Porady
Kategorie

Posiew moczu - przygotowanie do badania moczu u dziecka i interpretacja wyników
Posiew moczu to jedno z podstawowych badań laboratoryjnych, które może być wykonane u osób w każdym wieku, także u dzieci....


Hiperglikemia (przecukrzenie) – objawy i przyczyny wysokiego cukru we krwi
Podwyższone stężenie glukozy w surowicy krwi to inaczej hiperglikemia, czyli przecukrzenie. Jest to stan równie...


Tonik do twarzy - jak dobrać odpowiedni do rodzaju cery? Rodzaje i właściwości toników
Tonik do twarzy jest jednym z podstawowych kosmetyków pielęgnacyjnych. Nie tylko koi i odświeża cerę, ale także wzmacnia działanie...


Porfiria: objawy, przyczyny, leczenie i rodzaje chorób metabolicznych
Porfirie to grupa chorób metabolicznych, które najczęściej objawiają się nadwrażliwością na słońce i bladością skóry, stąd potocznie zwane są wampiryzmem....


Kwas mlekowy: zastosowanie, właściwości fizyczne i rola w organizmie
Kwas mlekowy jest organicznym związkiem chemicznym powstającym w kwaśnym mleku oraz w mięśniach po intensywnym wysiłku fizycznym. Dzięki swoim...


Marskość wątroby: objawy, diagnostyka, leczenie i rokowania
Marskość wątroby to choroba przewlekła. Wiąże się z nieodwracalnymi zmianami, które naruszają prawidłowa budowę narządu i skutkują...


Granat – owoc zdrowia i miłości. Właściwości, witaminy i kaloryczność granatu
Nie ulega wątpliwości, że owoce są bardzo zdrowe. Jednym z owoców, który jest bardzo zdrowy i korzystny dla organizmu, jest granat....


Migdałki: funkcje, umiejscowienie, choroby. Kiedy konieczne jest usunięcie migdałków?
Migdałki wspierają działanie układu immunologicznego poprzez produkcję przeciwciał w wieku dziecięcym. Wraz z rozwojem odporności...
