Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne

Prozdrowotne właściwości owocu kaki  - zdjęcie

Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków oraz specjalistów do spraw żywienia. Jego fenomen jest związany z dużą ilością witamin, soli mineralnych oraz związków chemicznych zawartych w miąższu, które prozdrowotnie wpływają na organizm człowieka. Owoc kaki z powodzeniem stosowany jest w jadłospisach przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych, a dodatkowo polecany jest osobom przebywającym na diecie redukcyjnej. Jakie są właściwości kaki? Jakie wartości skrywa ten niezwykły owoc egzotyczny?

Z artykułu dowiesz się:

  • co to jest owoc kaki;
  • jakie witaminy i minerały zawarte są w persymonie;
  • czy owoc faktycznie działa odchudzająco i przeciwnowotworowo;
  • jakie owoce wybierać, aby były świeże i soczyste.

Zobacz również artykuł: Co wykrywają markery nowotworowe? Rodzaje, normy, badanie i jego przebieg. 

Owoc kaki (persymona) - „drzewo siedmiu cnót”

Kaki lub persymona to ogólnie przyjęte nazwy owocu pojawiającego się na drzewie hurma, czyli hebanowcu wschodnim. Drzewo swoim pokrojem przypomina europejską jabłoń, niemniej jednak w fizjologicznych dla siebie warunkach drzewo hurma porasta tereny Chin i Japonii. W Europie ze względu na warunki glebowe i atmosferyczne kaki na szeroką skalę uprawiane jest głównie we Włoszech, Hiszpanii, a także Grecji. Poza smacznymi i zdrowymi, pełnymi witamin i minerałów owocami, drzewo posiada również walory dekoracyjne, dlatego coraz częściej spotykane jest w przydomowych ogrodach.

"Drzewo siedmiu cnót", czyli hurma, owocuje na początku jesieni, głownie od sierpnia do października. W zależności od odmiany wydaje kuliste lub sercowate owoce kaki, które smakiem przypominają dojrzałe, pełne soku, słodkie śliwki. Owoc z powodzeniem może być zjadany na surowo, niemniej jednak coraz częściej przetwarzany jest na pełne witaminy C soki czy też smakowite powidła. 

Prozdrowotne właściwości owocu kaki – witaminy i minerały w owocu hurmy wschodniej

Owoc hurmy wschodniej coraz bardziej doceniany jest przez dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania i medycyny naturalnej. Wynika to przede wszystkim ze składu chemicznego rośliny, który zgodnie z najnowszymi badaniami obfituje w biologicznie aktywne i całkowicie biozgodne z organizmem człowieka witaminy i minerały. 

W miąższu owocu kaki można znaleźć przede wszystkim (ilość składników podana na 100 gram produktu):

  • kwas askorbinowy - 7,7 mg,
  • witaminę A - 1600 jednostek,
  • witaminę K - 2,6 mg,
  • tiaminę, 0,04 mg,
  • wapń - 8 mg,
  • magnez - 9 mg,
  • potas - 160 mg.

Jakie są właściwości owocu kaki? Tak wysoka zawartość witaminy A sprawia, że kaki może mieć prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Z pewnością opóźnia naturalny proces zużywania się narządu, ochraniając jego poszczególne elementy przed degradacją, a dodatkowo może zapobiegać tak zwanej kurzej ślepocie. Potas, magnez oraz witamina K wykazują leczniczy wpływ na układ krwionośny organizmu ludzkiego. Substancje biorą czynny udział w ochronie naczyń krwionośnych przed wapnieniem, a także stymulują mięsień sercowy do lepszej pracy. Persymona zapobiega również odkładaniu się złego cholesterolu we krwi, co ma znaczenie w profilaktyce schorzeń cywilizacyjnych.

Owoc kaki w profilaktyce nowotworowej – antyoksydanty i składniki aktywne biologicznie

Owoc hurmy wschodniej, bardzo często nazywany także chińską śliwką, wykazuje bardzo duże znaczenie podczas stosowania diety przeciwzapalnej oraz profilaktyki przeciwnowotworowej. Najnowsze badania naukowe przeprowadzane głównie na zagranicznych uniwersytetach dowodzą, że antyoksydanty i składniki aktywne biologicznie z grupy polifenoli obecne w ekstrakcie z owocu posiadają silne właściwości przeciwnowotworowe. Ich spożywanie daje szansę na hamowanie rozwoju komórek białaczki, a także doprowadzenie do ich apoptozy, czyli degradacji.

Warto zaznaczyć, że owoc kaki posiada również właściwość poprawy wchłaniania się żelaza w organizmie. W związku z tym jest doskonałym produktem, podobnie jak burak czerwony, poprawiającym proces krwiotwórczy oraz stymulującym organizm do samodzielnej walki z anemią. 

Owoc kaki a odchudzanie – niskoenergetyczne źródło błonnika

Owoce na diecie redukcyjnej wciąż budzą kontrowersje, a dietetycy alarmują, że ich duża ilość może doprowadzić do niekontrolowanego wzrostu kaloryczności posiłku. Aby cieszyć się smakiem owoców podczas walki z nadprogramowymi kilogramami, warto wybierać te, które zawierają mało kalorii, a dodatkowo wyróżniają się niskim indeksem kalorycznym.

Świetnym przykładem takiego owocu jest właśnie persymona. Indeks glikemiczny owocu kaki jest bardzo niski, dlatego jego zjedzenie nie prowadzi do gwałtownych wyrzutów insuliny, które skutkują podwyższeniem się poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo, sto gram owocu zawiera jedynie 70 KCAL, dlatego podanie go z jogurtem naturalnym, owsianką czy w towarzystwie orzechów pozwoli skomponować pełnowartościowy posiłek, który zniweluje uczucie głodu, a dodatkowo nasyci żołądek na długi czas. Kaki jest również świetnym, niskoenergetycznym źródłem błonnika. Jego dostarczenie w tak łatwo przyswajalnej dla organizmu formie doprowadza do poprawy procesów metabolicznych, a także perystaltyki jelit, czego efektem jest zmniejszanie uczucia wzdęcia i nabrzmienia brzucha.

Persymona – jakie owoce wybierać i jak je przechowywać?

Owoce kaki na polskich półkach sklepowych zwykle pochodzą z importu. W związku z ich długotrwałym transportem bardzo często narażone są na zepsucie lub potraktowanie substancjami konserwującymi. Aby kupić słodki, a przede wszystkim zdrowy owoc, należy zastosować się do najważniejszych zasad:

  • należy wybierać jedynie okrągłe lub sercowate sztuki,
  • dobre kaki powinno charakteryzować się gładką skórką, która delikatnie połyskuje w sztucznym świetle lub słońcu,
  • wierzchołek owocu persymony powinien posiadać zielone liście, które są jędrne i nie posiadają śladów obumierania,
  • skórka owocu powinna posiadać głębokoczerwone wybarwienie, które świadczy o dojrzałości owoca.

Jak przechowywać owoce kaki? W przypadku zakupu bardzo dojrzałych sztuk należy jak najszybciej je skonsumować lub przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Jeśli owoce mają poleżeć w domu nieco dłużej, warto zakupić twardszy owoc i pozostawić go do spożycia na półce w domowej spiżarni lub innym, najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak jeść owoc kaki? Zastosowanie persymony w kuchni

Jak jeść owoc kaki? Chińska śliwka to bardzo egzotyczny owoc, dlatego wiele osób zastanawia się, jak włączyć go do swojej diety. Pierwszym krokiem przed zjedzeniem owocu jest pozbycie się liści z jego wierzchołka, a także dokładne umycie jego skórki. Chińska śliwka może być konsumowana wraz ze skórką, jednak najczęściej jest ona obierana, a wnętrze owocu krojone i zjadane na surowo. Kaki, podobnie jak kiwi, może być tez przekrojone wzdłuż swojej osi, co pozwoli na wydobycie miąższu łyżeczką.

Jak stosować persymonę w kuchni? Co można zrobić z owoców kaki? Owoc może być zjadany solo, ale stanowi również świetny dodatek do sałatki owocowej, naleśników, muffinek czy też owsianki. Ponadto, owoc idealnie nadaje się do obróbki termicznej, dlatego wiele gospodyń decyduje się na przygotowanie pysznego, pełnego witaminy C dżemu lub soku.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Układ nerwowy

Tajemnice Hipokampu: kluczowa rola w pamięci i emocjach
W fascynującym świecie neurobiologii, hipokamp stanowi centralny obszar, którego tajemnice stopniowo odkrywane są przez badaczy. Jego kluczowa rola w kształtowaniu pamięci i regulacji emocji sprawia, że staje się niezwykle istotnym obszarem zain...

Układ rozrodczy i moczowy

Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....

Układ pokarmowy

Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? Przygotowanie do badania
Kolonoskopia to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w jelicie grubym oraz w dolnym odcinku jelita cienkiego. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy się do niego odpowiednio przygotować. Bardzo istot...

Dieta i odchudzanie

Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady i efekty. Kto powinien jej spróbować?
Dieta białkowo-tłuszczowa stanowi ciekawą opcję dla tradycyjnych sposobów żywienia. W zależności od swoich potrzeb możesz zdecydować się na przestrzeganie zasad tradycyjnego modelu żywieniowego low carb lub diety ketogenicznej. Druga z nich pozw...

Układ pokarmowy

Nowotwory: typy i rodzaje raków oraz etapy i przebieg kancerogenezy w złożoności choroby nowotworowej
Nowotwory stanowią kompleksowe wyzwanie dla dziedziny medycyny oraz zdrowia publicznego. Istnieje różnorodność typów i rodzajów raków, charakteryzujących się unikalnymi cechami, a także mechanizmami rozwoju. Zrozumienie etap...

Dieta i odchudzanie

Cudowne właściwości naturalnych napojów – na zdrowie, urodę i przemianę materii
Moc ziół znana jest od wielu wieków, a ich rozsądne i uzasadnione wykorzystanie umożliwia uzyskanie znaczącej poprawy stanu zdrowia i kondycji organizmu. Jeżeli chcesz wiedzieć jak przyśpieszyć metabolizm, w nocy spać spokojnie, a także&l...

Układ rozrodczy i moczowy

Jak przyspieszyć okres? Domowe sposoby, zioła i witaminy na wywołanie miesiączki
Wakacyjny wyjazd, ślub, sesja zdjęciowa - to tylko wybrane sytuacje, w których kobiety zastanawiają się, jak przyspieszyć okres. Miesiączka, zwłaszcza bardzo obfita lub bolesna, może znacząco utrudniać funkcjonowanie. Czy istnieją domowe sposoby...

Układ pokarmowy

Dieta w insulinooporności – co jeść, by czuć się dobrze? Zasady komponowania posiłków
Insulinooporność to powszechnie występujące zaburzenie metaboliczne, które polega na obniżeniu wrażliwości tkanek na insulinę. W konsekwencji dochodzi do podniesienia produkcji insuliny, co pozwala na unormowanie stężenia glukozy we krwi. Nielec...

Dieta i odchudzanie

Dieta przeciwnowotworowa - żywność obniżająca ryzyko raka. Zasady, wskazówki, produkty
Odpowiednio zbilansowany tryb żywienia odgrywa kluczową rolę w prewencji szerokiego spektrum chorób nowotworowych. Dzięki zawartości konkretnych składników produkty, takie jak owoce, warzywa, nabiał czy zioła, wspierają układ immunologicz...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.