Bazylia - właściwości odżywcze i lecznicze. Jak zrobić pesto z bazylii?

Bazylia - zdjęcie

Właściwości ziół i roślin uprawnych doceniane są ze względu na właściwości prozdrowotne oraz walory smakowe. Jedną z roślin, która z powodzeniem wykorzystywana jest w kuchni oraz ziołolecznictwie jest bazylia. Bazylia jest gatunkiem rośliny jednorocznej, która wywodzi się z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Ze względu na intensywny, ale łagodny smak wchodzi w skład mieszanki prowansalskiej. Właściwości lecznicze bazylii sprawiają, że wykorzystywana jest przemyśle kosmetycznym oraz farmakologicznym. Jej działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne sprawiają, że warto włączyć jej suszone lub świeże liście oraz nasiona do codziennej diety. Co warto wiedzieć o właściwościach bazylii? Jak wykorzystać ją w kuchni?

Z artykułu dowiesz się:

  • jakie są najpopularniejsze odmiany bazylii?
  • jak uprawiać bazylię we własnym ogrodzie?
  • gdzie warto hodować bazylię?
  • jakie właściwości lecznicze wyróżniają bazylię?
  • jak przygotować słynne pesto z bazylii?

Charakterystyka bazylii

Bazylia jest rośliną jednoroczną, która z powodzeniem może być uprawiana w przydomowych ogródkach. Jej popularność i wykorzystanie w kuchni wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej, gdzie wciąż stosowana jest jako dodatek do sałatek, zup, sosów czy makaronów. Obecnie, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne wykorzystywana jest również w przemyśle kosmetycznym, jako składnik aktywny szamponów lub peelingów do skóry głowy, a także farmakologicznym, jako środek poprawiający nastrój.

 Bazylia ogrodowa, inaczej pospolita jest niewielkich rozmiarów krzewem, który wyróżnia się charakterystycznymi, okrągłymi listkami o zielonym wybarwieniu. Kwiaty bazylii pojawiają się na krzewie w okresie między lipcem, a sierpniem, a jej znakiem rozpoznawczym jest wyrazisty smak oraz zapach. Choć w kuchni wykorzystywane są głównie liście bazylii, jej pozostałe części, takie jak kwiaty lub nasiona również nadają się do spożycia. Po poddaniu rośliny procesowi ekstrakcji możliwe jest również wytworzenie olejku eterycznego, który sprawdza się, jako dodatek do kosmetyków na wypadanie włosów oraz przeciwtrądzikowych.

Gatunki i odmiany bazylii do uprawy w ogrodzie

Ziele bazylii jest mało wymagającą odmianą rośliny. Brak dużych wymagań i łatwość uprawy sprawia, że bazylia z powodzeniem hodowana jest w przydomowych ogrodach lub donicach na balkonie. Jakie gatunki ziela szczególnie sprawdzą się do obsadzenia w ogrodzie?

  • bazylia drobnolistna - to jeden z najpopularniejszych odmian bazylii, która osiąga wysokość 50 cm. Wyróżnia się jasnozielonymi, drobnymi listkami, które posiadają bardzo intensywny zapach. Bazylia drobnolistna wykorzystywana jest w kuchni oraz w celach leczniczych. Jej ekstrakt zawiera duże ilości witaminy B, A oraz C, dzięki czemu jest dodawany do szamponów łagodzących do skóry głowy.
  • bazylia czerwona - to gatunek bazylii, wyróżniający się liśćmi w kolorze czerwieni. Smak liści czerwonej odmiany rośliny jest lekko korzenny i delikatny. Właściwości czerwonej bazylii sprawiają, że wykorzystywana jest jako środek uspokajający oraz napotny.
  • bazylia krymska - to odmiana rośliny o pikantnym smaku oraz intensywnie zielonych liściach. Ze względu na walory smakowe wykorzystywana jest w kuchni, a także ziołolecznictwie, ze względu na właściwości łagodzące problemy żołądkowe.

Gdzie i jak hodować bazylię?

Bazylia jest rośliną jednoroczną, której okres wegetacyjny jest bardzo krótki. Jej krzak można kupić w wielu supermarketach oraz centrach ogrodniczych, niemniej jednak najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne wysianie nasion do wcześniej przygotowanego podłoża w ogrodzie lub donicy. Łatwość pielęgnacji i uprawy sprawia, że roślina hodowana jest w wielu domach na balkonach, rabatach lub kuchennych parapetach.

Gdzie najlepiej hodować bazylię? Jak zapewnić jej najlepsze warunki do wzrostu? Nasiona ziela można posiać bezpośrednio w glebie lub też w donicy czy innym pojemniku. Najlepszym stanowiskiem do jej uprawy jest słoneczna i zaciszna destynacja. Podłoże, które zapewni jej najszybszy i prawidłowy wzrost powinno być żyzne oraz lekkie. Zbyt zbita gleba może prowadzić do uruchomienia procesów gnilnych korzeni, czego efektem będzie obumieranie rośliny. Bazylia powinna być regularnie podlewana niewielką ilością wody w taki sposób, aby nie doprowadzić do przemoczenia ziemi. 

Bazylia: właściwości lecznicze

Bazylia jest rośliną docenianą przez osoby specjalizujące się w ziołolecznictwie. Podobnie do innych ziół, jej kaloryczność jest bardzo niska, dlatego jest świetnym dodatkiem do potraw dla osób, które walczą z nadwagą i otyłością. Właściwości lecznicze bazylii wynikają z obecności w jej liściach witamin A, C, kwasu foliowego, a także licznych pierwiastków i minerałów, do których należą: wapń, potas, magnez, żelazo oraz miedź. Z kolei działanie antybakteryjne i przeciwzapalne bazylii jest możliwe, dzięki obecności flawonoidów, garbników oraz saponin.

Jakie właściwości lecznicze wyróżniają bazylię?

  • pozytywny wpływ na układ trawienny - suszona lub świeża bazylia znacznie poprawia procesy trawienne. Trawione składniki pokarmowe są lepiej przyswajane, a roślina wpływa również na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego, 
  • wpływ na metabolizm - bazylia działa na zwiększenie produkcji śliny oraz wykazuje właściwości przeciwskurczowe,
  • działanie przeciwzapalne - regularne spożywanie bazylii prowadzi do uruchomienia procesów przeciwzapalnych we wnętrzu ustroju,
  • działanie przeciwbakteryjne - właściwości przeciwbakteryjne bazylii mogą być wykorzystywane do leczenia stanów zapalnych na powierzchni skóry twarzy oraz owłosionej skóry głowy. Ze względu na takie możliwości rośliny, olejek eteryczny z bazylii jest stosowany jako dodatek do szamponów oraz kosmetyków przeciwtrądzikowych,
  • wpływ na układ nerwowy - bazylia, dzięki bogactwu witamin i minerałów pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Jej właściwości wpływają wyciszająco oraz antystresowo na organizm człowieka.

Bazylia jest zielem o licznym właściwościach leczniczych. Takie działanie sprawia, że jest częsty wykorzystywanym surowcem w przemyśle kosmetycznym oraz farmakologicznym.

Bazylia w formie pesto - właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne pesto z bazylii sprawiają, że wiele osób decyduje się na regularne przygotowywanie tego pysznego sosu. Pesto bazyliowe tworzone jest z dodatkiem oliwy z oliwek, czyli zdrowego tłuszczu, co pozwala na lepsze wchłanianie witamin i minerałów, które zawiera roślina. Jakie właściwości zdrowotne wyróżniają pesto z bazylii?

  • poprawa trawienia treści pokarmowych,
  • zmniejszenie uciążliwych wzdęć,
  • działanie rozkurczające, zwłaszcza na poszczególne elementy układu pokarmowego,
  • zdolności moczopędne, co prowadzi do usuwania nadmiaru wody z organizmu,
  • silne działanie przeciwdepresyjne i poprawiające samopoczucie,
  • działanie przeciwzapalne.

Bazylia jest rośliną o licznych właściwościach prozdrowotnych. Łatwa uprawa oraz dostępność różnych form rośliny w sprzedaży sprawia, że jej działanie wykorzystywane jest w różnych branżach.

Jak samemu zrobić pesto?

Jednym z najpopularniejszych zastosowań bazylii w kuchni jest wykonanie pesto, które może być dodatkiem do makaronów. To bardzo szybka i łatwa w wykonaniu potrawa, której smak doceniany jest przez miłośników kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej. Jak przygotować je samodzielnie w domu?

Krok 1: Na rozgrzaną patelnię należy wsypać 50 g orzeszków piniowych i przez kilka minut prowadzić do ich delikatnego zarumienienia się,

Krok 2: W wysokim naczyniu należy ulokować podprażone orzeszki, 75 ml oliwy z oliwek najwyższej jakości, dwie garści świeżych liści bazylii, 50 g parmezanu, jeden ząbek czosnku, sok z połowy cytryny oraz szczyptę soli oraz pieprzu,

Krok 3: Po zamknięciu pojemnika, ułożone w nim składniki należy połączyć za pomocą blendera.

W przypadku powstania zbyt gęstego sosu należy dodać do niego odrobinę oliwy tak, aby jego konsystencja była perfekcyjna.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dieta i odchudzanie

Dietetyk radzi - domowe sposoby na schudnięcie bez ćwiczeń
Wielu z nas nie ma czasu na regularne treningi sportowe. W takiej sytuacji warto pamiętać o kilku podstawowych regułach dietetycznych, które mogą znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Zastanawiasz się, które domowe sposoby na schudnię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem