Rozgrzej się! Co jeść i pić w chłodne dni?

 - zdjęcie

Rozgrzej się! Co jeść i pić w chłodne dni?

Kiedy jest nam zimno, zakładamy ciepłe swetry, odkręcamy kaloryfery lub okrywamy się kocem. Ale równie ważne jest ogrzewanie organizmu od środka. Podpowiadamy, jak skomponować rozgrzewającą dietę na jesienno-zimowe chłodne dni, w których towarzyszy nam ciągłe uczucie zimna.  

Termika produktów

Żywność, po którą sięgamy, ma różne właściwości energetyczne – niezależne od kaloryczności. Pod względem termiki dzielimy pokarmy na:

  • Gorące – rozgrzewają organizm
  • Ciepłe – mają właściwości lekko rozgrzewające
  • Neutralne – umacniają energię
  • Chłodne – ochładzają, ale są potrzebne do budowy krwi i innych płynów w ciele
  • Zimne - wychładzają

Panuje przekonanie, że w zimne dni potrzebujemy więcej  tłuszczu. Chętnie sięgamy więc po kaloryczne, ciężkie, potrawy a także po słodycze. To zwykle skutkuje przybraniem na wadze oraz ospałością i ogólnym osłabieniem. Prawdą jest, że organizm potrzebuje więcej energii, by utrzymać optymalną temperaturę. Możemy mu w tym pomóc, jednocześnie zachowując figurę. Jak? Dostarczając sobie odpowiednich produktów o właściwościach rozgrzewających. Są to przede wszystkim:

  • Rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca
  • Kasze – gryczana, jaglana, jęczmienna
  • Brązowy i czerwony ryż
  • Gotowane warzywa: marchew, por, dynia
  • Chude mięso
  • Ryby
  • Jajka
  • Domowe przetwory
  • Kiszonki
  • Suszone owoce
  • Orzechy i nasiona: pestki dyni, orzechy włoskie, migdały, sezam, siemię lniane, pestki słonecznika
  • Cebula, czosnek
  • Pietruszka, koper włoski
  • Chrzan, musztarda
  • Przyprawy: imbir, chilli, curry, tymianek, majeranek, kminek, kolendra, bazylia, rozmaryn, cynamon itp.

Gotowanie ma wpływ na termikę. Najzdrowiej jest spożywać produkty gotowane, lekko doprawione, na ciepło. Jesienno-zimowa dieta powinna być zróżnicowana, oparta na produktach neutralnych (np. zboża) i rozgrzewających. Oczywiście zimą trudniej o świeże owoce i warzywa – spokojnie możemy jednak sięgnąć po mrożonki, które, właściwie przygotowane, zawierają prawie tyle witamin, co te ze straganu.

Śniadanie = baza

Każdy dietetyk powie, że pożywne śniadanie to podstawa zdrowego żywienia, zwłaszcza gdy na zewnątrz temperatura spada. Rozgrzany żołądek pracuje efektywniej. Po jakie produkty najlepiej sięgnąć, komponując pierwszy posiłek dnia? Najlepiej zbożowe, zawierające błonnik, witaminy i magnez. Niezawodna będzie owsianka na ciepło – można ją przyrządzić na wiele sposobów, dodając świeże lub suszone owoce, garść bakalii, a nawet pietruszkę, pieprz i odrobinę chilli! Alternatywą dla płatków owsianych może być kasza jaglana. Na drugie śniadanie można sięgnąć po kanapki z ciemnego pieczywa z ulubioną wędliną czy serem – najlepiej posmarować je musztardą lub chrzanem.

Pożywny obiad

W chłodne dni warto zwrócić się w stronę kuchni meksykańskiej oraz indyjskiej - ze względu na aromatyczne przyprawy mają właściwości rozgrzewające. Ale nawet do mniej orientalnych potraw dobrze jest dorzucić trochę przypraw, takich jak kurkuma, kardamon, kolendra, imbir, cynamon czy pieprz cayenne. Bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Sięgajmy zatem po chude mięso, ryby i jaja. Świetnym pomysłem na zimowy obiad będzie gulasz lub ryba po grecku. Jesienią i zimą świetnie sprawdzą się zupy warzywne, także pyszne i sycące kremy. Nie tylko rozgrzeją organizm, ale też pomogą ochronić go przed odwodnieniem, o które łatwo zimą ze względu na stosowanie ogrzewania w pomieszczeniach i spożywanie mniejszej ilości płynów. Zupę można podać zarówno na obiad jak i na kolację, a wykonanie zwykle nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Najzdrowszymi składnikami takich zup będą brokuły, pomidory, kalafior, czerwona papryka, ziemniaki, marchewka, seler, buraki, dynia, cukinia– warzywa te wspomagają naturalną odporność organizmu, między innymi dzięki dużej zawartości witaminy C. Zupę warto wzbogacić bazylią, czosnkiem, pietruszką, imbirem i pieprzem. Aby była bardziej sycąca, można do niej dodać kaszę.

Co do picia?

Niemniej ważną rolę odgrywają napoje, po które sięgamy w chłodne dni. Oczywiście, najlepsze są ciepłe płyny – jednak nie każde – niestety kawa i czarna herbata to nie najlepszy wybór, mogą działać wręcz odwrotnie. Lepiej sięgnąć po herbatki ziołowe – z malin, lipy lub czarnego bzu. Aby wzmocnić właściwości rozgrzewające takiego naparu, możemy dołożyć imbir, miód lub cynamon. Alternatywą dla zwykłej kawy jest kawa zbożowa z dodatkiem cynamonu.

Czego lepiej unikać?

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że niektóre produkty mają właściwości wychładzające. Jesienią i zimą powinniśmy zrezygnować m.in. z:

  • Surowych owoców i warzyw
  • Cytrusów – jeśli mamy na nie ochotę, możemy dodać do nich cynamon
  • Jogurtów z dodatkiem cukru
  • Produktów z białej mąki spożywanych na zimno (bułki, chleb, ciastka)
  • Zimnego mleka
  • Cukru (działa wychładzająco, powoduje ospałość i podatność na infekcje) - lepiej go zamienić na miód
  • Słodyczy (można je zamienić na pieczone lub suszone owoce, gorzką czkoladę, orzechy i migdały)

Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też jak często. Najlepiej jest spożywać 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach. Porcje są wówczas mniejsze, a organizm ma stałe dostawy energii, dzięki czemu sprawniej funkcjonuje m.in. trawienie. W chłodne dni dwa z pięciu posiłków powinny być spożywane na ciepło. Trzymając się powyższych zasad, przetrwamy jesień i zimę nie marznąc, z większą ilością energii, unikniemy przeziębień i nadprogramowych kilogramów.  

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań. ...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Układ nerwowy

Wpływ energetyków na zdrowie - efekty uboczne kofeiny i tauryny
Napoje energetyczne to rozwiązanie, po które w ostatnich latach sięgamy szczególnie chętnie. Preparaty te dodają nam sił, co może okazać się niezwykle cenne podczas nauki czy wysiłku fizycznego zarówno w pracy, jak i na studiach. Z...

Dieta i odchudzanie

Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej di...

Dieta i odchudzanie

Wegetarianizm a weganizm: podobieństwa, różnice i wpływ na zdrowie
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Każda z nich jest ogromnym wyzwaniem, gdyż dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest zastąpienie składników mięsnych innymi produktami....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby wieku dziecięcego

Trzydniówka: wysypka, rumień, gorączka. Jak radzić sobie z trzydniową chorobą u dziecka?
Trzydniówka, zwana także rumieniem nagłym, jest lekką chorobą wirusową i na ogół nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jak wygląda przebieg oraz leczenie trzydniówki? Czy trzydniówka jest zaraźliwa?...

Układ nerwowy

Ciągłe uczucie zimna – przyczyny i choroby powodujące przewlekłe marznięcie 
Wielu z nas posiada naturalną tendencję do odczuwania zimna - zdecydowanie bardziej intensywnie, niż inni. Na pozór nie ma żadnej widocznej gołym okiem przyczyny, prawda? Jednak nietolerancja zimna jest nie tylko sporym utrudnieniem w codziennym...

Układ oddechowy

Guzki na tarczycy to nie wyrok: przyczyny, objawy, rokowania i leczenie
Choroby tarczycy dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa. Szacunkowo każdy zna osobę lub wiele osób, które chorują na tarczycę. Guzki na tarczycy to jedno z zaburzeń tego gruczołu....

Serce i układ krążenia

Masz zimne stopy i dłonie? Przyczyny, leczenie i profilaktyka zziębniętych kończyn
Zimne stopy i dłonie to sygnał wysyłany przez twój organizm, który może okazać się zwiastunem groźnych chorób – nie lekceważ go! Cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy anemia to tylko niektóre jednostki chorobowe objawia...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.