Ryż to nie tylko symbol szczęścia i dostatku, ale także cenne źródło zdrowotnych właściwości, o czym często się zapomina. W szczególności takowe posiada czerwony ryż, którego rola w diecie jest nie do przecenienia.
Swoje właściwości zdrowotne czerwony ryż zawdzięcza zawartej w nim monakolinie K. Hamuje ona czynność reduktazy HMG-CoA, enzymu regulującego ilość cholesterolu syntetyzowanego w wątrobie oraz przyczyniającego się do wzrostu cholesterolu LDL w osoczu.
Wprowadzenie produktów zawierających monakolinę K do codziennej diety jest ważnym elementem ochrony układu sercowo-naczyniowego, co potwierdził nawet Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Nadmiar cholesterolu może prowadzić bowiem m.in. do miażdżycy czy choroby wieńcowej, a w konsekwencji do zawału serca lub udary mózgu.
Dodatkowo czerwony ryż przyspiesza metabolizm, redukuje zmęczenie i wspiera układ odpornościowy.
Tradycyjna medycyna Dalekiego Wschodu podaje, że czerwony ryż pomaga również w zachowaniu zdrowia skóry i dobrego wzroku, w leczeniu duszności, gorączki, kaszlu, zatrucia, poprawia witalność i kondycję organizmu.