Bób - poznaj jego zdrowotne właściwości

bob-to-popularna-i-zdrowa-letnia-przekaska - zdjęcie

Bób to znane od starożytności warzywo strączkowe, po które chętnie sięgamy w sezonie letnim. Stanowi pożywną i zarazem nietuczącą przekąskę - zawiera mało tłuszczu, za to dużo białka, a także błonnik. Oprócz walorów smakowych i wartości odżywczych, ma wiele właściwości leczniczych. 

Bób jako alternatywa dla mięsa

Bób, tak samo jak soczewica i soja, jest znakomitym źródłem białka – w 100 g ugotowanego bobu znajdziemy prawie 8 g białka. Bób polecany jest więc nie tylko wegetarianom i weganom, ale też osobom z chorobami układu krążenia, które zmuszone są ograniczać mięso ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Duża zawartość potasu, błonnik rozpuszczalny oraz mała ilość sodu sprawiają, że bób ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu, a tym samym regulacji ciśnienia krwi.

Bób dla przyszłych mam

100 g surowego bobu pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Poleca się go więc kobietom, które planują zajść w ciążę. Spożywanie bobu nie jest natomiast zalecane w okresie laktacji ze względu na działanie gazotwórcze. Przyszłe mamy, które w czasie ciąży borykają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (takimi jak nudności, wymioty czy zgaga) powinny  ograniczyć jedzenie bobu – jest to bowiem roślina dość ciężkostrawna i może potęgować nieprzyjemne przypadłości. Całkowity zakaz spożywania bobu obejmuje z kolei ciężarne, które cierpią na cukrzycę ciążową. Ugotowane ziarna mają wysoki indeks glikemiczny, a ten jest wrogiem każdego diabetyka. Kwas foliowy jest niezbędny nie tylko w diecie przyszłych mam. Jego obecność ma bowiem wpływ na układ nerwowy i krążenia. Do spółki z żelazem i witaminą B12 uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, redukuje też poziom niebezpiecznej homocysteiny. Bób może więc nawet wspomagać leczenie anemii.

Bób na zakwaszenie organizmu

Obecność takich związków jak wapń, potas i magnez sprawia, że bób zaliczany jest do produktów alkalizujących (zasadotwórczych). Warto więc po niego sięgać, jeśli chcemy uniknąć zakwaszenia organizmu. Aby zachować równowagę kwasowo-zasadową należy spożywać jedynie 20% żywności o działaniu kwasotwórczym (mięso, wędliny, sery, słodycze, kawa), zaś 80% produktów alkalizujących (bób, szpinak, cukinia, truskawki).

Bób a dieta odchudzająca

Osoby chcące schudnąć czy też po prostu dbające o linię i zbilansowaną dietę, spokojnie mogą sięgać po bób. Dostarcza on bowiem wielu cennych składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności (100 g ugotowanych nasion ma ok. 100 kcal) i bardzo niskiej zawartości tłuszczu (zaledwie 0,4 g). Obecność błonnika reguluje pracę jelit, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i zapewnia uczucie sytości na długo, chroniąc tym samym przed zgubnym podjadaniem. Dodatkowo zawartość witamin z grupy B usprawnia metabolizm węglowodanów. Witaminy te są też niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, jednak nasz organizm nie jest w stanie ich magazynować, dlatego musimy dostarczać ich w posiłkach na bieżąco.

Lekarstwa z bobem

Lecznicze właściwości bobu wykorzystywane są w wyrobach farmaceutycznych. Niektóre leki na chorobę Parkinsona zawierają, pozyskiwane z bobu, lewodopy (aktywną formę dopaminy – neuroprzekaźnika, który odpowiada za przesyłanie impulsów między komórkami nerwowymi). W organizmie lewodopa przekształca się w dopaminę, uzupełniając jej niedobór i wspomagając zdolność ruchową chorej osoby. W aptekach dostępny jest też ekstrakt z bobu. Jest to suplement, który podnosi produkcję hormonu wzrostu (HGH). Podaje się go dzieciom z niedostatecznym wzrostem, a także osobom, które w wyniku niedożywienia mają niedobór tkanki mięśniowej. Preparat ten mogą przyjmować również sportowcy i seniorzy. Hormon wzrostu usprawnia syntezę białek w komórkach, co pozwala wzmocnić kości i ścięgna, zwiększa siłę i masę mięśniową, a także zapewnia szybszą regenerację uszkodzonych komórek.

Jak przyrządzać bób?

Bób jemy najczęściej w formie gotowanej. Można jednak spożywać go także na surowo. Warto wiedzieć, że w skórce znajduje się najwięcej witamin, zaś proces gotowania powoduje utratę około 40% wartościowych składników odżywczych, a także wzrost indeksu glikemicznego. Kupując bób, pamiętajmy, że ziarna powinny być twarde, o gładkiej skórce, intensywnie zielone, bez ciemnych plam czy przebarwień. Świeże nasiona można przechowywać w lodówce, maksymalnie przez tydzień, najlepiej w papierowej torbie. Przed ugotowaniem ziarna należy dokładnie opłukać pod strumieniem zimnej wody. Nasiona gotujemy pod przykryciem, dodając płaską łyżkę cukru, a pod koniec gotowania szczyptę soli. Bób można też przyrządzić na parze lub w piekarniku. Bób znakomicie smakuje solo, ale może być też składnikiem rozmaitych potraw – zup, sałatek, dań makaronowych, past do smarowania, a nawet pierogów. Świetnie komponuje się z pomidorami i serem feta. Można doprawić go czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.

Czy bób może zaszkodzić?

W kilku przypadkach spożywanie bobu nie jest zalecane. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny powinni go unikać diabetycy. Nie jest też polecany osobom cierpiącym na dnę moczową, ponieważ zawiera składniki purynowe, które przyczyniają się do powstawania kamieni w nerkach. Ostrożni muszą być również alergicy – rośliny strączkowe niekiedy wywołują bowiem reakcje alergiczne. Z kolei osoby, którym dokuczają dolegliwości ze strony układu pokarmowego, mogą obawiać się wzdęć po spożyciu bobu. Można ich jednak uniknąć, odpowiednio gotując ziarna. Bób należy zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę, a następnie ugotować go ponownie w świeżej wodzie. Sezon na bób nie trwa niestety długo, dlatego latem warto sięgać po niego jak najczęściej – zawartość składników odżywczych jest bowiem nie do przecenienia.  

Źródło:

- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320192
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
- Scott, John, Fabrice Rébeillé, and John Fletcher. "Folic acid and folates: the feasibility for nutritional enhancement in plant foods." Journal of the Science of Food and Agriculture 80.7 (2000): 795-824.
- Hayat, Imran, et al. "Nutritional and health perspectives of beans (Phaseolus vulgaris L.): an overview." Critical reviews in food science and nutrition 54.5 (2014): 580-592.
- https://data.nal.usda.gov/dataset/usda-national-nutrient-database-standard-reference-legacy-release

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.