Ból jelit po jedzeniu

ból jelit po jedzeniu - zdjęcie

Ból brzucha po jedzeniu stanowi częstą przypadłość, która może pojawić się zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Dolegliwości bólowe brzucha, żołądka i jelit po posiłku mogą mieć różnorodne podłoże, zazwyczaj świadczą o niestrawności lub zatruciu pokarmowym, a także przejedzeniu. Niemniej jednak nie można wykluczyć innych przyczyn bólu brzucha, żołądka i jelit po jedzeniu. Mogą być one bowiem wynikiem chorób przewodu pokarmowego, np. refluksu żołądka, choroby wrzodowej czy zespołu jelita drażliwego. Z tego powodu, jeżeli dolegliwości utrzymują się przez dłuższy czas, konieczna jest wizyta u lekarza. Należy jednak wskazać, że ze względu na dużą liczbę możliwych przyczyn, ból brzucha i jelit po jedzeniu nierzadko sprawia trudności diagnostyczne.

Przyczyny bólu jelit i brzucha po jedzeniu

Ból brzucha po jedzeniu najczęściej spowodowany jest niestrawnością. Dolegliwość, określana również jako dyspersja, stanowi zespół objawów, występujących w trakcie lub bezpośrednio po spożyciu posiłku. Objawami schorzenia jest uczucie pełności w nadbrzuszu, wzdęcia i pieczenie w górnej części brzucha. Niestrawność pojawia się stosunkowo często, może być wywołana różnymi chorobami, stanami zapalnymi dróg żółciowych, wątroby czy trzustki, a także chorobą refluksową przełyku, infekcjami oraz chorobą wrzodową.

Dolegliwości bólowe po posiłku mogą wynikać z niegroźnych następstw zatrucia lub nietolerancji pokarmowej. U osób, które nie tolerują laktozy, ból brzucha pojawia się po spożyciu mleka, jogurtów, lodów i sera. W takiej sytuacji chorzy zmagają się również ze wzdęciami, zwiększoną ilością gazów, a w niektórych przypadkach dodatkowo może wystąpić również biegunka. Ból brzucha często występuje także po ostro przyprawionym jedzeniu, które może wywołać refluks żołądkowo-przełykowy bądź nasilać jego objawy. Ponadto, spożycie pikantnych potraw przez osoby szczególnie wrażliwe może skutkować pojawieniem się skurczów jelit i kurczowego bólu brzucha.

Dolegliwości bólowe po jedzeniu mogą być wynikiem zatrucia pokarmowego, dających objawy dotyczące górnego odcinka przewodu pokarmowego. Występuje wówczas ból żołądka, nudności i wymioty, bądź dolnego odcinka, które skutkują zazwyczaj biegunką i bolesnymi skurczami jelit. Zatrucia pokarmowe są wynikiem spożycia drobnoustrojów lub toksyn wraz z pokarmem. Najczęściej zatrucie wywołuje gronkowiec złocisty i laseczka woskowa.

Należy również wskazać, że jedną z najczęstszych przyczyn bólu brzucha i jelit po jedzeniu są zaparcia. W sytuacji, kiedy chory zmaga się z długotrwałymi zaparciami, dochodzi do napierania treści jelitowej na ścianę jelit. Jedzenie kolejnych posiłków, skutkuje podwyższeniem ciśnienia w przewodzie pokarmowym, które prowadzą do dolegliwości bólowych. Co ważne, ustępują one samoistnie po wypróżnieniu. Jeżeli jednak w świetle jelita znajduje się guz, przepuklina bądź zrosty, może skutkować to upośledzeniem jego drożności. Wynikiem tego są zazwyczaj kurczliwe bóle brzucha, które nierzadko połączone są z wodnistą biegunką (przeszkoda bowiem uniemożliwia prawidłowe oddanie stolca).

Ból jelit po jedzeniu a choroby

Ból brzucha i jelit po posiłku może być wynikiem stanów zapalnych. Pojawia się przy chorobie Leśniowskiego-Crohna i charakteryzuje się kurczowym bólem, który zlokalizowany jest w okolicy pępka bądź po prawej stronie brzucha. Schorzeniu mogą towarzyszyć również częste biegunki, parcie na stolec i nadmierne wydzielanie gazów.

Ból jelit i brzucha po jedzeniu może być wynikiem zespołu jelita drażliwego. W tym przypadku dolegliwości bólowe zmniejszają się po wypróżnieniu. Charakterystyczna dla przypadłości jest również zmiana ich rytmu oraz wyglądu i konsystencji stolca. Ponadto, ból jelit po posiłku może świadczyć także o wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.

Dolegliwości bólowe jelit i brzucha u osób w podeszłym wieku mogą świadczyć o uchyłkach w obrębie jelita grubego, zazwyczaj esicy. Owe uchyłki to uwypuklenia błony śluzowej jelita, które wnikają pomiędzy rozluźnioną błonę mięśniową. W sytuacji, kiedy w uchyłku zatrzyma się stolec, może prowadzić to do zmian zapalanych i bólu, który najbardziej nasilony jest po posiłku. Co ważne, ból w tym przypadku najczęściej zlokalizowany jest w lewym podbrzuszu.

Ból jelit i brzucha towarzyszy również przy ostrym zapaleniu wyrostka robaczkowego, w którym może utknąć fragment pokarmu. W początkowym etapie ból jest rozlany, nierzadko pojawiają się nudności i wymioty oraz podwyższona temperatura ciała. Następie ból umiejscawia się w prawym podbrzuszu. Co ważne, w przypadku zapalenia wyrostka robaczkowego konieczna jet szybka interwencja chirurgiczna, celem uniknięcia jego pęknięcia i wystąpienia zapalenia otrzewnej.

Należy zatem podkreślić, że ból jelit i brzucha po posiłku może być wynikiem niegroźnych schorzeń, niemniej jednak może być również objawem poważnych chorób. Z tego względu, dolegliwości bólowych zlokalizowanych w jelitach nie należy lekceważyć.



Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem