Prawdziwie koszerny olej rybny - od środka!

koszerny olej rybny - zdjęcie

Prawda w faktach

Natural Omega-3 Kosher Fish Oil zawiera nie tylko certyfikowany jako koszerny olej Omega 3 (EPA, DHA i DPA) w naturalnej trójglicerydowej formie, ale także certyfokowane jako koszerne, wegetariańskie kapsułki.

Skóra, włosy, paznokcie


Kwasy Omega-3 odgrywają ważną rolę w zdrowiu każdej komórki w ciele, ale są także pomocne w pracy serce, stawów oraz mózgu. Wpomagają również utrzymanie zdrowego stanu skóry, wspierając jej zdrowy wygląd. Co więcej, te istotne wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają również wchłanianie wielu witamin. Kwas eikozapentaenowy (EPA)- szczególnie korzystny we wspieraniu zdrowia serca, stawów oraz skóry. Wytwarza związki hormonalne pomocne w indukukcji stanu zapalnego w naszym ciele.

Układ sercowo-naczyniowy oraz stawy

Kwas dipikolinowy (DPA) - Stanowi wydłużoną wersją kwasu EPA. Wspomaga hamowanie agregacji płytek krwi, wydajniej niż EPA lub DHA, co oznacza, że optymalizuje on tworzenie się potencjalnych zakrzepów krwi. Jest także prekursorem oksylipin, związków przeciwzapalnych oraz związków neuroochronnych. Dodatkowo, DPA jest włączony do fosfolipidów szybciej niż EPA, co czyni go strażnikiem serca. Co więcej, wspiera usuwanie tłuszczowej płytki ze ścian tętniczych. Kwasy tłuszczowe Omega-3 są składnikami naszych błon komórkowych. Wysyłają sygnały do cząsteczek za pośrednictwem hormonopodobnych substancji i enzymów. 

Ciąża

Spożywanie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest szczególnie istotne w czasie ciąży oraz laktacji. Ze względu na brak możliwości syntezy NNKT przez niemowlę, zarzywanie ich przez matke jest bardzo istotne. Kwasy Omega 3 wspomagają prawidłowy rozwój tkani siatkowki oka, mózgu oraz ośrodkowego układu nerwowego.

Układ nerwowy/ zaburzenia nastroju

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) - jest szczególnie korzystny jako wsparcie pracy mózgu oraz wzroku. DHA pośredniczy w transporcie choliny (neuroprzekaźnika)  oraz aminokwasów w mózgu. Niedobór kwasu dokozaheksaenowego może być związany z zaburzeniami poznawczymi oraz zaburzeniami nastroju. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają siatkówkę oka oraz układ nerwowy.

Jak to się dzieje?

EPA, DPA oraz DHA są prekursorami kilku klas związków hormonopodobnych oraz składników strukturalnych, w tym: eikozanoidów, dokozanoidów, fosfolipidów, które działają wspomagająco w transdukcji sygnału (tj. sygnału z zewnątrz komórki, który pozwala na funkcjonalne zmiany w komórce) oraz sfingolipidy, które są niezbędne w strukturze wymaganej dla bariery wodnej skóry oraz receptorów aktywowanych proliferatorami peroksysomu (tj. grupa receptorów regulujących ekspresję genów, [PPAR]). Eikozanoidy oraz dokozanoidy syntetyzowane z EPA, DPA i DHA wytwarzają produkty podobne do hormonów, znane jako prostaglandyny, prostacykliny, leukotrieny, tromboksan, resolwiny i docosatrieny, które są głównie odpowiedzialne za pozytywne właściwości wspomagające pracę serca, stawów i mózgu.

Natural Omega-3 Kosher Fish Oil firmy Bluebonnet zawiera naturalną postać trójglicerydów, która jest szybko wchłaniana (wykorzystywana) w organizmie. W krwiobiegu zaczyna pojawiać się już zaledwie w ciągu jednej lub dwóch godzin po spożyciu. Dlatego przy wyborze suplementów omega-3 najlepiej wybrać naturalne formy trójglicerydów dla większej wchłanialności oraz lepszej biodostępności. Zawarty w produkcie olej rybi pochodzi z dzikich gatunków ryb, głębokich wód morskich u wybrzeży Peru, które nie były faszerowane hormonami oraz antybiotykami. Ponadto, zawarty olej poddany został procesowi destylacji parą wodną, w ramach czteroetapowego procesu oczyszczania.

Kto zaleca kwasy tłuszczowe Omega-3?

Światowa Organizacja Zdrowia, Health Canada i American Heart Association zalecają wszystkim osobom, aby dodawały więcej kwasów omega-3 do swoich diet.

Kluczowe atrybuty produktu Natural Omega-3 Kosher Fish Oil 
firmy Bluebonnet

Olej z ryb pochodzi niemal wyłącznie z głębokich, zimnych wód, ryb złowionych w dziewiczych wodach u wybrzeży Peru, objętych programem nienaruszalności równowagi ekologicznej.Program ten, reguluje minimalną wielkość oraz liczbę młodocianych, wyławianych ryb. Monitoruje flotę za pośrednictwem satelity oraz zapewnia kontrolę nad wyładunkiem przez osoby trzecie. Aby promować praktyki zarządzania środowiskiem w publicznych, prywatnych oraz państwowych przedsiębiorstwach, peruwiańskie Ministerstwo Środowiska przyznaje coroczną nagrodę za "najczystszą i najbardziej ekoefektywną produkcję".Oleje rybne z peruwiańskich wód przybrzeżnych są najwyższej jakości, zarówno pod względem czystości, jak i zawartości kwasów Omega-3.

Olej rybny poddawany jest czteroetapowemu procesowi oczyszczania, który obejmuje destylację parową, eliminując praktycznie wszystkie metale ciężkie (np. rtęć), PCB oraz inne zanieczyszczenia, a także nieprzyjemny rybi smak i zapach, typowo kojarzony z olejem z ryb morskich. 

Produkt kontrolowany przez Radę Odpowiedzialnego Żywienia (CRN), analizującą takie parametry jak: p-anizydyny, liczba nadtlenkowa, cały panel kwasów tłuszczowych jako triglicerydy, metale ciężkie, PCB/PCB, dioxyny oraz furany.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Testowany przez strony trzecie, niezależne lablatoria zarejestrowane przez FDA (Food and Drug Administration) - cGMP, z wykorzystaniem protokołów towarzystw naukowych (USP, AOSC i AOAC International) dla zwiększenia bezpieczeństwa żywności, integralności oraz zdrowia publicznego. Produkt otrzymał certyfikację 3rd Party Tested. 

 Olej rybny w postaci trójglicerydów wchłaniany jest o 70% bardziej niż jako estry etylowe. Z tego powodu ogólne poziomy EPA i DHA w osoczu u konsumentów olejów rybnych na bazie triglicerydów znacznie przewyższają poziomy w porównaniu z osobami, które wybierają estry etylowe. 

Kapsułkowany w koszernych wegetariańskich kapsułkach, które pomagają zminimalizować nieprzyjemny zapach.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

NON- GMO Symbol „nie zawiera organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO)” na butelce to gwarancja z naszej strony, że te suplementy Bluebonnet są stworzone ze składników, które nigdy nie były genetycznie modyfikowane za pomocą procesów nowoczesnej biotechnologii.



______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

K-PARVE Nasz zakład produkcyjny jest certyfikowany jako koszerny przez KOF-K Supervision, jedną z najbardziej szanowanych na świecie agencji certyfikacji koszernych. Jest to gwarancja, że składniki każdego suplementu Blubonnet certyfikowanego jako koszerny zostały zweryfikowane aż do miejsca, w którym zostały wytworzone przy zachowaniu surowych zasad, dotyczących procesów higienicznych.



______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

NSF - GMP Certyfikowany przez NSF International, wiodącą na świecie organizację zajmującą się zdrowiem publicznym oraz bezpieczeństwem. Bluebonnet Nutrition spełnia lub przekracza najbardziej rygorystyczne standardy jakości w zakresie produkcji suplementów diety________




_________________________________________________________________________________________________________________________________

Piśmiennictwo
CARDIOVASCULAR SUPPORT:

  • Barstad, R. M., Roald, H. E., Petersen, L. B., et al. (1995). Dietary supplementation of omega-3 fatty acids has no effect on acute collagen induced thrombus formation in flowing native blood. Blood Coagulation & Fibrinolysis, 6, 374-381.
  • Berstad, P., Seljeflot, I., Veierod, M. B., et al. (2003). Supplementation with fish oil affects the association between very long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids in serum nonesterified fatty acids and soluble vascular cell adhesion molecule- 1. Clinical Science, 105, 13-204.
  • Bonnema, S. J., Jespersen, L. T., Marving, J., et al. (1995). Supplementation with olive oil rather than fish oil increases small arterial compliance in diabetic patients. Diabetes, Nutrition & Metabolism, 8, 81-87.
  • Christensen, J. H., Therkelsen, K., Møller, J. M., et al. (1997). N-3 fatty acids do not decrease plasma endothelin levels in healthy individuals. Scandinavian Journal of Clinical Investigation, 57, 495-500.
  • Christensen, J. H., Gustenhoff, P., Korup, E., et al. (1996). Effect of fish oil on heart rate variability in survivors of myocardial infarction: a double blind randomised controlled trial. British Medical Journal, 312, 677- 678.
  • Christensen, J. H., Gustenhoff, P., Ejlersen, E., et al. (1995). N-3 fatty acids and ventricular extrasystoles in patients with ventricular tachyarrhythmias. Nutrition Research, 15, 1-8.
  • Christensen, J. H., Christensen, M. S., Dyerberg, J., et al. (1999). Heart rate variability and fatty acid content of blood cell membranes: A dose-response study with n-3 fatty acids. American Journal of Clinical Nutrition, 70, 331-337.
  • Christensen, J. H., Aarøe, J., Knudsen, N., et al. (1998). Heart rate variability and n-3 fatty acids in patients with chronic renal failure. Clinical Nephrology, 49, 102-106.
  • Christensen, J. H., Gustenhoff, P., Korup, E., et al. (1997). N-3 polyunsaturated fatty acids, heart rate variability and ventricular arrhythmias in post-AMI-patients. A clinical controlled trial. Ugeskr.Laeger, 159, 5526-5529.
  • Dyerberg, J., Eskesen, D. C., Andersen, P. W., et al. (2004). Effects of trans- and n-3 unsaturated fatty acids on cardiovascular risk markers in healthy males. European Journal of Clinical Nutrition, 58:1062-1070
  • Dyerberg, J., Christensen, J. H., Eskesen, D., et al. (2006). Trans, and n-3 polyunsaturated fatty acids and vascular function-A yin yang situation. Atherosclerosis Supplements, 33-35
  • Eid, H., Arnesen, H., Hjerkinn, E. M., et al. (2006). Effect of diet and omega-3 fatty acid intervention on asymmetric dimethylarginine. Nutrition & Metabolism, 1(3), 4.
  • Fashing, P., Ratheiser, K., Waldhäusl, W., et al. (1991). Metabolic effects of fishoil supplementation in patients with impaired glucose tolerance. Diabetes, 40, 583-589.
  • Fashing, P., Rohac, M., Liener, K., et al. (1996). Fish oil supplementation versus gemfibrozil treatment in hyperlipidemic NIDDM. Hormonal Metabolism Research, 28, 230-236.
  • Flaten, H., Høstmark, A. T., Kierulf, P., et al. (1990). Fish-oil concentrate: Effects on variables related to cardiovascular disease. American Journal of Clinical Nutrition, 52, 300-306.


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dieta i odchudzanie

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem