Logo strony
Sport i fitness

Zielona kawa – 7 właściwości zdrowotnych, o których nie wiesz

Arletta Mrówczyńska
Arletta Mrówczyńska
Data publikacji: 16.10.2024 Data ostatniej aktualizacji: 05.09.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu
Zielona kawa, znana ze swoich licznych właściwości zdrowotnych, zyskuje na popularności wśród osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Choć jej nazwa może być myląca, zielona kawa to nic innego jak surowe, niepalone ziarna kawy, które mają zupełnie inny skład chemiczny niż tradycyjna kawa palona. W tym artykule przyjrzymy się, co sprawia, że zielona kawa jest tak zdrowa, jakie ma właściwości i jak wpływa na nasz organizm.
 

Kluczowe wnioski z artykułu:

  • Zielona kawa jest źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym kwasu chlorogenowego, kofeiny, witamin i minerałów.
  • Zielona kawa posiada właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i odchudzające.
  • W celu zachowania właściwości zielonej kawy zaleca się staranne jej parzenie.
  • Przeciwwskazaniami do picia zielonej kawy są ciąża, karmienie piersią, problemy z sercem, nadwrażliwość na kofeinę.

Zielona kawa właściwości – co sprawia, że jest tak zdrowa?

Bez wątpienia warto zdawać sobie sprawę z tego, jakie zielona kawa ma właściwości. Otóż jest ona bogata w przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy starzenia i powstawanie wielu chorób przewlekłych. Mowa tu chociażby o miażdżycy, cukrzycy typu drugiego czy o nadciśnieniu tętniczym krwi. Jednym z głównych przeciwutleniaczy znajdujących się w zielonej kawie jest kwas chlorogenowy, który posiada całkiem sporo korzystnych właściwości zdrowotnych. Okaże się on na pewno pomocny, jeśli interesuje nas zielona kawa na odchudzanie. Należy wspomnieć też o silnym działaniu przeciwbakteryjnym oraz przeciwwirusowym zielonej kawy. Dzięki temu możliwe staje się skuteczne wzmocnienie układu odpornościowego oraz zdecydowanie efektywniejsza walka z ewentualnymi infekcjami. Kawa zielona przyczynia się też do złagodzenia uciążliwych i tlących się długotrwale stanów zapalnych. Redukuje je, poprawiając ogólny stan organizmu oraz samopoczucie psychofizyczne. Warto wspomnieć także o tym, że dzięki temu dobroczynnemu naparowi możliwe jest znaczące obniżenie poziomu glukozy we krwi. To pomoże zaś nie tylko osobom z cukrzycą typu drugiego, ale także i tym, które są mocno narażone na jej rozwój, na przykład ze względu na obciążenie genetyczne bądź nadwagę. Z tego też powodu, zielona kawa może okazać się pomocna w walce z insulinoopornością czy hiperinsulinemią.

Skład zielonej kawy – dobroczynne właściwości zamknięte w małym ziarenku

Zielona kawa zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mają niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie psychofizyczne. Oprócz wspomnianego kwasu chlorogenowego w jej składzie znajdziemy różne cenne substancje. Poniżej zaprezentowano, jakie zielona kawa przeciwutleniacze zawiera.

Zielona kawa na odchudzanie – jak wspomaga utratę wagi?

Jednym z najczęściej wspominanych właściwości zielonej kawy jest jej potencjał wspomagający odchudzanie. Kwas chlorogenowy zawarty w zielonej kawie może przyspieszać spalanie tłuszczu oraz zmniejszać wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu można liczyć na zmniejszenie apetytu, w tym także ochoty na słodkie oraz słone, a niekoniecznie zdrowe przekąski. Nie da się ukryć, że ich ograniczenie jest kluczowe podczas diety redukcyjnej. Kawa zielona może mieć też korzystny wpływ na zwiększenie spalania tłuszczu. Możliwe staje się to dzięki pobudzeniu ich metabolizmu. To z kolei prowadzi do szybszej utraty wagi i spełnienia marzeń o smukłej sylwetce. Nie należy też zapominać o poprawie wydolności fizycznej, co także można uzyskać dzięki systematycznemu popijaniu zielonej kawy. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości kofeiny. Poprawa wydolności może zaś sprawić, że treningi nie będą aż takie męczące.

Zielona kawa a metabolizm – jak wpływa na jego przyspieszenie?

Zielona kawa wywiera również bardzo pozytywny wpływ na metabolizm. Kofeina wraz z kwasem chlorogenowym działają synergistycznie, aby przyspieszyć przemianę materii. Regularne spożywanie zielonej kawy może prowadzić do:

Jak parzyć zieloną kawę, aby zachować jej właściwości?

Aby móc cieszyć się pełnią korzyści zdrowotnych wynikających z systematycznego stosowania zielonej kawy, ważne jest, aby nauczyć się prawidłowego sposobu jej zaparzania. Oto kilka pomocnych wskazówek, jak parzyć zieloną kawę, by wykorzystać do absolutnego maksimum jej właściwości prozdrowotne:

Zielona kawa na odchudzanie – jak stosować:

  1. Wybór ziaren. Wybierz w miarę możliwości świeże, niepalone ziarna. Zrozumiałe jest, że jeśli kogoś interesuje zielona kawa – cena ziaren chciałaby być znana. Doskonale, jeżeli będzie ona pochodziła z certyfikowanych oraz ekologicznych plantacji. Taka kawa może być rzecz jasna nieco droższa, ale będzie prawdopodobniej o wiele skuteczniej działać. W dłuższej perspektywie wybór takich ekologicznych ziaren oznacza również oszczędność.
  2. Mielenie. Zmiel ziarna na średnio drobny proszek. Możesz wykorzystać w tym celu zarówno ręczny, jak i elektryczny młynek, który zakupisz w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego.
  3. Parzenie. Zalej zmieloną kawę gorącą, ale nie wrzącą wodą – powinna mieć ona około 90°C. Parz ją przez mniej więcej 5-10 minut. Kawa najlepiej smakuje, gdy jest ciepła.
  4. Cedzenie. Przelej kawę przez sitko lub filtr, aby oddzielić fusy. W przeciwnym razie kawa nie będzie tak smaczna.
  5. Dodatki. Możesz dodać miód, cynamon lub cytrynę dla smaku. Kawa zielona posiada dosyć specyficzny i oryginalny smak, który niektórym osobom może nie odpowiadać w pełni. Mowa tu przede wszystkim o tych, które są przyzwyczajone do popijania tradycyjnej, czarnej kawy. To ta zielona jest jednak zdrowszą i bardziej godną polecenia alternatywą.

Dobrze byłoby zdawać sobie sprawę z faktu, iż domowe sposoby na chudnięcie bez ćwiczeń, polegające tylko na piciu zielonej kawy mogą nie być aż tak efektywne, jak połączenie aktywności fizycznej ze stosowaniem tego naparu. Warto zatem w miarę możliwości regularnie uprawiać sport.

Czy każdy może pić zieloną kawę?

Ważna jest nie tylko wiedza na temat tego, jak działa zielona kawa, ale i o tym, czy jej picie zawsze i w każdym przypadku będzie bezpieczne w stu procentach. Jak się okazuje, mimo wielu dość oczywistych korzyści zdrowotnych, zielona kawa nie jest odpowiednia dla każdego. Jeżeli interesuje nas zielona kawa – skutki uboczne bez wątpienia powinny zostać poznane. Mogą one wystąpić właśnie wtedy, jeśli zignorowane zostaną przeciwwskazania zaprezentowane poniżej:

Zielona kawa to niezwykle zdrowy napój, który może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, kofeiny i innych cennych składników; zielona kawa wspomaga odchudzanie, przyspiesza metabolizm i poprawia ogólne zdrowie. Pamiętaj jednak, że jak każdy suplement diety, zielona kawa powinna być spożywana z umiarem i po konsultacji z lekarzem, zwłaszcza jeśli masz jakiekolwiek przeciwwskazania zdrowotne. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku chorób przewlekłych, zwłaszcza tych o zaostrzonym przebiegu. Czy jesteś gotów spróbować zielonej kawy i cieszyć się jej zdrowotnymi właściwościami? Jeśli na serio zainteresuje Cię zielona kawa, a metabolizm przyspieszy, najprawdopodobniej już nigdy z niej nie zrezygnujesz!

Źródła

Rozwiń więcej