Problemy z trawieniem – jak sobie z nimi poradzić

problemy-z-trawieniem - zdjęcie

Częste pieczenie żołądka,odbijanie się czy kwaśny posmak w jamie ustnej to nieprzyjemne dolegliwości,które dotykają wielu z nas. Te objawy dyspeptyczne mają różnorodne przyczyny,które najczęściej powiązane są z zaburzeniami układu pokarmowego. Problemów trawiennych z łatwością można uniknąć poznając ich patologię oraz sposoby zapobiegania oraz łagodzenia ich.


Objawy problemów trawiennych

Na co dzień nie odczuwamy tego,że nasz układ pokarmowy trawi prawidłowo. Czasami, np. po przejedzeniu zdarzają się bóle brzucha, które wywołane są przez rozciąganie ścian przewodu pokarmowego. W innych przypadkach pojawiają się objawy dyspeptyczne, do których zaliczamy:

  • Wczesne czucie pełności, sytości zaraz po rozpoczęciu posiłku;
  • Uczucie pełności brzucha po posiłku, zaleganie w żołądku;
  • Pieczenie i ból w nadbrzuszu.

Są to bardzo dokuczliwe objawy,które prowadzą do spadku masy. Często przy objawach dyspeptycznych występują:

  • Puste odbijanie;
  • Wzdęcia oraz gazy;
  • Nieprzyjemny posmak w ustach, zgaga;
  • Refluks;
  • Przelewanie w jelitach;
  • Biegunka lub zaparcia;
  • Nudności, wymioty;
  • Przyczyny problemów trawiennych.

Zaburzenia trawienne mogą mieć przyczynę organiczną. Wówczas problemy trawienne wywołane są przez choroby układu pokarmowego, jak: zapalenie żołądka czy dwunastnicy, polipy jelit,zapalenie jelit czy raka żołądka lub jelit. Częściej jednak występuje dyspepsja czynnościowa, której czynnik nie jest poznany do końca. Jednak bierze się pod uwagę następujące mechanizmy przyczyniające się do powstania czynnościowej dyspepsji:

  • Powolne opróżnianie żołądka;
  • Zarzucanie treści pokarmowej z żołądka do przełyku lub z dwunastnicy do żołądka;
  • Niedokwaszenie żołądka;
  • Zbyt duże wydzielanie kwasu solnego;
  • Intensywne działanie kwasu solnego na błony śluzowe zarówno żołądka oraz dwunastnicy.
  • Zaburzona reakcja śluzówki przewodu pokarmowego na temperaturę, skład oraz konsystencję posiłków

Do takich najbardziej podstawowych przyczyn zburzeń trawiennych, które sami wywołujemy, należą:

  • złe zestawienie produktów w posiłku, np.produkty skrobiowe i nasycone tłuszcze
  • za duża objętość spożywanych posiłków
  • jedzenie produktów ciężkostrawnych jak rośliny strączkowe, tłuste sery, w szczególności na noc
  • nadmierna ilość dostarczanego błonnika
  • nadmiar spożywanych produktów fermentowanych
  • niedokładne rozdrabnianie, gryzienie posiłków

Zapobieganie problemom trawiennym

Każdy, kto miał do czynienia z problemami trawiennymi zna sposoby, które pozwolą przetrwać dolegliwości.Najbardziej popularne są medykamenty, które obniżają nadmierną kwasowość.Jednak, by zapobiec nawrotom tych wszystkich dolegliwość, powinniśmy przestrzegać kilka zasad:

1.       Jedz mniejsze ilościowo posiłki, lekkostrawne, spożywane częściej o stałych porach;

2.       Unikaj spożywania: potraw tłustych i smażonych, alkoholu, produktów mlecznych, napojów gazowanych, cytrusów;

3.       Pij bardzo dużo niegazowanej wody;

4.       Nie kładź się po spożytym posiłku, ostatni z nich zjedz 3 godziny przed snem;

5.       Należy ograniczyć przyjmowanie niektórych leków.

Domowe sposoby na problemy trawienne

Oprócz zmiany nawyków żywieniowych można zastosować również inne sposoby, wspomagające w uciążliwych dolegliwościach. Bardzo popularnymi, skutecznymi oraz bardzo prostymi sposobami są:

  • Umiarkowana aktywność fizyczna, która bardzo dobrze wpłynie przy zaparciach oraz spowolni przemianę materii;
  • Stosowanie naturalnych prebiotyków – kiszonki,olej z oregano, ocet jabłkowy, triphala – przyczyniają się do rozwoju właściwej, naturalnej flory jelitowej;
  • Zakwaszanie żołądka przez zastosowanie gorzkich przypraw (cynamon, imbir, kurkuma) oraz ziół (korzeń arcydzięgla, mniszka, ocet jabłkowy czy karczoch);
  • Pobudzenie perystaltyki jelit stosując specjalne zioła lub ich mieszanki.

Jeżeli mamy problemy trawienne,to w naszej apteczce powinny się znaleźć zioła, które mogą nam skutecznie pomóc w uciążliwych dolegliwościach. Można je podzielić według działania. Jedne pobudzają wydzielanie kwasu solnego w żołądku, np. arcydzięgiel, karczoch,rozmaryn. Inne usprawniają pracę naszej wątroby, np. pokrzywa, mniszek lekarski, czarnuszka, rozmaryn. Kolejne to te, które odciążają nasz żołądek –pokrzywa, mięta, koper włoski, rumianek. Są też takie, które wspomagają metabolizm makroskładników, np. morwa biała oraz czarnuszka. Triphala wspomaga rozwój flory jelitowej oraz poprawia perystaltykę jelit. Natomiast do grupy wiatropędnych należą: kmin rzymski, majeranek, koper włoski, kminek. Należy jedynie pamiętać, że ich skuteczne i właściwe działanie opiera się na stosowaniu długotrwałym.


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Układ nerwowy

Tajemnice Hipokampu: kluczowa rola w pamięci i emocjach
W fascynującym świecie neurobiologii, hipokamp stanowi centralny obszar, którego tajemnice stopniowo odkrywane są przez badaczy. Jego kluczowa rola w kształtowaniu pamięci i regulacji emocji sprawia, że staje się niezwykle istotnym obszarem zain...

Układ rozrodczy i moczowy

Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....

Układ pokarmowy

Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? Przygotowanie do badania
Kolonoskopia to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w jelicie grubym oraz w dolnym odcinku jelita cienkiego. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy się do niego odpowiednio przygotować. Bardzo istot...

Dieta i odchudzanie

Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady i efekty. Kto powinien jej spróbować?
Dieta białkowo-tłuszczowa stanowi ciekawą opcję dla tradycyjnych sposobów żywienia. W zależności od swoich potrzeb możesz zdecydować się na przestrzeganie zasad tradycyjnego modelu żywieniowego low carb lub diety ketogenicznej. Druga z nich pozw...

Układ pokarmowy

Nowotwory: typy i rodzaje raków oraz etapy i przebieg kancerogenezy w złożoności choroby nowotworowej
Nowotwory stanowią kompleksowe wyzwanie dla dziedziny medycyny oraz zdrowia publicznego. Istnieje różnorodność typów i rodzajów raków, charakteryzujących się unikalnymi cechami, a także mechanizmami rozwoju. Zrozumienie etap...

Dieta i odchudzanie

Cudowne właściwości naturalnych napojów – na zdrowie, urodę i przemianę materii
Moc ziół znana jest od wielu wieków, a ich rozsądne i uzasadnione wykorzystanie umożliwia uzyskanie znaczącej poprawy stanu zdrowia i kondycji organizmu. Jeżeli chcesz wiedzieć jak przyśpieszyć metabolizm, w nocy spać spokojnie, a także&l...

Układ rozrodczy i moczowy

Jak przyspieszyć okres? Domowe sposoby, zioła i witaminy na wywołanie miesiączki
Wakacyjny wyjazd, ślub, sesja zdjęciowa - to tylko wybrane sytuacje, w których kobiety zastanawiają się, jak przyspieszyć okres. Miesiączka, zwłaszcza bardzo obfita lub bolesna, może znacząco utrudniać funkcjonowanie. Czy istnieją domowe sposoby...

Układ pokarmowy

Dieta w insulinooporności – co jeść, by czuć się dobrze? Zasady komponowania posiłków
Insulinooporność to powszechnie występujące zaburzenie metaboliczne, które polega na obniżeniu wrażliwości tkanek na insulinę. W konsekwencji dochodzi do podniesienia produkcji insuliny, co pozwala na unormowanie stężenia glukozy we krwi. Nielec...

Dieta i odchudzanie

Dieta przeciwnowotworowa - żywność obniżająca ryzyko raka. Zasady, wskazówki, produkty
Odpowiednio zbilansowany tryb żywienia odgrywa kluczową rolę w prewencji szerokiego spektrum chorób nowotworowych. Dzięki zawartości konkretnych składników produkty, takie jak owoce, warzywa, nabiał czy zioła, wspierają układ immunologicz...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.