Aminokwasy: podział, właściwości i rola w organizmie. Źródła aminokwasów w diecie

Aminokwasy: podział, właściwości i rola w organizmie. Źródła aminokwasów w diecie - zdjęcie

Aminokwasy są bardzo istotne dla naszego organizmu. Ich niedobór może prowadzić do różnego rodzaju schorzeń czy konsekwencji, takich jak zmęczenie czy bóle głowy, a nawet depresja. Czym zatem są aminokwasy?

Z poniższego artykułu dowiesz się:

  • czym są aminokwasy,
  • jaki jest podział aminokwasów i jaką odrywają rolę w organizmie człowieka,
  • czym jest lizyna, metionina i cysteina,
  • co jeść, żeby utrzymywać aminokwasy na odpowiednim poziomie,
  • kiedy warto wspomagać się suplementami,
  • jakie choroby wynikają z zaburzeń przemiany aminokwasów.

Przeczytaj także artykuł: Prawidłowa suplementacja: jak zidentyfikować niedobory i skutecznie łączyć suplementy diety?

Aminokwasy to ogólne pojęcie grupy. Lizyna, metionina czy cysteina to jedne z aminokwasów białkowych. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędna jest odpowiednia dieta, która zadba, by niczego w nim nie brakowało. Istotnym aminokwasem jest również tyrozyna

Czym właściwie są aminokwasy?

Aminokwasy, lub kwasy aminowe, składają się z cząsteczek węgla, wodoru, azotu, tlenu oraz zmiennej grupy łańcucha bocznego. Podział aminokwasów jest dość prosty. Dzielą się one przede wszystkim na białkowe i niebiałkowe. Tych pierwszych jest 20, a znaleźć można je głównie – zgodnie z nazwą – w białkach. Z kolei aminokwasy niebiałkowe są mniej istotne dla ludzkiego organizmu, jednak warto wiedzieć, że jest ich ponad trzysta. Aminokwasy białkowe odpowiadają za właściwą homeostazę, są więc bardzo istotne nie tylko dla człowieka, ale również dla zwierząt, a nawet dla roślin.

Warto wspomnieć też o podziale na aminokwasy endogenne, czyli takie, które mogą być samodzielnie syntezowane przez organizm oraz aminokwasy egzogenne, których organizm już samodzielnie syntezować nie może.

Podział aminokwasów i ich rola w organizmie

Do aminokwasów endogennych zaliczami:

  • alaninę,
  • asparaginę
  • cysteinę,
  • glicynę,
  • glutaminę,
  • kwas asparaginowy,
  • kwas glutaminowy,
  • prolinę,
  • serynę,
  • tyrozynę.

Choć nie sposób ocenić, który z powyższych jest najważniejszy – każdy jest niemal równie istotny – a właściwości aminokwasów są bardzo szerokie, to warto nieco bardziej pochylić się w tej grupie nad cysteiną.

By organizm mógł samodzielnie wytworzyć cysteinę, będzie do tego potrzebował odpowiedniego źródła pożywienia. Świetnym źródłem będą pistacje, soja, nasiona słonecznika, sól, kurze jaja, parmezan, mięso, mleko, łosoś i orzechy włoskie, jak i również wszelkie rośliny z rodzaju strączkowych.

Cysteina bierze udział w wytwarzaniu kolagenu, który jest niezbędny dla skóry, glutationu, zwalczającego wolne rodniki, a także uczestniczy w produkcji hormonów i białek. Jest też świetnym sposobem na walkę z alergią oraz wzmacnia odporność. Cysteina ważna jest w diecie osób narażonych na nowotwory, demencję czy chorobę Parkinsona.

Cysteina jest aminokwasem, którego niedobór może skutkować wypadaniem włosów, łamliwymi paznokciami czy zrogowaciałą skórą. Jeśli więc zmagasz się z którymś z powyższych, spróbuj wdrożyć w swoją dietę większą ilość cysteiny, czyli aminokwasu na włosy, skórę i paznokcie.

Do aminokwasów egzogennych zaliczamy:

  • argininę,
  • fenyloalaninę,
  • histydynę,
  • izoleucynę,
  • leucynę,
  • lizynę,
  • metioninę,
  • treoninę,
  • tryptofan,
  • walinę.

W tej grupie szczególnie warte uwagi są lizyna i metionina.

Lizyna dostarczana jest do organizmu przez takie produkty jak sery, ryby, jajka, ziemniaki, migdały, pieczywo, makarony, soję czy nasiona konopi.

Lizyna wspomaga syntezę białek, a co za tym idzie regeneruje uszkodzone tkanki oraz pomaga zwiększyć przyrost tkanki mięśniowej. Z tego powodu jest bardzo popularna w formie suplementu diety wśród sportowców czy kulturystów. Z kolei glutamina działa odwrotnie, pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. 

Metionina do organizmu dostaje się przede wszystkim poprzez mięso, w szczególności wieprzowe, ale jej źródłem są też jajka, ryby, mleko oraz mleczne przetwory, a także orzechy brazylijskie i rośliny strączkowe.

Metionina pomaga na bóle reumatyczne, hamuje zapalenie stawów, a także wspomaga proces regeneracji tkanki łącznej, skóry, włosów i paznokci. Dba też o prawidłowy wzrost tkanek, detoks organizmu oraz wzmacnia odporność. Metionina dostarcza również organizmowi niezbędnych grup siarkowych, które wzmacniają chrząstkę stawową.

Niedobór metioniny w organizmie skutkować może zwiększeniem szansy zachorowania na miażdżycę. Jej zaniżony poziom ma też wpływ na osłabienie odporności i struktury włosów, zatrzymanie wzrostu u dzieci, niedokrwistość i choroby wątroby.

Lizyna, metionina i cysteina – aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

Cysteina, lizyna i metionina są kwasami, które wzajemnie się uzupełniają. Każdy z nich jest równie ważny i odpowiada za różne funkcje prawidłowego działania organizmu. Utrzymywanie ich odpowiedniego poziomu ma ogrom pozytywnych właściwości. Razem chronią przed chorobami, wzmacniają odporność, mają pozytywny wpływ na włosy, skórę i paznokcie, pobudzają wzrost tkanki mięśniowej, a także zwalczają wolne rodniki.

Źródła aminokwasów w diecie – produkty bogate w białko, które powinny znaleźć się w zbilansowanej diecie

W jakich produktach są aminokwasy? Zastanawiasz się, co jeść, by dostarczyć do organizmu odpowiednich aminokwasów? Ich źródło to:

  • mięsa,
  • ryby,
  • jajka,
  • mleko i produkty mleczne,
  • produkty zbożowe,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy,
  • migdały,
  • banany.

Dostarczanie organizmowi odpowiednich aminokwasów w jedzeniu jest bardzo ważne, warto zrobić odpowiednie zapasy!

Warto skorzystać też z produktu, który dostarczy Twojemu organizmowi aż trzy różne aminokwasy.

Niedobry aminokwasów w diecie wegańskiej i wegetariańskiej – kiedy warto wspomagać się suplementami?

Warto wiedzieć, kiedy brać aminokwasy. Choć dieta wegetariańska i wegańska ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie, to rezygnacja z produktów mięsnych i odzwierzęcych w większości przypadków może prowadzić do zbyt niskiego poziomu aminokwasów w organizmie. Bardzo ciężko utrzymać ten poziom, rezygnując z głównego źródła aminokwasów. Aby tego uniknąć, warto zadbać o odpowiednią suplementację i nie czekać na ewentualne nieprzyjemne konsekwencje. Wegetarianie oraz weganie powinni też jednak pamiętać o uzupełnieniu diety witaminami i minerałami.

Choroby spowodowane zaburzeniami przemiany aminokwasów 

Zaburzenia przemiany aminokwasów to najczęściej choroba wrodzona. Brak określonego enzymu skutkuje niemożnością przemiany metabolicznej danego aminokwasu, przez co kumulują się one w ważnych narządach, jak mózg lub wątroba. W konsekwencji organizm wciąż cierpi na niedobór tego kwasu aminowego, którego nie zdołał zsyntezować.

Najczęstszą chorobą metaboliczną jest fenyloketonuria, czyli zbyt mała aktywność hydroksylazy fenyloalaniny. Jest to enzym produkowany w wątrobie, odpowiedzialny za hydroksylację, czyli wprowadzenie fenyloalaniny do tyrozyny.

Pierwsze objawy fenyloketonurii pojawiają się u dzieci w około trzecim miesiącu życia. To przede wszystkim:

  • zaburzona motoryka i rozwój umysłowy,
  • nieprawidłowa postawa ciała,
  • wymioty i drgawki,
  • specyficzny zapach potu i moczu.

Wiesz już, co to są aminokwasy, do czego potrzebne są aminokwasy i jak ważna jest ich rola w organizmie człowieka. Pamiętaj jednak: ciało jest jak bardzo skomplikowana maszyna, o którą trzeba dbać każdego dnia. Ułatwią Ci to leki, minerały, witaminy czy środki dostępne bez recepty.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem