Magiczne właściwości zielonej herbaty Matcha - właściwości i zastosowanie

Magiczne właściwości zielonej herbaty Matcha - właściwości i zastosowanie - zdjęcie

Matcha to zielona herbata w proszku wyróżniająca się głębokim smakiem oraz słodkim aromatem. Ze względu na swoje liczne, wręcz magiczne właściwości uznawana jest za najzdrowszą herbatę na świecie. Matcha stanowi bowiem bogate źródło antyoksydantów i cennych substancji, które mają pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Taki sproszkowany napar nie tylko wspomaga odchudzanie czy dodaje energii, ale również w pewnym stopniu hamuje rozwój nowotworów. Czym dokładnie jest matcha i w jaki sposób można ją przygotować?

Z niniejszego tekstu dowiesz się:

  • czym jest matcha;
  • jakie wykazuje właściwości prozdrowotne;
  • dlaczego matcha jest zdrowszym zamiennikiem kawy;
  • jak prawidłowo przygotować matchę.

Zobacz także artykuł: Czy zielona herbata pomaga w odchudzaniu?

Czym jest tajemnicza matcha?

Pod tajemniczą nazwą matcha kryje się zielona herbata w postaci pudru o intensywnym, zielonkawym kolorze. Sam proszek powstaje bezpośrednio z liści krzewów dojrzewających w zacienionych plantacjach, opartych na specjalnych konstrukcjach z bambusa. Na tle innych herbat to właśnie matcha cechuje się aksamitnym i wyrazistym smakiem oraz gęstą konsystencją. Ten herbaciany pył jest również doskonałym źródłem wielu przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości napar bardzo często pełni rolę naturalnego leku w medycynie niekonwencjonalnej. Swoje zastosowanie znajduje też jednak w kosmetyce, gdzie wchodzi w skład wielu nawilżających balsamów do ciała czy peelingów.

Historia i sposób wytwarzania matchy

Herbata zielona matcha podobnie jak genmaicha wywodzi się z Japonii. Swoją unikatowość zawdzięcza przede wszystkim nietypowej uprawie i specjalnemu procesowi wytwarzania suszu. Na plantacjach zbiera się bowiem wyłącznie najmłodsze i najświeższe liście, które osłaniane są bambusowymi matami, zapobiegającymi utracie istotnych składników odżywczych. Następnie liście zostają pozbawione głównych oraz bocznych nerwów, dzięki czemu pozostaje jedynie najdelikatniejsza część rośliny zwana tenchą. Przygotowane w taki sposób liście poddawane są niezwykle subtelnej obróbce polegającej na parzeniu, suszeniu i ostatecznym mieleniu herbaty na tradycyjnych płytach granitowych. W wyniku tego powstaje wyjątkowo gładki, drobny pył znany powszechnie jako matcha powder. 

Właściwości prozdrowotne matchy

Matcha znana jest głównie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Już pojedyncza filiżanka takiego naparu dostarcza organizmowi tyle samo wartości odżywczych, co dziesięć filiżanek tradycyjnej, zielonej herbaty. Dlaczego jeszcze warto sięgać po matchę? 

  • wykazuje silne działanie detoksykacyjne - doskonale oczyszcza organizm, jednocześnie wspomagając pracę układu pokarmowego;
  • pozytywnie wpływa na procesy poznawcze - zwiększa kreatywność i motywację, poprawia pamięć oraz koncentrację;
  • wspomaga odchudzanie - regularne picie matchy pobudza metabolizm, co ułatwia pozbywanie się zbędnych kilogramów;
  • wspiera odporność - skutecznie wzmacnia układ immunologiczny;
  • redukuje stres - działa odprężająco i znacząco zmniejsza niepokój;
  • poprawia potencję i libido - jako zielona herbata efektywnie wpływa na potencję i libido;
  • dodaje energii - pobudza do działania, przez co jest świetnym zamiennikiem kawy;
  • wspomaga pracę serca - reguluje ciśnienie krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu;
  • działa profilaktycznie - zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca i cukrzycę.

Czy zielona herbata uspokaja i czy matcha zawiera kofeinę?

W zależności od czasu parzenia naparu, matcha może działać uspokajająco bądź pobudzająco. Jeśli proces przygotowywania herbaty będzie trwał około 5-8 minut to wtedy uwolni się L-teanina, wykazująca właściwości odprężające i relaksujące. Warto zauważyć, że chociaż ten składnik pomaga się efektywnie zrelaksować i doskonale zmniejsza napięcie to jednak nadal pozwala zachować czujność umysłu. Mimo, iż matcha zawiera wysoką zawartość kofeiny (sięgającą do 150 miligramów), przez co uznawana jest za naturalny środek energetyzujący, po jej spożyciu nie występują skutki uboczne, takie jak wysokie ciśnienie czy nadpobudliwość, które często pojawiają się po wypiciu kawy. 

Zielona herbata a odchudzanie i odkwaszanie organizmu

Matcha green tea polecana jest osobom pragnącym zrzucić zbędne kilogramy. Ten herbaciany napar znacząco ułatwia bowiem odchudzanie, aż czterokrotnie przyśpieszając proces spalania tłuszczu. Ponadto matcha zawiera w swoim składzie związek EGCG, który podkręca metabolizm oraz reguluję przemianę materii. Dzięki silnym działaniom detoksykacyjnym i obecności chlorofilu znakomicie odkwasza organizm, wspiera pracę jelit, a także pomaga pozbyć się z organizmów wszelkich zalegających toksyn. Nadmierne spożywanie naparu może jednak spowodować ból brzucha, dlatego nie należy pić więcej, niż jedną filiżankę dziennie. Koniecznie trzeba też pamiętać, że matcha powinna być wyłącznie produktem wspierającym proces odchudzania - w żaden sposób nie zastąpi więc zdrowej, zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. 

Matcha jako zdrowy zamiennik kawy

Matcha uznawana jest za naturalny, jednak o wiele zdrowszy zamiennik kawy. Już pojedyncza filiżanka tej herbaty dostarcza praktycznie tyle samo kofeiny, co filiżanka czarnej kawy. Poziom utrzymującej się energii po wypiciu naparu sięga, aż sześciu godzin. Należy przy tym zdawać sobie sprawę, że w przypadku matchy kofeina zostaje rozprowadzana we krwi w stopniowych dawkach. Dzięki temu poczucie przypływu energii okazuje się o wiele stabilniejsze, co z kolei pomaga uniknąć nagłego spadku energii. Matchy właściwości pobudzające lepiej oddziałują też na organizm, nie powodując nerwowości, nadpobudliwości czy kłopotów ze snem. Warto też sięgać po matchę z dodatkiem herbaty zielonej i żeń-szeniem, która świetnie mobilizuje do działania. 

Matcha na zahamowanie rozwoju nowotworów

Matcha japońska jest skarbnicą cennych antyoksydantów, zapobiegających w pewnym stopniu rozwojowi nowotworów. Wyciąg z tego typu herbaty efektywnie tłumi metabolizm mitochondriów rakowych komórek, przez co nie mają one odpowiednich warunków do dalszej ewolucji. Wskutek tego stają się nieaktywne i dosyć szybko zamierają. Te drogocenne właściwości naparu wynikają bezpośrednio z matcha parzenie, które polega na zalewaniu wodą startych na pył liści rośliny, a nie spożywaniu wyłącznie samego wywaru herbaty.

Sposób na najlepsze przygotowanie matchy

Przygotowywanie matchy w sposób tradycyjny stanowi prawdziwą ceremonią. Przede wszystkim trzeba zainwestować w zestaw matcha, który zawiera czarkę matchawan, bambusową miotełkę chasen, łyżeczkę do ubijania chashaku, a także sitko. Wszystkie te przedmioty można jednak zastąpić najzwyklejszą miseczką i łyżeczką. Matcha jak parzyć? Płaską łyżkę proszku wystarczy wsypać do naczynka, a następnie zalać 150-200 ml gorącej wody w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Za pomocą miotełki lub łyżeczki należy intensywnie mieszać, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się pyłku. Matcha jest gotowa do spożycia, jeśli na wierzchu pojawi się charakterystyczna dla napoju pianka. Napar ma bardzo specyficzny, intensywny smak, który nie każdemu smakuje. Dobrą alternatywą okaże się matcha z mlekiem, czyli zielona herbata podawana na spienionym mleku. Można też jednak sięgać po organiczne herbatki ziołowe z dodatkiem matchy. 

Gdzie w kuchni sprawdzi się wykorzystanie herbaty matcha?

Zielony proszek matcha swoje szerokie zastosowanie znajduje również w kuchni. Na bazie tej herbaty przygotowuje się zarówno słodkie, jak i słone posiłki. Matcha świetnie sprawdzi się dodana do koktajli, jogurtów czy smoothie. Dużą popularnością cieszą się też ciastka matcha, babeczki, torty i naleśniki. Ze względu na swój oryginalny kolor oraz specyficzny smak z tej herbaty powstają także różne słodkości, w tym matcha tiramisu. Niektórzy wykorzystują ją również do doprawiania makaronów lub sałatek. 


Matcha jest więc niezwykle magiczną herbatą, której drogocenne właściwości mogą pozytywnie wpłynąć na wiele aspektów naszego zdrowia. Aby jednak móc cieszyć się z wyjątkowych efektów picia naparu to warto kupować herbatę wyłącznie w sprawdzonym matcha sklepie, który sprzedaje ekologiczne i certyfikowane produkty. Tylko wtedy będziemy mieć pewność, że spożywany przez nas napój pozbawiony jest dodatkowych wspomagaczy oraz szkodliwych substancji, zagrażających nie tylko nam, ale również środowisku. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach tarczykowych...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.