Data publikacji: 21.01.2022Data ostatniej aktualizacji: 05.09.2025
Jabłka to w Polsce jedne z najpopularniejszych owoców. Są produktem ogólnodostępnym i znaleźć je możemy w każdym sklepie spożywczym. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim ciekawemu smakowi. Warto jednak pamiętać, że jabłka to nie tylko pyszna przekąska. Owoc ten jest również bogaty w cenne dla organizmu substancje odżywcze. Czym charakteryzują się poszczególne odmiany jabłek w Polsce i po które rodzaje jabłek warto sięgnąć?
Dzięki lekturze naszego tekstu poznasz odpowiedzi między innymi na następujące pytania i kwestie:
jabłka a odchudzanie – jaka jest zależność?
które spośród odmian tego owocu wykorzystuje się do przygotowania wina jabłkowego (cydru)?
jabłka – rodzaje
ile kalorii mają jabłka?
w jaki sposób jabłka wpływają na ludzkie zdrowie?
jakie są korzystne właściwości odżywcze jabłek?
Substancje zawarte w jabłkach pozwalają na poprawny rozwój ludzkiego organizmu. Jest to szczególnie istotne w okresie dorastania. Po ukończeniu przez dziecko 6. miesiąca życia, do jego diety można wprowadzać nowe produkty żywnościowe, w tym owoce i warzywa. Jabłko, zwłaszcza gotowane, jest delikatne w smaku, ma przyjemną dla dziecka konsystencję i z powodzeniem może stać się jedną z pierwszych przekąsek dziecka. Jednak, jak przy każdym nowo wprowadzanym do diety produkcie, należy obserwować, czy po jedzeniu nie wystąpią negatywne objawy, takie jak ból brzucha. Więcej o bólu brzucha po zjedzeniu jabłek możesz przeczytać w artykule: Ból brzucha po jabłku.
Polskie jabłka zawojowały rynki – co 3 jabłko w UE pochodzi z Polski
Jabłka to jeden z największych hitów eksportowych polskiej gospodarki z ostatnich lat. Według różnych szacunków nawet co trzeci owoc w Unii Europejskiej pochodzi właśnie z sadów zlokalizowanych w Polsce.
Co ciekawe, ze statystyk na grudzień 2021 roku wynika, że eksport jabłek ponownie wzrósł w stosunku do analogicznego okresu z roku poprzedniego. Wzrost ten był zauważalny – jego dynamika wyniosła ok. 30%. Stało się tak pomimo szalejącej pandemii koronawirusa i wynikających z niej utrudnień w handlu międzynarodowym.
Państwa członkowskie Unii Europejskiej to ważny, ale nie jedyny kierunek eksportu polskich jabłek. Oprócz tego ważne miejsce w polskim eksporcie zajmują takie pozaeuropejskie kraje jak na przykład Indie, Mongolia czy Egipt.
Jabłka — przed czym chronią i jakie mają wartości odżywcze?
W jabłkach zawarte są liczne wartości odżywcze, w tym między innymi witaminy (C, E, K), a także kwas foliowy, potas i żelazo. Regularne spożywanie jabłek chroni m.in. przed chorobami układu pokarmowego i krążenia.
Walory prozdrowotne i kaloryczne jabłek
Jabłka mają liczne właściwości prozdrowotne, w tym między innymi:
zapobiegają rakowi jelita grubego,
jabłka zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem – wynika to z wysokiego poziomu błonnika w jabłkach (błonnik sprawia, że cholesterol wchłania się wolniej),
jabłka a cukrzyca – spożywanie jabłek jest zalecane w przypadku diabetyków, z uwagi na niski indeks glikemiczny,
jabłka wspierają pracę mózgu – liczne badania dowodzą, że jabłka chronią przed pogorszeniem się pamięci,
jabłka oczyszczają organizm z toksyn i osłabiają wchłanianie węglowodanów,
jabłka wspomagają odchudzanie – większość odmian tego owocu jest niskokaloryczna (100g jabłka to ok. 50 kcal). Ponadto, owoce te wspomagają trawienie.
Liczne właściwości prozdrowotne sprawiają, że jabłka stanowią istotny element szczególnie w przypadku zdrowej żywności dla dzieci produkowanej przez znane marki.
Jeśli chodzi o negatywne efekty spożywania jabłek, to na szczęście ewentualne skutki uboczne nie są zbyt poważne. Jedynie czasem mogą pojawić się bóle brzucha. Dolegliwość ta wynika z wysokiego poziomu fruktozy w owocach i nie jest długotrwała.
Jak wybrać dobre i zdrowe jabłka?
Aby nie wybrać złych jabłek, warto kierować się kilkoma zasadami. Przede wszystkim, należy unikać jabłek z szarym lub białym nalotem – mamy wówczas do czynienia z tzw. białą pleśnią. Z kolei brunatne plamy mogą być oznaką parchu.
Z kolei sucha, pomarszczona skórka jabłek oznacza, że nie są one zbyt świeże i leżą w sklepie już od dłuższego czasu. W takim przypadku warto zdecydować się na dalsze poszukiwania innych owoców – te pomarszczone straciły zapewne już swoje walory smakowe.
Najlepsze odmiany jabłek w Polsce — które z nich są najzdrowsze?
W Polsce występuje co najmniej kilkanaście odmian jabłek. Które z nich powinieneś wybrać, by móc cieszyć się walorami smakowymi oraz zdrowotnymi tych owoców?
Wśród odmian jabłek, na które szczególnie warto zwrócić uwagę, znajdują się między innymi takie rodzaje:
Redfield,
Spartan,
McIntosh,
Które jabłka wybrać do przetworów?
Jeśli zamierzasz wykorzystać jabłka do słoików w celu przygotowania przetworów, to powinieneś wybierać owoce spośród następujących odmian: szara reneta, antonówka, a także inne spośród tzw. jabłek kwaśnych. Na szczęście, te odmiany jabłek z łatwością znajdziesz w polskich sklepach.
Jabłka: różnice w zawartości składników odżywczych
W przypadku poszczególnych odmian jabłek mogą wystąpić istotne różnice w zakresie zawartości składników odżywczych. Przykładowo, kwaśne odmiany jabłek mają wysoki poziom zawartości witaminy C. Inaczej sytuacja będzie przedstawiała się w przypadku słodkich odmian deserowych.
Co zrobić z jabłek? Kilka pomysłów na ich wykorzystanie
Jabłka można spożywać „na surowo”, aczkolwiek istnieją liczne sposoby na ciekawe przygotowanie tego owocu. Przykładowo, jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę o zdrowe, a jednocześnie smaczne przekąski, możesz zdecydować się na takie rozwiązania jak na przykład:
jabłka w cieście
pieczone jabłka
suszone jabłka.
Jabłka w cieście (na przykład naleśnikowym) to prosta w przygotowaniu potrawa, do której sporządzenia wystarczą, oprócz jabłek, takie składniki jak między innymi jajka, cukier waniliowy, masło, szklanka mleka oraz mąka pszenna. Choć ciasto naleśnikowe z jabłkami już samo w sobie jest przepyszne, to dla dodatkowego wzmocnienia walorów smakowych warto wykorzystać takie rozwiązania jak na przykład cynamon czy cukier puder.
W ostatnich latach dużą – i stale rosnącą – popularnością cieszą się szczególnie pieczone jabłka. Nie ma w tym fakcie nic zaskakującego, ponieważ przysmak ten może stanowić świetny pomysł na deser. Co więcej, jest to danie niezwykle proste w przygotowaniu.
Aby w poprawny sposób przygotować pieczone jabłka, wystarczy odciąć górę owoców z ogonkiem. Następnie, należy wydrążyć środek jabłek (za pomocą na przykład niewielkiego nożyka kuchennego). Kolejnym etapem jest przygotowanie farszu, którym wypełnione zostanie wnętrze opróżnionych owoców. W zależności od Twoich możliwości oraz upodobań może być to na przykład: miód, rodzynki, żurawina, cynamon, bakalie, ryż itd. Jabłka wypełnione farszem należy umieścić w piekarniku.
Z pewnością zadowoli Cię informacja, że do pieczenia możesz przeznaczyć właściwie każdą z dostępnych w Polsce odmian jabłek.
Z kolei suszone jabłka sprawdzą się świetnie jako dodatek do lodów, jogurtów czy sałatek owocowych.
Cydr, czasem określany także jako tzw. jabłecznik, to popularny typ wina przygotowywanego na bazie soku z dojrzałych jabłek. Zawartość alkoholu w cydrze wynosi nie więcej niż dziesięć procent. Jeśli zastanawiasz się jakie jabłka są powszechnie wykorzystywane do produkcji jabłecznika, to mamy dla Ciebie odpowiedź – są to najczęściej takie rodzaje jak: