W artykule odpowiemy na pytania:
- jakie witaminy znajdziemy w selerze naciowym,
- czy pomaga na odchudzanie,
- jak wpływa na układ krążenia,
- jak wpływa na trawienie,
- czy pomaga w utrzymaniu zdrowych oczu,
- czy można sięgać po seler naciowy w ciąży,
- jak radzi sobie ze stanem zapalnym,
- czy jest skutecznym afrodyzjakiem,
- jak spożywać seler naciowy.
Zobacz także artykuł: "Co jeść na diecie między posiłkami? Wybieramy najlepsze zdrowe przekąski".
Seler naciowy: witaminy, wartości odżywcze i kalorie
Seler naciowy jest warzywem wyróżniającym się dużą zawartością ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. W tych zielonych łodygach zakończonych drobnymi listkami znajdziemy potas, magnez, wapń, karetonoidy oraz witaminy z grupy B. Zawiera jednocześnie witaminy A, C i K oraz kwas foliowy, który ma kluczowe znaczenie w diecie kobiet spodziewających się dziecka. Pamiętaj o wyjątkowo niskiej kaloryczności rośliny. 100 g selera naciowego zawiera jedynie 14 kcal, dzięki czemu warzywo to stanowi ważny składnik diet odchudzających. Doskonale sprawdzi się w roli samodzielnej przekąski oraz jako dodatek do dania głównego.
Seler naciowy a odchudzanie – skuteczny pomocnik w walce z tkanką tłuszczową
Kiedy warto sięgnąć po seler naciowy? Właściwości warzywa doskonale sprawdzają się u osób będących na diecie odchudzającej. Nie tylko wyróżnia się niską kalorycznością, ale także skutecznie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Dostarcza wielu składników odżywczych, dzięki czemu chroni przed pojawieniem się niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów. Najczęściej spożywany jest na surowo lub jako jeden ze składników prozdrowotnych koktajli. Sok z selera naciowego z dodatkiem ogórka i jabłka skutecznie oczyści organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Wpłynie pozytywnie na procesy trawienne, ułatwiając wypróżnianie. Po tak przygotowany napój najlepiej sięgać rano.
Seler naciowy a ciśnienie krwi – korzyści dla serca
Na co jeszcze pomaga seler naciowy? Wartości odżywcze tych łodyg doskonale wpływają na funkcjonowanie układu krążeniowo-naczyniowego. Warzywo jest bogatym źródłem ftalidów i azotanów, które odpowiadają za rozluźnienie naczyń krwionośnych, usprawniając tym samym przepływ krwi. Co więcej, obniżają ciśnienie tętnicze, stanowiąc ważny składnik diety osób dotkniętych schorzeniami kardiologicznymi. Zawarte w nim związki aktywne zmniejszają poziom lipidów, zapobiegając występowaniu miażdżycy i chorób serca. Warto pamiętać o tym, że prozdrowotne działanie selera naciowego znajduje zastosowanie także w tradycyjnej medycynie chińskiej.