Czy hummus jest zdrowy? Właściwości i korzyści związane z wprowadzeniem pasty z cieciorki do codziennej diety
Dlaczego warto jeść hummus? Właściwości tej smacznej pasty sprawiają, że osoby będące na diecie bezmięsnej są w stanie dostarczyć wartościowe białko, chroniąc swój organizm przed problemami zdrowotnymi. Dzięki wielu witaminom i minerałom można skutecznie zapobiegać wielu schorzeniom. Domowy hummus spożywany regularnie może pomóc w walce z otyłością i nadwagą. Wszystko przez wysoką zawartość błonnika, obniżającego apetyt i sprawiającego, że jelita działają sprawnie, dzięki czemu trawienie jest jeszcze szybsze. Co ważne, hummus zawiera także wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe, białko bogate w tryptofan i metioninę. O spożyciu hummusu powinny pomyśleć także osoby, które cierpią na anemię z niedoboru żelaza.
Warto wiedzieć, że hummus może skutecznie chronić przed nowotworami. Saponiny, kwas fitynowy i antyoksydanty to składniki, które skutecznie chronią przed rakiem, a szczególnie przed nowotworem jelita grubego. Wszystko dzięki błonnikowi, który wymiata masy kałowe i toksyny. Hummus zawiera sporo wapnia, cynku, miedzi, żelaza, selenu i magnezu - jego regularne spożywanie to szansa na mocne kości. Hummus polecany jest także na serce - ciecierzyca skutecznie obniża poziom złego cholesterolu. Chroni układ krążenia i zmniejsza ciśnienie krwi. Hummus poleca się jako ochronę przed miażdżycą.
Z czym jeść hummus? Pomysły na dania i przekąski, które doskonale się z nim komponują
Wiadomo już, że warto regularnie spożywać hummus. Z czym jeść ten przysmak? Można pałaszować go na wiele sposobów. Otóż, hummus najczęściej spożywany jest z pieczywem np. z chlebem, bułką, tostami, pieczywem lekkim, waflami ryżowymi czy sucharkami. Można również spożywać go z plackami ziemniaczanymi, tortillą czy naleśnikami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść go z warzywami zarówno w wersji surowej, jak i gotowanej, a także z przekąskami. Wiele osób podaje hummus do dań mięsnych, szczególnie jeśli dip posiada mniej zwartą konsystencję. Taki dip stworzony z roślin strączkowych to doskonały smak i samo zdrowie, dlatego warto wprowadzić go do swojej diety.
Hummus – przeciwskazania. Kto nie powinien jeść pasty z ciecierzycy?
Roślinne źródła białka są często poszukiwane przez wegan i wegetarian, a także osoby na dietach redukcyjnych i troszczące się o swoje zdrowie. Okazuje się jednak, że istnieją pewne przeciwwskazania, jeśli chodzi o spożywanie hummus. O jego spożywaniu powinny zapomnieć osoby uczulone na sezam. Osoby, które cierpią na wzdęcia i choroby jelit, powinny zadbać o stopniowe wprowadzenie do diety hummusu lub całkowicie zrezygnować z jego spożywania. Spora liczba kalorii sprawia, że ta wspaniała pasta nie powinna być stosowana w dużych ilościach przez osoby będące na diecie. Źródła białka w diecie wegetariańskiej mogą być różne, dlatego można znaleźć inne produkty, które zastąpią hummus.
Najzdrowszy i najlepszy przepis na domowy hummus
Składniki potrzebne do przygotowania hummusu:
- 1 puszka ciecierzycy - 400 gram;
- 4 łyżki pasty sezamowej;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- sól i pieprz;
- mielony kmin rzymski;
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Ciecierzycę należy odsączyć, a następnie umieścić w misce i dokładnie zblendować. Koniecznie należy dodać kilka łyżek zalewy z puszki, a następnie sok z cytryny, pastę sezamową, czosnek, sól, pieprz, oliwę i kmin rzymski. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji konieczne może być stopniowe dodawanie zalewy. Przepis na hummus jest naprawdę prosty i szybki, dlatego każdy może bez problemu przygotować taką pastę w swoim domu.
Aby uzyskać inny smak hummusu, można dodać pieczarki, oliwki, awokado, jajko, paprykę, suszone pomidory czy inne dodatki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć swój słodki hummus z dodatkiem rodzynek, miodu, orzechów czy kakao.
Co istotne, każda osoba może samodzielnie przygotować ciecierzycę, rezygnując z zakupu gotowej w puszce. Wystarczy suchą ciecierzycę opłukać, włożyć do naczynia i zalać wodą z odrobiną sody oczyszczonej. Ciecierzycę należy moczyć około 6-20 godzin. Nasiona powinny zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Kiedy napęcznieje, należy ją przełożyć do garnka i zalać wodą. Warto dodać sody oczyszczonej, która skróci czas gotowania i sprawi, że ciecierzyca będzie smaczniejsza. Gotowanie powinno trwać ok. 1,5 godziny. Po ugotowaniu należy odlać wodę, zostawiając trochę do miksowania.