Rozgrzej się! Co jeść i pić w chłodne dni?

 - zdjęcie

Kiedy jest nam zimno, zakładamy ciepłe swetry, odkręcamy kaloryfery lub okrywamy się kocem. Ale równie ważne jest ogrzewanie organizmu od środka. Podpowiadamy, jak skomponować rozgrzewającą dietę na jesienno-zimowe chłodne dni, w których towarzyszy nam ciągłe uczucie zimna.  

Termika produktów

Żywność, po którą sięgamy, ma różne właściwości energetyczne – niezależne od kaloryczności. Pod względem termiki dzielimy pokarmy na:

  • Gorące – rozgrzewają organizm
  • Ciepłe – mają właściwości lekko rozgrzewające
  • Neutralne – umacniają energię
  • Chłodne – ochładzają, ale są potrzebne do budowy krwi i innych płynów w ciele
  • Zimne - wychładzają

Panuje przekonanie, że w zimne dni potrzebujemy więcej  tłuszczu. Chętnie sięgamy więc po kaloryczne, ciężkie, potrawy a także po słodycze. To zwykle skutkuje przybraniem na wadze oraz ospałością i ogólnym osłabieniem. Prawdą jest, że organizm potrzebuje więcej energii, by utrzymać optymalną temperaturę. Możemy mu w tym pomóc, jednocześnie zachowując figurę. Jak? Dostarczając sobie odpowiednich produktów o właściwościach rozgrzewających. Są to przede wszystkim:

  • Rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca
  • Kasze – gryczana, jaglana, jęczmienna
  • Brązowy i czerwony ryż
  • Gotowane warzywa: marchew, por, dynia
  • Chude mięso
  • Ryby
  • Jajka
  • Domowe przetwory
  • Kiszonki
  • Suszone owoce
  • Orzechy i nasiona: pestki dyni, orzechy włoskie, migdały, sezam, siemię lniane, pestki słonecznika
  • Cebula, czosnek
  • Pietruszka, koper włoski
  • Chrzan, musztarda
  • Przyprawy: imbir, chilli, curry, tymianek, majeranek, kminek, kolendra, bazylia, rozmaryn, cynamon itp.

Gotowanie ma wpływ na termikę. Najzdrowiej jest spożywać produkty gotowane, lekko doprawione, na ciepło. Jesienno-zimowa dieta powinna być zróżnicowana, oparta na produktach neutralnych (np. zboża) i rozgrzewających. Oczywiście zimą trudniej o świeże owoce i warzywa – spokojnie możemy jednak sięgnąć po mrożonki, które, właściwie przygotowane, zawierają prawie tyle witamin, co te ze straganu.

Śniadanie = baza

Każdy dietetyk powie, że pożywne śniadanie to podstawa zdrowego żywienia, zwłaszcza gdy na zewnątrz temperatura spada. Rozgrzany żołądek pracuje efektywniej. Po jakie produkty najlepiej sięgnąć, komponując pierwszy posiłek dnia? Najlepiej zbożowe, zawierające błonnik, witaminy i magnez. Niezawodna będzie owsianka na ciepło – można ją przyrządzić na wiele sposobów, dodając świeże lub suszone owoce, garść bakalii, a nawet pietruszkę, pieprz i odrobinę chilli! Alternatywą dla płatków owsianych może być kasza jaglana. Na drugie śniadanie można sięgnąć po kanapki z ciemnego pieczywa z ulubioną wędliną czy serem – najlepiej posmarować je musztardą lub chrzanem.

Pożywny obiad

W chłodne dni warto zwrócić się w stronę kuchni meksykańskiej oraz indyjskiej - ze względu na aromatyczne przyprawy mają właściwości rozgrzewające. Ale nawet do mniej orientalnych potraw dobrze jest dorzucić trochę przypraw, takich jak kurkuma, kardamon, kolendra, imbir, cynamon czy pieprz cayenne. Bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Sięgajmy zatem po chude mięso, ryby i jaja. Świetnym pomysłem na zimowy obiad będzie gulasz lub ryba po grecku. Jesienią i zimą świetnie sprawdzą się zupy warzywne, także pyszne i sycące kremy. Nie tylko rozgrzeją organizm, ale też pomogą ochronić go przed odwodnieniem, o które łatwo zimą ze względu na stosowanie ogrzewania w pomieszczeniach i spożywanie mniejszej ilości płynów. Zupę można podać zarówno na obiad jak i na kolację, a wykonanie zwykle nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Najzdrowszymi składnikami takich zup będą brokuły, pomidory, kalafior, czerwona papryka, ziemniaki, marchewka, seler, buraki, dynia, cukinia– warzywa te wspomagają naturalną odporność organizmu, między innymi dzięki dużej zawartości witaminy C. Zupę warto wzbogacić bazylią, czosnkiem, pietruszką, imbirem i pieprzem. Aby była bardziej sycąca, można do niej dodać kaszę.

Co do picia?

Niemniej ważną rolę odgrywają napoje, po które sięgamy w chłodne dni. Oczywiście, najlepsze są ciepłe płyny – jednak nie każde – niestety kawa i czarna herbata to nie najlepszy wybór, mogą działać wręcz odwrotnie. Lepiej sięgnąć po herbatki ziołowe – z malin, lipy lub czarnego bzu. Aby wzmocnić właściwości rozgrzewające takiego naparu, możemy dołożyć imbir, miód lub cynamon. Alternatywą dla zwykłej kawy jest kawa zbożowa z dodatkiem cynamonu.

Czego lepiej unikać?

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że niektóre produkty mają właściwości wychładzające. Jesienią i zimą powinniśmy zrezygnować m.in. z:

  • Surowych owoców i warzyw
  • Cytrusów – jeśli mamy na nie ochotę, możemy dodać do nich cynamon
  • Jogurtów z dodatkiem cukru
  • Produktów z białej mąki spożywanych na zimno (bułki, chleb, ciastka)
  • Zimnego mleka
  • Cukru (działa wychładzająco, powoduje ospałość i podatność na infekcje) - lepiej go zamienić na miód
  • Słodyczy (można je zamienić na pieczone lub suszone owoce, gorzką czkoladę, orzechy i migdały)

Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też jak często. Najlepiej jest spożywać 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach. Porcje są wówczas mniejsze, a organizm ma stałe dostawy energii, dzięki czemu sprawniej funkcjonuje m.in. trawienie. W chłodne dni dwa z pięciu posiłków powinny być spożywane na ciepło. Trzymając się powyższych zasad, przetrwamy jesień i zimę nie marznąc, z większą ilością energii, unikniemy przeziębień i nadprogramowych kilogramów.  

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Choroby skóry

Plamy na skórze - co mogą oznaczać? Przyczyny, leczenie i pielęgnacja skóry z problemami
Plamy na skórze są nie tylko problemem natury estetycznej. Mogą bowiem świadczyć o bardzo poważnych schorzeniach zdrowotnych, których nie powinno się bagatelizować....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co stosować na opuchnięte kostki&...

Kiedy lekarz zaleca antybiotyk na zatoki? Wskazania do antybiotykoterapii
Zapalenie zatok może mieć podłoże wirusowe, grzybicze albo bakteryjne. Tylko w ostatnim przypadku lekarz zleca antybiotykoterapię, która powinna być ściśle dopasowana nie tylko do rodzaju patogenu, ale również do pacjenta. Kiedy.....

Przeziębienie i grypa

Przewlekłe zapalenie zatok – przyczyny, leczenie i zapobieganie nawrotom
Przewlekłe zapalenie zatok jest uciążliwą dolegliwością, z którą boryka się bardzo wiele osób. Głównym problemem tego schorzenia jest ich długotrwałość, możliwe powikłania i złe samopoczucie. Z tego względu warto jak najszybc...

Układ oddechowy

Rozedma płuc: objawy, przyczyny, rokowanie i leczenie
Rozedma płuc to przewlekła choroba polegająca na trwałym poszerzeniu pęcherzyków płucnych. W wyniku choroby dochodzi do trwałego uszkodzenia oskrzelików oddechowych i woreczków pęcherzykowych. Przeczytaj artykuł i dowiedz się...

Kosmetyki i uroda

Przewodnik po terapii kwasami na twarz – rodzaje, działanie i bezpieczne stosowanie
W pielęgnacji skóry twarzy można wyróżnić kilka podstawowych etapów, do których należą: oczyszczanie, nawilżanie oraz złuszczanie. Niestety wiele osób zapomina o jednym z ważniejszych etapów, jakim...

Choroby i dolegliwości

Ból głowy przy schylaniu – co może oznaczać?
Ból głowy jest powszechną dolegliwością, która może mieć różnorodne przyczyny i objawy. Jednym z mniej typowych, ale niezwykle uciążliwych objawów jest ból głowy, który ...

Układ oddechowy

Płukanie zatok – kiedy i jak je wykonywać? Czy to bolesne?
Zapalenie zatok przynosowych to powszechnie występująca dolegliwość, która rozwija się w następstwie infekcji błon śluzowych nosa oraz alergii. Niekiedy związana jest z nieprawidłową budową anatomiczną. Jednym ze sprawdzonych sposobów lec...

Przeziębienie i grypa

Co na grypę? Przegląd najlepszych leków na grypę i przeziębienie
Przeziębienie i grypa to typowe choroby rozpoznawane w okresie jesienno-zimowym. Leczenie ma charakter objawowy, bardzo istotny jest również odpoczynek wspomagający regenerację organizmu. Co na grypę i przeziębienie sprawdza się najlepiej?...

Układ pokarmowy

Grypa żołądkowa - jak długo chory zaraża?
Grypa żołądkowa, czyli powszechnie występująca wśród dzieci i dorosłych jelitówka, w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z wirusem grypy. Wywołują ją zupełnie inne drobnoustroje. Charakterystyczne objawy to biegunka i wymioty, szcz...

Układ pokarmowy

Dieta refluksowa - zasady, produkty, przykładowy jadłospis
Refluks żołądkowo-przełykowy jest coraz poważniejszym problemem zachodnich społeczeństw. Sprzyja temu dieta bazująca na produktach wysokoprzetworzonych, szybkie tempo życia i stres. Dieta refluksowa to jeden z najskuteczniejszych, a...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem