Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie - zdjęcie

Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania. Zalecenia żywieniowe dostępne w Internecie czy telewizji podają różne, czasem sprzeczne informacje. Jak właściwie wygląda zbilansowana dieta? Poniższy artykuł to okazja do poszerzenia i zweryfikowania swojej wiedzy, dzięki której można samodzielnie stworzyć talerz zdrowego żywienia. Znajdują się w nim informacje o potrzebnych człowiekowi składnikach, błędach żywieniowych oraz o procesie ich odwracania. Wskazane zostaną także zdrowsze zamienniki niektórych produktów.

W artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania:

  • dlaczego dieta ma szczególne znaczenie w kwestii naszego zdrowia i czemu powinniśmy przykładać do niej dużą uwagę;
  • jakich składników nie może zabraknąć na co dzień i dlaczego są one tak ważne;
  • jakie błędy żywieniowe najczęściej popełniają Polacy;
  • jakie owoce i warzywa nadają się do codziennego spożywania;
  • w jaki sposób można zamienić małowartościowe produkty na ich odpowiedniki z lepszym składem?
  • Jak można skutecznie zmienić swoje nawyki żywieniowe?

Jeżeli poszukujesz więcej informacji o tym, jak zachować zdrowie za pomocą diety, przeczytaj także artykuł: ”Nowalijki - smaczny początek wiosny”.

Zdrowa, zbilansowana dieta - dlaczego jest tak ważna?

Każdego dnia spożywamy kilka posiłków. Czasem towarzyszą temu przekąski, napoje czy też desery. Wielokrotne jedzenie tych samych produktów kształtuje nasze nawyki żywieniowe - nasza codzienna dieta zaczyna wyglądać w pewien określony sposób. Niechętnie zmieniamy swoje nawyki, w szczególności jeśli kosztuje nas to trochę wysiłku, więc zdarza się, że odżywiamy się w wybrany sposób nawet całe życie.

Dlatego tak ważna jest rola prawidłowego żywienia w naszym życiu. Źle dobrany jadłospis naraża nas na obecność chorób cywilizacyjnych, brak sił, niedożywienie pod względem jakościowym. Organizm może ulec nieodwracalnym szkodom, jeżeli nie będzie się o niego dbało. Brak zbilansowanej diety prowadzi do pogorszenia zdrowia fizycznego i psychicznego, powstaje większe ryzyko kontuzji oraz złamań kończyn. Trudno więc kłócić się ze stwierdzeniem, że o zdrowie trzeba dbać, a podstawą troski o swój organizm jest stosowanie się do zaleceń zdrowego żywienia.

Talerz zdrowego żywienia – co powinno znaleźć się w codziennej diecie?

Aby w pełni móc cieszyć się życiem i zdrowiem, trzeba pamiętać o odpowiednim doborze pożywienia. Jeśli wiemy, co powinniśmy jeść, będziemy mogli stworzyć talerz zdrowego odżywiania, który wzmocni naszą odporność, zapewni wysoki poziom energii oraz prawidłowo działające wszystkie układy. Jakie składniki koniecznie muszą pojawić się na naszym talerzu?

  • Białka - podstawowy budulec organizmu, bez którego można by tylko pomarzyć o rzeźbieniu mięśni, ale również poruszaniu kończynami czy chodzeniu. Masa ciała człowieka w 15-20 procentach to właśnie białka! Aby zapewnić sobie jego odpowiedni poziom, najczęściej sięgamy po mięso, jaja oraz nabiał. To jednak nie jedyne opcje. Duże ilości białka znajdziemy w rybach oraz roślinach strączkowych takich jak soja, groch, ciecierzyca czy fasola biała.
  • Tłuszcze - choć wielu osobom źle się kojarzą, pełnią ważną rolę w organizmie. Tłuszcze budują błony biologiczne, otaczają narządy, a ponadto przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego i układu krwionośnego. Możemy pozyskać je z migdałów, nasion słonecznika, awokado, olejów roślinnych oraz tłustych ryb.
  • Węglowodany - to składniki, które zapewniają mniej energii niż tłuszcze czy białka, jest ona jednak szybsza do pozyskania. To główne źródło energii dla całego ciała: zarówno mięśni, jak i mózgu. Zapewnimy ją sobie, spożywając pieczywo, kasze, makarony czy płatki owsiane, miód, a także owoce i warzywa.
  • Witaminy - trudno przecenić ich rolę w organizmie. To substancje, których człowiek nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć (z wyjątkiem witaminy K i D), musi więc pobierać je z otoczenia. Nie mają funkcji budulcowych czy energetycznych, ale to dzięki nim jesteśmy w stanie utrzymać zdrowe, w pełni działające ciało, mieć uregulowany metabolizm, prawidłowo funkcjonujące narządy. Witaminy znajdziemy w wielu naturalnie występujących produktach spożywczych, najwięcej jednak jest ich w warzywach, a sporo także w owocach.
  • Minerały - podobnie jak witaminy, regulują pracę organizmu. Wpływają na funkcjonowanie tkanki mięśniowej, zapewniają sprawność układu nerwowego, umożliwiając przesyłanie impulsów elektrycznych w organizmie. Minerały znajdują się w wodzie, produktach spożywczych, a także w soli kuchennej.

Błędy żywieniowe Polaków – za dużo soli, cukru i mięsa

Wiedza o zdrowiu rozwija się w szybkim tempie - kiedyś można było pomarzyć o dostępie do tak dużych jej zasobów. Niestety zalecenia zdrowego żywienia nie powstrzymują nas od popełniania błędów, które skutecznie sabotują nasze zdrowie. Jakie pomyłki najczęściej popełniają Polacy? Zatrważająca jest ilość spożywanej soli - to około 15 gramów dziennie, podczas gdy powinno spożywać się około 6. Na naszych stołach króluje żywność przetworzona, która ma w sobie niewiele składników odżywczych. Zbyt często jemy także mięso - ponad 52 procent Polaków spożywa je kilka razy w tygodniu zamiast 1-2 razy. Według danych z 2022 r. statystycznie jedna osoba zjada nawet 73,5 kg mięsa rocznie. Problemem jest także nadmierna konsumpcja słodyczy - około 24 procent ankietowanych osób sięga po nie każdego dnia. Talerz zdrowego żywienia dla dzieci również pozostawia wiele do życzenia. Zbyt dużo w nim słodzonych soków, batoników, dżemu.

Jakie owoce i warzywa można jeść codziennie?

Jak zapobiec problemom w naszej diecie? Przede wszystkim należy włączyć do niej większą ilość owoców i warzyw. Jeśli chodzi o nie, trudno jest jeść ich za dużo. Zawierają one witaminy i minerały, wzmacniają odporność, zapewniają energię. Najzdrowsze warzywa, które zaleca się jeść codziennie, to kapusta pekińska, buraki, szpinak, jarmuż, brokuł. Zielenina taka jak rukola, sałata, roszponka to źródło witamin z grupy B, E i C, żelaza, potasu i magnezu. Owoce o dużej zawartości witamin to natomiast jagody, borówki, kiwi, banany czy jabłka lub mango. Już teraz, wczesną wiosną, warto włączyć więcej warzyw i owoców do swojej diety - sięgnąć po nowalijki, pomarańcze czy mandarynki.

Zdrowe zamienniki niezalecanych produktów

Stopniowe wdrażanie zmian w swoim jadłospisie znacząco może poprawić zdrowie w przeciągu roku. W tym celu zaleca się zrezygnowanie z produktów, które nie mają w sobie wielu składników odżywczych. Zamienniki produktów spożywczych, na przykład słodyczy czy białego pieczywa, są zdrowsze i dają więcej potrzebnych składników odżywczych. Co można zastąpić na swoim talerzu?

Zaleca się ograniczenie białego chleba czy makaronów w zamian za zwiększenie ilości tych brązowych, pełnoziarnistych. Słone przekąski, takie jak chipsy, można zastąpić warzywnymi odpowiednikami: chipsami z marchewki, batata czy suszonego jabłka. Chrupać można także pestki dyni czy orzechy. Słodycze warto wymienić na owoce lub własnoręcznie przygotowane odpowiedniki, na przykład domową nutellę z daktyli. Zamiast słodkich płatków śniadaniowych wybrać płatki owsiane. Często spożywane mięso można ograniczyć, spożywając tofu lub ryby.

Trzy kroki do zdrowia – jak zmienić swoje nawyki żywieniowe?

Uznanie swoich nawyków związanych z jedzeniem za złe to pierwszy krok do zmiany. Jak jednak porzucić dotychczasowy sposób żywienia? Wydaje się to karkołomnym wyczynem, proces jednak nie musi być trudny, jeśli stosuje się zasadę trzech kroków. Pierwszym etapem jest zredukowanie ilości niezdrowych produktów, takich jak chipsy, słodycze, fast foody. Można wyeliminować je z diety całkowicie lub zastąpić zdrowszymi odpowiednikami. Etap wymiany na produkty zdrowsze należy przeprowadzać stopniowo, najlepiej zamieniając jeden produkt w ciągu tygodnia. Drugim krokiem jest planowanie swoich posiłków - w ten sposób łatwiej jest ustalić, jakie składniki powinny znaleźć się w codziennej diecie. Na koniec należy dbać o ciągłą edukację w kwestiach żywienia - czasami brak wiedzy w tej dziedzinie możemy przypłacić zdrowiem. Warto zorientować się, czy to, co jemy, ma w sobie witaminy czy może to niekoniecznie zdrowa żywność.

Źródła:

  • https://www.wskfit.pl/PDF/artykuly/14/Szymanski14002.pdf
  • https://ncez.pzh.gov.pl/tag/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej/
  • https://oczymlekarze.pl/odzywianie/jak-jesc-zdrowo/3229-zalecenia-zywieniowe-zdrowy-i-niezdrowy-talerz
  • https://www.wodadlazdrowia.pl/pl/1114/0/rola-mineralow.html
  • https://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2019/K_106_19.PDF
  • https://food-forum.pl/artykul/wplyw-poszczegolnych-skladnikow-diety-na-organizm-a-podloze-genetyczne

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Choroby skóry

Plamy na skórze - co mogą oznaczać? Przyczyny, leczenie i pielęgnacja skóry z problemami
Plamy na skórze są nie tylko problemem natury estetycznej. Mogą bowiem świadczyć o bardzo poważnych schorzeniach zdrowotnych, których nie powinno się bagatelizować....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co stosować na opuchnięte kostki&...

Kiedy lekarz zaleca antybiotyk na zatoki? Wskazania do antybiotykoterapii
Zapalenie zatok może mieć podłoże wirusowe, grzybicze albo bakteryjne. Tylko w ostatnim przypadku lekarz zleca antybiotykoterapię, która powinna być ściśle dopasowana nie tylko do rodzaju patogenu, ale również do pacjenta. Kiedy.....

Przeziębienie i grypa

Przewlekłe zapalenie zatok – przyczyny, leczenie i zapobieganie nawrotom
Przewlekłe zapalenie zatok jest uciążliwą dolegliwością, z którą boryka się bardzo wiele osób. Głównym problemem tego schorzenia jest ich długotrwałość, możliwe powikłania i złe samopoczucie. Z tego względu warto jak najszybc...

Układ oddechowy

Rozedma płuc: objawy, przyczyny, rokowanie i leczenie
Rozedma płuc to przewlekła choroba polegająca na trwałym poszerzeniu pęcherzyków płucnych. W wyniku choroby dochodzi do trwałego uszkodzenia oskrzelików oddechowych i woreczków pęcherzykowych. Przeczytaj artykuł i dowiedz się...

Kosmetyki i uroda

Przewodnik po terapii kwasami na twarz – rodzaje, działanie i bezpieczne stosowanie
W pielęgnacji skóry twarzy można wyróżnić kilka podstawowych etapów, do których należą: oczyszczanie, nawilżanie oraz złuszczanie. Niestety wiele osób zapomina o jednym z ważniejszych etapów, jakim...

Choroby i dolegliwości

Ból głowy przy schylaniu – co może oznaczać?
Ból głowy jest powszechną dolegliwością, która może mieć różnorodne przyczyny i objawy. Jednym z mniej typowych, ale niezwykle uciążliwych objawów jest ból głowy, który ...

Układ oddechowy

Płukanie zatok – kiedy i jak je wykonywać? Czy to bolesne?
Zapalenie zatok przynosowych to powszechnie występująca dolegliwość, która rozwija się w następstwie infekcji błon śluzowych nosa oraz alergii. Niekiedy związana jest z nieprawidłową budową anatomiczną. Jednym ze sprawdzonych sposobów lec...

Przeziębienie i grypa

Co na grypę? Przegląd najlepszych leków na grypę i przeziębienie
Przeziębienie i grypa to typowe choroby rozpoznawane w okresie jesienno-zimowym. Leczenie ma charakter objawowy, bardzo istotny jest również odpoczynek wspomagający regenerację organizmu. Co na grypę i przeziębienie sprawdza się najlepiej?...

Układ pokarmowy

Grypa żołądkowa - jak długo chory zaraża?
Grypa żołądkowa, czyli powszechnie występująca wśród dzieci i dorosłych jelitówka, w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z wirusem grypy. Wywołują ją zupełnie inne drobnoustroje. Charakterystyczne objawy to biegunka i wymioty, szcz...

Układ pokarmowy

Dieta refluksowa - zasady, produkty, przykładowy jadłospis
Refluks żołądkowo-przełykowy jest coraz poważniejszym problemem zachodnich społeczeństw. Sprzyja temu dieta bazująca na produktach wysokoprzetworzonych, szybkie tempo życia i stres. Dieta refluksowa to jeden z najskuteczniejszych, a...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem