Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie

Czym jest maltodekstryna - zdjęcie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm. Z jednej strony nie zwiększa ona słodkości potraw i napojów, a z drugiej stanowi źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Głównym powodem zastosowania maltodekstryny w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym jest fakt, że substancja korzystnie wpływa na konsystencję, smak i zapach produktów, a także przedłuża ich termin przydatności do spożycia. Często usłyszeć jednak można, że jest ona niekorzystna dla zdrowia. Czy rzeczywiście tak jest?

Warto dodatkowo przeczytać artykuł: Dieta cukrzycowa – co powinien jeść cukrzyk? Produkty dozwolone i przeciwwskazane dla chorych na cukrzycę.

Co to jest maltodekstryna?

Czytając składy różnego rodzaju produktów spożywczych, nierzadko spotkać można się ze składnikiem, jakim jest maltodekstryna. Wielu konsumentów nie ma jednak wiedzy na temat tego, czym ta substancja jest i w jakim celu dodawana jest do produktów spożywczych i napojów. Maltodekstryna to wielocukier składający się przede wszystkim z glukozy. Pozbawiona jest jednak smaku. Występuje w postaci białego proszku, który pozyskiwany jest w procesie częściowej hydrolizy enzymatycznej skrobi roślinnej. Po rozpuszczeniu w wodzie maltodekstryna przyjmuje postać kleistej mazi. Wiedząc, co to maltodekstryna, można teraz kilka słów powiedzieć o jej właściwościach. Przede wszystkim wyróżnia się dużą kalorycznością. Jednocześnie indeks glikemiczny maltodekstryny jest dość wysoki - wynosi bowiem 105. 100g tej substancji dostarcza do organizmu aż 384 kcal. Z tego też powodu nie powinna być ona spożywana przez osoby przebywające na diecie odchudzającej. Substancja nie powinna być także obecna w codziennej diecie cukrzyka. Jeśli zaś chodzi o osoby całkowicie zdrowe, to maltodekstryna w małych ilościach nie jest dla nich szkodliwa.

Maltodekstryna - zastosowanie w produktach spożywczych i napojach

Jak wspomniano, maltodekstryna zastosowanie znajduje przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Znajduje się w składzie wielu produktów, a jej zadaniem jest zagęszczanie, wiązanie, spulchnianie lub stabilizowanie. Poza tym wzmacnia smak i zapach produktów spożywczych, a także przedłuża ich termin przydatności. Wśród produktów, w jakich znajduje się maltodekstryna, wymienić można produkty typu light, energetyczne przekąski, mleko modyfikowane, majonez, lody, produkty mleczarskie, wyroby cukiernicze i słodycze oraz dania instant. Jest także składnikiem niektórych suplementów diety i odżywek dla sportowców (węglowodanowe typu carbo i węglowodanowo-białkowych typu gainer), jak również napojów izotonicznych oraz żeli i batonów węglowodanowych.

Maltodekstryna a indeks glikemiczny: jak wpływa na poziom cukru we krwi?

Jak wspomniano, maltodekstryna IG ma wysoki. Jest to substancja należąca do węglowodanów, których proces trawienny jest bardzo szybki. W konsekwencji po spożyciu produktów zawierających maltodekstrynę poziom glukozy we krwi wzrasta. Takie wahania mogą być niebezpieczne, zwłaszcza dla osób borykających się z cukrzycą. Tego typu skoki mogą obniżać koncentrację, a także sprawiać, że będzie się miało znacznie mniej energii do codziennego funkcjonowania. Dlatego maltodekstrynę ze swojej diety wyeliminować powinni wszyscy cukrzycy niezależnie od jej stopnia. Spożywanie maltodekstryny nie jest wskazane również w przypadku osób, u których wykryto insulinooporność. W przybliżeniu indeks glikemiczny maltodekstryny plasuje się na poziomie 105. Jest to wynik wysoki, jeśli weźmie się pod uwagę, że IG cukru wynosi 68.

Maltodekstryna a cukrzyca: czy jest odpowiednia dla osób z tym schorzeniem?

Jak wcześniej wskazano, wahania poziomu glukozy we krwi są niebezpieczne. Dotyczy to nawet osób zdrowych. Prowadzą do wilczego głodu, problemów z koncentracją i obniżenia energii. Nie trudno jest się zatem domyślić, że szkodliwość maltodekstryny widoczna będzie jeszcze bardziej u osób cierpiących na cukrzycę i insulinooporność. U pacjentów borykających się z takimi problemami odpowiedź organizmu na glukozę jest zaburzona. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny maltodekstryny po jej spożyciu poziom glukozy we krwi wzrasta w niezwykle szybkim tempie. Oczywiście tempo wzrostu uzależnione jest od ilości substancji w spożywanym produkcie. Im jest jej więcej, tym silniejsza jest reakcja organizmu. Dlatego spożywanie produktów z maltodekstryną odradza się osobom z cukrzycą, z insulinoopornością, diabetykom, a także osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Maltodekstryna w żywieniu dzieci

Maltodekstryna w mleku modyfikowanym dostarcza niemowlakom energii, a dodatkowo może zmniejszać ilość zastosowanego w produkcie tłuszczu lub laktozy, której nie toleruje każde dziecko. Dla zdrowych dzieci maltodekstryna w niewielkich ilościach nie powinna być szkodliwa. Warto tu dodać, że jest to substancja, którą o wiele lepiej przyswaja jeszcze niecałkowicie rozwinięty układ trawienny niemowlaka w porównaniu ze skrobią. Stanowi dla dziecka ważny składnik węglowodanowy. Poza tym maltodekstryna wykorzystywana jest przez florę jelitową jako prebiotyk, który pozytywnie wpływa na skład mikroflory jelitowej, gospodarkę mineralną, perystaltykę jelit, syntezę triglicerydów i witamin z grupy B, a także na poziom cholesterolu. Szkodliwość maltodekstryny dla niemowląt jest minimalna. Ważne jest jednak, aby maltodekstryna dla niemowląt dawkowana była w odpowiednich ilościach. Jej zbyt duża ilość może być dla dziecka szkodliwa. Warto tu dodać, że spożywania produktów zawierających maltodekstrynę nie zaleca się jednak kobietom w ciąży.

Badania naukowe na temat maltodekstryny: co mówią naukowcy?

Badania na zwierzętach wykazały, że maltodekstryna może sprzyjać zaburzeniom mikroflory jelit i przyczyniać się do rozwoju stanów zapalnych i uszkodzeń błony śluzowej jelit. Badania na ludziach potwierdziły, że rzeczywiście substancja ta wpływa na zmiany w naturalnej florze bakteryjnej jelit. Co jednak ważne, zmiany te są zróżnicowane i w dużej mierze uzależnione są od rodzaju stosowanej na co dzień diety. Inne badania wskazują, że maltodekstryna nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie u osób borykających się z celiakią. Podsumowując, warto zatem zapytać, czy maltodekstryna jest zdrowa? Jeśli spożywania jest w rozsądnych ilościach, to jest całkowicie bezpieczna. Mowa tu oczywiście o osobach zdrowych, niecierpiących choćby na cukrzycę. Jakie mogą być jednak skutki uboczne maltodekstryny przy jej spożywaniu w nadmiernych ilościach? Wskazać trzeba tu przede wszystkim na zmniejszoną ilość dobrych bakterii i na zwiększoną liczbę szkodliwych bakterii w jelitach. Doprowadzić może to w konsekwencji do uszkodzenia jelit i do choroby zapalnej jelit. Badania wykazały, że maltodekstryna może zwiększać aktywność bakterii Escherichia coli, co może prowadzić do zachorowania na chorobę Leśniowskiego-Crohna.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.