Kurkuma na wątrobę – pomoc przy bólu. Jaki jest tak naprawdę wpływ kurkumy na wątrobę?

Kurkuma na wątrobę – pomoc przy bólu. Jaki jest tak naprawdę wpływ kurkumy na wątrobę? - zdjęcie

Objawy chorej wątroby nie należą do najprzyjemniejszych, a samo leczenie może zająć sporo czasu. Nic dziwnego, że chorzy szukają ulgi od bólu w medycynie naturalnej. Czy kurkuma działa i czy nie przyniesie nam więcej szkody niż pożytku? Na to pytanie oraz wiele innych znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule. Koniecznie sprawdź jak przetrwać najgorsze okresy choroby.

Zobacz także artykuł:  Ból wątroby - jakie są sposoby na poradzenie sobie z problemem? Czym spowodowany jest ból wątroby?

Kurkuma na wątrobę – czy to skuteczny lek?

Substancje, które odpowiadają za lecznicze właściwości kurkumy, nazywamy  kurkuminoidami  i stanowią one od 3 do 5% objętości przyprawy. Głównym kurkuminoidem jest  kurkumina , której zbawienny wpływ na organizm wykazały liczne badania. Związek ten cechuje się bardzo wysoką  aktywnością biologiczną  i wpływa na wiele biocząstek, na przykład receptory i enzymy. 

Naukowcy dowiedli, że kurkumina działa  antyoksydacyjnie przeciwzapalnie przeciwwirusowo przeciwgrzybicznie  oraz  przeciwnowotworowo . Wykorzystuje się ją w leczeniu  cukrzycy astmy artretyzmu miażdżycy chorób neurodegeneracyjnych  (Alzheimer, Parkinson) oraz  nowotworów . Niektóre odkrycia wskazują również, że zmniejsza ona stopień zaawansowania  stwardnienia rozsianego , zmniejszając poziom przenikania do rdzenia szkodliwych komórek. 

Wykazano również bardzo pozytywny wpływ kurkumy na  regenerację uszkodzonej wątroby . Zalecana jest w przypadkach uszkodzeń alkoholowych, hepatotoksycznych czy spowodowanych przez środki ochrony roślin, czad paracetamol i inne leki. Kurkuma dobudza również wydzielanie leucyny, która pokrywa ściany żołądka, tworząc swoistą warstwę ochronną. Powoduje to zmniejszenie poczucia dyskomfortu i ulgę. 

Jak leczyć zapalenie wątroby?

Początkowymi  objawami zapalenia wątroby  są zmieniony kolor moczu oraz białek gałek ocznych, niestrawność i ogólne złe samopoczucie. Wyróżnia się  ostre i przewlekłe zapalenia wątroby . Choroba spowodowana jest najczęściej wirusem jednak może do niej również dojść w efekcie złego trybu życia, spożywania alkoholu czy innych szkodliwych substancji. W celu potwierdzenia choroby stosuje się  testy wątrobowe , które mogą być wykonane również w warunkach domowych.  

Leczenie  zapalenia wątroby w dużej mierze uzależnione jest od stopnia zaawansowania choroby, a także przyczyny jej wystąpienia. W każdym wypadku jednak zalecana jest  duża ilość odpoczynku  oraz  wyeliminowanie z diety wszelkich szkodliwych substancji . Zdecydowanie zabroniony jest alkohol, papierosy czy przyjmowanie leków i substancji psychoaktywnych bez wyraźnej konieczności. 

W czasie rekonwalescencji ustalana jest tez dieta, która powinna w dużej mierze składać się z świeżych owoców oraz warzyw. Zalecane jest spożywanie dużej ilości witaminy z grupy B oraz C. Warto również zadbać o dostarczenie w diecie  kurkumy , wątroba reaguje na nią zwiększoną produkcją żółci co bardzo korzystnie wpływa na leczenie. Zgodnie z badaniami odpowiednia dawka kurkumy może zwiększyć jej wydzielanie nawet 100-krotnie. Kurkuma zadziała też łagodząco na żołądek, zapobiegając niestrawnościom i zdęciom.  

Kurkuma – jak stosować ją w dawkowaniu?

Dopuszczalne  dawki  kurkumy w żywności określił komitet ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA). Zgodnie z ustaleniami dzienna dawka powinna plasować się na poziomie  do 3 mg/kg  masy ciała. Jest to potwierdzona w długoterminowych badaniach bezpieczna dawka kurkumy, jednak wiele krótkoterminowych analiz sugeruje, że przyjmowanie wyższych dawek nie wpłynie niekorzystnie na nasze zdrowie. 

Po przyjęciu około 12 g kurkumy zanotowano działania niepożądane u 30% osób, a po podani 8 g nie wystąpiły one u żadnej osoby. Wynika z tego, że dopuszczalna dawka kurkumy w dużej mierze zależy od indywidualnego organizmu człowieka, a być może również od styl życia i diety. 

Kurkumina cechuje się dość słabym wchłanianiem dlatego podczas jej suplementacji dba się o dodawanie czynników zwiększających jej absorpcje. Do substancji zwiększających jej aktywność zaliczamy między innymi jony cynku, miedzi, selenu i magnezu.  

Dieta wątrobowa, czyli kurkuma w kuchni

Podczas walki z chorobą wątroby bardzo istotnym czynnikiem jest odpowiednia  dieta . Przede wszystkim posiłki powinno zjadać się często w małych ilościach, pilnując pór ich przyjmowania. Niezwykle istotne jest również picie co najmniej 2-2,5 l płynów na dobę oraz nie jedzenie w pośpiechu. 

Do każdego posiłku powinno się wprowadzać  świeże warzywa i owoce  oraz unikać węglowodanów złożonych oraz soli. Do jadłospisu koniecznie należy włączyć pokarmy zawierające  substancje bioaktywne , na przykład chlorofil, antocyjan, beta-karoten, betainę oraz kurkuminę. Powinno się także zadbać o dostateczną ilość  witamin oraz minerałów . W razie niedoborów możemy znaleźć wiele  preparatów , które ułatwią nam przywrócenie ich prawidłowego poziomu. 

Jeżeli chodzi o spożywanie kurkumy to mamy nieograniczone możliwości. Możemy dodawać ją do ryżu, warzyw, mięs, a nawet koktajli. Kurkuma przepięknie zabarwi nasze zupy oraz sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Możemy wykorzystać ją w prawie wszystkich daniach i napojach. Kurkumę możemy łączyć z mlekiem kokosowym oraz przeróżnymi owocami w napojach. Doskonale smakuje w letnie dni z dodatkiem lodu lub mrożonych winogron.

Picie kurkumy – skutki uboczne

Jak prawie każda substancja i kurkuma może powodować skutki uboczne. Zwykle objawiają się one po spożyciu zbyt dużej niż zalecana dawki. U ludzi objawiają się one najczęściej po 3-krotnym przekroczeniu limitu dziennego. Do podstawowych skutków ubocznych przedawkowania kurkumy należy biegunka, ból głowy oraz wysypka. Może również wystąpić zmiana zabarwienia kału, który przybierze żółtą barwę.

Istnieją również przeciwwskazania do spożywania kurkumy. Jednym z nich jest przyjmowanie leków rozrzedzających krew, ponieważ kurkuma również ją rozrzedza. W niektórych wypadkach kurkuma może również wzmagać nadwrażliwość żołądka, jednak jest to uzależnione od indywidualnej tolerancji organizmu. 

Na spożycie kurkumy muszą także uważać kobiety w ciąży. Ma ona działanie rozkurczające i chociaż istnieją dowody, że może przyśpieszyć poród, to we wcześniejszych etapach może nawet doprowadzić do poronienia.    

Biegunka po kurkumie

Zarówno nadmiar kurkumy jak i długotrwałe je stosowanie może prowadzić do biegunek i innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jeżeli wystąpią jakiekolwiek niepokojące objawy powinniśmy natychmiast zaprzestać jej spożywania. W żadnym wypadku nie wolno bagatelizować takich objawów. 

Biegunki wywołane kurkumą powinny ustać samoistnie w ciągu kilku dni. Możemy ewentualnie wspomagać się różnymi środkami, które pomogą nam w tej nieprzyjemnej sytuacji. Jeżeli jednak stan przedłuża się koniecznie udajmy się do lekarza pierwszego kontaktu. Długotrwała biegunka może prowadzić do odwodnienia organizmu, a w efekcie do naprawdę przykrych konsekwencji. 

Jeżeli w czasie biegunki występują objawy takie jak zawroty głowy, nudności, bardzo silne pragnienie, halucynacje lub przesuszenie skóry i błon śluzowych, a spożywanie płynów nic nie daje, powinniśmy natychmiast udać się do stacji pogotowia lub lekarza. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dieta i odchudzanie

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem