Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne

Prozdrowotne właściwości owocu kaki  - zdjęcie

Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków oraz specjalistów do spraw żywienia. Jego fenomen jest związany z dużą ilością witamin, soli mineralnych oraz związków chemicznych zawartych w miąższu, które prozdrowotnie wpływają na organizm człowieka. Owoc kaki z powodzeniem stosowany jest w jadłospisach przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych, a dodatkowo polecany jest osobom przebywającym na diecie redukcyjnej. Jakie są właściwości kaki? Jakie wartości skrywa ten niezwykły owoc egzotyczny?

Z artykułu dowiesz się:

  • co to jest owoc kaki;
  • jakie witaminy i minerały zawarte są w persymonie;
  • czy owoc faktycznie działa odchudzająco i przeciwnowotworowo;
  • jakie owoce wybierać, aby były świeże i soczyste.

Zobacz również artykuł: Co wykrywają markery nowotworowe? Rodzaje, normy, badanie i jego przebieg. 

Owoc kaki (persymona) - „drzewo siedmiu cnót”

Kaki lub persymona to ogólnie przyjęte nazwy owocu pojawiającego się na drzewie hurma, czyli hebanowcu wschodnim. Drzewo swoim pokrojem przypomina europejską jabłoń, niemniej jednak w fizjologicznych dla siebie warunkach drzewo hurma porasta tereny Chin i Japonii. W Europie ze względu na warunki glebowe i atmosferyczne kaki na szeroką skalę uprawiane jest głównie we Włoszech, Hiszpanii, a także Grecji. Poza smacznymi i zdrowymi, pełnymi witamin i minerałów owocami, drzewo posiada również walory dekoracyjne, dlatego coraz częściej spotykane jest w przydomowych ogrodach.

"Drzewo siedmiu cnót", czyli hurma, owocuje na początku jesieni, głownie od sierpnia do października. W zależności od odmiany wydaje kuliste lub sercowate owoce kaki, które smakiem przypominają dojrzałe, pełne soku, słodkie śliwki. Owoc z powodzeniem może być zjadany na surowo, niemniej jednak coraz częściej przetwarzany jest na pełne witaminy C soki czy też smakowite powidła. 

Prozdrowotne właściwości owocu kaki – witaminy i minerały w owocu hurmy wschodniej

Owoc hurmy wschodniej coraz bardziej doceniany jest przez dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania i medycyny naturalnej. Wynika to przede wszystkim ze składu chemicznego rośliny, który zgodnie z najnowszymi badaniami obfituje w biologicznie aktywne i całkowicie biozgodne z organizmem człowieka witaminy i minerały. 

W miąższu owocu kaki można znaleźć przede wszystkim (ilość składników podana na 100 gram produktu):

  • kwas askorbinowy - 7,7 mg,
  • witaminę A - 1600 jednostek,
  • witaminę K - 2,6 mg,
  • tiaminę, 0,04 mg,
  • wapń - 8 mg,
  • magnez - 9 mg,
  • potas - 160 mg.

Jakie są właściwości owocu kaki? Tak wysoka zawartość witaminy A sprawia, że kaki może mieć prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Z pewnością opóźnia naturalny proces zużywania się narządu, ochraniając jego poszczególne elementy przed degradacją, a dodatkowo może zapobiegać tak zwanej kurzej ślepocie. Potas, magnez oraz witamina K wykazują leczniczy wpływ na układ krwionośny organizmu ludzkiego. Substancje biorą czynny udział w ochronie naczyń krwionośnych przed wapnieniem, a także stymulują mięsień sercowy do lepszej pracy. Persymona zapobiega również odkładaniu się złego cholesterolu we krwi, co ma znaczenie w profilaktyce schorzeń cywilizacyjnych.

Owoc kaki w profilaktyce nowotworowej – antyoksydanty i składniki aktywne biologicznie

Owoc hurmy wschodniej, bardzo często nazywany także chińską śliwką, wykazuje bardzo duże znaczenie podczas stosowania diety przeciwzapalnej oraz profilaktyki przeciwnowotworowej. Najnowsze badania naukowe przeprowadzane głównie na zagranicznych uniwersytetach dowodzą, że antyoksydanty i składniki aktywne biologicznie z grupy polifenoli obecne w ekstrakcie z owocu posiadają silne właściwości przeciwnowotworowe. Ich spożywanie daje szansę na hamowanie rozwoju komórek białaczki, a także doprowadzenie do ich apoptozy, czyli degradacji.

Warto zaznaczyć, że owoc kaki posiada również właściwość poprawy wchłaniania się żelaza w organizmie. W związku z tym jest doskonałym produktem, podobnie jak burak czerwony, poprawiającym proces krwiotwórczy oraz stymulującym organizm do samodzielnej walki z anemią. 

Owoc kaki a odchudzanie – niskoenergetyczne źródło błonnika

Owoce na diecie redukcyjnej wciąż budzą kontrowersje, a dietetycy alarmują, że ich duża ilość może doprowadzić do niekontrolowanego wzrostu kaloryczności posiłku. Aby cieszyć się smakiem owoców podczas walki z nadprogramowymi kilogramami, warto wybierać te, które zawierają mało kalorii, a dodatkowo wyróżniają się niskim indeksem kalorycznym.

Świetnym przykładem takiego owocu jest właśnie persymona. Indeks glikemiczny owocu kaki jest bardzo niski, dlatego jego zjedzenie nie prowadzi do gwałtownych wyrzutów insuliny, które skutkują podwyższeniem się poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo, sto gram owocu zawiera jedynie 70 KCAL, dlatego podanie go z jogurtem naturalnym, owsianką czy w towarzystwie orzechów pozwoli skomponować pełnowartościowy posiłek, który zniweluje uczucie głodu, a dodatkowo nasyci żołądek na długi czas. Kaki jest również świetnym, niskoenergetycznym źródłem błonnika. Jego dostarczenie w tak łatwo przyswajalnej dla organizmu formie doprowadza do poprawy procesów metabolicznych, a także perystaltyki jelit, czego efektem jest zmniejszanie uczucia wzdęcia i nabrzmienia brzucha.

Persymona – jakie owoce wybierać i jak je przechowywać?

Owoce kaki na polskich półkach sklepowych zwykle pochodzą z importu. W związku z ich długotrwałym transportem bardzo często narażone są na zepsucie lub potraktowanie substancjami konserwującymi. Aby kupić słodki, a przede wszystkim zdrowy owoc, należy zastosować się do najważniejszych zasad:

  • należy wybierać jedynie okrągłe lub sercowate sztuki,
  • dobre kaki powinno charakteryzować się gładką skórką, która delikatnie połyskuje w sztucznym świetle lub słońcu,
  • wierzchołek owocu persymony powinien posiadać zielone liście, które są jędrne i nie posiadają śladów obumierania,
  • skórka owocu powinna posiadać głębokoczerwone wybarwienie, które świadczy o dojrzałości owoca.

Jak przechowywać owoce kaki? W przypadku zakupu bardzo dojrzałych sztuk należy jak najszybciej je skonsumować lub przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Jeśli owoce mają poleżeć w domu nieco dłużej, warto zakupić twardszy owoc i pozostawić go do spożycia na półce w domowej spiżarni lub innym, najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak jeść owoc kaki? Zastosowanie persymony w kuchni

Jak jeść owoc kaki? Chińska śliwka to bardzo egzotyczny owoc, dlatego wiele osób zastanawia się, jak włączyć go do swojej diety. Pierwszym krokiem przed zjedzeniem owocu jest pozbycie się liści z jego wierzchołka, a także dokładne umycie jego skórki. Chińska śliwka może być konsumowana wraz ze skórką, jednak najczęściej jest ona obierana, a wnętrze owocu krojone i zjadane na surowo. Kaki, podobnie jak kiwi, może być tez przekrojone wzdłuż swojej osi, co pozwoli na wydobycie miąższu łyżeczką.

Jak stosować persymonę w kuchni? Co można zrobić z owoców kaki? Owoc może być zjadany solo, ale stanowi również świetny dodatek do sałatki owocowej, naleśników, muffinek czy też owsianki. Ponadto, owoc idealnie nadaje się do obróbki termicznej, dlatego wiele gospodyń decyduje się na przygotowanie pysznego, pełnego witaminy C dżemu lub soku.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem