Zdrowie ukryte w komórkach: stres a dieta. Porady żywieniowe dotyczące mikroodżywiania

Dieta dla zestresowanych - zdjęcie

Odżywianie komórkowe jest kluczowym elementem zdrowia i długowieczności. Stworzenie optymalnego odżywienia komórkowego to fundament, który pozwala na poprawę stanu zdrowia zarówno w krótkim, jak i długim okresie. Wszystko, co dotyczy naszego zdrowia, zaczyna się u podstaw ludzkiego ciała – naszych komórek. Odżywianie komórkowe można opisać jako proces zapewniający komórkom naszego organizmu niezbędne składniki odżywcze, dzięki czemu mogą wykonywać wszystkie swoje główne funkcje, pomagając w osiągnięciu optymalnego stanu zdrowia na poziomie komórkowym.

Komórki pełnią kluczową rolę w podstawowych funkcjach życiowych, takich jak wytwarzanie energii, eliminacja toksyn, utrzymanie struktury organizmu i dbanie o zdrowie. W ludzkim ciele znajduje się ponad 37 bilionów komórek, z których każda ma swoje znaczenie w redukcji stresu, wspieraniu metabolizmu oraz zapewnianiu, że otrzymujemy niezbędne składniki odżywcze z pożywienia lub suplementów.

Jakie składniki odżywcze są niezbędne do utrzymania zdrowego odżywiania komórek?

Komórki odgrywają kluczową rolę w podstawowych funkcjach życiowych, a ich właściwe funkcjonowanie wymaga dostarczania makroelementów (tłuszcze, węglowodany, białka), mikroelementów (witaminy, minerały, związki śladowe) oraz wody. Te składniki są niezbędne do przeprowadzania procesów życiowych, takich jak detoksykacja, neutralizacja wolnych rodników, komunikacja między komórkami i reakcje na potrzeby organizmu.

Warto zauważyć, że nie wszystkie komórki działają optymalnie, co może wpływać na ogólne funkcjonowanie ciała. Na funkcje komórek wpływają różnice genetyczne, nawyki związane ze stylem życia oraz poziom mikroelementów we krwi. Optymalne żywienie komórek uwzględnia te czynniki i zapewnia im odpowiednią ilość składników odżywczych, co przekłada się na poprawę energii, procesów detoksykacji, regeneracji, myślenia i ogólnego zdrowia.

Dostarczanie składników odżywczych do komórek odbywa się poprzez trawienie i procesy absorpcji w organizmie. Istnieją trzy główne drogi, którymi składniki odżywcze docierają do komórek: przez endocytozę, na białku nośnikowym lub za pomocą białka kanałowego. Wszystkie te drogi prowadzą do wykorzystania składników odżywczych przez komórki w celu zapewnienia energii, wzrostu, naprawy i innych potrzeb organizmu.

Rola makro i mikroelementów w zdrowiu komórek: kluczowe mechanizmy utrzymania vitalności

Przyjmowanie wszystkich niezbędnych makro- i mikroelementów pomaga zaspokoić potrzeby żywieniowe komórek i wspiera cztery podstawowe mechanizmy utrzymania zdrowia komórkowego:

  1. Produkcji energii komórkowej i ATP: mitochondria komórkowe odpowiedzialne są za produkcję energii w postaci cząstek ATP (adenozynotrójfosforanu). Mitochondria komórkowe rozrywają wiązania cząsteczek składników odżywczych, aby uwolnić energię, pełnią także inne funkcje, takie jak magazynowanie jonów wapnia, uczestniczenie w apoptozie (programowanej śmierci komórek), udział w syntezie hormonów i hemu (składnika hemoglobiny).
  2. Struktura (wzrost i naprawa): białka, tłuszcze i niektóre minerały są wykorzystywane przez komórki do budowy lub naprawy struktur komórkowych i ciała.
  3. Reakcje wspomagające: witaminy i minerały działają jako kofaktory enzymów i wspierają kluczowe reakcje i procesy, które zapewniają optymalne funkcjonowanie organizmu.
  4. Ochrona: przeciwutleniacze mogą występować w postaci witamin lub innych składników odżywczych. Pomagają utrzymać zdrowie komórkowe, neutralizując wolne rodniki pochodzące z metabolizmu i elementów środowiskowych.

Jedzenie kontra odżywianie - organizm potrzebuje prawidłowego paliwa

Nasze komórki, zanieczyszczone toksynami i pozbawione odpowiednich składników odżywczych, w tym oligoelementów, nie są w stanie właściwie wykonywać swoich podstawowych funkcji życiowych. Aktywne odżywianie komórkowe stawia sobie za zadanie zoptymalizować funkcje naszych komórek i przywrócić równowagę w organizmie, która często jest zaburzona przez działanie środowiska, styl życia oraz nieodpowiednie nawyki żywieniowe. Odpowiednie odżywianie to klucz do zdrowia, energii i dobrej wagi i stanowi ono aż 70% gwarancji naszego dobrego samopoczucia.

Warto zapamiętać:

Jedzenie to nie to samo co odżywianie; Zdrowy styl życia to 70% gwarancji zdrowia.
Za zdrowie, wagę i ogólną kondycję odpowiada głównie nasz tryb życia.
Jedzenie powinno być zbilansowane i dostarczać potrzebnych wartości odżywczych.
Nasze komórki potrzebują optymalnego odżywienia do pełnej regeneracji i działania.

Wyważenie – problemy nadmiarów i niedoborów

Często zrzuca się winę za choroby i problemy z wagą na genetykę. Jednak naukowcy podkreślają, że to tylko niewielki procent - od 5-15% - zależy od naszego dziedzictwa genetycznego. Dużo większe znaczenie mają inne czynniki, takie jak jakość opieki medycznej czy środowisko, w którym żyjemy. Aż 70% naszego zdrowia i wagi zależy od naszych codziennych nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej.

W dzisiejszych realiach, zdobywanie niezbędnych składników odżywczych staje się zadaniem znacznie bardziej wymagającym. Wynika to z trybu życia, jaki prowadzimy, obarczonego stresem czy niedostateczną aktywnością fizyczną. Te czynniki wspólnie wpływają na zakłócenia procesów wchłaniania w jelicie cienkim. Co więcej, obok tych wyzwań dochodzi również stres oksydacyjny oraz jakość spożywanych produktów, które nie tylko zawierają mniej wartościowych składników niż byśmy chcieli, ale są także obciążone antybiotykami, pestycydami i innymi niepożądanymi związkami chemicznymi.

Poprawa zdrowia i utrata nadwagi - efekty stosowania odżywiania komórkowego

Zdecydowaliśmy się podzielić informacjami na temat szkodliwych związków i produktów, które powinno się wykluczać z diety, a także te, które warto włączyć, aby efektywnie wykorzystać składniki odżywcze w diecie komórkowej oraz radzeniu sobie ze stresem związanym z żywieniem.

Syntetyczne dodatki i konserwanty używane w produktach spożywczych, mimo że wydłużają termin ważności, mogą być szkodliwe dla zdrowia. Poniżej znajduje się lista 10 najbardziej niebezpiecznych substancji, na które trzeba uważać:

  1. Benzoesan sodu (E 211) – popularny konserwant, znajduje się przede wszystkim w napojach słodzonych.
  2. Bisfenol A (BPA) – toksyczna substancja obecna w produktach w puszkach, takich jak pomidory, ryby i napoje.
  3. Glutaminian sodu – znajduje się w zupach instant, sosach i konserwach; istnieje wiele nazw dla tego składnika.
  4. Azotan sodu – dodawany głównie do wędlin, odpowiada za kolor i smak produktu.
  5. Margaryna – zawiera kwasy tłuszczowe typu trans, występujące także w innych produktach, takich jak zupki w proszku i słodycze.
  6. Środki pianotwórcze – stosowane w uszczelniaczach i fast foodach.
  7. Substancje przeciwzbrylające – dodawane do soli, cukru pudru i koncentratów, mogą być szkodliwe dla mózgu.
  8. Sztuczne barwniki – pochodzące z ropy naftowej, istnieje teoria, że mogą przyczyniać się do ADHD.
  9. Emulgatory – mogą utrzymywać się w tkance tłuszczowej przez wiele lat, znajdziemy je w produktach czekoladowych, mleku i innych.
  10. Sztuczne substancje słodzące – w nadmiarze mogą powodować napady padaczki, depresje i bóle głowy.

Spożycie tych substancji może prowadzić do różnych mutacji, chorób przewlekłych oraz nowotworów, dlatego ważne jest świadome wybieranie produktów spożywczych i unikanie nadmiernego spożycia szkodliwych dodatków.

Poniżej przedstawiamy listę 10 najbardziej szkodliwe związków zakwaszających organizm i podwyższając stres, których lepiej unikać:

  1. Sól (a właściwie sód) może podnosić ciśnienie krwi i przyspieszać akcję serca, wpływając negatywnie na układ nerwowy.
  2. Masło i tłuszcze trans mogą podwyższać poziom "złego cholesterolu" i trójglicerydów, co zaburza pracę układu nerwowego.
  3. Spożywanie czerwonego mięsa może zwiększać poziom dopaminy i noradrenaliny, co wpływa na stres.
  4. Pikantne jedzenie może drażnić żołądek, szczególnie u osób zestresowanych, prowadząc do niestrawności.
  5. Mleko i jego pochodne zawierają trudnostrawne białko kazeinowe, co może zwiększać stres, szczególnie przy spożyciu wieczornym.
  6. Nadmierne spożycie alkoholu zwiększa poziom stresu.
  7. Cukier, zwłaszcza rafinowany, przyczynia się do wzrostu poziomu hormonów stresu.
  8. Produkty smażone na rozżarzonym oleju mogą podwyższać ciśnienie i zwiększać ryzyko zawału.
  9. Mąka rafinowana i produkty na jej bazie osłabiają perystaltykę jelit i wymagają od wątroby intensywnej pracy.
  10. Kofeina, obecna w kawie, herbacie i napojach, może pobudzać układ nerwowy i zwiększać poziom noradrenaliny, co wpływa na uczucie spięcia i stresu.

Warto być świadomym, że istnieje lista 10 najbardziej szkodliwych produktów spożywczych, które mogą znacząco negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Do tej kategorii należą chipsy, które są kaloryczne, tłuste i uzależniające, co może prowadzić do nadwagi oraz zwiększyć ryzyko chorób serca i cukrzycy. Podobnie, fast foody zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych i trans, co zwiększa ryzyko miażdżycy, chorób serca i otyłości, zwłaszcza u dzieci. Wędliny, z kolei, mogą zawierać sztuczne dodatki i substancje potencjalnie rakotwórcze, co zwiększa ryzyko chorób serca i nowotworów. Kolorowe napoje, obfitujące w cukier i sztuczne słodziki, zwiększają ryzyko cukrzycy i innych chorób, a także mogą wpływać negatywnie na zdrowie serca. Spożywanie białego pieczywa, ze względu na jego obfitą zawartość węglowodanów, może zwiększyć poziom cukru we krwi i ryzyko cukrzycy.

Margaryny i niektóre oleje roślinne, z uwagi na zawartość tłuszczów trans i nieodpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych, mogą prowadzić do stanów zapalnych i innych problemów zdrowotnych. Produkty typu instant (gotowe w torebkach) są wysoce przetworzone i obfitują w sól, sztuczne dodatki i słodziki, co wiąże się z różnymi zagrożeniami dla zdrowia. Niektóre produkty w puszkach spożywcze zawierają substancję bisfenol A (BPA), uważaną za szkodliwą. Słodycze z nadmiarem cukrów mogą wpłynąć negatywnie na zęby, skórę oraz elastyczność skóry, a także zwiększyć ryzyko otyłości i cukrzycy. Na koniec, pączki, mimo swojego smaku, są kaloryczne i bogate w tłuszcze nasycone, co podnosi ryzyko chorób serca i otyłości. Dlatego warto rozważyć ograniczenie spożycia tych produktów w diecie.

Chroniczny stres zwiększa potrzeby metaboliczne organizmu i powoduje wzrost zużycia oraz wydalania wielu istotnych składników odżywczych. Zarządzanie stresem może być potężnym narzędziem dobrego samopoczucia, ponieważ zbyt duży stres jest dla ciebie szkodliwy. Istnieje wiele strategii, a jedna z nich obejmuje to, co jesz.

Żywność łagodząca stres: TOP10 produktów, które pomagają okiełznać stres

Składniki odżywcze zawarte w niektórych produktach spożywczych mogą redukować stres. Niektóre pokarmy mogą zwiększyć zdolność organizmu do radzenia sobie ze stresem, ponieważ zawierają niezbędne składniki odżywcze potrzebne do poprawy stanu psychicznego. Spróbuj włączyć niektóre z tych produktów do swojej diety, aby w naturalny sposób złagodzić stres:

Awokado - jednym z najlepszych sposobów na obniżenie wysokiego ciśnienia krwi jest zapewnienie wystarczającej ilości potasu, a połowa awokado zawiera więcej potasu niż średniej wielkości banan. Odrobina guacamole z awokado może być dobrym wyborem, gdy ze stresu masz ochotę na wysokotłuszczową przekąskę. Awokado ma jednak dużo tłuszczu i kalorii, więc uważaj na wielkość porcji.

Szpinak - zbyt mało magnezu może powodować bóle głowy i zmęczenie, potęgując skutki stresu. Jedna filiżanka szpinaku pomoże Ci uzupełnić magnez. Nie lubisz szpinaku? Inne zielone warzywa liściaste są dobrym źródłem magnezu. Możesz też spróbować ugotowanej soi lub filetu z łososia, również bogatego w magnez.

Pomarańcze - pomarańcze znajdują się na liście bogactwa witaminy C. Badania sugerują, że witamina ta może obniżyć poziom hormonów stresu, wzmacniając jednocześnie układ odpornościowy. W jednym badaniu z udziałem osób z wysokim ciśnieniem krwi ciśnienie krwi i poziom kortyzolu (hormonu stresu) wracały do ​​normy szybciej, gdy ludzie przyjmowali witaminę C przed stresującym zadaniem.

Czarna herbata i rumiankowa - picie czarnej herbaty może pomóc Ci szybciej odzyskać siły po stresujących wydarzeniach. W jednym badaniu porównano osoby, które piły 4 filiżanki herbaty dziennie przez 6 tygodni z osobami, które piły inny napój. Herbata rumiankowa to jedna z najbardziej znanych herbat łagodzących stres. Pomaga złagodzić dolegliwości żołądkowe i złagodzić migrenowe bóle głowy. Herbata rumiankowa zmniejsza stres dzięki wspaniałym właściwościom uspokajającym i rozluźniającym mięśnie. Po stresującym dniu warto wypić filiżankę herbaty i spokojnie udać się na spokojny sen.

Tłuste ryby - aby zapanować nad stresem, zaprzyjaźnij się z naturalnie tłustymi rybami. Kwasy tłuszczowe omega-3 występujące w rybach, takich jak łosoś i tuńczyk, mogą zapobiegać wzrostowi hormonów stresu i mogą pomóc chronić przed chorobami serca, depresją i zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Aby zapewnić sobie zdrową podaż omega-3 poprawiających samopoczucie, staraj się jeść co najmniej 3,5 uncji tłustych ryb co najmniej dwa razy w tygodniu.

Szparagi - o wiosenne warzywo jest nie tylko bogate w żelazo, ale także w kwas foliowy, jedną z wielu witamin z grupy B. Szparagi stabilizują nastrój i pomagają zmniejszyć depresję i stany lękowe. To wszechstronne warzywo można jeść świeże, grillowane, gotowane na parze, smażone lub pieczone na oliwie z oliwek.  

Mleko - Kolejnym sposobem na pozbycie się stresu przed snem jest tradycyjna szklanka ciepłego mleka. Badania pokazują, że wapń łagodzi lęk i wahania nastroju związane z PMS. Dietetycy zazwyczaj zalecają mleko odtłuszczone lub o niskiej zawartości tłuszczu.

Surowe warzywa - Chrupiące surowe warzywa mogą pomóc złagodzić stres w sposób czysto mechaniczny. Przeżuwanie paluszków selera lub marchewki pomaga rozluźnić zaciśniętą szczękę, co może złagodzić napięcie.

Pistacje - pistacje, a także inne orzechy i nasiona są dobrym źródłem zdrowych tłuszczów. Spożywanie codziennie garści pistacji, orzechów włoskich lub migdałów może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, złagodzić stany zapalne w tętnicach serca, zmniejszyć ryzyko cukrzycy i chronić przed skutkami stresu. Nie przesadzaj jednak: orzechy są bogate w kalorie.

Migdały - migdały są pełne przydatnych witamin: witaminy E wzmacniającej układ odpornościowy oraz witamin z grupy B, które mogą zwiększyć odporność podczas napadów stresu lub depresji. Aby uzyskać korzyści, spożywaj codziennie ćwierć filiżanki.

Owsianka -  zawiera węglowodany złożone dzięki, którym pozwala ona utrzymać stały poziom cukru we krwi i zmniejsza poziom hormonów stresu dla mózgu. Płatki owsiane pomagają złagodzić stres, uwalniając serotoninę, która zwiększa relaks, spokój i kreatywność. Dieta z wskazaniami stosowania owsianki pomaga odstawić rafinowany cukier zamiast tego włączać płatki owsiane z jabłkami i rodzynkami,  aby uzyskać odrobinę słodyczy i dodatkową witaminę C.

Jagody – takie jak truskawki, maliny, jagody i jeżyny są bogate w przeciwutleniacze i błonnik. Jednak to właśnie duża ilość witaminy C sprawia, że jagody są pokarmem zwalczającym stres. Witamina C pomaga organizmowi przywrócić ciśnienie krwi i kortyzol do normalnego poziomu po jego osiągnięciu. Ciesz się nimi możemy w świeżej formie, mrożonej lub zmieszanymi w smoothie.

Ostrygi - chociaż ostrygi są najbardziej znane jako afrodyzjak , są one również łagodzącym stres pokarmem pełnym witamin z grupy B i magnezu. Witaminy z grupy B pomagają ustabilizować nastrój oraz łagodzą objawy lęku i depresji. Poziom magnezu ma tendencję do spadku, im bardziej jesteśmy zestresowani, co może prowadzić do zmęczenia i bólów głowy. Produkty bogate w magnez w diecie pomagają w walce ze stresem i chorobami wywołanymi stresem, takimi jak zawały serca i wysokie ciśnienie krwi.

Gorzka czekolada -  ta słodka uczta nie tylko zaspokaja kubki smakowe, ale pomaga złagodzić stres, obniżając poziom kortyzolu w organizmie. Ciemna czekolada wytwarzana jest z kakaowca, który zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać chorobom serca. Należy pamiętać, że niektóre desery z ciemnej czekolady mogą zawierać dodatek cukru, dlatego należy zachować umiar.   Ciemna czekolada o zawartości kakao wynoszącej 70 procent lub więcej to dobry wybór.

Stres jest częścią naszego codziennego życia. Pamiętanie o dokonywaniu właściwych wyborów dotyczących spożywanej żywności zapewni organizmowi niezbędne składniki odżywcze, które pozwolą Ci zachować zdrowie i najlepsze funkcjonowanie. 

Dieta dla mózgu – jak żywieniem wspomóc jego pracę?

Mózg jest niezwykle wrażliwy na rodzaj spożywanej diety i reaguje na nią szybko. Jednym z kluczowych elementów w diecie, który ma wpływ na zdrowie mózgu, jest tłuszcz. Mózg składa się głównie z tłuszczu, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu struktury błony komórkowej neuronów, co jest niezbędne do efektywnego przekazywania sygnałów elektrycznych.

Osłonka mielinowa, która otacza włókna nerwowe i umożliwia szybką transmisję sygnałów nerwowych, również opiera się na tłuszczach. Kwas Omega-3, zwłaszcza EPA i DHA, odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Utrzymanie właściwego stosunku między kwasami Omega-3 a Omega-6 w diecie jest kluczowe, aby uniknąć stanu zapalnego w organizmie, co ma duże znaczenie dla zdrowia mózgu.

Istnieją również zdrowe źródła tłuszczów, takie jak ryby morskie, owoce morza, orzechy (szczególnie orzechy włoskie), nerkowce, migdały, orzechy laskowe, nasiona i oleje z alg. Osoby na diecie roślinnej mogą uzyskać kwas Omega-3 z roślinnych źródeł, takich jak olej lniany, olej z wiesiołka, nasiona lnu i algi. Jednak konieczne jest świadome dostarczanie odpowiednich kwasów tłuszczowych, a niektórzy mogą potrzebować suplementacji. Odpowiednią podaż zdrowych tłuszczów i stosunek kwasów Omega-3 do Omega-6 może przyczynić się do utrzymania optymalnego funkcjonowania układu nerwowego.

Kontroluj stres - odstresuj się ćwiczeniami

Oprócz zmiany diety, jedną z najlepszych strategii łagodzenia stresu jest rozpoczęcie ćwiczeń. Ćwiczenia aerobowe poprawiają krążenie tlenu i pobudzają organizm do wytwarzania poprawiających samopoczucie substancji chemicznych zwanych endorfinami. Celuj w 30 minut ćwiczeń aerobowych trzy do czterech razy w tygodniu. Jeśli nie jesteś teraz aktywny, powiedz swojemu lekarzowi, że zaczniesz ćwiczyć – kibicuje Ci i upewnia się, że jesteś gotowy do ruchu.

Suplementy roślinne na uspokojenie, redukcje stresu oraz przemęczenie

Istnieje wiele suplementów ziołowych, które rzekomo zwalczają stres. Jednym z najlepiej przebadanych jest dziurawiec zwyczajny, który wykazuje korzyści u osób z łagodną do umiarkowanej depresją. Chociaż potrzebne są dalsze badania, zioło wydaje się również zmniejszać objawy lęku i PMS. Mniej danych jest na temat korzenia kozłka lekarskiego, innego zioła o działaniu uspokajającym. Poinformuj swojego lekarza o wszelkich przyjmowanych suplementach, aby mógł sprawdzić możliwe interakcje.

Zdrowie i dobre samopoczucie stały się priorytetem dla coraz większej liczby konsumentów, szczególnie po doświadczeniach związanych z pandemią. W obliczu tych wyzwań, wiele osób zwróciło się ku suplementom diety, które wspierają ich ogólny stan zdrowia. Raport Friesland Campina pokazuje, że ten trend utrzymał się po zakończeniu pandemii, przy jednoczesnym wzroście zainteresowania suplementami diety w kontekście osiągania celów fitness, utrzymania zdrowego snu, dbania o układ trawienny oraz kondycję psychiczną.

Obecnie rynek ten ewoluuje, a konsumenci szukają spersonalizowanych suplementów dostosowanych do swoich indywidualnych preferencji żywieniowych. Załączamy najbardziej popularne trendy w dziedzinie suplementów diety, aby zaspokoić rosnące potrzeby na uzupełnienie niedoborów. 

  1. Suplementy diety wspierające odporność - suplementy wzmacniające odporność, takie jak witamina C, witamina D, cynk i magnez, cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Witamina C działa jako silny przeciwutleniacz, witamina D wspiera układ odpornościowy, cynk jest niezbędny dla komórek odpornościowych, a magnez wpływa na zdolność organizmu do obrony. Suplementy probiotyczne również zyskują na popularności, wspierając zdrowie mikrobiomu i układu trawiennego.
  2. Suplementy diety wspomagające sen - Świadomość znaczenia dobrego snu i radzenia sobie ze stresem wzrasta. Suplementy wspomagające sen, takie jak żelki nasenne z magnezem i melatoniną, zyskują popularność.
  3. Suplementy diety CBD - Produkty z CBD stają się coraz bardziej atrakcyjne dla osób dbających o zdrowie psychiczne. Suplementy te pomagają w łagodzeniu lęku i depresji. Suplementy wzbogacone w witaminy, takie jak B12 i witamina D, również cieszą się rosnącym zainteresowaniem ze względu na ich pozytywny wpływ na nastrój.
  4. Kolagenowe suplementy diety - Dzięki swoim właściwościom odmładzającym kolagen zdobywa coraz większą popularność. Pomaga w zachowaniu młodzieńczego wyglądu skóry i wspiera stawy.
  5. Wegańskie suplementy diety - Weganizm staje się coraz bardziej popularny, a suplementy diety przyjazne weganom pomagają w uzupełnianiu niedoborów pokarmowych, takich jak witamina B12, żelazo, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3.
  6. Żelki witaminowo-nutraceutyczne - Żelki witaminowe stanowią nową i przyjemną formę spożywania suplementów. Łatwo wchłaniane przez organizm, mogą być atrakcyjne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
  7. Suplementy grzybowe - Suplementy z grzybów zdobywają popularność ze względu na ich korzyści zdrowotne, w tym wzmocnienie odporności i działanie przeciwzapalne.
  8. Suplementy poprawiające zdrowie oczu - W erze cyfrowej, suplementy wspierające zdrowie oczu, bogate w luteinę i zeaksantynę, chronią oczy przed szkodliwym niebieskim światłem i starzeniem.
  9. Suplementy zdrowotne dla kości - Suplementy zawierające wapń i witaminę D są nadal popularne, zwłaszcza w miarę starzenia się społeczeństwa.
  10. Suplementy na libido i dobre samopoczucie seksualne - rośnie otwartość na dyskusje o zdrowiu seksualnym sprawiając, że suplementy te zyskują na popularności.
  11. Suplementy na włosy i paznokcie - Ludzie coraz częściej poszukują suplementów wspierających zdrowie włosów i paznokci, w których głównymi składnikami są biotyna, keratyna i kolagen. Zwracana jest uwaga coraz bardziej na produkty, które nie tylko poprawiają ich wygląd, ale także promują holistyczne i zdrowe podejście do urody.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem