Bób - poznaj jego zdrowotne właściwości

bob-to-popularna-i-zdrowa-letnia-przekaska - zdjęcie

Bób to znane od starożytności warzywo strączkowe, po które chętnie sięgamy w sezonie letnim. Stanowi pożywną i zarazem nietuczącą przekąskę - zawiera mało tłuszczu, za to dużo białka, a także błonnik. Oprócz walorów smakowych i wartości odżywczych, ma wiele właściwości leczniczych. 

Bób jako alternatywa dla mięsa

Bób, tak samo jak soczewica i soja, jest znakomitym źródłem białka – w 100 g ugotowanego bobu znajdziemy prawie 8 g białka. Bób polecany jest więc nie tylko wegetarianom i weganom, ale też osobom z chorobami układu krążenia, które zmuszone są ograniczać mięso ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Duża zawartość potasu, błonnik rozpuszczalny oraz mała ilość sodu sprawiają, że bób ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu, a tym samym regulacji ciśnienia krwi.

Bób dla przyszłych mam

100 g surowego bobu pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Poleca się go więc kobietom, które planują zajść w ciążę. Spożywanie bobu nie jest natomiast zalecane w okresie laktacji ze względu na działanie gazotwórcze. Przyszłe mamy, które w czasie ciąży borykają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (takimi jak nudności, wymioty czy zgaga) powinny  ograniczyć jedzenie bobu – jest to bowiem roślina dość ciężkostrawna i może potęgować nieprzyjemne przypadłości. Całkowity zakaz spożywania bobu obejmuje z kolei ciężarne, które cierpią na cukrzycę ciążową. Ugotowane ziarna mają wysoki indeks glikemiczny, a ten jest wrogiem każdego diabetyka. Kwas foliowy jest niezbędny nie tylko w diecie przyszłych mam. Jego obecność ma bowiem wpływ na układ nerwowy i krążenia. Do spółki z żelazem i witaminą B12 uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, redukuje też poziom niebezpiecznej homocysteiny. Bób może więc nawet wspomagać leczenie anemii.

Bób na zakwaszenie organizmu

Obecność takich związków jak wapń, potas i magnez sprawia, że bób zaliczany jest do produktów alkalizujących (zasadotwórczych). Warto więc po niego sięgać, jeśli chcemy uniknąć zakwaszenia organizmu. Aby zachować równowagę kwasowo-zasadową należy spożywać jedynie 20% żywności o działaniu kwasotwórczym (mięso, wędliny, sery, słodycze, kawa), zaś 80% produktów alkalizujących (bób, szpinak, cukinia, truskawki).

Bób a dieta odchudzająca

Osoby chcące schudnąć czy też po prostu dbające o linię i zbilansowaną dietę, spokojnie mogą sięgać po bób. Dostarcza on bowiem wielu cennych składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności (100 g ugotowanych nasion ma ok. 100 kcal) i bardzo niskiej zawartości tłuszczu (zaledwie 0,4 g). Obecność błonnika reguluje pracę jelit, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i zapewnia uczucie sytości na długo, chroniąc tym samym przed zgubnym podjadaniem. Dodatkowo zawartość witamin z grupy B usprawnia metabolizm węglowodanów. Witaminy te są też niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, jednak nasz organizm nie jest w stanie ich magazynować, dlatego musimy dostarczać ich w posiłkach na bieżąco.

Lekarstwa z bobem

Lecznicze właściwości bobu wykorzystywane są w wyrobach farmaceutycznych. Niektóre leki na chorobę Parkinsona zawierają, pozyskiwane z bobu, lewodopy (aktywną formę dopaminy – neuroprzekaźnika, który odpowiada za przesyłanie impulsów między komórkami nerwowymi). W organizmie lewodopa przekształca się w dopaminę, uzupełniając jej niedobór i wspomagając zdolność ruchową chorej osoby. W aptekach dostępny jest też ekstrakt z bobu. Jest to suplement, który podnosi produkcję hormonu wzrostu (HGH). Podaje się go dzieciom z niedostatecznym wzrostem, a także osobom, które w wyniku niedożywienia mają niedobór tkanki mięśniowej. Preparat ten mogą przyjmować również sportowcy i seniorzy. Hormon wzrostu usprawnia syntezę białek w komórkach, co pozwala wzmocnić kości i ścięgna, zwiększa siłę i masę mięśniową, a także zapewnia szybszą regenerację uszkodzonych komórek.

Jak przyrządzać bób?

Bób jemy najczęściej w formie gotowanej. Można jednak spożywać go także na surowo. Warto wiedzieć, że w skórce znajduje się najwięcej witamin, zaś proces gotowania powoduje utratę około 40% wartościowych składników odżywczych, a także wzrost indeksu glikemicznego. Kupując bób, pamiętajmy, że ziarna powinny być twarde, o gładkiej skórce, intensywnie zielone, bez ciemnych plam czy przebarwień. Świeże nasiona można przechowywać w lodówce, maksymalnie przez tydzień, najlepiej w papierowej torbie. Przed ugotowaniem ziarna należy dokładnie opłukać pod strumieniem zimnej wody. Nasiona gotujemy pod przykryciem, dodając płaską łyżkę cukru, a pod koniec gotowania szczyptę soli. Bób można też przyrządzić na parze lub w piekarniku. Bób znakomicie smakuje solo, ale może być też składnikiem rozmaitych potraw – zup, sałatek, dań makaronowych, past do smarowania, a nawet pierogów. Świetnie komponuje się z pomidorami i serem feta. Można doprawić go czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.

Czy bób może zaszkodzić?

W kilku przypadkach spożywanie bobu nie jest zalecane. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny powinni go unikać diabetycy. Nie jest też polecany osobom cierpiącym na dnę moczową, ponieważ zawiera składniki purynowe, które przyczyniają się do powstawania kamieni w nerkach. Ostrożni muszą być również alergicy – rośliny strączkowe niekiedy wywołują bowiem reakcje alergiczne. Z kolei osoby, którym dokuczają dolegliwości ze strony układu pokarmowego, mogą obawiać się wzdęć po spożyciu bobu. Można ich jednak uniknąć, odpowiednio gotując ziarna. Bób należy zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę, a następnie ugotować go ponownie w świeżej wodzie. Sezon na bób nie trwa niestety długo, dlatego latem warto sięgać po niego jak najczęściej – zawartość składników odżywczych jest bowiem nie do przecenienia.  

Źródło:

- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320192
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
- Scott, John, Fabrice Rébeillé, and John Fletcher. "Folic acid and folates: the feasibility for nutritional enhancement in plant foods." Journal of the Science of Food and Agriculture 80.7 (2000): 795-824.
- Hayat, Imran, et al. "Nutritional and health perspectives of beans (Phaseolus vulgaris L.): an overview." Critical reviews in food science and nutrition 54.5 (2014): 580-592.
- https://data.nal.usda.gov/dataset/usda-national-nutrient-database-standard-reference-legacy-release

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem