Dieta matki karmiącej: co jeść, karmiąc piersią, a czego stanowczo unikać?

Dieta matki karmiącej: co jeść, karmiąc piersią, a czego stanowczo unikać? - zdjęcie

Wokół diety, jaką powinny stosować matki karmiące, przez lata narosło wiele mitów. Nie ulega wątpliwości, że dieta matki karmiącej jest bardzo istotna zarówno dla samej kobiety, jak i dla dziecka. Warto zwrócić uwagę nie tylko na skład posiłków, ale również ich liczbę oraz kaloryczność. Należy też obserwować, jak na poszczególne zmiany w diecie reaguje maluszek.

Czytając artykuł, dowiesz się:

  • dlaczego odpowiednie odżywianie się w okresie laktacji jest ważne,
  • czego powinna unikać mama karmiąca,
  • czy podczas karmienia piersią można stosować dietę eliminacyjną,
  • jakie witaminy warto suplementować,
  • jak zdrowo schudnąć, jednocześnie karmiąc dziecko?

Przeczytaj także artykuł: Karmienie piersią - jak się przygotować oraz co warto wiedzieć na początek? Porady związane z karmieniem piersią

Dieta matki karmiącej: dlaczego odpowiednie odżywianie jest tak ważne podczas karmienia piersią?

Dieta matki karmiącej piersią powinna dostarczać niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Opieka nad maluszkiem wymaga sporo wysiłku, natomiast sama laktacja także stanowi dla organizmu poważny wydatek energetyczny. Niedobory w organizmie matki mogą mieć poważne konsekwencje dla jej zdrowia fizycznego, a także samopoczucia. Brak energii, znużenie, a nawet stany lękowe są typowe dla okresu połogu, dlatego też nie powinny być one potęgowane złą dietą i niedoborami składników odżywczych. Pamiętajmy, że mleko powstaje ze składników krwi kobiety karmiącej, zatem wszelkie niedobory mogą mieć wpływ na bilans kaloryczny pokarmu. 

Produkty i wartości odżywcze w diecie matki karmiącej: zapotrzebowanie energetyczne

Wiele mówi się o tym, co jeść podczas karmienia piersią, a jakich produktów unikać. Niemniej jednak bardzo istotny jest również bilans kaloryczny. W okresie intensywnej laktacji młoda mama powinna przyjmować około 500 kalorii więcej, niż zazwyczaj. Tyle bowiem pochłania produkcja mleka, którą jest w stanie wypić maluszek każdego dnia. Zasada ta dotyczy głównie dzieci, które nie ukończyły 6. miesiąca życia. Zazwyczaj po tym okresie maluszek zaczyna przyjmować także inne pokarmy, dlatego też produkcja mleka utrzymuje się na niższym poziomie. Dokarmiając dziecko własnym mlekiem (gdy podstawę diety stanowi mleko modyfikowane bądź gdy maluszek spożywa już stałe posiłki), wystarczy przyjmować każdego dnia około 200-300 kalorii więcej.

Czego nie jeść, karmiąc piersią: lista produktów, z których należy zrezygnować

Już od dawna mówi się o tym, że mama karmiąca może jeść wszystko. Tymczasem nie jest to do końca prawdą, bowiem w okresie laktacji należy w szczególności zrezygnować z produktów, które uchodzą za niezdrowe. Nie musimy więc zastanawiać się, jakie owoce jeść, karmiąc piersią czy jakie warzywa będą bezpieczne dla maluszka. Niemniej jednak nie wszystkie produkty powinny się znaleźć w codziennej diecie. Czego nie jeść karmiąc piersią? Lista zawiera między innymi:

  • słodycze,
  • dania gotowe i wysoko przetworzone,
  • produkty zawierające sporą ilość konserwantów,
  • alkohol,
  • produkty zawierające duże ilości kofeiny bądź teiny.

Warto więc ze swojego menu wykluczyć ciasta, drożdżówki, napoje słodzone, dania gotowe oraz dania typu instant. Choć wydają się być one szybką przekąską, to nie dostarczają organizmowi cennych wartości odżywczych, a jedynie pustych kalorii.

Dieta bezmleczna matki karmiącej - czy podczas karmienia można stosować dietę eliminacyjną?

Wiadomo już, czego nie jeść podczas karmienia piersią, jednak pojawia się pytanie, czy podczas laktacji można stosować dietę eliminacyjną, która wyklucza przyjmowanie konkretnych produktów? Dieta bezmleczna matki karmiącej dedykowana jest kobietom, u których dzieci stwierdzono alergię na białko mleka krowiego. Wtedy też należy wykluczyć z menu mleko oraz wszelkiego rodzaj produkty mleczne czy z dodatkiem mleka. Jednocześnie należy zadbać o to, aby dieta matki karmiącej nie była monotonna i aby dostarczała organizmowi cennych składników odżywczych, w szczególności wapnia. Jak twierdzą lekarze, profilaktyczne stosowanie diety bezmlecznej nie jest zakazane, jednak nie uchroni dziecka przed ewentualnym stwierdzeniem alergii w przyszłości.

Witaminy dla kobiet karmiących: które suplementy wybrać na czas laktacji?

Suplementacja w trakcie laktacji pozwala uchronić organizm przed ewentualnymi niedoborami. Witaminy dla kobiet karmiących powinny zawierać w swoim składzie przede wszystkim witaminę D oraz witaminę C. Pierwszej z nich nie jesteśmy w stanie dostarczyć wraz z pożywieniem, natomiast zapotrzebowanie na nią wzrasta właśnie w okresie karmienia piersią. Tymczasem witamina C bierze udział w budowaniu procesów odpornościowych, zwiększa też wchłanianie żelaza, które muszą przyjmować niektóre matki karmiące. W razie potrzeby warto też sięgnąć po witaminy z grupy B, witaminę A i E. Bardzo ważne jest pokrycie dziennego zapotrzebowania na kwasy DHA, które powinny suplementować zarówno kobiety w ciąży, jak i mamy karmiące. Przyjmowanie suplementów może okazać się szczególnie pomocne w okresie jesienno-zimowym, gdy nie mamy dużego dostępu do świeżych warzyw oraz owoców. 

Karmienie piersią a odchudzanie: czy to dobry pomysł?

Młode mamy często chciałyby w jak najkrótszym czasie powrócić do formy sprzed ciąży. Warto pamiętać, że w okresie laktacji nie jest zalecane stosowanie diet odchudzających. Nie powinno się drastycznie ograniczać liczby przyjmowanych kalorii ani redukować ilości posiłków. Karmienie piersią jest sprzymierzeńcem w utracie zbędnych kilogramów, jednak proces odchudzania powinien być przeprowadzony mądrze. Należy przede wszystkim stosować lekką, zbilansowaną dietę. Co jeść na diecie lekkostrawnej? Dobrym wyborem będą pełnoziarniste produkty zbożowe, chudy nabiał, zdrowe tłuszcze oraz warzywa i owoce. Kierujmy się też tym, czego unikać w diecie matki karmiącej. Kobieta powinna codziennie nawadniać organizm - należy wypijać przynajmniej 2,5-3 litry wody każdego dnia, najlepiej małymi porcjami. Dobrze sprawdzą się także herbatki na laktację. Zadbajmy również o umiarkowaną aktywność fizyczną, pamiętając, że ruch pozwoli nam szybciej wrócić do formy.

Przykładowy jadłospis dla kobiet karmiących piersią: łatwo, pysznie i zdrowo!

Dieta matki karmiącej powinna zawierać 5 lekkich, zdrowych posiłków. Choć ich skomponowanie wydaje się być proste, młode mamy często nie mają czasu, aby myśleć nad tym, co znajdzie się na ich talerzu. Dlatego też można posiłkować się przykładowym jadłospisem dla mam karmiących.

Śniadanie: 2 kromki żytniego chleba z 2 łyżeczkami masła i pastą z tuńczyka (1/4 puszki tuńczyka, gotowane jajko, odrobina oliwy, natka pietruszki), pół kubka jogurtu naturalnego z 2 łyżeczkami musli

II śniadanie: sałatka owocowa (kiwi, jabłko, banan i 2 łyżeczki jogurtu naturalnego)

Obiad: Talerz zupy jarzynowej z ziemniakami, 5 pierogów z kaszą gryczaną i serem twarogowym półtłustym

Podwieczorek: mus jabłkowy (2 starte jabłka, łyżeczka otrębów pszennych i kilka orzechów włoskich)

Kolacja: filet z dorsza pieczony w folii, 3 łyżki ryżu brązowego, szpinak gotowany posypany serem feta.

Ważne, aby każdego dnia wypijać odpowiednie ilości wody i lekkich herbatek. Młoda mama może też pozwolić sobie na ulubioną kawę, jednak nie należy spożywać jej bezpośrednio przed karmieniem. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem