Popularność diety bezglutenowej nie maleje. Stosują ją
osoby chcące wyeliminować białko pszeniczne ze swojej diety, ale przede
wszystkim osoby chorujące na celiakię i zmagające się z nietolerancją glutenu.
Niestety, ale jest to coraz powszechniejszy problem, dotyczy zarówno dzieci,
jak i osób dorosłych. Objawy nietolerancji glutenu mogą być zaskakujące,
dlatego wiele osób może nawet nie zdawać sobie sprawy z tego, że się z nią
zmaga. Gdy pojawia się alergia na gluten, pytanie: jak ograniczyć gluten? jest jednym
z najczęściej pojawiających się pytań. Będąc uczulonym na to białko, należy
wyeliminować ze swojego jadłospisu wiele podstawowych produktów spożywczych.
Zobacz także artykuł: Jak żyć z alergią?, by dowiedzieć się, jak
właściwie postępować w przypadku wystąpienia alergii.
Sprawdźmy, jakie są objawy alergii na gluten?
Zapewne wiele osób zastanawia się co to jest gluten? Gluten
to białko roślinne, które występuje w pszenicy, a także w życie oraz
jęczmieniu. Uczulenie na gluten może objawiać się na wiele sposobów. Do
najczęstszych objawów należą:
- wzdęcia,
- biegunki,
- duszności,
- obrzęk
dróg oddechowych,
- pokrzywka,
- świąd
skóry.
Zaobserwowanie, któregoś z tych objawów powinno być
pierwszym krokiem w kierunku wykonania niezbędnych badań. Oczywiście, należy
uważnie przyglądać się swojemu organizmowi, tak aby nauczyć się rozpoznawać po
zjedzeniu czego, występują niepożądane objawy. Biegunki, bóle brzucha oraz
nudności może wywoływać także nietolerancja laktozy, dlatego objawy często mogą
być mylące. Niektóre osoby wciąż zaskakuje wpływ glutenu na organizm, jednak
problem alergii i nietolerancji staje się coraz bardziej powszechny.
Alergeny - jak rozpoznać, co wywołuje uczulenie na gluten?
Gluten jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych. Objawy
nadwrażliwości na gluten mogą myć mylone z innymi alergiami, przeziębieniem lub chorobami. To dlatego tak
trudno jest jednoznacznie określić, dlaczego właściwie organizm przesyła nam
sygnały, że coś dzieje się nie tak. Pojawia się pytanie, w czym występuje gluten
i czego należy unikać? Niestety, większość produktów spożywczych zawiera w
swoim składzie gluten. Jest on obecny między innymi w pieczywie, które stanowi
dodatek lub bazę wielu dań. Poza tym, to białko roślinne można znaleźć również
w makaronach, kaszy kuskus, kaszy manny czy kaszy jęczmiennej. Gluten
nadaje odpowiedniej konsystencji oraz kleistości wielu produktom. Jest dodawany
do ciast, ciastek, batonów i innych słodyczy. Gotowa, przetworzona żywność,
która znajduje się na półkach sklepowych posiada bardzo często w swoim składzie
gluten. To dlatego tak ważne jest, aby osoby, które posiadają uczulenie na
pszenicę, uważnie czytały składy na etykietach żywności. Nawet śladowe ilości
glutenu mogą być szkodliwe.
Jakie są różnice między nadwrażliwością a samą alergią gluten?
Alergia to nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego na
określony składnik. Nietolerancja różni się od niej tym, że nie jest
uwarunkowana czynnikami immunologicznymi. Alergia pokarmowa, jak każda inna
alergia, może wywołać zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny. Alergia
na gluten powoduje najczęściej zmiany skórne, alergiczne zapalenie gardła,
astmę, pokrzywkę oraz obrzęki, a także nieżyt nosa i duszności. Natomiast
nietolerancja glutenu najczęściej powstaje na skutek nieszczelności bariery
jelitowej, może mieć także podłoże genetyczne. Do najczęstszych objawów
nietolerancji należą wzdęcia i gazy, bóle brzucha, wymioty czy zmiany skórne.
Celiakia a nietolerancja glutenu - poznaj różnicę
Celiakia zwana jest inaczej chorobą trzewną. Jest to choroba
autoimmunologiczna, która charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu. U
osób chorujących na celiakię i spożywających gluten następuje zanik kosmków
jelitowych. Są one odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych z
pokarmów. Celiakia to choroba, która trwa całe życie. Jedynym
lekarstwem jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej. Tylko dieta
eliminacyjna może pomóc w poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia. Celiakia
jest chorobą trudną do wykrycia, ponieważ może wystąpić w każdym wieku, a jej
objawy są podobne do wielu innych chorób. Kobiety chorują na celiakię
dwukrotnie częściej niż mężczyźni. Celiakia może występować również z
innymi chorobami, w tym z chorobami tarczycy, cukrzycą i innymi chorobami
autoimmunologicznymi. Osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu
zmagają się z podobnymi objawami do celiakii, jednak jest ona wykluczona
poprzez badania diagnostyczne (brak przeciwciał IgE oraz alergii). W
nietolerancji glutenu nie dochodzi także do zaniku kosmków jelita cienkiego.
Alergia na gluten - co wolno, a czego nie wolno jeść?
Większość produktów spożywczych zawiera w swoim składzie
gluten. Celiakia, nietolerancja na gluten czy alergia znacznie ograniczają
jadłospis. Jednak istnieje wiele produktów, które naturalnie nie zawierają
glutenu. Ze względu na to, że nietolerancja tego białka jest coraz bardziej
powszechna, na rynku pojawia się coraz więcej produktów przeznaczonych dla osób
na diecie bezglutenowej. Takie produkty najczęściej posiadają certyfikat
przekreślonego kłosa, który świadczy o tym, że produkt jest w pełni wolny od
glutenu.
Co wolno spożywać na diecie bezglutenowej?
- Warzywa,
- owoce,
- kaszę
gryczaną,
- ryż,
- soję,
- orzechy,
- ryby,
- mięso,
- kawę,
- herbatę.
Czego nie wolno spożywać na diecie bezglutenowej?
- Pszenicy,
- żyta,
- jęczmieniu,
- pieczywa,
- makaronów,
- ciast,
- ciastek,
- kaszy
jęczmiennej,
- kaszy
pęczak.
Z pewnością wiele osób zadaje sobie pytanie czy piwo ma
gluten? Niestety, ale na diecie bezglutenowej należy wyeliminować piwo oraz
niektóre alkohole. Alkoholem, który nie zawiera glutenu jest wino. Jednak może
dawać ono niepożądane objawy, kiedy posiada się nietolerancję histaminy
Alergia na gluten - co wolno, a czego nie wolno jeść?
Większość produktów spożywczych zawiera w swoim składzie
gluten. Celiakia, nietolerancja na gluten czy alergia znacznie ograniczają
jadłospis. Jednak istnieje wiele produktów, które naturalnie nie zawierają
glutenu. Ze względu na to, że nietolerancja tego białka jest coraz bardziej
powszechna, na rynku pojawia się coraz więcej produktów przeznaczonych dla osób
na diecie bezglutenowej. Takie produkty najczęściej posiadają certyfikat
przekreślonego kłosa, który świadczy o tym, że produkt jest w pełni wolny od
glutenu.
Co wolno spożywać na diecie bezglutenowej?
- Warzywa,
- owoce,
- kaszę
gryczaną,
- ryż,
- soję,
- orzechy,
- ryby,
- mięso,
- kawę,
- herbatę.
Czego nie wolno spożywać na diecie bezglutenowej?
- Pszenicy,
- żyta,
- jęczmieniu,
- pieczywa,
- makaronów,
- ciast,
- ciastek,
- kaszy
jęczmiennej,
- kaszy
pęczak.
Z pewnością wiele osób zadaje sobie pytanie czy piwo ma
gluten? Niestety, ale na diecie bezglutenowej należy wyeliminować piwo oraz
niektóre alkohole. Alkoholem, który nie zawiera glutenu jest wino. Jednak może
dawać ono niepożądane objawy, kiedy posiada się nietolerancję histaminy
Reakcja uczuleniowa natychmiastowa i późna w zależności od przeciwciał IgE
Reakcję uczuleniową można podzielić na natychmiastową i
późną. Podczas wystąpienia reakcji natychmiastowej, objawy pojawiają się w
ciągu kilku minut do godziny od czasu spożycia glutenu. Jest to reakcja, która
zależna jest od przeciwciał w klasie IgE. Natomiast podczas wystąpienia reakcji
późnej, można je zaobserwować po kilku godzinach, a nawet od jednego do dwóch
dni. Nie jest ona zależna od przeciwciał w klasie IgE.
Leczenie alergii na gluten
Osoby, u których zdiagnozowana jest alergia na gluten,
powinny unikać tego alergenu. Lekarz może zlecić także przyjmowanie leków
przeciwhistaminowych, gdy pojawiają się przeciwciała IgE-zależne. Osoby
chorujące na celiakię powinny stosować dietę bezglutenową przez całe życie.
Czy uczulenie na gluten mija?
Alergia na gluten u dzieci przemija w większości przypadków.
Zupełnie inaczej jest z osobami dorosłymi, u których może trwać ona nawet kilka
lat. Natomiast celiakia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten to
schorzenia, które trwają przez całe życie.
Reakcja uczuleniowa natychmiastowa i późna w zależności od przeciwciał IgE
Reakcję uczuleniową można podzielić na natychmiastową i
późną. Podczas wystąpienia reakcji natychmiastowej, objawy pojawiają się w
ciągu kilku minut do godziny od czasu spożycia glutenu. Jest to reakcja, która
zależna jest od przeciwciał w klasie IgE. Natomiast podczas wystąpienia reakcji
późnej, można je zaobserwować po kilku godzinach, a nawet od jednego do dwóch
dni. Nie jest ona zależna od przeciwciał w klasie IgE.
Leczenie alergii na gluten
Osoby, u których zdiagnozowana jest alergia na gluten,
powinny unikać tego alergenu. Lekarz może zlecić także przyjmowanie leków
przeciwhistaminowych, gdy pojawiają się przeciwciała IgE-zależne. Osoby
chorujące na celiakię powinny stosować dietę bezglutenową przez całe życie.
Czy uczulenie na gluten mija?
Alergia na gluten u dzieci przemija w większości przypadków.
Zupełnie inaczej jest z osobami dorosłymi, u których może trwać ona nawet kilka
lat. Natomiast celiakia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten to
schorzenia, które trwają przez całe życie.
Jak utrzymać odpowiednią dietę? Przydatna lista produktów
Dieta bezglutenowa może wydać się dla wielu osób
skomplikowania. Szczególnie dla tych, którzy nigdy jej nie próbowali. Choć, w
sklepach większość produktów zawiera gluten, można znaleźć także te, którego go
nie zawierają i są w pełni bezpieczne. Oto lista niektórych produktów, które
mogą spożywać alergicy, celiacy i osoby z nietolerancją:
- mąka
kukurydziana,
- mąka
ryżowa,
- mąka
jaglana,
- mąka
gryczana,
- owoce
i warzywa,
- kasza
gryczana
- makaron
kukurydziany
- makaron
ryżowy
- wafle
ryżowe,
- mięso
i ryby,
- produkty
z certyfikowanym znakiem przekreślonego kłosa.