Częste pieczenie żołądka,odbijanie się czy kwaśny posmak w jamie ustnej to nieprzyjemne dolegliwości,które dotykają wielu z nas. Te objawy dyspeptyczne mają różnorodne przyczyny,które najczęściej powiązane są z zaburzeniami układu pokarmowego. Problemów trawiennych z łatwością można uniknąć poznając ich patologię oraz sposoby zapobiegania oraz łagodzenia ich.
Objawy problemów trawiennych
Na co dzień nie odczuwamy tego,że nasz układ pokarmowy trawi prawidłowo. Czasami, np. po przejedzeniu zdarzają się bóle brzucha, które wywołane są przez rozciąganie ścian przewodu pokarmowego. W innych przypadkach pojawiają się objawy dyspeptyczne, do których zaliczamy:
- Wczesne czucie pełności, sytości zaraz po rozpoczęciu posiłku;
- Uczucie pełności brzucha po posiłku, zaleganie w żołądku;
- Pieczenie i ból w nadbrzuszu.
Są to bardzo dokuczliwe objawy,które prowadzą do spadku masy. Często przy objawach dyspeptycznych występują:
- Puste odbijanie;
- Wzdęcia oraz gazy;
- Nieprzyjemny posmak w ustach, zgaga;
- Refluks;
- Przelewanie w jelitach;
- Biegunka lub zaparcia;
- Nudności, wymioty;
- Przyczyny problemów trawiennych.
Zaburzenia trawienne mogą mieć przyczynę organiczną. Wówczas problemy trawienne wywołane są przez choroby układu pokarmowego, jak: zapalenie żołądka czy dwunastnicy, polipy jelit,zapalenie jelit czy raka żołądka lub jelit. Częściej jednak występuje dyspepsja czynnościowa, której czynnik nie jest poznany do końca. Jednak bierze się pod uwagę następujące mechanizmy przyczyniające się do powstania czynnościowej dyspepsji:
- Powolne opróżnianie żołądka;
- Zarzucanie treści pokarmowej z żołądka do przełyku lub z dwunastnicy do żołądka;
- Niedokwaszenie żołądka;
- Zbyt duże wydzielanie kwasu solnego;
- Intensywne działanie kwasu solnego na błony śluzowe zarówno żołądka oraz dwunastnicy.
- Zaburzona reakcja śluzówki przewodu pokarmowego na temperaturę, skład oraz konsystencję posiłków
Do takich najbardziej podstawowych przyczyn zburzeń trawiennych, które sami wywołujemy, należą:
- złe zestawienie produktów w posiłku, np.produkty skrobiowe i nasycone tłuszcze
- za duża objętość spożywanych posiłków
- jedzenie produktów ciężkostrawnych jak rośliny strączkowe, tłuste sery, w szczególności na noc
- nadmierna ilość dostarczanego błonnika
- nadmiar spożywanych produktów fermentowanych
- niedokładne rozdrabnianie, gryzienie posiłków