Kasza owsiana – superfood wspierający zdrowie serca i układu pokarmowego

Kasza owsiana – superfood wspierający zdrowie serca i układu pokarmowego - zdjęcie
Od ponad 2000 lat owies stanowi ważne uzupełnienie diety. Wyróżnia się bogatą zawartością korzystnych dla zdrowia witamin, minerałów i substancji odżywczych. Zajmuje ważne miejsce w medycynie naturalnej, pomagając w zwalczaniu rozmaitych dolegliwości. Z artykułu dowiesz się, czemu kasza owsiana powinna znaleźć się w Twoim codziennym jadłospisie!
 

Kluczowe wnioski z artykułu

  • Ziarna i przetwory owsiane słyną z wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, antyoksydantów, witamin, soli mineralnych i aminokwasów, przyczyniając się do kompleksowej profilaktyki zdrowia.
  • Kasza owsiana wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu znajduje zastosowanie w diecie cukrzycowej.
  • Regularne spożywanie kaszy owsianej może przyczynić się do obniżenia cholesterolu oraz usprawnić funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Kasza owsiana – dlaczego zyskuje na popularności?

Kasza owsiana cieszy się coraz większą popularnością wśród osób wybierających świadome i odpowiedzialne żywienie. Owies wyróżnia się unikatowym składem, bogatym w błonnik oraz beta-glukany, którym przypisuje się prozdrowotne właściwości ziarna. Zboże stanowi również istotne źródło białka pokarmowego, stając się doskonałym źródło aminokwasów egzogennych, wśród których możemy wymienić m.in.:

  • lizynę,
  • tyrozynę,
  • treoninę,
  • metioninę,
  • fenyloalaninę.

Wysoka zawartość białka sprawia, że kasza często wybierana jest przez wegan i wegetarian oraz osoby, które zmniejszają podaż mięsa w codziennym żywieniu. Czym jeszcze wyróżnia się kasza owsiana? Indeks glikemiczny jest wyjątkowo niski w porównaniu z innymi produktami zbożowymi. Sprawdzi się tym samym w diecie cukrzycowej. Owies poprawia również metabolizm, dzięki czemu spisze się jako uzupełnienie jadłospisu w diecie redukcyjnej.

Wartości odżywcze kaszy owsianej – dlaczego jest taka zdrowa?

Tym, co wyróżnia kaszę owsianą spośród innych produktów zbożowych, jest wyjątkowo wysoka, porównywalna z owocami i warzywami, zawartość przeciwutleniaczy, w tym kwasu hydroksybenzoesowego i hydroksycynamonowego. Wyróżnia się jednocześnie bogatą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozwalając na pokrycie nawet 30% dziennego zapotrzebowania człowieka na kwas linolowy. Owies dostarcza w diecie tiaminę, kwas pantotenowy, witaminę E oraz liczne sole mineralne, do których należy: magnez, krzem, fosfor, żelazo, cynk, wapń.

Kasza owsiana – właściwości:

  • korzystne działanie na przewód pokarmowy;
  • regulacja apetytu;
  • obniżenie poziomu cholesterolu;
  • zmniejszenie wchłaniania i uwalniania cukru;
  • poprawa metabolizmu;
  • przyspieszenie odchudzania;
  • bogata zawartość składników odżywczych i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Charakteryzuje się przy tym niską zawartość sodu, dzięki czemu może być wykorzystywana przez osoby cierpiące na choroby układu krążeniowo-naczyniowego.

Kasza owsiana – najzdrowsza kasza dla cukrzyka

Odpowiedzmy teraz na pytanie, jaki jest związek między kaszą owsianą a cukrzycą. Warto pamiętać o tym, że jest to najzdrowsza kasza dla cukrzyka, wyróżniająca się wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym. Relatywnie niskie wartości IG wynikają przede wszystkim z obniżonej zawartości skrobi i wysokiego poziomu fruktozanów. Co więcej, obecne w owsie β-glukany mogą obniżyć odpowiedź glikemiczną nawet o 50%. Zboże obniża glikemię po posiłku oraz zmniejsza stężenie insuliny we krwi, stając się ważnym uzupełnieniem farmakoterapii.

Owies słynie jednocześnie z bogatej zawartości włókna pokarmowego, które znacznie poprawia metabolizm węglowodanówDieta o niskim indeksie glikemicznym sprawdzi się zarówno w przypadku cukrzyków, jak i osób cierpiących na insulinooporność. Stanowi także ważny element profilaktyki zdrowia. Produkty owsiane wyróżniają się właściwościami sycącymi przy zachowaniu niskiej wartości energetycznej. Kasza przyda się tym samym w przypadku osób na diecie redukcyjnej.

Błonnik w kaszy owsianej – korzystny wpływ na zdrowie serca

Wysoka zawartość korzystnych dla zdrowia substancji sprawia, że produkty z owsa zaliczane są do superfoods. Co jeszcze znajdziemy w kaszy owsianej? Błonnik pokarmowy jest jednym z najważniejszych składników, warunkujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ile błonnika zawiera kasza owsiana? Wartości włókna pokarmowego w ziarnach wynoszą nawet 30%. Wyróżniają się dodatkowo wysoką zawartością frakcji rozpuszczalnej, która wśród zbóż jest charakterystyczna jedynie dla owsa.

Owies przyczynia się tym samym do obniżenia poziomu cholesterolu, stanowiąc ważne uzupełnienie diety w przypadku zaburzeń lipidowych. Błonnik rozpuszczalny wiąże duże ilości kwasów żółciowych oraz zwiększa wydalanie tłuszczów ze stolcem. Kasza owsiana zmniejsza ponadto ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz stymuluje naturalny układ odpornościowy. Co więcej, włókna pokarmowe odpowiadają za opóźnienie wchłaniania triacylogliceroli oraz glukozy.

Beta-glukany w kaszy owsianej – wsparcie dla układu pokarmowego

Jednym z najważniejszych składników obecnych w kaszy owsianej są beta-glukany, które kompleksowo wpływają na zdrowie człowieka. Warto pamiętać o tym, że wspomniane związki, zawarte w rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, niemal w całości ulegają rozkładowi w jelicie grubym oraz zwiększają gęstość masy pokarmowej, ułatwiając wypróżnianie oraz zmniejszając ryzyko wystąpienia zaparć. Włókno pokarmowe zawarte w owsie spowalnia dodatkowo pasaż jelitowy oraz uczestniczy w usuwaniu substancji toksycznych, chroniąc przed ich nadmiernym wchłanianiem w jelitach.

Przeciwutleniacze i antyoksydanty w kaszy owsianej – ochrona serca i przewodu pokarmowego

Czym jeszcze wyróżnia się kasza owsiana? Witaminy, sole mineralne oraz przeciwutleniacze pomagają w kompleksowy sposób zatroszczyć się o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Tłuszcze znajdujące się w owsie słyną z bogatej zawartości antyoksydantów i polifenoli, które pozwalają na ograniczenie działalności wolnych rodników. Zdrowa żywność poprawia tym samym pracę serca oraz sprawność układu krążeniowego. Przeciwutleniacze zapobiegają również stanom zapalnym oraz stanowią ważny element profilaktyki przeciwnowotworowej.

Źródła:

  • Marek Gibiński, Dorota Gumul, Jaorsław Korus, Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, vol. 45, nr 4/2005.
  • Radosław Kowalski, Grażyna Kowalska, Kasze, https://www.researchgate.net/publication/327775695_Kasze (dostęp 10.07.2024).
  • Renata Korzeniowska-Ginter, Agnieszka Kamińska, Wiedza konsumentów na temat prozdrowotnych właściwości owsa oraz wykorzystanie przetworów owsianych w żywieniu, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 86/2014.
  • Ewa Lange, Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, vol. 70, nr 3/2010.
  • Strączkowe są zdrowe! Praktyczny poradnik żywieniowy, jak zmniejszyć ilość mięsa w diecie na rzecz produktów pochodzenia roślinnego, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/12/E-book-Straczkowe-sa-zdrowe.pdf (dostęp 10.07.2024).
  • Zalecenia żywieniowe w cukrzycy ciążowej, https://szpitalzelazna.pl/przychodnia/wp-content/uploads/2021/11/dieta-cukrzyca-zalecenia.pdf (dostęp 10.07.2024).
  • Zygmunt Zdrojewicz, Agata Lubańska, Adrianna Wyderkowska, Wpływ spożywania płatków owsianych na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna, nr 2/2017, https://www.czytelniamedyczna.pl/5923,wplyw-spozywania-platkow-owsianych-na-organizm-czlowieka.html (dostęp 10.07.2024).

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem