Ból jelit po jedzeniu

ból jelit po jedzeniu - zdjęcie

Ból brzucha po jedzeniu stanowi częstą przypadłość, która może pojawić się zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Dolegliwości bólowe brzucha, żołądka i jelit po posiłku mogą mieć różnorodne podłoże, zazwyczaj świadczą o niestrawności lub zatruciu pokarmowym, a także przejedzeniu. Niemniej jednak nie można wykluczyć innych przyczyn bólu brzucha, żołądka i jelit po jedzeniu. Mogą być one bowiem wynikiem chorób przewodu pokarmowego, np. refluksu żołądka, choroby wrzodowej czy zespołu jelita drażliwego. Z tego powodu, jeżeli dolegliwości utrzymują się przez dłuższy czas, konieczna jest wizyta u lekarza. Należy jednak wskazać, że ze względu na dużą liczbę możliwych przyczyn, ból brzucha i jelit po jedzeniu nierzadko sprawia trudności diagnostyczne.

Przyczyny bólu jelit i brzucha po jedzeniu

Ból brzucha po jedzeniu najczęściej spowodowany jest niestrawnością. Dolegliwość, określana również jako dyspersja, stanowi zespół objawów, występujących w trakcie lub bezpośrednio po spożyciu posiłku. Objawami schorzenia jest uczucie pełności w nadbrzuszu, wzdęcia i pieczenie w górnej części brzucha. Niestrawność pojawia się stosunkowo często, może być wywołana różnymi chorobami, stanami zapalnymi dróg żółciowych, wątroby czy trzustki, a także chorobą refluksową przełyku, infekcjami oraz chorobą wrzodową.

Dolegliwości bólowe po posiłku mogą wynikać z niegroźnych następstw zatrucia lub nietolerancji pokarmowej. U osób, które nie tolerują laktozy, ból brzucha pojawia się po spożyciu mleka, jogurtów, lodów i sera. W takiej sytuacji chorzy zmagają się również ze wzdęciami, zwiększoną ilością gazów, a w niektórych przypadkach dodatkowo może wystąpić również biegunka. Ból brzucha często występuje także po ostro przyprawionym jedzeniu, które może wywołać refluks żołądkowo-przełykowy bądź nasilać jego objawy. Ponadto, spożycie pikantnych potraw przez osoby szczególnie wrażliwe może skutkować pojawieniem się skurczów jelit i kurczowego bólu brzucha.

Dolegliwości bólowe po jedzeniu mogą być wynikiem zatrucia pokarmowego, dających objawy dotyczące górnego odcinka przewodu pokarmowego. Występuje wówczas ból żołądka, nudności i wymioty, bądź dolnego odcinka, które skutkują zazwyczaj biegunką i bolesnymi skurczami jelit. Zatrucia pokarmowe są wynikiem spożycia drobnoustrojów lub toksyn wraz z pokarmem. Najczęściej zatrucie wywołuje gronkowiec złocisty i laseczka woskowa.

Należy również wskazać, że jedną z najczęstszych przyczyn bólu brzucha i jelit po jedzeniu są zaparcia. W sytuacji, kiedy chory zmaga się z długotrwałymi zaparciami, dochodzi do napierania treści jelitowej na ścianę jelit. Jedzenie kolejnych posiłków, skutkuje podwyższeniem ciśnienia w przewodzie pokarmowym, które prowadzą do dolegliwości bólowych. Co ważne, ustępują one samoistnie po wypróżnieniu. Jeżeli jednak w świetle jelita znajduje się guz, przepuklina bądź zrosty, może skutkować to upośledzeniem jego drożności. Wynikiem tego są zazwyczaj kurczliwe bóle brzucha, które nierzadko połączone są z wodnistą biegunką (przeszkoda bowiem uniemożliwia prawidłowe oddanie stolca).

Ból jelit po jedzeniu a choroby

Ból brzucha i jelit po posiłku może być wynikiem stanów zapalnych. Pojawia się przy chorobie Leśniowskiego-Crohna i charakteryzuje się kurczowym bólem, który zlokalizowany jest w okolicy pępka bądź po prawej stronie brzucha. Schorzeniu mogą towarzyszyć również częste biegunki, parcie na stolec i nadmierne wydzielanie gazów.

Ból jelit i brzucha po jedzeniu może być wynikiem zespołu jelita drażliwego. W tym przypadku dolegliwości bólowe zmniejszają się po wypróżnieniu. Charakterystyczna dla przypadłości jest również zmiana ich rytmu oraz wyglądu i konsystencji stolca. Ponadto, ból jelit po posiłku może świadczyć także o wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.

Dolegliwości bólowe jelit i brzucha u osób w podeszłym wieku mogą świadczyć o uchyłkach w obrębie jelita grubego, zazwyczaj esicy. Owe uchyłki to uwypuklenia błony śluzowej jelita, które wnikają pomiędzy rozluźnioną błonę mięśniową. W sytuacji, kiedy w uchyłku zatrzyma się stolec, może prowadzić to do zmian zapalanych i bólu, który najbardziej nasilony jest po posiłku. Co ważne, ból w tym przypadku najczęściej zlokalizowany jest w lewym podbrzuszu.

Ból jelit i brzucha towarzyszy również przy ostrym zapaleniu wyrostka robaczkowego, w którym może utknąć fragment pokarmu. W początkowym etapie ból jest rozlany, nierzadko pojawiają się nudności i wymioty oraz podwyższona temperatura ciała. Następie ból umiejscawia się w prawym podbrzuszu. Co ważne, w przypadku zapalenia wyrostka robaczkowego konieczna jet szybka interwencja chirurgiczna, celem uniknięcia jego pęknięcia i wystąpienia zapalenia otrzewnej.

Należy zatem podkreślić, że ból jelit i brzucha po posiłku może być wynikiem niegroźnych schorzeń, niemniej jednak może być również objawem poważnych chorób. Z tego względu, dolegliwości bólowych zlokalizowanych w jelitach nie należy lekceważyć.



Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ rozrodczy i moczowy

Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....

Układ pokarmowy

Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? Przygotowanie do badania
Kolonoskopia to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w jelicie grubym oraz w dolnym odcinku jelita cienkiego. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy się do niego odpowiednio przygotować. Bardzo istot...

Dieta i odchudzanie

Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady i efekty. Kto powinien jej spróbować?
Dieta białkowo-tłuszczowa stanowi ciekawą opcję dla tradycyjnych sposobów żywienia. W zależności od swoich potrzeb możesz zdecydować się na przestrzeganie zasad tradycyjnego modelu żywieniowego low carb lub diety ketogenicznej. Druga z nich pozw...

Układ pokarmowy

Nowotwory: typy i rodzaje raków oraz etapy i przebieg kancerogenezy w złożoności choroby nowotworowej
Nowotwory stanowią kompleksowe wyzwanie dla dziedziny medycyny oraz zdrowia publicznego. Istnieje różnorodność typów i rodzajów raków, charakteryzujących się unikalnymi cechami, a także mechanizmami rozwoju. Zrozumienie etap...

Dieta i odchudzanie

Cudowne właściwości naturalnych napojów – na zdrowie, urodę i przemianę materii
Moc ziół znana jest od wielu wieków, a ich rozsądne i uzasadnione wykorzystanie umożliwia uzyskanie znaczącej poprawy stanu zdrowia i kondycji organizmu. Jeżeli chcesz wiedzieć jak przyśpieszyć metabolizm, w nocy spać spokojnie, a także&l...

Układ rozrodczy i moczowy

Jak przyspieszyć okres? Domowe sposoby, zioła i witaminy na wywołanie miesiączki
Wakacyjny wyjazd, ślub, sesja zdjęciowa - to tylko wybrane sytuacje, w których kobiety zastanawiają się, jak przyspieszyć okres. Miesiączka, zwłaszcza bardzo obfita lub bolesna, może znacząco utrudniać funkcjonowanie. Czy istnieją domowe sposoby...

Układ pokarmowy

Dieta w insulinooporności – co jeść, by czuć się dobrze? Zasady komponowania posiłków
Insulinooporność to powszechnie występujące zaburzenie metaboliczne, które polega na obniżeniu wrażliwości tkanek na insulinę. W konsekwencji dochodzi do podniesienia produkcji insuliny, co pozwala na unormowanie stężenia glukozy we krwi. Nielec...

Dieta i odchudzanie

Dieta przeciwnowotworowa - żywność obniżająca ryzyko raka. Zasady, wskazówki, produkty
Odpowiednio zbilansowany tryb żywienia odgrywa kluczową rolę w prewencji szerokiego spektrum chorób nowotworowych. Dzięki zawartości konkretnych składników produkty, takie jak owoce, warzywa, nabiał czy zioła, wspierają układ immunologicz...

Dieta i odchudzanie

Witarianizm - surowa dieta RAW. Co daje i jakie efekty przynosi roślinna dieta?
Witarianizm, czyli surowa dieta RAW, to podejście żywieniowe oparte na spożywaniu wyłącznie nieprzetworzonych produktów roślinnych. Kładzie nacisk na spożywanie surowych warzyw, owoców, orzechów, nasion oraz kiełków, bez ich...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.