Z tego artykułu dowiesz się:
- czym jest szkorbut i kto jest narażony na tę chorobę,
- w jaki sposób jest diagnozowany szkorbut,
- w jaki sposób należy leczyć szkorbut,
- jakie są konsekwencje nieleczenia szkorbutu,
- dlaczego warto spożywać produkty bogate w witaminę C.
Zachęcamy także do zapoznania się z artykułem poświęconemu prawidłowej suplementacji.
Szkorbut – co to za choroba i jakie są jej przyczyny?
Szkorbut jest jednostką chorobową, stanowiącą wynik utrzymującego się niskiego poziomu kwasu askorbinowego, czyli niedobór witaminy C. Ludzki organizm nie ma zdolności do samodzielnej produkcji tej witaminy, dlatego należy dostarczać ją wraz z pożywieniem, aby zachować prawidłowy przebieg wielu procesów w organizmie. Witamina C jest niezbędna podczas wytwarzania kolagenu, czyli istotnego elementu budującego tkanki. Znaczne ograniczenie spożywania witaminy C doprowadza do wadliwej syntezy kolagenu, a to prowadzi do uszkodzeń narządów.
Współcześnie szkorbut jest niezwykle rzadkim przypadkiem. Zmagają się z nim najczęściej niemowlęta i osoby starsze. Przyczyn tej choroby upatruje się bezpośrednio w nieprawidłowym sposobie żywienia, który jest ubogi w witaminę C. Tendencja do rozwoju szkorbutu dostrzegalna jest w przypadku osób zmagających się z uzależnieniem od alkoholu. Ta choroba spowodowana brakiem witaminy C może być także wynikiem innych chorób współwystępujących, które uniemożliwiają sprawne wchłanianie substancji odżywczych w jelitach.
Szkorbut jest najczęściej kojarzony jako przypadłość, która dziesiątkowała marynarzy w starożytności i średniowieczu. Na dłuższe rejsy wybierali pokarmy ubogie lub pozbawione witaminy C, dlatego jako najliczniejsza grupa ucierpieli na skutek tej choroby. Dostrzeżenie powiązania pomiędzy szkorbutem a niedoborem witaminy C nastąpiło dopiero w XVIII w. i było rewolucyjne w ograniczeniu przypadków zachorowań.