Logo strony
Układ pokarmowy

Czerwony ryż – pomoc w walce z cholesterolem

Redakcja Wapteka
Redakcja Wapteka
Data publikacji: 07.06.2022 Data ostatniej aktualizacji: 05.09.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu

Ryż to nie tylko symbol szczęścia i dostatku, ale także cenne źródło zdrowotnych właściwości, o czym często się zapomina. W szczególności takowe posiada czerwony ryż, którego rola w diecie jest nie do przecenienia.

Swoje właściwości zdrowotne czerwony ryż  zawdzięcza zawartej w nim monakolinie K. Hamuje ona czynność reduktazy HMG-CoA, enzymu regulującego ilość cholesterolu syntetyzowanego w wątrobie oraz przyczyniającego się do wzrostu cholesterolu LDL w osoczu.  

Wprowadzenie produktów zawierających monakolinę K do codziennej diety jest ważnym elementem ochrony układu sercowo-naczyniowego, co potwierdził nawet Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Nadmiar cholesterolu może prowadzić bowiem m.in. do miażdżycy czy choroby wieńcowej, a w konsekwencji do zawału serca lub udary mózgu. 

Dodatkowo czerwony ryż przyspiesza metabolizm, redukuje zmęczenie i wspiera układ odpornościowy.   

Tradycyjna medycyna Dalekiego Wschodu podaje, że czerwony ryż pomaga również w zachowaniu zdrowia skóry i dobrego wzroku, w leczeniu duszności, gorączki, kaszlu, zatrucia, poprawia witalność i kondycję organizmu. 

Źródła

Rozwiń więcej

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Udostępnij ten artykuł

O autorze

Redakcja Wapteka
Redakcja Wapteka

Apteka internetowa wapteka.pl zapewnia szeroki wybór leków OTC, suplementów, kosmetyków, artykułów medycznych oraz produktów dla mamy i dziecka. Naszym celem jest nieustanny rozwój, który pozwoli sprostać wymaganiom Klienta oraz poszerzanie grona zadowolonych Pacjentów. Wapteka to więcej niż apteka.

Więcej artykułów autora

Powiązane kategorie produktowe

Prześlij nam swoją opinię o artykule