Koszyk
0
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Dieta i odchudzanie

Bazylia - właściwości odżywcze i lecznicze. Jak zrobić pesto z bazylii?

 Bazylia

Właściwości ziół i roślin uprawnych doceniane są ze względu na właściwości prozdrowotne oraz walory smakowe. Jedną z roślin, która z powodzeniem wykorzystywana jest w kuchni oraz ziołolecznictwie jest bazylia. Bazylia jest gatunkiem rośliny jednorocznej, która wywodzi się z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Ze względu na intensywny, ale łagodny smak wchodzi w skład mieszanki prowansalskiej. Właściwości lecznicze bazylii sprawiają, że wykorzystywana jest przemyśle kosmetycznym oraz farmakologicznym. Jej działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne sprawiają, że warto włączyć jej suszone lub świeże liście oraz nasiona do codziennej diety. Co warto wiedzieć o właściwościach bazylii? Jak wykorzystać ją w kuchni?

Z artykułu dowiesz się:

  • jakie są najpopularniejsze odmiany bazylii?
  • jak uprawiać bazylię we własnym ogrodzie?
  • gdzie warto hodować bazylię?
  • jakie właściwości lecznicze wyróżniają bazylię?
  • jak przygotować słynne pesto z bazylii?

Charakterystyka bazylii

Bazylia jest rośliną jednoroczną, która z powodzeniem może być uprawiana w przydomowych ogródkach. Jej popularność i wykorzystanie w kuchni wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej, gdzie wciąż stosowana jest jako dodatek do sałatek, zup, sosów czy makaronów. Obecnie, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne wykorzystywana jest również w przemyśle kosmetycznym, jako składnik aktywny szamponów lub peelingów do skóry głowy, a także farmakologicznym, jako środek poprawiający nastrój.

 Bazylia ogrodowa, inaczej pospolita jest niewielkich rozmiarów krzewem, który wyróżnia się charakterystycznymi, okrągłymi listkami o zielonym wybarwieniu. Kwiaty bazylii pojawiają się na krzewie w okresie między lipcem, a sierpniem, a jej znakiem rozpoznawczym jest wyrazisty smak oraz zapach. Choć w kuchni wykorzystywane są głównie liście bazylii, jej pozostałe części, takie jak kwiaty lub nasiona również nadają się do spożycia. Po poddaniu rośliny procesowi ekstrakcji możliwe jest również wytworzenie olejku eterycznego, który sprawdza się, jako dodatek do kosmetyków na wypadanie włosów oraz przeciwtrądzikowych.

Gatunki i odmiany bazylii do uprawy w ogrodzie

Ziele bazylii jest mało wymagającą odmianą rośliny. Brak dużych wymagań i łatwość uprawy sprawia, że bazylia z powodzeniem hodowana jest w przydomowych ogrodach lub donicach na balkonie. Jakie gatunki ziela szczególnie sprawdzą się do obsadzenia w ogrodzie?

  • bazylia drobnolistna - to jeden z najpopularniejszych odmian bazylii, która osiąga wysokość 50 cm. Wyróżnia się jasnozielonymi, drobnymi listkami, które posiadają bardzo intensywny zapach. Bazylia drobnolistna wykorzystywana jest w kuchni oraz w celach leczniczych. Jej ekstrakt zawiera duże ilości witaminy B, A oraz C, dzięki czemu jest dodawany do szamponów łagodzących do skóry głowy.
  • bazylia czerwona - to gatunek bazylii, wyróżniający się liśćmi w kolorze czerwieni. Smak liści czerwonej odmiany rośliny jest lekko korzenny i delikatny. Właściwości czerwonej bazylii sprawiają, że wykorzystywana jest jako środek uspokajający oraz napotny.
  • bazylia krymska - to odmiana rośliny o pikantnym smaku oraz intensywnie zielonych liściach. Ze względu na walory smakowe wykorzystywana jest w kuchni, a także ziołolecznictwie, ze względu na właściwości łagodzące problemy żołądkowe.

Gdzie i jak hodować bazylię?

Bazylia jest rośliną jednoroczną, której okres wegetacyjny jest bardzo krótki. Jej krzak można kupić w wielu supermarketach oraz centrach ogrodniczych, niemniej jednak najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne wysianie nasion do wcześniej przygotowanego podłoża w ogrodzie lub donicy. Łatwość pielęgnacji i uprawy sprawia, że roślina hodowana jest w wielu domach na balkonach, rabatach lub kuchennych parapetach.

Gdzie najlepiej hodować bazylię? Jak zapewnić jej najlepsze warunki do wzrostu? Nasiona ziela można posiać bezpośrednio w glebie lub też w donicy czy innym pojemniku. Najlepszym stanowiskiem do jej uprawy jest słoneczna i zaciszna destynacja. Podłoże, które zapewni jej najszybszy i prawidłowy wzrost powinno być żyzne oraz lekkie. Zbyt zbita gleba może prowadzić do uruchomienia procesów gnilnych korzeni, czego efektem będzie obumieranie rośliny. Bazylia powinna być regularnie podlewana niewielką ilością wody w taki sposób, aby nie doprowadzić do przemoczenia ziemi. 

Bazylia: właściwości lecznicze

Bazylia jest rośliną docenianą przez osoby specjalizujące się w ziołolecznictwie. Podobnie do innych ziół, jej kaloryczność jest bardzo niska, dlatego jest świetnym dodatkiem do potraw dla osób, które walczą z nadwagą i otyłością. Właściwości lecznicze bazylii wynikają z obecności w jej liściach witamin A, C, kwasu foliowego, a także licznych pierwiastków i minerałów, do których należą: wapń, potas, magnez, żelazo oraz miedź. Z kolei działanie antybakteryjne i przeciwzapalne bazylii jest możliwe, dzięki obecności flawonoidów, garbników oraz saponin.

Jakie właściwości lecznicze wyróżniają bazylię?

  • pozytywny wpływ na układ trawienny - suszona lub świeża bazylia znacznie poprawia procesy trawienne. Trawione składniki pokarmowe są lepiej przyswajane, a roślina wpływa również na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego, 
  • wpływ na metabolizm - bazylia działa na zwiększenie produkcji śliny oraz wykazuje właściwości przeciwskurczowe,
  • działanie przeciwzapalne - regularne spożywanie bazylii prowadzi do uruchomienia procesów przeciwzapalnych we wnętrzu ustroju,
  • działanie przeciwbakteryjne - właściwości przeciwbakteryjne bazylii mogą być wykorzystywane do leczenia stanów zapalnych na powierzchni skóry twarzy oraz owłosionej skóry głowy. Ze względu na takie możliwości rośliny, olejek eteryczny z bazylii jest stosowany jako dodatek do szamponów oraz kosmetyków przeciwtrądzikowych,
  • wpływ na układ nerwowy - bazylia, dzięki bogactwu witamin i minerałów pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Jej właściwości wpływają wyciszająco oraz antystresowo na organizm człowieka.

Bazylia jest zielem o licznym właściwościach leczniczych. Takie działanie sprawia, że jest częsty wykorzystywanym surowcem w przemyśle kosmetycznym oraz farmakologicznym.

Bazylia w formie pesto - właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne pesto z bazylii sprawiają, że wiele osób decyduje się na regularne przygotowywanie tego pysznego sosu. Pesto bazyliowe tworzone jest z dodatkiem oliwy z oliwek, czyli zdrowego tłuszczu, co pozwala na lepsze wchłanianie witamin i minerałów, które zawiera roślina. Jakie właściwości zdrowotne wyróżniają pesto z bazylii?

  • poprawa trawienia treści pokarmowych,
  • zmniejszenie uciążliwych wzdęć,
  • działanie rozkurczające, zwłaszcza na poszczególne elementy układu pokarmowego,
  • zdolności moczopędne, co prowadzi do usuwania nadmiaru wody z organizmu,
  • silne działanie przeciwdepresyjne i poprawiające samopoczucie,
  • działanie przeciwzapalne.

Bazylia jest rośliną o licznych właściwościach prozdrowotnych. Łatwa uprawa oraz dostępność różnych form rośliny w sprzedaży sprawia, że jej działanie wykorzystywane jest w różnych branżach.

Jak samemu zrobić pesto?

Jednym z najpopularniejszych zastosowań bazylii w kuchni jest wykonanie pesto, które może być dodatkiem do makaronów. To bardzo szybka i łatwa w wykonaniu potrawa, której smak doceniany jest przez miłośników kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej. Jak przygotować je samodzielnie w domu?

Krok 1: Na rozgrzaną patelnię należy wsypać 50 g orzeszków piniowych i przez kilka minut prowadzić do ich delikatnego zarumienienia się,

Krok 2: W wysokim naczyniu należy ulokować podprażone orzeszki, 75 ml oliwy z oliwek najwyższej jakości, dwie garści świeżych liści bazylii, 50 g parmezanu, jeden ząbek czosnku, sok z połowy cytryny oraz szczyptę soli oraz pieprzu,

Krok 3: Po zamknięciu pojemnika, ułożone w nim składniki należy połączyć za pomocą blendera.

W przypadku powstania zbyt gęstego sosu należy dodać do niego odrobinę oliwy tak, aby jego konsystencja była perfekcyjna.



Małgorzata Sz.

Od 8 lat pracuję zawodowo jako technik farmacji w aptece. Pasjonuję się zdrowym odżywianiem dlatego ukończyłam studia na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Rzeszowskiego i uzyskałam tytuł licencjata dietetyki. Dodatkowo chcąc poszerzać wiedzę i pomagać innym piszę teksty z zakresu farmacji. Lubię słuchać muzyki, czytać książki, podróżować i eksperymentować w kuchni.

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.