Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie

Czym jest maltodekstryna - zdjęcie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm. Z jednej strony nie zwiększa ona słodkości potraw i napojów, a z drugiej stanowi źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Głównym powodem zastosowania maltodekstryny w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym jest fakt, że substancja korzystnie wpływa na konsystencję, smak i zapach produktów, a także przedłuża ich termin przydatności do spożycia. Często usłyszeć jednak można, że jest ona niekorzystna dla zdrowia. Czy rzeczywiście tak jest?

Warto dodatkowo przeczytać artykuł: Dieta cukrzycowa – co powinien jeść cukrzyk? Produkty dozwolone i przeciwwskazane dla chorych na cukrzycę.

Co to jest maltodekstryna?

Czytając składy różnego rodzaju produktów spożywczych, nierzadko spotkać można się ze składnikiem, jakim jest maltodekstryna. Wielu konsumentów nie ma jednak wiedzy na temat tego, czym ta substancja jest i w jakim celu dodawana jest do produktów spożywczych i napojów. Maltodekstryna to wielocukier składający się przede wszystkim z glukozy. Pozbawiona jest jednak smaku. Występuje w postaci białego proszku, który pozyskiwany jest w procesie częściowej hydrolizy enzymatycznej skrobi roślinnej. Po rozpuszczeniu w wodzie maltodekstryna przyjmuje postać kleistej mazi. Wiedząc, co to maltodekstryna, można teraz kilka słów powiedzieć o jej właściwościach. Przede wszystkim wyróżnia się dużą kalorycznością. Jednocześnie indeks glikemiczny maltodekstryny jest dość wysoki - wynosi bowiem 105. 100g tej substancji dostarcza do organizmu aż 384 kcal. Z tego też powodu nie powinna być ona spożywana przez osoby przebywające na diecie odchudzającej. Substancja nie powinna być także obecna w codziennej diecie cukrzyka. Jeśli zaś chodzi o osoby całkowicie zdrowe, to maltodekstryna w małych ilościach nie jest dla nich szkodliwa.

Maltodekstryna - zastosowanie w produktach spożywczych i napojach

Jak wspomniano, maltodekstryna zastosowanie znajduje przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Znajduje się w składzie wielu produktów, a jej zadaniem jest zagęszczanie, wiązanie, spulchnianie lub stabilizowanie. Poza tym wzmacnia smak i zapach produktów spożywczych, a także przedłuża ich termin przydatności. Wśród produktów, w jakich znajduje się maltodekstryna, wymienić można produkty typu light, energetyczne przekąski, mleko modyfikowane, majonez, lody, produkty mleczarskie, wyroby cukiernicze i słodycze oraz dania instant. Jest także składnikiem niektórych suplementów diety i odżywek dla sportowców (węglowodanowe typu carbo i węglowodanowo-białkowych typu gainer), jak również napojów izotonicznych oraz żeli i batonów węglowodanowych.

Maltodekstryna a indeks glikemiczny: jak wpływa na poziom cukru we krwi?

Jak wspomniano, maltodekstryna IG ma wysoki. Jest to substancja należąca do węglowodanów, których proces trawienny jest bardzo szybki. W konsekwencji po spożyciu produktów zawierających maltodekstrynę poziom glukozy we krwi wzrasta. Takie wahania mogą być niebezpieczne, zwłaszcza dla osób borykających się z cukrzycą. Tego typu skoki mogą obniżać koncentrację, a także sprawiać, że będzie się miało znacznie mniej energii do codziennego funkcjonowania. Dlatego maltodekstrynę ze swojej diety wyeliminować powinni wszyscy cukrzycy niezależnie od jej stopnia. Spożywanie maltodekstryny nie jest wskazane również w przypadku osób, u których wykryto insulinooporność. W przybliżeniu indeks glikemiczny maltodekstryny plasuje się na poziomie 105. Jest to wynik wysoki, jeśli weźmie się pod uwagę, że IG cukru wynosi 68.

Maltodekstryna a cukrzyca: czy jest odpowiednia dla osób z tym schorzeniem?

Jak wcześniej wskazano, wahania poziomu glukozy we krwi są niebezpieczne. Dotyczy to nawet osób zdrowych. Prowadzą do wilczego głodu, problemów z koncentracją i obniżenia energii. Nie trudno jest się zatem domyślić, że szkodliwość maltodekstryny widoczna będzie jeszcze bardziej u osób cierpiących na cukrzycę i insulinooporność. U pacjentów borykających się z takimi problemami odpowiedź organizmu na glukozę jest zaburzona. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny maltodekstryny po jej spożyciu poziom glukozy we krwi wzrasta w niezwykle szybkim tempie. Oczywiście tempo wzrostu uzależnione jest od ilości substancji w spożywanym produkcie. Im jest jej więcej, tym silniejsza jest reakcja organizmu. Dlatego spożywanie produktów z maltodekstryną odradza się osobom z cukrzycą, z insulinoopornością, diabetykom, a także osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Maltodekstryna w żywieniu dzieci

Maltodekstryna w mleku modyfikowanym dostarcza niemowlakom energii, a dodatkowo może zmniejszać ilość zastosowanego w produkcie tłuszczu lub laktozy, której nie toleruje każde dziecko. Dla zdrowych dzieci maltodekstryna w niewielkich ilościach nie powinna być szkodliwa. Warto tu dodać, że jest to substancja, którą o wiele lepiej przyswaja jeszcze niecałkowicie rozwinięty układ trawienny niemowlaka w porównaniu ze skrobią. Stanowi dla dziecka ważny składnik węglowodanowy. Poza tym maltodekstryna wykorzystywana jest przez florę jelitową jako prebiotyk, który pozytywnie wpływa na skład mikroflory jelitowej, gospodarkę mineralną, perystaltykę jelit, syntezę triglicerydów i witamin z grupy B, a także na poziom cholesterolu. Szkodliwość maltodekstryny dla niemowląt jest minimalna. Ważne jest jednak, aby maltodekstryna dla niemowląt dawkowana była w odpowiednich ilościach. Jej zbyt duża ilość może być dla dziecka szkodliwa. Warto tu dodać, że spożywania produktów zawierających maltodekstrynę nie zaleca się jednak kobietom w ciąży.

Badania naukowe na temat maltodekstryny: co mówią naukowcy?

Badania na zwierzętach wykazały, że maltodekstryna może sprzyjać zaburzeniom mikroflory jelit i przyczyniać się do rozwoju stanów zapalnych i uszkodzeń błony śluzowej jelit. Badania na ludziach potwierdziły, że rzeczywiście substancja ta wpływa na zmiany w naturalnej florze bakteryjnej jelit. Co jednak ważne, zmiany te są zróżnicowane i w dużej mierze uzależnione są od rodzaju stosowanej na co dzień diety. Inne badania wskazują, że maltodekstryna nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie u osób borykających się z celiakią. Podsumowując, warto zatem zapytać, czy maltodekstryna jest zdrowa? Jeśli spożywania jest w rozsądnych ilościach, to jest całkowicie bezpieczna. Mowa tu oczywiście o osobach zdrowych, niecierpiących choćby na cukrzycę. Jakie mogą być jednak skutki uboczne maltodekstryny przy jej spożywaniu w nadmiernych ilościach? Wskazać trzeba tu przede wszystkim na zmniejszoną ilość dobrych bakterii i na zwiększoną liczbę szkodliwych bakterii w jelitach. Doprowadzić może to w konsekwencji do uszkodzenia jelit i do choroby zapalnej jelit. Badania wykazały, że maltodekstryna może zwiększać aktywność bakterii Escherichia coli, co może prowadzić do zachorowania na chorobę Leśniowskiego-Crohna.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem