Rozgrzej się! Co jeść i pić w chłodne dni?

 - zdjęcie

Kiedy jest nam zimno, zakładamy ciepłe swetry, odkręcamy kaloryfery lub okrywamy się kocem. Ale równie ważne jest ogrzewanie organizmu od środka. Podpowiadamy, jak skomponować rozgrzewającą dietę na jesienno-zimowe chłodne dni, w których towarzyszy nam ciągłe uczucie zimna.  

Termika produktów

Żywność, po którą sięgamy, ma różne właściwości energetyczne – niezależne od kaloryczności. Pod względem termiki dzielimy pokarmy na:

  • Gorące – rozgrzewają organizm
  • Ciepłe – mają właściwości lekko rozgrzewające
  • Neutralne – umacniają energię
  • Chłodne – ochładzają, ale są potrzebne do budowy krwi i innych płynów w ciele
  • Zimne - wychładzają

Panuje przekonanie, że w zimne dni potrzebujemy więcej  tłuszczu. Chętnie sięgamy więc po kaloryczne, ciężkie, potrawy a także po słodycze. To zwykle skutkuje przybraniem na wadze oraz ospałością i ogólnym osłabieniem. Prawdą jest, że organizm potrzebuje więcej energii, by utrzymać optymalną temperaturę. Możemy mu w tym pomóc, jednocześnie zachowując figurę. Jak? Dostarczając sobie odpowiednich produktów o właściwościach rozgrzewających. Są to przede wszystkim:

  • Rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca
  • Kasze – gryczana, jaglana, jęczmienna
  • Brązowy i czerwony ryż
  • Gotowane warzywa: marchew, por, dynia
  • Chude mięso
  • Ryby
  • Jajka
  • Domowe przetwory
  • Kiszonki
  • Suszone owoce
  • Orzechy i nasiona: pestki dyni, orzechy włoskie, migdały, sezam, siemię lniane, pestki słonecznika
  • Cebula, czosnek
  • Pietruszka, koper włoski
  • Chrzan, musztarda
  • Przyprawy: imbir, chilli, curry, tymianek, majeranek, kminek, kolendra, bazylia, rozmaryn, cynamon itp.

Gotowanie ma wpływ na termikę. Najzdrowiej jest spożywać produkty gotowane, lekko doprawione, na ciepło. Jesienno-zimowa dieta powinna być zróżnicowana, oparta na produktach neutralnych (np. zboża) i rozgrzewających. Oczywiście zimą trudniej o świeże owoce i warzywa – spokojnie możemy jednak sięgnąć po mrożonki, które, właściwie przygotowane, zawierają prawie tyle witamin, co te ze straganu.

Śniadanie = baza

Każdy dietetyk powie, że pożywne śniadanie to podstawa zdrowego żywienia, zwłaszcza gdy na zewnątrz temperatura spada. Rozgrzany żołądek pracuje efektywniej. Po jakie produkty najlepiej sięgnąć, komponując pierwszy posiłek dnia? Najlepiej zbożowe, zawierające błonnik, witaminy i magnez. Niezawodna będzie owsianka na ciepło – można ją przyrządzić na wiele sposobów, dodając świeże lub suszone owoce, garść bakalii, a nawet pietruszkę, pieprz i odrobinę chilli! Alternatywą dla płatków owsianych może być kasza jaglana. Na drugie śniadanie można sięgnąć po kanapki z ciemnego pieczywa z ulubioną wędliną czy serem – najlepiej posmarować je musztardą lub chrzanem.

Pożywny obiad

W chłodne dni warto zwrócić się w stronę kuchni meksykańskiej oraz indyjskiej - ze względu na aromatyczne przyprawy mają właściwości rozgrzewające. Ale nawet do mniej orientalnych potraw dobrze jest dorzucić trochę przypraw, takich jak kurkuma, kardamon, kolendra, imbir, cynamon czy pieprz cayenne. Bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Sięgajmy zatem po chude mięso, ryby i jaja. Świetnym pomysłem na zimowy obiad będzie gulasz lub ryba po grecku. Jesienią i zimą świetnie sprawdzą się zupy warzywne, także pyszne i sycące kremy. Nie tylko rozgrzeją organizm, ale też pomogą ochronić go przed odwodnieniem, o które łatwo zimą ze względu na stosowanie ogrzewania w pomieszczeniach i spożywanie mniejszej ilości płynów. Zupę można podać zarówno na obiad jak i na kolację, a wykonanie zwykle nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Najzdrowszymi składnikami takich zup będą brokuły, pomidory, kalafior, czerwona papryka, ziemniaki, marchewka, seler, buraki, dynia, cukinia– warzywa te wspomagają naturalną odporność organizmu, między innymi dzięki dużej zawartości witaminy C. Zupę warto wzbogacić bazylią, czosnkiem, pietruszką, imbirem i pieprzem. Aby była bardziej sycąca, można do niej dodać kaszę.

Co do picia?

Niemniej ważną rolę odgrywają napoje, po które sięgamy w chłodne dni. Oczywiście, najlepsze są ciepłe płyny – jednak nie każde – niestety kawa i czarna herbata to nie najlepszy wybór, mogą działać wręcz odwrotnie. Lepiej sięgnąć po herbatki ziołowe – z malin, lipy lub czarnego bzu. Aby wzmocnić właściwości rozgrzewające takiego naparu, możemy dołożyć imbir, miód lub cynamon. Alternatywą dla zwykłej kawy jest kawa zbożowa z dodatkiem cynamonu.

Czego lepiej unikać?

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że niektóre produkty mają właściwości wychładzające. Jesienią i zimą powinniśmy zrezygnować m.in. z:

  • Surowych owoców i warzyw
  • Cytrusów – jeśli mamy na nie ochotę, możemy dodać do nich cynamon
  • Jogurtów z dodatkiem cukru
  • Produktów z białej mąki spożywanych na zimno (bułki, chleb, ciastka)
  • Zimnego mleka
  • Cukru (działa wychładzająco, powoduje ospałość i podatność na infekcje) - lepiej go zamienić na miód
  • Słodyczy (można je zamienić na pieczone lub suszone owoce, gorzką czkoladę, orzechy i migdały)

Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też jak często. Najlepiej jest spożywać 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach. Porcje są wówczas mniejsze, a organizm ma stałe dostawy energii, dzięki czemu sprawniej funkcjonuje m.in. trawienie. W chłodne dni dwa z pięciu posiłków powinny być spożywane na ciepło. Trzymając się powyższych zasad, przetrwamy jesień i zimę nie marznąc, z większą ilością energii, unikniemy przeziębień i nadprogramowych kilogramów.  

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem