanawia się czym karmić starsze osoby? Czasami konieczne może okazać się uzupełnienie diety o specjalistyczne preparaty odżywcze w płynie, np. Nutridrink dla osób starszych.

Ważne! Należy unikać potraw wzdymających i ciężkostrawnych, a także używek: alkoholu, kawy, mocnej herbaty i papierosów. 

Dieta osób leżących – żywienie medyczne - wskazówki: 

  • potrawy powinny być gotowane, duszone lub pieczone. Należy unikać potraw smażonych i tłustych;
  • należy unikać smalcu, słoniny i boczku, a stosować olej rzepakowy, oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy;
  • warto ograniczyć sól i cukier, gdyż mogą prowadzić do powstawania obrzęków;
  • konieczne jest odpowiednie nawadnianie - około 3 litrów (woda niegazowana, soki, kompoty);
  • należy zadbać o odpowiednią podaż wapnia (mleko, kefiry, jogurt, sery);
  • powinno się zadbać o podaż witaminy D;
  • należy zadbać o dostarczenie pełnoziarnistych produktów, warzyw i owoców. 

Karmienie osób starszych i leżących - lekkostrawne pokarmy

U osób starszych i leżących obserwuje się problemy ze spowolnieniem perystaltyki jelit. To wszystko może prowadzić do problemów trawiennych, dlatego osobom tym zaleca się wprowadzenie lekkostrawnych pokarmów - to posiłki gotowane w wodzie lub na parze, duszone lub pieczone. Zalecane jest wyeliminowanie z diety słodyczy, napojów gazowanych i produktów mocno przetworzonych. W diecie powinny dominować zdrowe tłuszcze, chude mięso oraz warzywa i owoce. W celu usprawnienia pracy jelit i wątroby zaleca się wypijać na czczo przegotowaną wodę z sokiem z cytryny. Koniecznie należy wykluczyć potrawy smażone, które mogą powodować trudności w trawieniu. 

Zalecenia dietetyczne dla chorego leżącego

Osoby leżące mogą cierpieć na różnorodne dolegliwości związane z żywieniem. Częstym problemem są zaparcia, na które podatne są osoby mniej aktywne i leżące. Konieczne jest zwrócenie uwagi na podaż błonnika tak, aby uniknąć konieczności wykonywania lewatyw czy podawania środków przeczyszczających. Jego duże ilości znajdują się w warzywach i owocach, kaszach i pełnoziarnistych pieczywach. Dodatkowo ważne jest dostarczanie dużych ilości płynów, szczególnie wody. Przed snem można zastosować napar z siemienia lnianego. W diecie osoby leżącej powinno znaleźć się także białko, które jest szczególnie ważne dla regeneracji mięśni. Występuje w mięsie, mleku, jajach i twarogach. 

Czasami konieczne może okazać się stosowanie kompleksu witamin, szczególnie z witaminą C, która zwiększa ilość kolagenu i wspomaga regenerację skóry. Pamiętajmy również o żelazie. 

Nawadnianie osób chorych i leżących - jak powinno wyglądać?

Osoby leżące powinny wypijać około 3 litrów płynów dziennie. Może to być woda, soki i domowe kompoty. Zaleca się unikać mocnej herbaty i kawy oraz używek. Powinno się stale zachęcać osoby leżące do nawadniania, gdyż decyduje ono o zdrowiu i lepszym samopoczuciu osoby chorej. Dodatkowo warto zadbać, aby podaż płynów odbywała się regularnie, często, po kilka łyków. 

Jaka konsystencja posiłków - rodzaj pożywienia i jego strawność

Wiele osób zastanawia się, jak powinien wyglądać przykładowy jadłospis osoby starszej leżącej. Ważne jest, aby odpowiednio dostosować konsystencję posiłków do możliwości osoby chorej. Zdarza się, że osoby starsze i leżące mają ogromne problemy z przeżuwaniem jedzenia. Połykanie dużych kawałków może skończyć się niestrawnością i innymi dolegliwościami układu pokarmowego, dlatego warto jest rozdrabniać jedzenie, robiąc tzw. papki. Do tego celu można użyć blendera. Dodatkowo zmiksowane jedzenie dla chorego będzie nie tylko łatwiejsze do strawienia, ale także dużo lepsze do spożycia. 

Zbilansowanie diety osoby starszej - sposoby na poprawienie apetytu

Seniorzy, szczególnie osoby po 90. roku życia, mogą uskarżać się na problemy z apetytem. Związane jest to często z przyjmowanymi lekami, a także złym samopoczuciem związanym ze spadkiem nastroju. Warto zlecić podstawowe badania krwi, które pozwolą sprawdzić, czy brak apetytu nie wynika z niedoborów pokarmowych. Czasami lekarz może zlecić przyjmowanie leków stymulujących apetyt i przyrost masy ciała. W aptekach dostępne są również naturalne środki dla seniorów, które pozwalają na poprawę apetytu. Można również zdecydować się na podaż Nutridrink dla seniorów, które uzupełnią składniki odżywcze i dodadzą energii. 

Udział makroskładników w pokryciu zapotrzebowania na energię

Dieta osób starszych i leżących jest niezwykle ważna dla zachowania zdrowia. Powinna być odpowiednio zbilansowana i pokrywać dzienne zapotrzebowanie na energię. Węglowodany powinny stanowić około 55% zapotrzebowania na energię, tłuszcze około 20-35% natomiast białko około 10-20%.

Niedobory żelaza – ryzyko rozwoju niedokrwistości

Osoby starsze i leżące narażone są na powstawanie niedoborów żelaza. Najczęściej związane jest to z niską podażą żywności bogatej w ten pierwiastek, ale także infekcje i krwawienia utajone, np. z przewodu pokarmowego. To wszystko może prowadzić do rozwoju niedokrwistości i znacznego pogorszenia samopoczucia, osłabienia i niskiego ciśnienia krwiWażne jest, aby regularnie wykonywać oznaczenia hemoglobiny i żelaza we krwi, a także zwiększyć podaż czerwonego mięsa, buraków, zielonej pietruszki i wielu innych zielonych warzyw. Najlepiej jest opracować jadłospis dla osób starszych na 7 dni, który będzie uwzględniał zdrowe produkty bogate w żelazo.

Praktyczne informacje o suplementacji osób leżących

Dieta osób leżących bardzo często wymaga uzupełnienia o witaminy i minerały. Wśród nich należy uwzględnić witaminę C, która zapobiega odleżynom oraz argininę. Dodatkowo warto suplementować witaminę D ze względu na niską podaż słońca u osób leżących. Czasami konieczne może okazać się suplementowanie żelaza, jednak powinno się ono odbywać po wykonaniu badań i konsultacji z lekarzem.

Przykładowy jadłospis dla osoby starszej

Przykładowy jadłospis osoby starszej powinien uwzględniać:

  • mięso i warzywa gotowane na parze, pieczone lub duszone;
  • naturalne kwasy omega-3, np. oliwa z oliwek dodana do sałatki;
  • pieczywo pełnoziarniste i inne produkty zbożowe;
  • mleko i przetwory mleczne;
  • warzywa i owoce, najlepiej miękkie, gotowane lub pieczone. 

Problem z odleżynami i długim przebywaniem w jednej pozycji - gojenie się ran

Długotrwałe przebywanie w pozycji leżącej może doprowadzić do problemu związanego z powstawaniem odleżyn. Konieczne jest stosowanie zapobiegawcze maści z alantoiną, a także częste zmiany pozycji ciała. Możliwe jest także wykorzystanie specjalistycznych materaców zapobiegających odleżynom. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego rozmiaru pieluchomajtek dla osób leżących. Dzięki temu można zapobiegać otarciom naskórka, które mogą prowadzić do powstawania odleżyn. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.