iażdżyca stopniowo zmniejsza światło tętnic, utrudniając swobodny przepływ
krwi w organizmie. Choroba uznawana jest za przewlekłą, a nieleczona prowadzi
do niedokrwienia narządów wewnętrznych. Narażone na jej wystąpienie są osoby
prowadzące siedzący tryb życia i odżywiający się nieprawidłowo. Aktywność
fizyczna i odpowiednio skomponowana dieta miażdżycowa pomagają w profilaktyce
oraz leczeniu choroby.
Z artykułu dowiesz się:
- Jak
powinna wyglądać dieta dla miażdżycowców?
- Które
produkty spożywcze można spożywać, a których unikać na diecie
miażdżycowej?
- Jak
skomponować jadłospis dla miażdżycowca?
- Z
jakich przepisów korzystać na diecie miażdżycowej?
Więcej o miażdżycy przeczytasz w artykule: Miażdżyca: przyczyny, objawy, dieta - jak leczyć miażdżycę?
Dieta miażdżycowa - podstawowe informacje
Dietę miażdżycową stosować można w profilaktyce i leczeniu
choroby. Opiera się ona o zróżnicowane produkty spożywcze, które mają
dostarczyć organizmowi niezbędnych mu składników odżywczych. Prawidłowo
skomponowana dieta miażdżycowa powinna być uboga w tłuszcze
nasycone pochodzenia zwierzęcego oraz cukry proste. Zamiast nich do jadłospisu
włączyć należy produkty zawierające tłuszcze nienasycone i błonnik.
Codzienne menu dobrze uzupełnić o warzywa i owoce, a zamiast mięsa spożywać
ryby morskie. Przestrzeganie powyższych zasad ma prowadzić do ograniczenia
cholesterolu w krwi, którego nadmiar uznawany jest za bezpośrednią przyczynę
miażdżycy. O tym, jaka dieta przy miażdżycy będzie najlepsza
można porozmawiać z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Miażdżyca to poważna choroba, mogąca prowadzić do szeregu
powikłań zdrowotnych. Jednym z nich jest zakrzepica żył głębokich, o której
więcej dowiesz się z artykułu: Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie.
Dla kogo jest dieta miażdżycowa?
Dietę ograniczającą tłuszcze zwierzęce, cholesterol oraz
cukry proste powinny stosować osoby, u których zdiagnozowano miażdżycę. Prawidłowy
sposób odżywiania jest ważnym wsparciem leczenia, dlatego dieta
miażdżycowa jest często polecana w gabinetach lekarskich. Chory
powinien postawić na spożywanie większej ilości warzyw, owoców, produktów
zbożowych, czy ryb, przy jednoczesnym ograniczeniu jedzenia mięsa. Do posiłków
można dodawać oleje roślinne, pestki dyni, czy nasiona słonecznika.
Z diety zmniejszającej poziom cholesterolu we krwi mogą korzystać
nie tylko osoby chore na miażdżyce, ale także chcące zmniejszyć ryzyko jej
wystąpienia. Odpowiednio wcześnie stosowana dieta
przeciwmiażdżycowa zapobiega rozwojowi choroby, pomaga utrzymać
właściwą masę ciała i dostarcza do organizmu niezbędną mu energię.
Osobami szczególnie narażonymi na zachorowanie na miażdżycę
są osoby z wysokim poziomem cholesterolu. Dowiedz się więcej na ten temat z
artykułu: Cholesterol - jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się
różni dobry i zły cholesterol?
Jakie produkty można jeść na diecie miażdżycowej?
Menu w profilaktyce i leczeniu miażdżycy dobrze oprzeć na
posiłkach ubogich w cukry proste i cholesterol. Dania warto przygotowywać
poprzez tradycyjne gotowanie, przyrządzanie na parze lub pieczenie w folii. O
szczegółowe zalecenia w diecie miażdżycowej spytać możesz
swojego lekarza lub dietetyka.
Osoby stosujące dietę miażdżycową powinny
włączyć do jadłospisu takie produkty, jak:
- ryby
morskie,
- oleje
roślinne (w tym olej słonecznikowy, sojowy, czy kukurydziany),
- warzywa
i owoce,
- nasiona
roślin strączkowych,
- produkty
zbożowe,
- czosnek,
imbir, siemię lniane,
- mleko,
jogurty i kefiry odtłuszczone,
- orzechy,
pestki i nasiona.
Oprócz przestrzegania diety warto zadbać o suplementację. Kapsułki Vitaminum A+E Medana mają działanie
profilaktyczne w chorobach związanych z "wolnymi rodnikami", do
których należy miażdżyca.
Dieta miażdżycowa - czego należy szczególnie unikać?
W przypadku wystąpienia miażdżycy nóg dieta powinna
być bezwzględnie przestrzegana. Tylko w ten sposób ustrzec się można przed
przykrymi konsekwencjami choroby, do których należy zawał serca, udar mózgu, a
nawet amputacja. Które z produktów należy wyrzucić z codziennego jadłospisu?
- słodycze,
ciasta, słodzone napoje,
- tłuste
mięso,
- żółtka
jaj,
- potrawy
fast food, chipsy, frytki,
- błyskawiczne
zupy,
- dania
zawierające dużo soli kuchennej,
- tłuste
sery, smalec, śmietanki,
- potrawy
głęboko smażone.
Osoby chorujące na miażdżyce powinny pamiętać, że czynnikiem
przykładającym się do postępu choroby są używki. Warto tym samym zrezygnować z
picia alkoholu i palenia papierosów zarówno przed, jak i po jej zdiagnozowaniu.
Dieta miażdżycowa - przykładowy jadłospis
Podstawową zasadą odżywiania jest spożywanie dużej ilości
posiłków w ciągu dnia. Małe, pełnowartościowe porcje będą lepiej przyswajane
przez organizm, a dodatkowo pomogą zadbać o utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Nadwaga przyczynia się bowiem do rozwoju choroby, dlatego należy dążyć do
redukcji ciała do optymalnego poziomu. Zobacz przykładowy jadłospis w
diecie miażdżycowej:
Śniadanie
Chleb graham, wędlina drobiowa, plasterki ogórka, zielona
herbata
Przekąska
Mix z sałaty, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórka, chudego
twarogu, polany oliwą z oliwek podany z bułką grahamką i kawą zbożową
Obiad
Gotowane ziemniaki, duszona pierś z indyka, pomidorki
koktajlowe, sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
Podwieczorek
Koktajl z odtłuszczonego jogurtu naturalnego, banana, jagód
i naturalnego soku jabłkowego
Kolacja
Grzanki z pełnoziarnistego pieczywa z pastą rybną lub chudym
twarogiem i pomidorkami, garść pestek dyni, zielona herbata
Do codziennego jadłospisu w diecie
miażdżycowej włączyć można także mleczko pszczele.
Polecane przepisy na diecie miażdżycowej
Zróżnicowana dieta jest podstawą skutecznej
profilaktyki i leczenia choroby. Oprócz nieprzetworzonych produktów dostępnych
w sklepach, osoby stosujące ten sposób żywienia mogą sięgać po niecodzienne
przepisy na pożywne dania. Jakie przykłady diety miażdżycowej można
wykorzystać w kuchni?
Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i sosem
czosnkowym
Makaron (250g) ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
Dwie małe piersi z kurczaka potnij w drobną kostkę i przysmaż na oleju z oliwek
z tymiankiem, pieprzem, oregano i bazylią. Cztery garści fasolki szparagowej
ugotuj na miękko. W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy. Przeciśnij przez
praskę ząbek czosnku i dodaj do odtłuszczonego jogurtu naturalnego (200g).
Przypraw pieprzem i odstaw do lodówki na około 10 minut. Na ugotowany makaron
połóż ciepłe piersi z kurczaka, a następnie wyłóż na nie fasolkę szparagową.
Całość polej sosem czosnkowym. Smacznego!
Domowy sos tzatziki
Cztery ogórki gruntowe zetrzyj na tarce, po czym odstaw na
bok. Po upływie około 10 minut odciśnij sok i dodaj 2 ząbki czosnku,
przeciśnięte przez praskę. Pod bieżącą wodą opłukaj pęczek koperku, posiekaj go
i dodaj do ogórków z czosnkiem. Dodaj 200g odtłuszczonego jogurtu greckiego i
dokładnie wymieszaj. Sos przypraw pieprzem i odstaw na pół godziny do lodówki.
Gotowe!
Niedobór witamin i minerałów w diecie możesz uzupełniać
przez przyjmowanie preparatów w tabletkach, kapsułkach lub syropach.
Należy pamiętać, by dieta dla chorych na miażdżycę była
zróżnicowana. Jej podstawą powinno być ograniczenie potraw bogatych w nienasycone
tłuszcze, sól, cukier prosty i cholesterol. W zamian należy spożywać posiłki
pełnowartościowe powstające na bazie morskich ryb, warzyw, czy olejów
roślinnych.